Exkluzív screenshotok a GooglePhone-alkalmazásokról

A Valleywagnek sikerült megszereznie a Google-közeli WhatsOpen által lefejlesztett első, Androidra írt mobilalkalmazását. Maga a WhatsOpen egyszerre keres helyek, üzletek és emberek között. Vagyis azt a fajta összetett kapcsolódást teremti meg, amit az Androidtól várunk.
[A] developer can combine information from the web with data on an individual's mobile phone -- such as the user's contacts, calendar, or geographic location -- to provide a more relevant user experience. (Android Overview)
Hogy mire is lesz jó ez az új mobilplatform, az persze november 12-éig talány.
Címkék: google mobil screenshot android
2007.11.08. 15:56. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ha jól értelmezem, akkor egy átlag webalkalmazásról van szó. Ezt megnézem bármely mobilon, amin van böngésző? Vagy rosszul értelmezem?
Hat ehhez jo lenne tudni, hogy pontosan mit is tud az Android. De erre meg varni kell par napot.
szerintem arrol van szo, h a mobilod kiharomszogeli, h pontosan hol is vagy, es megfelelo tavolsagon beluli, altalad megadott kategoriaju nyitott helyeket ajanl. szal nem sima webapp.

delehethogytevedek.
a google marketing csapata igazan ert a hataskelteshez.
eloszot a honapokota tarto pletykak, most meg az, hogy a forraskod/teljes doksi csak a sajtobejelentes utan 1 hettel kerul kiadasra.
folyamatos sajtojelenlet ezen es a jovo heten is.
gratula nekik.
András: a mobil böngészőjén keresztül, webes alkalmazással nem lehet olvasni a telefonban tárolt adatokat (névjegyzék, naptár...)
Inkább a spéci java midp2-es, vagy symbianos programokhoz hasonlít, amiket ha feltelepítesz a telefonodra, és megengeded neki, akkor hozzáférnek a nethez meg a telefonhoz is többé-kevésbé. Csak ez nem java vagy symbian alapú, hanem android - hogy ez pontosan mit tud, majd jövő héten kiderül...
hangya293:
Jelenlegi állapotában a Prism, ami desktop alkalmazás szerűvé tesz bármilyen weboldalt (Firefox-ot használva), szintén olyan jogosultságokkal futathat scripteket amivel el tud érni fájlokat. Ezen egyelőre gondolkodnak, hogy igy maradhat-e vagy túl nagy biztonsági kockázatot jelent. (Szerintem igen.)
Tehát az, hogy egy böngésző ki tud-e nyúlni helyi fájlokért az csak a böngésző beállításaitól függ. (Lásd még: Aláírt javascript)
a mobil nem tud kiháromszögelni. ez operátori szolgáltatás.
Feltetelezem a screenshotokon a jobboldali telefon kepernyojet kell nezni. Ezt latja majd a user a telefonjan.

Ez alapjan feltehetoleg tartalmazni fog egy magas szintu alkalmazas konyvtarat (GoogleMap, WebService hivas stb egyszeruen hasznalhato)

Persze az egyelore nyitott, hogy ezt firmware-bol, vagy magasabb szintrol (pl Symbian/MIDP alkalmazas) oldja-e meg.
továbbra sem értem, h a google mire megy majd mobilon.

virtuális gépe nincs, operációs rendszere nincs, webszervere nincs, adatbázis szervere nincs, alkalmazásszervere nincs, alternatív telefonáláshoz szükséges audioformátumuk nincs, alternatív televíziózáshoz szükséges videoformátumuk nincs, persze az igaz, hogy pénzük van.

előbb kellett ilyeneket kellett felvásárolni, vagy uram bocsá' felépíteni, és utána elindítani a "google for mobile" üzletágat.
Mr. Big
szerinted a sun fogja támogatni az androidot, amikor neki ott a java?

a symbian vezető tulajdonosa a nokia, az ericsson és a sony. szerinted fogják támogatni a linux alapú androidot, amikor nekik ott egy másik operációs rendszer.

ugyanezért nem lesz firmware támogatás sem. a hardver gyártók nem állnak a google mögé, mert félnek, ha teret adnak neki, akkor félő, h bekebelezi őket. nyilván hülyék lennének beengedni őket a mobil piacra úgy, h fejlesztésük nincsen.
horvath_jano:
ez igaz, de itt telefonos böngészőkről volt szó, ott nem hiszem hogy ilyen működne manapság.
Az androidos programokról majd meglátjuk nemsokára, hogy működnek, de szerintem nem js alapú, böngészőben futó cuccok lesznek, hanem úgymond az android os lesz a böngésző.
kutacs_:

virtuális gépe nincs, operációs rendszere nincs,
ez lesz az android.

webszervere nincs, adatbázis szervere nincs, alkalmazásszervere nincs,

Aha... pl. google kereső mögött mi van szerinted? szerintem a világ egyik legnagyobb adatbázisa. Ezek amúgy miért kellenek a mobil cuccukhoz? Nokiának vannak ilyenjei?

alternatív telefonáláshoz szükséges audioformátumuk nincs, alternatív televíziózáshoz szükséges videoformátumuk nincs,

Létezik pár nyílt szabvány...

Nem tudom mi olyan elképzelhetetlen ebben az androidban. Szerintem csak arról van szó, hogy eddig ha volt is pár linuxos mobil próbálkozás, erőtlenek voltak, és elterjedtebbek a zárt platformok (symbian, win) - most itt egy új, ami mögé beállt a google és egy rakat cég, ha valami, akkor ez üthet.
hangya,
annyit tudunk, h egy linuxra épülő alkalmazási réteg lesz. sem nem (operációs rendszertől független) virtuális gép, sem nem operációs rendszer.

-- kérdés, h az open source community fogja-e a google szekerét tolni, illetve amit eddig hallottam, itt egy google t-com házasságról van szó. szerintem nem fogja, de majd meglátjuk.

-- szerintem ahhoz nem kell nagy merészség, h a marketing miatt (a google és a t-com marketingje igen erős, innen is üdvözlöm pz-t) szóval az összehangolt blogger kampány következtében a mobil fejlesztések fel fognak gyorsulni. csak szerintem ennek az elsőszámú győztese a java és a sun lesz, hiszen a fejlesztők ezen a platformon tudnak a legkönnyebben és leggyorsabban pénzt szerezni.

-- szerintem az apple eladásai is vélhetően növekednek majd. és az apple palmtop eladások erősítik a laptopokat és a desktopokat. közös vállalat, közös operációs rendszer. a google esetében nincs ilyen közösség. hasonló versenyelőny van a windows-nak, pontosabban a live-nak. már most bejósolom neked, h újra elő fog jönni az aktív desktop, és meg fog jelenni palmtopon.

és akkor nézzük a szerver oldalt.

-- a google-nak nincs webszervere. ez a mobil internetezéshez az oldalakat optimalizálni kell, amit a szerver oldalon kell megtenni, a google ezt az optimalizálást nem tudja elvégezni, illetve ha el is végzi, nem tud majd versenyelőnyhöz jutni.

-- persze lehet mondani, h másnak sem lesz ebből előnye. csak az a baj, h léteznek alkalmazásszerverek (pl. ibm, bea), amik elvégzik majd az optimalizálást, a google-nak meg nincs ilyenje.

-- és nincs sql támogatotságuk sem, ami a social networkinghez elengedhetetlen. most ezen a kis képen annyit látunk, h majd összekapcsolják az személyek, a térképek, naptárak adatait, csak az a baj, h bármelyik sql szerver pillanatok alatt összekapcsolja a legváltozatosabb formában, tehát mobil platformon azonnal hozzátapadnak majd a szerver oldali sql megoldások. tehát vélhetően nem az android fog megerősödni, hanem a versenytársai.

itt most borítékolom neked, h a social networköket az sql fogja egyesíteni, és nem az open social vagy bármilyen api, az adatbázisok részleges megnyitásához ugyenis ez az ideális eszköz, (elméletileg is az), tetszés szerint lehet létrehozni a relációkat, mindez api-kkal nagyon nehézkes.

a világ legnagyobb adatbázisával meg az a baj, mindenki manipulálja. nem sokat ér a pagerank. ez desktopon még elmegy, végignézek egy 20-as, 30-as listát, és F-olvasással kiszűröm a szélhámosokat (a népek elolvassák az első találatot, aztán szünet, aztán megint olvasnak, de már nem annyit mint előtte, aztán megint szünet, szóval F-betűben olvassuk a google-t), na de ez nem megy már mobilon.

ott a fizetős yahoo directory sokkal jobban működik. kifizetek 10$-t, vagy 100$-t a yahoonak, aztán ott leszek a találati listában, és senki nem fogja ezt manipulálni. szóval nem biztos, h a kívülről manipulált pagerank lesz a befutó. nem mindig az nyer, akinek nagyobb a bázisa.

nyilván nem azt mondom, h a google most összeomlik, hanem azt, h a desktop környezetbe van bezárva.

mobilon hirdetni se tud majd, szerintem már most hatékonyabb a yahoo, de nem a szöveges, hanem a video hirdetések lesznek persze uralkodóak mobilon. és akkor ahhoz videoformátum kell. például a flash tökéletesen alkalmas arra, h összerakj egy film-hirdetés-film motort, de a silverlight is alkalmas lesz, csak nyilván jelentős versenyhátrányban van, de a google-nél semmi nincsen. és audioformátumuk sincsen. amivel esetleg rábírhatnának valakit, h használják. szóval semmi sincs, ami a mobil platformhoz kellene.

én ezzel az androiddal úgy vagyok, h értem én h gőzgép, de mi hajtsa.
kutacs_:
huhh. kösz a választ, de úgy gondolom, hiába cáfolnám pontról pontra amiket írsz, a google elleni elfogultságod miatt felesleges volna :) ne vedd sértésnek, de szerintem szakmai szemmel nézve elég keszekusza dolgokat írtál, amik jórészének köze sincs a dologhoz.
hangya,
hidd el nincs ebben semmi google ellenesség. egyszerűen úgy látom, h a google-nak nincsenek olyan fejlesztései, amelyek a mobil telefonáláshoz televíziózáshoz szükségesek.

ezzel együtt a gmail, gtalk, gcalendar és a google advertisment egy kitűnő portfolió desktopon. a google összes többi fejlesztése/felvásárlása szerintem nem állna meg önmagában a piacon.

azt is gondolom, h a gsearch bekerül a tudománytörténetbe, de a fizetős directory-k sokkal inkább fognak működni mobilon, mint a folyamatosan módosított, és manipulált pagerank.

amúgy szívesen venném, h elmondanád mi az amivel szakmailag nem értesz egyet.
kutacs_:
no jó. akkor pontról pontra:

annyit tudunk, h egy linuxra épülő alkalmazási réteg lesz. sem nem (operációs rendszertől független) virtuális gép, sem nem operációs rendszer.

de, egy mobilon futó oprendszerről van szó. á lá Symbian/WinCE, csak ez linuxra épül, és opensource apache licensszel.

-- kérdés, h az open source community fogja-e a google szekerét tolni, illetve amit eddig hallottam, itt egy google t-com házasságról van szó. szerintem nem fogja, de majd meglátjuk.

Egyrészet ennél többről van szó, ld. en.wikipedia.org/wiki/Open_Handset_Alliance
Másrészt meg egész biztos vagyok benne hogy számtalan fejlesztés lesz rá. Nézd meg, hogy csak a google api-jaira mennyi mashup van a weben.

-- csak szerintem ennek az elsőszámú győztese a java és a sun lesz, hiszen a fejlesztők ezen a platformon tudnak a legkönnyebben és leggyorsabban pénzt szerezni.

És a kettő kizárja egymást? Android is an open source mobile phone platform based on the Linux operating system and Java programming platform
(en.wikipedia.org/wiki/Android_%28mobile_phone_platform%29)


-- szerintem az apple eladásai is vélhetően növekednek majd. és az apple palmtop eladások erősítik a laptopokat és a desktopokat. közös vállalat, közös operációs rendszer. a google esetében nincs ilyen közösség. hasonló versenyelőny van a windows-nak, pontosabban a live-nak. már most bejósolom neked, h újra elő fog jönni az aktív desktop, és meg fog jelenni palmtopon.

Szerintem több ember használ google cuccokat mint macet. Aktív desktop hogy jön ide?

-- a google-nak nincs webszervere. ez a mobil internetezéshez az oldalakat optimalizálni kell, amit a szerver oldalon kell megtenni, a google ezt az optimalizálást nem tudja elvégezni, illetve ha el is végzi, nem tud majd versenyelőnyhöz jutni.

Miért kéne szerveroldalon optimalizálni? Az csak egy lehetőség, amit pl. az Opera Mini csinál. Amúgy a google is tud hasonlót, pl. www.google.com/gwt/n?u=http%3A%2F%2Fwebisztan.blog.hu%2F
de ha használtál már S60 browsert, vagy iPhone-t, akkor tapasztalhattad hogy kliensoldali optimalizálással is jól el lehet böngészni.


-- persze lehet mondani, h másnak sem lesz ebből előnye. csak az a baj, h léteznek alkalmazásszerverek (pl. ibm, bea), amik elvégzik majd az optimalizálást, a google-nak meg nincs ilyenje.

ld. fentebb

sql és social network téma:
kissé naiv szemléletre vall amit írtál. Nem az sql fogja összekapcsolni :) Ezt amúgy hogyon gondoltad el? A social networkok egymás adatbázis szerverében turkálnak? Vagy lesz egy közös adattábla séma? vagy mi...?
Ez kb olyan mintha azt mondanád, úgy lehessen skype-olni egymással, hogy az egyes gépek egymás hangkártya-csipjeinek küldjenek bináris üzeneteket.
Más szint.

pagerank vs fizetős directory téma:
hát ez szerintem nem vág ide, de a fizetős directoryt sokkal egyszerűbb manipulálni. Fizetsz, megjelensz, ennyi :) Nekem jól üzemel a google rendszere, meg szoktam találni gyorsan amit keresek, mobilon is azt használom.

mobil hirdetés téma:
na erre én is kíváncsi leszek. De nem hiszem hogy a videóba vágós az egyetlen út. Például itt egy felvetés, ami technikailag simán megoldható:
karma.blog.hu/2007/11/06/a_google_phone_es_a_reklamok

saját audio- és videoformátumok téma:
minek? van egy csomó jól bevállt. Azokat miért ne használhatná?
nyilván nem fogjuk meggyőzni egymást. szerintem a google mobil üzletága nincs kellőképpen megalapozva. az idő majd eldönti kinek van igaza. csak a social network témához szólnék hozzá.

az sql kurvára nem a hardver szintje. az sql független az adatbázis fizikai felépítésétől, az adatbázis állhat akár csv fájlokból is. az oracle pl/sql például régóta tud xml fájlokból akár tcp/ip-n keresztül lekérdezni, de az mssql cursor képes xls fájlokat olvasni. már az odbc-t sem érdekelte, h a lekérdezés mögött milyen fizikai felépítés van. az sql osztott relációkon alapul, és ezek a relációk szabadon összekapcsolhatók. itt nyilván egy rakás nézetet kell definiálni, és a megfelelő jogosultságokat hozzákapcsolni.

valójában minden eszköz adott arra, a social networkök sql alapokon gyártó és platformfüggetlen módon világméretekben összekapcsolódjanak, akármit is mond a kormány. ez a véleményem.

van egy tippem, h a microsoft meg fogja nyitni a facebook adatbázisát. magát az adatbázist. persze nem teljesen, hanem részlegesen. nem tudom mi van a facebook alatt, de h jövőre mssql lesz majd alatta, arra van egy láda söröm.
még mindig nem értem, a gyakorlatban hogy képzeled el az sql alapú összekapcsolást. Azt teljesen irracionálisnak tartom hogy X közösségi oldal szervere hozzáfér közvetlenül Y oldal adatbázisához.

Ezt mégis hogy? Ha egyik oldal mondjuk hozzá akar adni egy adatot egy user másik oldalon található profiljához, akkor kapcsolódik az adatbázisához, vágja hogy ott mi a rendszer, milyen nevű táblába kell beinsertelni micsodát, milyen db szoftver milyen verziója megy ott...

Szerintem sokkal reálisabb mondjuk http protokollon keresztül postolni egy xml-t, amit majd a szerver szépen lekezel és berakja az adatbázisa megfelelő helyére, ld. gdata api.
kutacs_: egy korabbi Android postnal mar en is vegigmentem a fenti ervlistadon. Ott is irtam, amit itt hangya megismetelt: a google-nek van a vilag legnagyobb elosztott adatbazis_kezelo_ rendszere is. Ez alatt nem a pagerank algoritmust kell erteni, hanem egy totalisan elosztott DB-t. Azt is irtam, hogy guglizz ra a "big table" szokapcsolatra, aztan olvasgass egy kicsit.
atleta,
a social networkök létrehozásánál a gmail, gtalk address book vagy contact list a lényeges, a weboldalakba rejlő információ majdhogynem lényegtelen.

a mobil platform itt is tartogat még meglepetéseket. ugyanis a sim kártyákon illetve a memóriakártyákon tárolt címjegyzék jóval megbízhatóbb, bármilyen webes forrásnál.

ez azt jelenti, h a virtuális géppel, illetve mobil operációs rendszerekkel rendelkező cégek versenyelőnye nyilvánvaló a google-lel szemben. ezek a cégek a sun, a microsoft, az apple, illetve symbian mögött álló nokia csoport.

de nyilvánvaló a versenyelőnye az sql szerverekkel rendelkező cégeknek is. hiszen egy másik lehetséges dobás egy világméretű business iwiw létrejötte, ezek a kapcsolatok ott vannak az üzleti alkalmazások alatt futó sql szervereken. azaz az oracle, az ibm, a microsoft, és az sap viszonylag egyszerűen létre tud hozni egy céghálót, ráadásul ezeket képes összekapcsolni az sql segítségével. ehhez kapcsolódhat az open source community is a mysql, postgresql, sqlite megoldásokkal. innen a google megint csak kiszorulni látszik.

nekem az a véleményem, h az open social és az android egy blöff, és nincsenek mögötte komoly fejlesztések. de hamarosan ki fog derülni kinek van igaza.
hangya,
szerintem soha nem lesz olyan szabványos api, ami képes lesz összekapcsolni a különféle social netwörköket.

tfh. holnap egy finn csinál egy sikeres netwörköt a bélyeggyűjtőknek, és azt mondja, h gyűjtők ide gyertek, pikka, mikka, hoppa, mindenki mondja milyen bélyegei vannak, lehet itt ismerkedni, bélyeget cserélni, meg vásárolni, meg amit akartok. és lesz egy jó kis adatbázis a bélyeggyűjtőkről, ahová a világ minden tájáról regisztrálnak. meg mondjuk lesz egy jó kis adatbázis a muffinsütőkről egy amerikai szerveren.

és mondjuk valamelyik bélyeggyűjtőnek van egy muffinsütő ismerőse. akkor ugye ezt a kapcsolatot valahol be kell jegyezni. de nem nagyon jó erre egyik adatbázis sem, bár mindkettő tartalmaz belső kapcsolatokat, ezért ezt vélhetően valami generic netwörkbe fogják bejegyezni, tegyük fel, h mindketten magyarok, és legyen ez mondjuk az iwiw.

azaz van egy magyar, egy finn, és egy amerikai social network. na most az sql képes ezeket az adatbázisokat a legváltozatosabb formában összekapcsolni. anélkül, h mindenki össze vissza küldözgetné az xml-eket.

viszont az bélyeggyűjtők adatbázisa ettől még lehet xml alapú, a muffisütőké meg mondjuk dbf alapú, azaz iwiw meg csv alapú. az sql képes lesz ezeket összekapcsolni, a legváltozatosabb összekapcsolásokat lehet létrehozni.

azaz mindenki szabadon fejlesztheti a saját megoldását, de ha úgy adódik, azt lehet mondani, h egyezzünk már meg pár dologban. és akkor aki csatlakozni akar az csinál ehhez az gyárt egy szabványos nézetet.

de mindig szabványok léteznek majd egymás mellett, mert az összes gyártót soha nem lehet leültetni egy asztalhoz. mivel az sql egy logikai szintű dolog a muffinsütő adatbázisa támogat majd többféle szabványt, ehhez nyújt többféle nézetet. és a muffinsütő fejlesztőinek ehhez nem kell szenvedni, egy rakás nézet létezhet egymás mellet, illetve egymáson.

ugyanez api-kkal és xml-ekkel egy kínszenvedés lenne. ahogy változnak a szabványok, illetve újabbak megjelennek, mondjuk a microsoft biztos el fog térni egy kicsit a többiektől, szóval ilyenkor mindig át kellene írni az alkalmazásokat, h támogassuk az msn-t, vagy az aol-t, vagy épp az open social-t, és használjuk azt az api-t, meg küldjünk oda egy xml-t, abban formában, amit majd éppen kitalálnak. szóval ez így nem fog működni szerintem, sokkal egyszerűbb lesz a social networköket sql alapokra helyezni, illetve a xml, vagy csv alapú megoldásokra ráhúzni egy wrapper-t és onnantól kezdve működik a dolog.

nem akarok még egy témába belemenni, de például a szemantikus web is a relációs adatbáziskezelés újrafeltalálása, ugyanúgy, mint ez a társadalmi háló dolog. az entity-property-value-relation modellen alapulnak.