Open thread: az állam felszámolná a Microsoft egyeduralmát az oktatásiszoftver-piacon

Az Index információi szerint a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumban úgy döntöttek, nem hosszabbítják meg változatlan formában - nagyjából úgy, ahogy 2001-ből örökölték - a Microsoft oktatási intézmények szoftverlicencjogokra vonatkozó szerződéseit. (...) Úgy tudjuk, a Gyurcsány Ferenc asztalára került egyik javaslat azzal próbálta meggyõzni a miniszterelnököt, hogy a nyílt forráskódú szoftverek beengedésével radikálisan lehetne faragni a szoftverjogdíjakra fordított milliárdos költségvetési tételbõl (Index)
VS.
Microsoft has also faced resistance from some government bodies worried that by storing documents in the Office format, they'll be forever locked in to buying Microsoft software to decode them. (ISO-szavazás, első kör: elbukott a Microsoft)
2007.11.05. 16:54. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

OFF
oldaladon kénytelen voltam tiltani a cetrk.com-ot és a gemius.pl-t (adblock), mert kb. 10mp-cel növelte a webisztán betöltését (ez van ha olyan szerverről jön a számláló, vagy vmi js cucc ami terhelt)
ON
Istenem, ha látnám!

Azok a milliárdok mehettek volna az oktatásba, a kórházakra is.
A Linux már rég van olyan fejlett, hogy Mucika is elpötyögjön rajta az irodában, hozzátenném még, hogy az önkormányzatoknál rengeteg DOS-os célszoftver található, amik Linux alatti működtetéséhez nem kell sok ész rendszergizda oldalról, csak annyi, ami a rendes winfosos működtetéshez kellett.
A könyvelői, stb. vindows szoftokat is kényelmesen át lehet fordítani, talán járjon élen az APEH, és akár ingyenes kisvállakozói programcsoamgot is meg lehetne jelentetni.
és megélnének a programozóink, ráadásul jól megtanulnák a Linux/opensource programozását, stb. Ugye Kína is erre tart, ráadásul a németek, franciák, stb.
És nem Word-ot és Excelt, hanem táblázatkezelést és szövegszerkesztést tanulnának a sulikban.
Anno én még legalább 10 különféle szövegszerkesztőt használtam (próbáltam ki), és messze nem a word volt a legjobb.
Mi volt előbb: a Vista aero felülete, vagy a Linux Beryl/XGL, Compiz/Fusion?
És mellik fejlődik jobban?
Mivel itt milliárdokról van szó ehhez kell mérni az emberi gyarlóságot.
Tehát egyenlőre hiszem ha látom hogy fordulat történik ennek a versenyjogot sárba tipró helyzet feloldásában. Azt látom hogy jobb esetben alkudni akarnak az összegeken, de marad a rendszer a régiben, rosszabb esetben valaki megunta a luxusvilláját, autóját, stb és le szeretné cserélni újra, minnél olcsóbban.
Ha valami változás tényleg lesz, akkor lehet pezsgőt bontani (legyen úgy), addig viszont csak csámcsognivaló hír az egész.
Hát ha Gyurcsány asztalán van a javaslat...
Sok szépet és csúnyát is el lehet mondani róla, de remélem megtartja szokását: reform kérdésben nem tököl.
Remélem, lesz egy kis versenyhelzet az államigazgatásban, de még fontosabb lenne az oktatásban...
hát ja, persze, hogy szegény diákok, meg tanárok lássanak életükben winfost, szokják meg, tanulják meg, ezt értjük. Csakhát ezt nem úgy hívják az üzleti életben, hogy promóció? Más szoftvertermék ilyenkor vagy lényegesen olcsóbb a listaárnál, vagy korlátozásokkal ingyenes. Nálunk meg megtalálják a módját, hogy rengeteg pénzt még csak nem is egy termékért fizetjük ki teljes jogú felhasználóként, hanem csak pár évre bérel az állam liszenszeket, nyilván - most leszek demagóg - minden aláíró érdekelt lesz pár év múlva is egy újabb nagyértékű szerződés megkötésében, az államot képviselő félnek is jól jön majd az a kis ellenszolgáltatás. A wilit meg persze nehéz megütni, meg pár dolgot neki is szabad elvileg is, de nagggyon bírnám, ha végre a nagyemberre is borulna egy kis korrupciós szar itt e lángoktól ölelten, legalább ő, szent billendlinda found törekedhetne távoli alkalmazottai elgünteresedése ellen.

még 1, kicsit off: a szoftver, mint termék átruházhatóságának kérdésében már soha nem győzhet a józanész? Ha egy feladatra (pl. könyvelés) egy csóró falusi önkorinál vagy kkv-nál tökéletesen megfelel egy szinte értéktelen p3-as, az eredeti nt4-gyel, amivel eladták, netán menő vállalkozás adja oda lecserélt vasait közintézménynek forfrí, ezt a lehetőséget miért lehetetleníti el mai napig egy magánérdeket védő jogszabály, melynek igazságossága enyhén szólva vitatható? Vagy még pár év, és a használt digitfényképezők, autók vásárlásánál is újra kell majd fizetni a rajtuk futó szoftver liszenszéért?

Persze, ahol azt is meg lehet úszni, hogy egy (mit egy, pár száz!) promó játék-pc egymillába kerüljön, sőt, mai napig lehet a területért felelős tárcát vezetni, nincs min csodálkoznunk. Verseny van, ami jó, különösen annak, aki nyer. És annak mindig, a köznek meg csak akkor, ha tiszta.
Dehát nem győzöm ismételni: szorgos népünk most (meg úgy 150-200 éve) akkorát bukna Aumann papa vizsgáján, hogy a lábunk nem érné a földet...
RaveAcE 2007.11.05. 17:48:54

erre csak azért nem mondok semmit, mert felesleges lenne itt is politizálni és átkozódni :)


mindenesetre ez egy jó hír, google oprencert mindenhova. küszöbön a hatalomátvétel, érik az állami kitüntetés hírbehozónak ;)

na jó, inkább hallgatok, ha már nem óhajtok érdemben hozzászólni a témahoz :P
ehe :D
Mert az új szerződéseket biztos nem kaszál majd senki :D Mindegy végülis, kényelmes megcsinálni a linuxon is a dolgokat, csak kicsit tovább tart, meg utálom is, meg ugye szar a windows, de az a fasza linux, amelyik ugyanúgy működik :D
lényeg a lényeg, hoyg legyen 134523462345 féle linuxos táblázat formátum, aztán félkézzel rá is rántok.
illetve beírom a consoleba.
aha, ki kéne már szabadulni a gonosz májkroszoft rabigából! kényszerítsük inkább az embereket egy sokkal korlátozottabb, nem elterjedt -> nem ismert, kismillió verzióban fellelhető rendszer használatára, csak mert olcsóbb.

tutira nem lenne ingyen a linuksz sem, mert ha rendes terméktámogatást akarnak hozzá, plusz ugyanazt a disztribúciót az összes állami gépre, ahhoz biztos, hogy kell valamilyen keretszerződés. plusz az összes informatikus továbbképzése bátyámuram oktatócégével.

na és persze melyik linuksz legyen a választott? mert azok se mind kompatibilisek ám, még egymással sem!

végül pedig: igenis rengeteg alkalmazási terület van, ahová egyszerűen nem létezik linuksz-verzió. mérnöki munka, grafika, haladóbb könyvelési, számviteli rendszerek esstébé.
gravy_t-nél a pont :D :D mekkora pislogás lesz az általános iskolákban, szegények majd keresik a windows flippert meg az internet explorert, és ti elveszitek előlük!!! SZEMETEK!
Alapvetően az a koncepcionális kérdés, hogy az állam kiszolgálja-e az közigazgatási és oktatási szféra egyébként régóta meglévő és jogos igényét a Microsoft platform használatára, vagy valamiféle küldetéstudattól hevülten elkezd téríteni és igényeket gerjeszteni a nyílt forráskód felé is. Utóbbi esetben az édeskevés, ha egyszerűen elzárja a hozzáférést a MS technológiához: hatástanulmányok, tervek és stratégia kellene a teljes áttéréshez, valamint megindokolni, hogy miért is van erre szükség. Ilyenek jelen pillanatban nyomokban sincsenek.

Az a kijelentés, hogy a Linux ingyenes, mint tudjuk, nem is enyhe csúsztatás, mert nemcsak a szoftverhozzáférés kerül pénzbe, hanem a rendszerek tervezése, kialakítása és üzemeltetése is, amihez még hozzáadódna a teljes áttérés (igaz, egyszeri) költsége is.

Nem akarnám én az MS-t védeni fogadatlan prókátorként, de szeretném, ha nem csak a "gonosz állam bácsi milliárdokkal tömi a Bill Gates zsebét, miközben az oktatók éheznek" típusú megvilágításban látnánk a kérdést.
ja igen, a megoldás. szóval a mikroszofttal kellene egy versenyképesebb árat kialkudni szerintem. mégiscsak egy egész állammal tárgal (még ha kicsi is).

a gugli oprencerről volt már itt szó régebben, sztem annak még forrogatni kell egy jó ideig, hogy gyors és hatékony irodai munkára is alkalmas legyen.
Annyira, de annyira szánalmas ez a winfosozás... Csodálkozom, hogy van, akit ez szellemileg ki tud elégíteni 2007-ben. Hihetetlen, hogy pont az informatikában vannak jelen ennyire ideologikus, elképesztően merev intellektuális képződmények...
Kapcsolódó post a Mandriva blogjából:
blog.mandriva.com/2007/10/31/an-open-letter-to-steve-ballmer/

We recently closed a deal with the Nigerian Government. Maybe you heard about it, Steve. They were looking for an affordable hardware+software solution for their schools. The initial batch was 17,000 machines.
...
Now, we hear a different story from the customer : “we shall pay for the Mandriva Software as agreed, but we shall replace it by Windows afterward.”
Hihetetlen, hogy pont az informatikában, ezen a gyorsan fejlődő területen hódít a monopolista szabadrablás, aki egyszer nyert, mindenkit megvehet, mert a sok okos egymást hurrogja le (lásd itt: ki mondta pl. hogy a linux ingyen megold bármilyen feladatot, és az, hogy ez nem igaz, miért jelenti, hogy 5 milliárdot nem lehetne sokkal hatékonyabban felhasználni?) a butáknak, akik mellesleg a döntéseket hozzák, és sokuk tényleg buta hozzá, nos nekik meg nagyon olcsó betömni a szájukat, azabaaaaj!

Én is kényszerből használok winfost, mert van 2 félpro hardwertermékem, ami csak azzal megy. És mivel működik, azzal sincs baj, ha pénzt kérnek érte. Az viszont, hogy idióta, átlátszó trükkökkel rákényszerítenek további költésekre, akár kilóra megvett jogalkotók, vagy sw/hw gyártók segítségével, az tisztességtelen, rosszhiszemű, csalárd viselkedés, ha az elkövetési értéket is figyelembe veszem, biztosan ülős bűn. Olyan mintha a futóversenyen akit egyszer leköröztél, kirugdoshatnád a bokáját biztos ami ziher, és a bírók persze máshová néznének egy kis apróért...
Gondolom a hír mögött elsősorban a Microsofttal való alku új alapokra helyezése áll. A lehetséges tárgyalási zóna igen tág: onnantól, hogy a Microsoft végtére is promotálja szoftverét az oktatásban (fizessen érte), odáig, hogy a szerződéssel a géptermi és az "oktatásra használt" otthoni gépek oldalvizén zajló fekete használatot is meg akarják fizettetni (hiszen ki törölné le az otthoni windowst tanulmányai befejeztével?).

Remélem, keményen tárgyal az állam.

Világosan kell látni, hogy az elmúlt évek CAMPUS szerződése csak FRISSÍTÉSI jogot tartalmazott, azaz EZEN FELÜL a köz- és felsőoktatás minden újonnan beszerzett gépére vásároltak OEM Windowst!!
Jajj hagyjuk már, lassan ott járunk, hogy mindenki a microsoft ellen fog össze a közös jóért :D :D:D:D:D:D
Gondolom ebből megint egy szép kis MS vs. Linux flame lesz itt...

A "reformpártiak" gondoljanak egyébként arra is, hogy mennyibe kerülne egy esetleges széleskörű kötelező áttérés ténylegesen munkaórában, oktatási órában, átírandó célszoftverekben, driver híján kidobandó gépekben, supportban, hajtépésben stb.

Nem egy kétállású kapcsoló van a parlamentben, hogy most magyarország Windowst (W) vagy Linuxot (L) használ-e. Nem is ezen kell vitatkozni szerintem.

100%-ban igazuk van azoknak, akik azt állítják, hogy ilyenmegolyan bonyolult, jólbevált W rendszereket lecserélni nem érné meg. Erről szóla MS nemtommilyen kampánya is: egyéb költségek.

Viszont tudjátok van magyarországon rengeteg olyan gép, ami csak azért W, mert az jól bevált. Miközben drága, meg nem létfontosságú, hogy W legyen. Csak éppen pont olyan. Gondolok például az iskolák számtech-termeire, olyan közintézményekre, ahol csak kimutatásokat kell csinálni a gépeken, nem pedig olyan dolgokat amihez W kell.

Nem merek tippelni, de abban biztos vagyok, hogyha a nem létfontosságú gépeket lecserélnék, akkor már érezhetően sok pénzt megtakarítana az állam.

Persze, az átállás itt is nehéz lenne, de fokozatosan meg lehetne csinálni.
Látom többeknek már éppenhogy majdnem ez jutott eszébe...

Nem, egyáltalán nem úgy kell ezt elképzelni, hogy "2009 Január elsejétől mindenkinek Ubuntu Linux 7.10 vagy 5 év letöltendő"

Mint már mondottam szépen fokozatosan. Esetleg pár intézményben kísérleti jelleggel? Valaki nem akar lobbizni?
Egyébként meg ez a 25 millió dollár MS szinten hogy is fogalmazzak finoman... szóval az ő bevételeikhez képest egy kerekítési hiba szintjén lévő összeggel nem nagyon fognak foglalkozni, főleg nem hónapokig alkudozni. Ha lesz konkurencia, bizonyára engedni fognak az árból, de ha esetleg mégis győz valamelyik Linux-disztr., bizonyára nem fognak sírógörcsöt kapni (max. felvetetnek a BSA-val még pár embert). Ez a realitás.

Kozervnyi-tó:
Én nem hinném, hogy az a Win XP Home, amit anno megvettem, tartalmazna egy fikarcnyi telepítést, vagy éppen üzemeltetést, oszt mégsem volt ingyen.

1. Az, hogy minden iskolában, tisztelet a kivételnek, Win van telepítve, az a legdurvább reklám. Olyan ez, mintha az iskolatej helyett a gyerekek Kinder vagy Mars csokit kapnának, szokjanak csak rá. Ennek a tizedéért is sikongatnának a fogyasztóvédők (pl. hogy lehet-e reklám a gyerekműsorok delta sugarú környezetében), pedig egy oprendszer megtanulása tetemes munka, símán egyenértékű tanulás, mint egy nyelv középfokú ismerete. Legalábbis elvárható lenne dual-bootos rendszerek használata.

2. Könnyen használható, de fiztős M$ proggik használata amerikai programozókat gazdagít, mert fizetsz nekik, aztán ingyé használod a rendszerüket. Ingyenes programok használata, ha a betanításért-kezdeti üzemeltetésért fizetni kell is, magyar programozókat gazdagít.
Melyik ipart támogatjuk?

3. Zárt forráskódú programok használata nemzetbiztonsági kérdéseket is felvet. Én egyáltalán nem vagyok meggyőződve arról, hogy az amcsi bíróságok (ellenben az európaiakkal) azért oly engedékenyek az ő nagy szoftvercégeikkel, mert azok olyan információkat tudnak kiszolgáltatni, amelyektől a titkosszolgálatok el vannak ragadtatva. Minden Win-es gépre telepített Carnivore-t képzelek. Nem tudom elképzelni, hogy az M$ egyébként az illegális Windowsokat mért engedi frissíteni? Kellenek nekik azok a gépek is.

4. Sajátos marketingtaktikának érzem, hogy a belépési küszöböt a Windowsos világba lenullázzák, a valóságban nehéz nem feltelepíteni tört Windowsokat bármilyen gépre (elég kisfelhasználó cseszegetését láttam ehhez képest a számgépboltokat lazán hagyják békén), aztán a riogatással igyekeznek a naiv (vagy inkább hülye) felhasználókat megfejni, lásd BSA. Az is igaz, ezek a próbálkozások valami miatt nagyon alacsony intenzitással folynak, lehet, hogy még csak az adatbázist építik.
Kozervnyi-tó: "Az a kijelentés, hogy a Linux ingyenes, mint tudjuk, nem is enyhe csúsztatás, mert nemcsak a szoftverhozzáférés kerül pénzbe, hanem a rendszerek tervezése, kialakítása és üzemeltetése is" - Úgy gondolod az általad említettek ingyen vannak Windows esetében?

Indexipo: "Mindegy végülis, kényelmes megcsinálni a linuxon is a dolgokat, csak kicsit tovább tart, meg utálom is, meg ugye szar a windows, de az a fasza linux, amelyik ugyanúgy működik :D"
Ha utálod ne használd -> ha nem használod -> nem ismered -> ha nem ismered, ne írj róla inkább semmit ugyanis meglehetősen ostobának tűnsz ilyen kijelentésekkel.

Aki meg szimplán Linux vs Windows problémaként érzékeli az egészet, úgy sejtem nem látja át a helyzetet. Ennél jóval többről van szó.

Pl.: Ha Microsoft csettint egyet,hirtelen nem hosszabítja meg a licencet a magyar (és sok más) államigazgatás a földön fog vergődni. Vagy egyszerűen csak menjen csődbe. Vagy honnan tudod milyen kód fut a rendszeredben (és az mit csinál), ha Windowst használsz? - Ez nemzetbiztonsági kérdés.

Ha kizárólagosan az MS szállít irodai szoftvert és operációs rendszert, akkor ennek milyen piaci hatásai vannak? - Ez gazdasági kérdés.

Ha kizárólag MS szoftvereket tanítanak az iskolákban, akkor a később felnött vásárló milyen szoftvert fog venni? MS fogyasztó rabszolga lesz? - Ez szintén gazdasági és már társadalmi kérdés is.

stb, stb.

Egyébként létezik számtalan más operációs rendszer mint a két fenti, opensource és nem opensource egyaránt. A fő probléma hogy nincs köztük verseny, mert egyetlen szereplő uralja az egész piacot, állami és szemlátomást jobbára titkos szerződésekkel. A cél az lenne hogy szabad verseny legyen köztük.
"Mint már mondottam szépen fokozatosan. Esetleg pár intézményben kísérleti jelleggel? Valaki nem akar lobbizni?"

Ennek viszont lenne értelme. Meg a Google-féle hálózatos modell tesztelésének is. Viszont fejjel a falak menni nem érdemes. Ezt gondolom tudja Gyurcsány is, meg azt is, hogy mekkora lenne a népharag, ha esetleg a közalkalmazottaktól egyik napról a másikra elvennék a megszokott munkakörnyezetüket (meg a pasziánszt :-)).

Érdekes, hogy minden más területen az emberek el tudják dönteni, hogy megéri-e nekik fizetni a plusz szolgáltatásokért. Vajon ha nem lehetne olyan egyszerűen warezolni egy Office-t és ki kéne fizetni egy 1 hetes nyaralás árát rá, akkor jobban utána néznének az emberek, hogy mire is van szükségük a 4 bekezdésnyi doksi megírásához.
"Egyébként létezik számtalan más operációs rendszer mint a két fenti, opensource és nem opensource egyaránt."

Most viccelsz? :-) Analógia: számos cola létezik, nem csak a Pepsi és a Coca. Ez az állítás kb. ugyenennyire igaz és ugyanennyire életszerűen reális.

horvath_jano: Pont ezaz, ez súlyos pénzekért van, de leszedheted ingyen, és mivel ez alap mentalitás, le is szeded, és örülsz neki... Persze nem azt, ami ingyen van, hanem azt amiért a legtöbbet kell fizetni...

Rwindx: alaphangon nem szeretem a linux-t, és tudok így élni, elhiszem, hogy neked ez nehéz, és felfoghatatlan, de nekem valahogy megfelel a "winfos", főleg amíg ingyen van, de ha ki kell perkálni érte majd a 40et, kifogom, mert soksok év alatt hozzászoktam, és megoldom vele amit kell. A linux-al egészmás a tapasztalatom, egyéni szoc probléma ugye. Biztos rosszul látom, meg ostoba vagyok, ezzel is tudok élni, főleg ha te mondod :)
Rwindix:
Mondjál már még olyan oprendszert ami ezeken kívül egyáltalán elméleti szinten szóba jöhet.
OFF
Amúgy meg ne tudjátok mire használjuk mi, egyszerű diákok a Microsoft Officet a tanterv szerint. Arra egy WordPad is elég lenne.
PalotasB: pontosan erre celoztam.

Egyébként lassan az átlagember számára lényegtelen lesz az oprendszer, mert csak a böngészőt kell futtatnia :)
indexipo:
Tudod ha valaki nem ért valamihez, akkor nem kezd róla érdemben kijelentéseket tenni mintha értene hozzá. Egyébként elég gyorsan ostobának mutatja be magát a marhaságaival az adott témában. Neked ez sikerült. Én sem fogok neked szónokolni a motorversenyzésről, mivel nem értek hozzá. Ha ennyit sikerül megértened akkor a globális ostobát visszavonom. Másrészt tojok rá hogy milyen oprendszert használsz, azt használsz amit akarsz, nem emlékszem hogy hivatkoztam volna arra hogy én mit használnék. Továbbá a post sem erről szól.

dark future: Hmm, lehet igazad van és az analógiád helytálló :) (magyarországon biztosan). De igazából majdnem mindegy, verseny nincs jelenleg, és ez a fő probléma.
"Egyébként lassan az átlagember számára lényegtelen lesz az oprendszer, mert csak a böngészőt kell futtatnia :)"

Ez az a bizonyos Google-modell, amire föntebb céloztam. Ki kellene próbálni, hogy alsó ill. középoktatásban nem elegendő-e valami ilyesmi (netes célgépek, web-alapú szoftverekkel).

A felsőoktatásban viszont nem kéne erősködni, használjon mindenki azt, amit akar. A matematikus vagy fizikus Linuxot és C++-t, a zenész Finale-t Windows-zal, a képzőművész meg Photoshopot Mac-en.

A bérszámfejtőt, a könyvelőt meg a főelőadót viszont nem kéne szopatni, az is szép, hogy évek alatt megtanultak vmit használni rendesen. Az államigazgatásban, az önkormányzatoknál és a háttérintézményekben nem biztos, hogy le akarnám cserélni azokat a Windowsokat...

A hirtelen áttérés szerintem hibás döntés lenne, azaz márciusban ismét csengetni kell a Microsoftnak. De nem ártana fokozatosan bevezetni a Linuxot is, hogy legyen "tárgyalási alap".
Példa a MS-függésre:
sdt.sulinet.hu/PortalTools/requirements.aspx
A Sulinet Digitális Tudásbázis csak IE alól fut tökéletesen. Az Edukáció KHT digitális aláírás kliense Win alatti, az Adafor win alatt fut, stb.

Ezenközben megy a nagy megszorítás, a sulikban sajnos egyre kritikusabb a rendszergazda-helyzet. Egy tipikus panasz:
lista.sulinet.hu/pipermail/techinfo/2007-October/030952.html

Ha lehetne szakképzési pénzből rendszergazdát fizetni, akkor kb. 20 gép/év beszerzéssel számolva csak az OEM XP-re költött 20*60=1,2mFt-ból finanszírozható lenne egy félállású rendszergazda.

(Ja, közben jutott eszembe egy LÉNYEGI infó, erről a cikkírók mindig elfelejtkeznek, az OM-el kötött szerződés csak UPGRADE jogot biztosít az iskoláknak, a Redmondba vándorolt pénz becsléséhez még a közbeszerzésben meg az iskolák által megvásárolt gépekre vett OEM oprendszer árak is hozzászámítandók...)

Aztán ha az intézmény eldöntehtné, hogy a rá eső X millió Ft-ból Microsoft licenszcsomagot vesz, vagy rendszergazdát fizet (ingyenes vagy olcsó Linux-disztribúciókat használva), akkor már nagyot lépnénk előre. Az OEM licenszekkel együtt már bőven kijön egy rendszergazda fizetése - vagy legyen helyette Windows, ahhoz meg mindenki ért :-))
dark future:
Ha jól értelmezem abban egyetértünk, hogy valahol csak ki kéne próbálni a linuxot.
Viszont célozgatol itta arra, hogy ilyen meg olyan munkakörök dolgozóit ne szopassuk
1. A számtech hozzáértés nem munakörfüggő
2. Nem olyan linuxot kell installálni, amihez tudni kell olyanokat, hogy "sudo su", meg ilyen baromságok. Vannak olyanok is, amiket kifejezetten könnyű használni.
PalotásB:
Csak párat elméleti szinten a Linuxokat és a Windowsokat kivéve:

Desktop:
- A BSD alapú rendszerek.
- Mac OS (ez akár gyakorlatilag is)
- QNX
- OS/2 sajna már tuti nem
- AtheOS

RTS rendszerek (Win CE és társai helyett):
- OpenVMS
- OS9

Szerverek (ez sem annyira elméleti):
- Sun Solaris
- AIX
- És a BSD rendszerek szintén.
OFF:
A sulinet SDT-nek mér egy elcseszett M$ Office logó a faviconja? Összeesküvést sejtek.
a fokozatos bevezetéshez: sajnos nincs igazi jó dokumentum-interfész-specifikáció, ezért nem lehet, hogy az ország egyik fele MS Officeban, másik fele meg OpenOfficeban dolgozzon (egyik fele jobbra tarts, másik fele balra tarts szerint hajtson). elsősorban a MS Office nem olvassa az OpenOffice-t (meg még a különböző MS Office verziók egymást), és ezért jogosan utaljuk a MS-t, de attól még a tény az tény.
az egyidejű átállás a teljes közigazgatásban pedig szinte lehetetlen feladat.
vannak elmozdulások, szíves figyelembe ajánlható München, ahol most folyik a Win->Linux átállás (mintegy 2 éve egyetlen városban), az óvatos szkepticizmus ajánlható, az átállási költségeket nem is számítva.

egyébként meg a MS k* anyját, hogy ebbe a helyzetbe hozott minket. na meg a 2001-es kormányét, mert minden szerződéshez kettő kell.
Még egy:

Azért izgalmas az a paradigmatikus gondolkodás, ami itt a kommentekben fölmerült, hogy az M$ és a Win közé egyenlőségjelet teszünk. Fontos dolog, hogy nem így van, lehet szabad szoftvereket futtatni Win-en is, ami pedig licenszenként 20 eFt, ha jól emléxem, és nem megvenni pl. az M$ Office-t.
Csak olvasom, és sok mindent nem értek. Azt hiszem fordítva ülünk a lovon!

Ha történelmileg nézem a dolgot, az oktatási intézmények 2001 előtt is használták a windows-t... csak illegálisan! Mert nem tudták kifizetni! Megvolt akkor is a választási lehetőség, Linux már akkor is volt. De a Linux helyett az iskolákban oktató tanárok minden kötelező hatalmi szerv utasítása nélkül a windows-t válaszottták. Ezen azért el kéne gondolkodni, hogy miért is...

Továbbá, most sem kötelező az iskolákban a windows. Lehet választani a Linux-ot is, bármelyik iskola letölthetné az ingyenes megoldásokat, és oktathatná azokat. Ezt senki nem tíltja. Ja, hogy mégis a windows-t oktatják. Hát ezen is el kéne gondolkodni...

Azért haragszunk az állambcsira, mert az iskolák nevében megállapodott az MS gonosz nagy óriással, hogy minden iskola legálisan használhassa a windows-t, ha azt szeretné oktatni. Ja, és még a tanárok, diákok otthoni gépeit is beleértik a megállapodásba. Az állam jól kiszúrt az oktatással...

Persze mindjárt jön a kérdés, hogy 5,1 milliárd forint az nagyon sok ám ezért. De ha az index cikkében a számokat visszaszámolom, akkor az igen kedvező ár / PC. Ellenőrzés képpen ránéztem a cikkben szereplő Rufusz honlapjára. Az iskolák számára nyújtott ár az MS részéről 70-90%-os kedvezmények a piaci árhoz képest. Ez azért nem olyan "rablás", csak sok kicsi sokra megy...

Az én konklúzióm: Ha majd az alternatív (csak elméletben ingyenes Linux) 70-90% árengedménnyel adja az oktatásnak a licenszet, és ingyenes mérnöki támogatást nyújt mellé, továbbá a tanárok is úgy gondolják, hogy inkább azt oktatnák mint a windows-t, akkor van itt az ideje szidni az MS-t.

Zárszóként, mielőtt még megvádoltok elfogultsággal, én mindkét rendszert elég komoly szinten nyúzom (mármint a windows-t és linux-ot nagyvállalati környezetben), és dolgoztam kb 7 évet államigazgatási szektorban. Soha, sehol nem volt kötelező a windows-t választani egy rendszer tervezésekor. Hogy mégis döntő többségben ez a platform a befutó az talán azért is lehet, mert maga a termék használható...

Üdv: Viktor
BSD: Ebben igazad van, bár én [helytelenül?] egy kalap alá szoktam venni a Linuxszal.

Mac OS: Vagy pénzekbe kerül és át kell rá szoktatni embereket (L+W hátrányai együtt) vagy a régebbiek, amik talán ingyenesek, azok elavultak.

QNX: Ezt nem merném bevállalni. Mint a régebbi konzolos Linuxokkal, csak [túl sok] baj lenne vele. Te felraknád a gépedre?

AtheOS: Lásd QNX, csak még rosszabb.

Szervereket senki nem akart gazdasági okok miatt lecserélni. Azok célszámítógépek.
farkas_v:

Nagyjából egyetértek, de az oktatásban a M$ monopóliuma akkor se jó.
Nagyon jól tudják ők, hogyha kiskorukban ehhez szoktatják a gyerekeket, akkor majd később se fog mindegyik Linuxot használni.
A monopol helyzet sehol sem jó. De ehhez az első lépés egy képességeiben is versenyképes piaci termék, amit a tanárok is szívesen oktatnának... Ha csak az állambácsi szerződésén rágódunk, akkor max megint nem lesz legális az iskolákban a windows. Oktati ugyanúgy azt fogják a tanárok, mert ők nem az ár alapján választják...
A Linuxra való sikeres áttéréshez normális migration projectet kellene csinálni. Egyébként be fog bukni az egész. Volt egyébként már egy ilyen cikk a Közigazgatás c. újságban.

Aki hobbyból opsystemekkel szórakozik otthon, az talán elboldogul vele, de mondjuk szart se tud a hálózati üzemeltetésről.

Mivel nincs meg a szükséges ismeret hozzá (talán az egész országban nincs hozzá elég Linuxos szakember) egy kicsit olyan ez az egész, mint vizipisztollyal bankot rabolni: lehet, hogy menni fog, de inkább nem.

Amit tenni lehetne: korlátozott migration projectet indítani és közben jól alkudni az árból. Nem fog menni szerintem.

Btw: HH: valami gond van a feed-eddel, a Feedburnerben tele van a magyar ékezetek helye kérdőjellel.

A feedvalidator szerint az egyik Opensocial post címében elhelyezett kacsacsőr a felelős ( feedvalidator.org/check.cgi?url=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2Fwebisztan#l55 )
Kedves Farkas V!

Néhány mondatban válaszolnék:
A 2001 előtti linuxok nem voltak reális alternatívái egy átlag felhasználó számára a windows ellenében. Nem kellene elfelejteni hogy 92-ben a Linux még csak egy szakdolgozat volt! 2001 óta eltelt közel ugyanannyi idő, a rendszerek változtak. Tehát most újra lehet értékelni a helyzetet. Ebbe senki sem fog belehalni.

Nos akik 2001 környékén nőttek fel és később alsó vagy középfokon oktattak (vagy akár felsőfokon) ezt tanulták, vajon mi késztetnék őket hogy egy általuk ismeretlen rendszert vezessenek be az iskolájukban? Amiért felelősséget kellene vállaniuk, egy nem túl magas fizetés mellett. Az hogy egyes döntéshozó emberek milyen nyomást gyakorolhattak rájuk ha esetleg eszükbe jutott mégis, abba ne is gondoljunk bele.

Igen, a tanárok és a diákok legálisan használhatják otthon. Valóban, de ez csak addig tart amíg a diák diák marad, ha végez akkor elveszik előle a játékát, és megszokta tehát mit tesz? megveszi.. A tanárnak odaadni azért jó mert ez esetben eszébe sem jut mással foglalkozni, és tanítja ezt továbbra is a diáknak, aki ugye mint láttuk szintén ingyen használhatja. Ez nekem kissé a drogos promóciókra hasonlít. Szoktatjuk, aztán nem bír meglenni nélküle, majd el lehet neki adni jó pénzért. Ez annyival jobb hogy más(adófizetők) fizeti a szokatás költségeit.

Így egy alternatív megoldásnak szinte esélye sincs kicsiráznia önmagától egy óriási tehetetlen rendszerben.

Szinte semmi sem ingyenes. Én úgy gondolom hogy az "ingyenes" mérnöki támogatás amit az MS biztosít annyira nem ingyenes az éves licencelésű konstrukcióval. Továbbá az "elméletben ingyenes" linux üzemeltetési költségeire való hivatkozásnál ne felejtsük el hogy a windowsnak szintén kell rendszergazda. Így az üzemeltetési költsége ezzel nem kevesebb.

A termék használható, ez senki sem vitatja, viszont kár lenne egy legyintéssel elintézni hogy miért is ez a befutó. Engem lehet vádolni elfogultsággal nyugodtan. De ettől függetlenül nem a rendszer alapvető jóságáról van szó jelen esetben.
Caracalla

Egy Linuxra való sikeres áttéréshez legelőször az kéne, hogy egy oktatási intézmény át akarjon térni. Csak aztán jöhet a "project". Az állam részéről egy megfelelő háttértámogatáshoz az az igény kéne, hogy az iskolák tömegesen át akarjanak térni...

Mint írtam, 2001 előtt is windows-t válaszottak. Ma is azt választják, és ez után is ha választhatnak azt fogják. Ez nem szerődés kérdése. Régen illegális volt a használat, most legális, max megint illegális lesz... Ha én lennék az állambácsi helyében én azt figyelném ami az igény, és azt póráblnám támogatni. Ja, hogy ez van?

Igaz lehet a 90%-os kedvezményből, és ingyenes mérnöki támogatásból még alkudozni... ezt tényleg lehet, de már nem sokat (max 10%)

Ha jól sejtem, ha ingyen adná az MS akkor is az ő annyukat :)
Rvindx

A "drog beetetés" módszere szabad eljárás. Rossz a hasonlatod. Ezt már az MS előtt szálodaláncok is alkalmazták a vendégek bevonzásához, sőt még maga Ford bácsi is ezt a módszert alkalmazta masinái eladásakor, amivel egy birodalmat alapozott meg. Ezt kár felróni az MS-nek...

Értelek egyébként, a tanárok is begyöpösödött emberek, tehát nem is az MS a probléma, hanem az állami oktatási közszféra. Igaz, cseréljünk le minden számtek tanárt...

Soha nem mondtam, hogy az MS díjazása ingyenes. Megnéztem a Rufusz oldalon az árakat, és 70-90% árengedményt találtam. Ebben biztosan benne van a mérnöki támogatás díja is. Mindegy, hogy a szoftver olcsóbb még ennél is, és a támogatás kerül még pénzbe, az a lényeg, hogy nincs külön felszámolva...
Rwindx 2007.11.05. 21:38:54

Tévedsz nem veszik el a diáktól. A diákstátusz megszűnése után a feltelepített Windows továbbra is legális. Az újratelepítés nincs támogatva (amit tévhiedelmekkel ellenben nem havonta kell...).
Tanároknál nem tudom hogy van, de ők lényegesen tovább maradnak ebben a státuszban.
Farkas_v: Miért ne lehetne felróni az MS-nek?
Amíg van 1000 szállodalánc, autógyártó cég, addig csakis egyetlen szoftvergyártót szponzorálnak így állami szinten, és csakis neki van lehetősége ezt eljátszani, KIZÁRÓLAGOSAN. Így össze sem hasonlítható Ford vagy a szállodák, az MS-el. Egyébként a módszert a világ szerencsésebb felén egyre jobban korlátozzák. Nálunk államilag dotálják.
Rwindx

bocsi, lehagytam, hogy a diákokat is le kéne cserélni, mert ők is a windows-t tanúlnák szívesebben.

Tapasztalat: a főiskolán lehetett jelenkezni SuseLinux Server és Windows 2003 Server tárgyakra. A Windows irányon háromszoros túljelentkezés volt (a meghírdetett kerethez képest), mig a Linux-ra összesen (magamat is beleértve) 6-an jelentkeztünk. Ez azért figyelemreméltó jel...

Kvázi ott tartunk, hogy az MS az gnosz, mert 90%-os kedvezménnyel legalizálja a windowst, a tanárok begyöpösödöttek, a diákok meg hülyék, mert nem a Linux-ot akarják tanúlni. Akkor kinek is lenne az áttérés?
szukuro: Ha így van, akkor tévedtem. Viszont átlagosan mennyi ideig tart ki egy telepítés? Mondjuk 5 év? :) Utána mi lesz?

A tanároknál mást említettem, nem azt hogy otthagyják a tanári pályát :)
Noplease
"Példa a MS-függésre:
sdt.sulinet.hu/PortalTools/requirements.aspx
A Sulinet Digitális Tudásbázis csak IE alól fut tökéletesen."

Ez nem MS függés, hanem inkompetens fejlesztő. Ha nem MS fejlesztőt kérdezel mindegyik megmondja neked, hogy Firefox-ra sokkal egyszerűbb fejleszteni mint IE-re.
Utcsó gondolatom (megyek aludni). Az autó iparágban valóban van több száz féle konkurens cég. Mármint akik versenyképes terméket gyártanak. Igazad van, az IT világban még nincs így. Ezt nem egy állami szerződés korlátoza, hanam az, hogy nincs igazán konkurencia. először az kéne... Ozt lehet vitatni a "kizárólagosságot". Ha csak egy befutó van a versenyben, nem mindegy milyen formában ítélik oda az első díjat?
Farkas_v: Ahogy már említettem. Egyrészt megvan az oka hogy miért Windows-ra jelentkeznek, mivel ezt tanulták korábban is, egyszerűbbnek tűnik. Továbbá nem csak felsőoktatási intézményekről van szó, főleg nem szakirányúról. Ugyanis bármilyen hihetetlen, de már általános iskolában szokják a gyerekek az MS cuccokat.

Ha nem látod a "jóságos" MS szándékát a 90%-os engedmény kapcsán, akkor kár vitáznunk. A másik amit már szóvátettem a verseny hiányáról van szó elsősorban! Hiába jössz nekem hogy a műszaki főiskoládon válaszhattál. Ne ebből indulj már ki! Nézz már be egy általános iskolába, vagy gimnáziumba, esetleg nem szakirányú felsőfokú oktatási intézménybe, ott miből választhatnak? Egyébként tökmindegy mit választanak, a licencdíj központilag ki lett csengetve.
Rwindx: Igazad van tanároknál mást mondtál. Az meg annyiban nem igaz, hogy itt nem az oktatói gépekről, hanem a tanárok otthoni gépeiről van szó. Barátnőm szülei például irodalom tanárok, tehát nem oktatnak semmi szoftvert, ellenben használják pl érettségi pontozásra (vagy mire..).

A saccolt 5 év (én inkább 3at mondanék :)) pedig elég arra, hogy eldöntse az illető, hogy a 3 lehetőség (megveszi, ellopja, oprendszert vált) közül melyik jó neki.
Értem én meg nem is (pedig már félig alszom). A fórum elején az volt a baj az MS szerződéssel, hogy az MS gaz alád módon 5,1 milliárd forintot kihúzott az adófizetők pénzéből irreális pénzügyi konstrukcióval...

Most meg ott tartunk, hogy azért az anyját az MS-nek, mert a 90%-os kedvezmény egy beetetés...

Ha van rajta sapka, ha nincs :)

Tehát az egyetlen helyes lépés az MS részről az lenne, ha ingyen lenne, és nem adná senkinek. Ez érdkes megoldás...
Ja, benéztem nem szakirányú oktatási intézményebe. Mint írtam közel 7 évet töltöttem el államigazgatásban. Egy olyan rendszert építettem, mely az oktatási intézmények (ált isk., Gimn., Szoc int. stb.) vezetőit kapcsolta össze. Hét évig módom volt figyelemmel követni közel száz intézmény informatikai és nem informatikai oktatási rendszerét. Hidd el, tudom mit beszélek... a tanárok nem akarnak annyira Linux-ot (tömegében), mint aennyire a nevükben hagjukat felemelő Linux pártiak ezt állítják. Én szeretem az Linux-ot is, mert az is jó dolog. Sőt aki igazán ismeri az tudja az a termék is egy nagy szívás ám nagyvállalati környezetben.
utolsó mondatom cserélve: a Linux is csak akkor megy megfelelően, ha azt valódi (hozzáértő) szakember üzemelteti... az sem megy magától!
No, ebben egyetértünk. Rendszergazda és normális, hozzáértő konfigurálás hiányában úgy vélem nincs az a rendszer ami sokáig problémamentesen működne, még akkor is ha jó esetben a kezdetekben úgy tűnik hogy normálisan működik.

Azt meg pláne nem állítom, hogy a tanárok Linuxot akarnának, sőt ilyet nem is láttam sehol sem, senkitől :) Az oktatási rendszer nem a tanárokért van, hanem a diákokért (elvben).

"A fórum elején az volt a baj az MS szerződéssel, hogy az MS gaz alád módon 5,1 milliárd forintot kihúzott az adófizetők pénzéből irreális pénzügyi konstrukcióval..."
Ezt sem én állítom :) Én csak a verseny lehetőségét hiányolom. (azt nem vagyok hajlandó meghallani hogy nincs konkurencia) Azzal is tökéletesen tisztában vagyok hogy semmi sincs teljesen ingyen :P
gravi_t, Konzervnyi-to: gratulalok. Csak szobakerul, hogy nem kene allamilag tamogatni egy monopilumot, es alternativ megoldast kene keresni (implicit ebbe minden ertelmes ember bele erti, hogy ahol lehet, amire lehet), es mar a linux kizarolagossagarol vizionaltok. Eloszor is nem csak az van. Van pl. Solaris is, ami mondjuk azert legalabb szerver platformon jo esellyel minden igenyt kielegit.

Azt nem megerteni, hogy allami penzen duplan tamogatunk egy kvazi monopoliumot, hat eleg nagy elvakultsagra utal. Mert ugye linux-ot (semmilyet) nem tud hasznalni a juzer, mert nem azt tanulta az isiben. De az isiben meg nem tanitjuk, mert nem azt hasznaljak az 'eletben' (hiszen senki sem tanulta az isiben). Meg hogy az egyetemeknek igenyuk van windows-ra. Azert talan ha nem lenne szamukra 'ingyen', akkor kevesebb igenyuk lenne ra.

Mondjuk ugy 10 eve a BME VSZKban (villanykari szamitogepkozpont, kesobb HSZK, mint hallgatoi) sok szaz gepen volt windows, es nagy reszuket gyakorlatilag netes browsolasra hasznaltak csak a felhasznalok. Arra tokeletesen eleg - sok eve - egy linux. Dokumentum szrekesztgetesre szinten. Abszurd, hogy word DOC formatumban adjak ki a jegyzeteket az oktatok, es abban is varjak el, kepzetlensegbol kifolyolag. (Mondjuk ez a villanykaron eleg ritka volt.) Csinaljon belole PS-t, PDF-et, es varja el abban a dolgozatot. Alap lenne, ehhez allami beavatkozas sem kell.

Konzervnyi-to felveted, hogy versenykepesebb ajanlatot kene kisajtolni az MSbol. Helyes. Hogy? Azt mondjuk nekik, hogy adjatok versenykepesebb ajanlatot? A versenykepes ajanlatban benne van a verseny szo. Nem veletlenul. Megis mi versenyezne az MS ajanlataval, ha nem nezunk alternativak utan?
Azert sem ertem a felhaborodast, mert ujra megnezve a cikk cimet, meg ott is az all, hogy a az MS tamogatasanak kizarolagossagat szuntetnek meg. Nem betiltanak.

> bocsi, lehagytam, hogy a diákokat is le kéne
> cserélni, mert ők is a windows-t tanúlnák
> szívesebben.

Persze, analizist se tanulnanak, ha nem lenne muszaj. Nyilvan az ilyenolyan muszaki foiskolan (bocsi) azt akarja tanulni a gyerek, amit mar egy kicsit tud (ez mondjuk eleg cinkes hozzaallas) es amibol tobb penzt var. De az egyetem nem errol szol, hanem a szeleskoru ismeretek megszerzeserol, meg arrol, hogy megtanuljon tanulni. Ne nezzen hulyen akkor sem, ha a szakmajan belul egy uj reszterulettel talalkozik. Talan a foiskola is. Ne legyen 'PHP programozo'.

Ahol meg nem szakiranyu targy a szamitastechnika ott az alapjan kell donteni, hogy a szukseges szoftverek megtalalhatok-e mas kornyezetben is. De egy bolcsesznek is hasznos, ha nem csak wordben tud szoveget potyogni, hanem openoffice-ban is. (Mar csak azert is, mert pont ugyanugy kell.)

Ezen kivul igenis az adofizetok (akik mi vagyunk) penzerol van szo, ezert nem mindegy, az a resze sem a kerdesnek, hogy mennyit fizet ki az allam.
leírnám mégegyszer gondolatom alapját (mert felébredtem):

Nem azért tanúlnak (és tanítanak) windows-t az iskolákban, mert az állam ezt írja kötelezően elő, mert ezt vette meg egy valag pénzért.

hanem,

azért ezt vette meg, mert ezt használták az iskolák illegálisan!!!

Az talán nem baj, ha egy piaci terméket kifizet az állam, ráadásul keretszerződésben elég lenyomott áron (70-90%-os kedvezménnyel).

Elenkező esetben az iskoláknak külön külön ki kelet volna fizetnie a termékeket, ami elvileg ugyanabból a zsebből költött volna az állam, de sokkal többe került volna...

Minden iskolának ma is megvan a választási lehetősége, bármikor oktathatná a Linuxot. Senki nem mondja nekik, hogy ne tegyék. Hiába venne az állam kötelezően sok linuxot, ha megmaradna az iskolák választási lehetősége, továbbra is tömegében a winodws-t választanák, legfeljebb megint illegálisan. No ez szerintem elkerülendő...
nem olvastam el mindent, de:

@gravy_t 2007.11.05. 18:32:45
off: igen, az összes nagy cad rendszer unixon indult. proe, ideas, ami már unigraphics tán, meg tán a catia is. Az autodesk meg sehol nincs ezekhez, illetve játékszer. meg más (alacsonyabb) kategória.

szóval mivel nem táblázatot tudnak kezelni, hanem tudja hova kell kattintani, hogy legyen egy új oszlop, tehát nem gondolkodik, hanem betanulta, ergó egy robot, betanított munkás, innetől kezdve felesleges erőködni, mert függetlenül attól, hogy ugyanoda kell kattintani az openofficeba, ő már ezt nem tudja kezelni, mert nem ért hozzá.

elején lett Lqrva a dolog, mert minden ráépült a 80x25ös parancssoros programokra, ami ugyanúgy nemfut xp alatt, mint linux alatt, szenvednek a 98-cal, meg 95-tel sok helyen. Egyébként ha már szabad rablás, talán itt lenne igazán a webet nyomni, mert itt a lóvé, nem a kapcsolatépítgetésben, meg videomegosztásban. pl az oepnek van soapja a betegek adatlekérésére, ami tök jó dolog. szerintem.

mindenesetre kell verseny, mert a monopolizmus fossa ki a minőségtelen cuccot (számítógépet alapszinten kezelni sem tudó embereket), pl plázák, ahol a kenyér csak 3 órát ehető, hugy a tej.

továbbá olyanokat kell alkalmazni pl orvosi rendelőkbe adatot rögzíteni, aki tud is gépelni, nem pedig az állam (adófizetők) pénzén letett ecdl vizsgával már alkalmassá vált a munkára.

de hát mi kis halak vagyunk, mert lehet itt megmondani a frankót, de a "mi fajtánk" szakítja a nagyot...

szerintem. :)
de _nem_ a "mi fajtánk" szakítja a nagyot...
Farkas_v: Még egy utolsó gondolat. A Linux disztribúciókat nem kell megvenni, szabadon hozzáférhetőek és használhatóak. Supportot lehet hozzá venni valóban. Gondolom ezzel párhuzamban hozod fel az MS "ingyenes mérnöki" támogatását. Te már használtad már? Én igen, próbáltam, mérnökinek nem nevezném mert azzal a mérnököket becsteleníteném meg, többek közt magamat is. Ismerőseimtől, kollégáimtól hasonló színvonalról kaptam visszajelzést. Legtöbbször a tudásuk kimerül a telepítse újra windózt-ban.

"Minden iskolának ma is megvan a választási lehetősége, bármikor oktathatná a Linuxot. Senki nem mondja nekik, hogy ne tegyék." - Ha lenne elég képzett oktató, de ugye nincs mert csak MS cuccokat oktatnak a leendő oktatóknak is. Értelmes (és hozzáértő) mérnök meg a legritkább esetben fog elmenni tanítani. Nem érzed a paradox helyzetet ami még a 90-es évek elején alakult ki? Nem most. Nem 2001-ben. Hiába akarna oktatni egy iskola Linuxot, nem fog tudni (és megintcsak mondom, nem szakirányú iskolákról beszélek). De gyanítom az iskolák többségében fel sem merül. Hisz akik ott ülnek a döntéshozók között azok számára is jobbára a számítógép a PC meg a windóz.
És ha nem az oprendszeren lenne a hangsúly? Már azzal is sokat spórolnánk, ha Office helyett OpenOfficet használnának az iskolákban (ami szerintem a gépek számának nagy hányada). Egyrészt szinte át se kell rá térni, mert nem sokban különbözik. Másrészt az MS-es dokukat is meg lehet vele nyitni, és lehet menteni is olyan formátumban, szóval az OpenOffice oldaláról teljesen átjárható a dolog. És teljesen ingyenes, mindent tud, amire szükség van...stb. Ráadásul, ha az iskolában ezt használja valaki, akkor otthonra is ezt fogja feltelepíteni majd később.
farkas_v: Ebben ugyan igazad van - fizessuk ki, amit hasznaltunk, de tudod ez a rendszer kb. 2001-2002 ota mukodik. Azota eltelt 5 ev. Azota a win alternativak sokat leptek elore hasznalhatosag iranyaba. Aztan az is erdekes kerdes, hogy miert azt hasznaljak az iskolak, meg illegalisan is. Azert, mert a szemelyzet nincs megfeleloen kikepezve. De ezt mar leirtam, 'ordogi' kor, amig fentartjuk.

P.csan kell rugni az olyan oktatasi intezmenyt, ami illegalis sw-t telepit, nem pedig tamogatni. Ha nem lenne neki total ingyen, akkor meggondolna, hogy mit hasznal mondjuk a titkarno gepen. Hogy oktatasi celokra mit hasznal, azt meg nem feltetlenul szeretem-nem szeretem alapon kene eldonteni megint csak.

Furcsa, de ketsegkivul magyaros hozzaallas, hogy ha nem kapom meg ingye', akkor elveszem. Ha meg legalitast akartok, akkor fizessen az allam. A nagy tetelek miatt valoban jobb konstrukciot tudtak kiverni az MStol, de ennek nem kene pl. azt jelentenie, hogy az intezmenyeknek ne kelljen valamifele hozzajarulast fizetniuk a koltsegvetesukbol. Csak ugy motovaciokeppen... Mindjart maskepp allnanak a dologhoz.
>Ha nem lenne neki total ingyen, akkor meggondolna, hogy mit hasznal mondjuk a titkarno gepen.
-Hát igen, erről beszélek, hogy ha az lenne az alternatíva, hogy kapsz havi kettőszázat a rendszergazda fizetésére meg közterheire VAGY kapsz egy licenszigazolást, hogy ingyen használhatod a MS szoftvereket (de az új gépekhez akkor is minimum egy OEM XPHome-ot kell venned), akkor a két esetben ugyanannyit költene az állam, ez lenne a reális választás.

Amúgy a MS szoftverek egyik, talán a legjelentősebb értéke az ismertség, és ezt az értéket nem az MS tette bele, hanem az azt megtanuló felhasználók milliói. Ha mondjuk kettes számrendszerben tanítom a gyerekemet számolni, (kitalálva hozzá kettes számrendszerhez igazított számneveket), akkor igen hamar megtanulja a szorzótáblát meg az alapműveleteket, de sokra nem megy vele, mert mindenki a tizest használja, és a sok konvertálás elviszi az előnyt.

Ezen felül azt is elismerem, hogy kiforrottabb az MS-platform (nem akarok vitát nyitni, mondjuk ÚGY ÉRZEM), de nem jobb annyival, amennyivel drágább. A kétszintű érettségi bevezetésekor szerencsére az informatika érettségi egészen gyakorlat-centrikus lett és viszonylag platformfüggetlen, azaz pl. Linux-OpenOffice rendszeren is megoldható. Egy helyen, az adatbázisoknál érezhető a lényeges különbség. Aki Access-t használ, a QBE-rácson kevesebb IQ-val (vagy felkészüléssel) is össze tudja hozni a megoldást, a Linuxon kénytelen SQL-t használni.
Szóval a felhasználói szint lefedhető szabad szoftverekkel, és ha lenne kormányzati akarat, akkor puha presszióval errefelé terelhetők a sulik. Erre most nyilván néhányan ráncolják a szemöldöküket, hogy hol itt a szabad választás, hát kéremszépen mondjuk arról se dönthet szabadon, hogy (németországban) most az új vagy a régi helyesírás szerint tanuljon-e írni. Ezen kívül, ha a készség megvan, már könnyebben megtanul más szoftvereket is.
Ezzel nem csak az oktatási licenszekért fizetett pénz egy része maradna az országban, de később az oktatásból kikerülő emberek már nem lennének MS-függők, így csökkenne például az MSOffice eladása - vagy az MS árat csökkentene, hogy megtartsa piaci részesedését.
Azért "sajnálom" aki "kénytelen" sql-t használni az érettségin, mivel esetleg némiképp használhatóbb tudást szerez mint aki klikety-klikk módszerrel csinálja meg ugyanazt. És azért aki
számítástechnikából érettségizik, nem valószínű hogy később nem használja az arra megszerzett tudását...

másrészt ha komoly költségesést akar az állam elérni ezen a téren akkor bizony fokozatosan szépen el kell kezdenie átállni Linuxra is, mivel :

1. úgy látom hogy nagyon fontos, hogy tetszőleges illetőt odaültetünk egy gép elé akkor tudja csinálni ami a feladata.
Ehhez viszont legalább 2-3 operációs rendszert meg kell ismernie fiatalon.
Ehhez a Linux a megoldás, vagy esetleg még az OpenVMS-nek van Student Licence jellegű valamije.

2. a kiképzési költségek nagyjából ugyanazt a szintet ütögetik, ha tényleg hozzáértő embert akarsz oda, aki tanítani is alkalmas. Jelenleg a számítástechnika tanárok nagyon nagy hányada vagy oktatni nem tud, vagy nem ért ahhoz amit tanít. Természetesen itt
a középiskolai oktatást néztem, mivel az egyetemeken azért már ritka a számítástechnika című általánosan mindent a-tól z-ig.

3. A szabad szoftverek felé való puha nyomást például azzal is lehetne segíteni, hogy maguk a tanárok is esetleg nem a torrentarányuk javításával foglalkoznának, hanem mutatnának jópofa és ingyenes programokat (van freeware program dögivel), és havonta egy-egy órát arra szánnának, hogy akkor most cincáljátok szét ezt a programot. Használjátok, és mondjatok róla véleményt! Esetleg bemutatóval együtt, a többiek előtt, hogy megtanuljon kisebb csoportnak előadni, ami később annak is fontos lehet aki nem informatikus lesz, hanem mondjuk üzletember.

Lehetne még folytatni, de a lényeg az, hogy a legjobb talán egy win/linux éles párhuzamos működtetés lenne (a leendő programozó-palánta ne az egyetemen lásson először dual-boot-ot), mindezt megspékelve a tudatos felhasználóvá neveléssel [akár fizetős, akár ingyenes programok ízekre szedése].