Közösségi időjárásjóslás

Mi a siker titka? Hát egy egyszerű ötlet, ami szinte minden embert érint - mondhatnánk, ha a kérdést a közösségi web témakörében tesszük fel. Nos, a cumul.us egy olyan szájt lesz, mely nem csak a weben fellelhető időjárási adatokat kívánja aggregálni, de egyben a felhasználók értékelhetik is a forrásokat, valamint maguk is megpróbálhatják megjósolni a várható időjárást.

Mottó: the wisdom of clouds. LOL.

Az időjáráshoz mindenki ért és mindenkit érint is. Szóval az időjárással kezdeni valamit nyilván jó ötlet a közösségi weben is. Meg mondjuk praktikus is lehet egy ilyen szolgáltatás. Hiszen ugyan ki tudná megmondani, hogy adott területre melyik meteorológiai intézet szokta rendszerint a legpontosabb adatokat közreadni?

A közösség tagjai amúgy tippeket is adhatnak egymásnak: ki mit visel adott időjárási körülmények között. Hát így. Meglátjuk.
And all over the world
Strangers
Talk only about the weather.
All over the world
It's the same
It's the same
It's the same. (Strange Weather)
2007.10.26. 19:24. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

metnet.hu/ ?
Szerintem annyira nem új az ötlet, bár némileg fejlesztettek rajta.
A magyar weben ők az első amatőr meteorológiai oldal, szóval amikor létrejöttek, még nagyon is új ötlet volt. ;-) Mondjuk egyáltalán nem közösségi oldal, de nem is kell mindennek annak lenni. ;-) A céljának pont megfelel, szinte bármikor értesülhet az ember, hogy milyen az időjárás a környéken, illetve akit érdekel a téma, saját maga is lehet észlelő.
Hasonló oldal az idokep.hu Némileg külsőre szebb, kicsit talán több forrásból szedi az adatokat, de szerintem mindkettő ugyanolyan hasznos oldal.
A Metnetnek is megvannak a maga eszközei az előrejelzések minőségbiztosításának (belépőteszt, versenyek stb.).
Az Időkép.hu előrejelzései sem rosszabbak.
Én azt tartom izgalmasabbnak, hogy a közösségi időjárás-oldalak tényleg megmozgatnak egy lelkes amatőr, de nem tudatlan közösséget, így több pontosabb észlelési helyből dolgozhatnak, mint a nem közösségi szolgáltatók. Ennek eredménye többek között egy csomó látványos időjárástérkép.
TBC: Miért ne lenne közösségi oldal a Metnet? Az aktuális hőtérképet ki szerkeszti? Tulajdonképpen az észlelő, aki akár te is lehetsz. A saját előrejelzésedet is felteheted. Stb.
Az a helyzet, hogy amíg be nem tudunk lépni, addig kvalitatíve nehéz őket összehasonlítani a metnettel vagy az időképpel. A metnetet kicsit jobban ismerem, lévén engem is érdekel (kicsit) a meteorológia, és azért webkettő szempontjából van hova fejlődniük, az mondanám mindkét szájtra, hogy megrekedtek a kb öt évvel ezelőtti szinten (kb web 1.75), azaz vannak már a kollaborációt segítő eszközeik, a metneten pl. fórum, de alapvetően le vannak maradva, pl. a kislexikonjuk egy fix, megírt cucc, nem wiki, az RSS-ük nem túl jó, a szupercella.hu-nak meg nincs is, pedig lehetne. Persze, amilyen régi a szájt, belefér, hogy már stikában írják a következő verziót. Egyébként ajánlom az időkép.hu RSS-ét, Netvibes alá van kitaláva, példamutató.
Kit érdekelne egy kis lelkes magyar közösség, ha írhatunk egy angol nyelvűről is....
"Miért ne lenne közösségi oldal a Metnet?" - Akkor helyesbítek, nem hasonlít a megszokott közösségi oldalakra, tehát a legfőbb funkciója nem egy ismerettségi hálózat kiépítése.
Amúgy ismerem mind a metnetet, mind az időképet, mindkettőn rendszeres észlelő vagyok. ;-)
"webkettő szempontjából van hova fejlődniük, az mondanám mindkét szájtra, hogy megrekedtek a kb öt évvel ezelőtti szinten" - Nekem meg erről az a véleményem, hogy nem kell(ene) mindenáron már-már kínosan erőltetni a webkettőt mindenhol. Én egy oldalnál mindig a használhatóságát tartom szem előtt, és a céljának mindkettő tökéletesen megfelel. A kislexikon jó így, ahogy van, elvégre egy fix tudásanyagot felesleges "wikisíteni", értelmetlen összevissza szerkeszteni. Persze, bővíteni még lenne mivel, meg mondjuk kcisit részletesebben írni az egyes fogalmakról, de szerintem túlzás lenne csak ezért lecserélni wikire.
Ami a lényeg: a célnak tökéletesen megfelel. Ráadásul fórum is van, ahol - ha valami kérdés van - tapasztaltam, hogy szívesen segítenek. Ez pedig bőven pótolja a kislexikon esetleges hiányosságait.
Az RSS-ük meg nem nagyon tetszik, de számomra ez huszadrangú dolog, úgyis weben nézegetem a térképeiket, előrejelzéseiket.
TBC: Így már teljesen egyetértek! Azzal, hogy amit te közösségi oldalnak hívsz, azt én közösségi/társas háló(zat) (social network) oldalnak hívom, és így a te fogalmadba beleértem például a Wikipediát, a Metnetet, vagy korábban a Benzinhiénát.

David: Nem kommentálhatom, mert Hírbehozó úr úgyis törölne. ;-)
"Az időjáráshoz mindenki ért" ahogy a focihoz is.