A legjobb dolog a tihanyi pogácsában: Planet IH

Bár az elmúlt években - bizonyos okoknál fogva - nem voltam jelen az Internet Hungary-n (IH), ez az az esemény, amiről továbbra is jó lemaradni. Most mondjuk egy kiváló erdélyi túra volt a konkurens történés, és szerintem megint a jót döntöttem.

A lényeg, hogy az Internet Hungary-vel kapcsolatban már tavaly sem egy ih-s előadás, hanem egy, a konferenciától teljesen független projekt volt a legérdekesebb. Ez pedig a Planet IH. Tóth Benedek és Szedlák Ádám projektjéről van szó, és a lényeg, hogy megkísérlik összegyűjteni egy szájtra - különböző automatizmusok segítségével - az IH-val kapcsolatos információkat.

Legyen az bárhol publikált, a témáról szóló blogbejegyzés, Twitteren küldött csirip vagy fotómegosztóra feltöltött releváns fénykép. Maga az ötlet, hogy a netről, egy adott téma kapcsán gyűjtsük be az összes releváns és friss információt annyira kézenfekvő és egyszerű, hogy nem is értem, miért nem alapítottak még erre céget. Mondjuk Benedekék.

Jut eszembe, ő most épp lent van Tihanyban. GTalkon beszélgettünk tehát...
HH: ha jól emlékszem, tavaly volt először planet ih. hogy jött az ötlet? mi késztetett arra benneteket h éppen erre a rendezvényre készítsetek egy ilyen aggregáló szájtot?
tothbenedek: Hiányosságnak éreztük... leginkább magunk lettünk volna kíváncsiak rá... nem volt lehetőség rá máshol, hát megoldottuk magunk
HH: Elvártátok volna h egy ilyen rendezvény valahogy jobban figyeljen a civil tartalmakra, blogtudósításokra?
Azért is kérdezem, mert az látszott az elmúlt években, hogy az Internet Hungary nem nagyon ad a webes megjelenésére...
tothbenedek: hát igen... a megjelenés nem a konferencia erőssége. Meghatározó rendezvény itthon, ennek ellenére elég zárt... nincs nagyon lehetőség kívülről bekapcsolódni. Mi ezen próbáltunk változtatni. Utólag a rendezők is elismerték ezt a hiányosságot és idén már kissé "hivatalosabb" oldalról van szó.
HH: Amúgy hogy működik pontosan a Planet IH? Hogyan találtok rá a releváns blogbejegyzésekre?
tothbenedek: több kis trükköt alkalmaz. Blog és web keresők releváns találatait gyűjti össze, meg persze "biztos, ami biztos" megadtunk neki néhány olyan blogot, ami biztos írni fog a témáról. Az így összeszedett anyagot az automata átnézi kulcsszavak és releváns tartalom után, majd eldönti, hogy megjelenik-e. Ez után már csak rendezni és emberi formába kell hozni a dolgot. Az egész teljesen automatikus és meglepően hatékonyan működik. Tavaly például megtalálta az egyik külföldi előadó blogját és betette azt a bejegyzést, amiben arról ír, hogy készül a konferenciára, mit akar majd mondani és lassan indul a repülőtérre.
HH: Oké, akkor inkább úgy kérdezem: van arra mód, hogy biztosan bekerüljön egy, a témával foglalkozó postom a Planet IH-ba? Vagy megfordítom a kérdést: mennyire könnyű hekkelni a szájtot és mondjuk oda nem illő spamekkel teleszórni?
tothbenedek: Elég jó a szűrő, elég sok szempontot figyel, persze ez inkább azért van, hogy nem kapcsolódó tartalom ne kerüljön be a rendszerbe. Utolsó mentsvárként még van egy tiltólista a nem kívánt kifejezéseknek vagy webcímeknek. Persze kényelmi okokból hagytunk magunknak egy hátsó ajtót a hozzáadáshoz, de ez titok. (Amúgy se tavaly, de idén eddig nem kellett használni) Eddig még nem volt probléma a spam, de elvileg bármilyen spamszűrő betehető lenne alá, ha mondjuk hosszú távú felhasználásra alakítanánk át a rendszert.
HH: Nem gondolkodtatok azon, hogy egy komplett szolgáltatást készítsetek a Planet IH-ból? Úgy értem, például egy kupameccsre vagy a parlamenti választásokra, Szigetre, de gyakorlatilag minden olyan eseményre alkalmazható lenne, melyről sejteni lehet, hogy írásra késztíti a bloggereket, és a kép- és videómegosztókban is pörgést eredményez...
tothbenedek: Gondolkoztunk rajta, de még nincsenek konkrét tervek. A rendszer nagyon flexibilis. Néhány kulcsszó és szűrési feltétel átírásával szinte bármire alkalmazható lenne. Már volt konkrét felkérés hasonló oldalra. Én szeretném hosszú távon ezt egy működő szolgáltatássá alakítani, de ez persze még sok munkát igényel.
Címkék: magyar startup
2007.10.16. 19:30. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Remek elképzelés, megyek is megnézem a megvalósítást.
Tudom az automatizmusa az erőssége, de talán jó lenne egy külön kézzel szerkesztet szekció az audio/video anyagok linkjeihez amelyek ott készültek, biztos lesz néhány ilyen jellegű anyag is.
attól tartok, a rendezvény szervezőinek lila halvány fingjuk nincs az internethez, kb. olyan, mintha én rendeznék borfesztivált vagy hellokitty-klubot

remélem, nics igazam
A cél a profit:-)
Ja, nem akarok megbántani senkit, vannak előadók, résztvevők akiket tisztelek/olvasok és kiváncsi vagyok a véleményükre, de van jópár téma ahol kicsit megmosolyogtatott a cím és az előadók/résztvevők neve.
Sok ilyen esetlegesen létrehozott cucc, hogy ez sláger téma majd bevál jól talán, beszéljetek róla légyszíves Ti Ferikéim Sanyikáim, kik jól ismeritek az internetet értetek ehhez is biztos.
Remélem azért nem azt a színvonalat tollják a srácok Tihanyban, mint amit a drágalátos magyar IHM miniszterünk adott le valamelyik esti híradóban anno, amin végül az egész internethez valamit is értő hazai közösség sírt vagy nyerített a röhögéstől. Mert akkor nem baj, hogy ilyen zárt.

A profit kell. És még nem is a szükséges rossznak bélyegezném, ha nem tudnám, hogy a drága multik a technikai fejlesztéseket addig próbálják halogatni, ameddig csak tudják, hogy minél több bőrt lehúzzanak a már elavult technikákról.

a hazai kiállításoktól, vásároktól, konferenciáktól nem szabad túl sokat várni. állítólag kóka jános valami nagy bejelentést fog tenni. lehet h már megtette amúgy. nem olvastam a napi híreket.

persze nem nehéz bejósolni, h vagy egy újabb megaprojektről, vagy valami pénzosztásról lesz majd szó, jánosnak rengeteg elképzelése van arról, hogyan kell hazavágni a versenyt.
a planet izével kapcsolatban. próbáltam megtudni tőle, h mi is volt akkor a nagy bejelentés, amit beharangoztak, és h volt-e egyáltalán. sajnos nem sikerült megtudnom.

igazából mitől jobb ez, mint a google, vagy miben különbözik mondjuk a hazai miner-től. h van mögötte szerkesztő. tényleg van mögötte?

az online média valamikor a web3 és a web4 közötti szakaszban fel fogja találni az olvasószerkesztő fogalmát, ezzel egyszersmind újradefiniálódik majd a blogger fogalma is. és azt fogják mondani, h ez már a web5.

azt hiszem felcsapok jövőkutatónak.
na nem akarok sokat szólni, de megtaláltam, elindult a netrekész program. illett volna beszámolni ezen a planet izén. ;-)
kutacs_: a Minertől abban különbözik a Planet, hogy a Miner.hu csak az egyik forrása, más irányokból is táplálkozik.
András,
csak azt nem értem én, h ezek a projektek miért nem összpontosulnak egyetlen szolgáltatásba, meg azt, h így fragmentálódik a piac, pedig szegmentálódni kellene.

azt akarom ezzel mondani, h metaaudio, metavideo és a metatext szolgáltatóknak kellene kialakulni, nyilván lehet a miner-nek, vagy bárkinek az az ambíciója, h ez így mind egyszerre, de valahogy abba az irányba kellene menni, h akkor a planet-it-n megjelenik, h "miner text", vagy valami, és fordítva, ha jól értem, h ez valamiféle együttműködés.
Ha valaki volt még rajtam kívült és készített fotókat a konferencián, megírhatná a címet, ahova feltöltötte őket.