Firefox 3: a bugkezelési bug

Mint arról az érdeklődők már értesülhettek, a Firefox 3-ban túlságosan sok major bug jött össze ahhoz, hogy tartani tudják az előzetes ütemtervet. A NYT cikkéből például az derül ki, hogy a jövő év elejére tervezett hivatalos release-re a jelenlegi hibáknak mindössze 20 százalékát fogják tudni kijavítani a fejlesztők.  (Összesen 700 kritikus hiba áll a rendszerben.)

Ugyanakkor a Firefoxon dolgozó fejlesztők szerint a helyzet nem annyira tragikus, mint ahogy az a Times-cikkből esetleg kiderülhet. A helyzet ugyanis az, hogy a korábbiakhoz képest most sokkal több önkéntes dolgozik a böngészőn, és a bugreportok sokszor olyan problémákról vagy fejlesztési javaslatokról szólnak, melyek nem értintik a Firefox-felhasználók döntő többségét.

Szóval a helyzet nem annyira kritikus, és a Mozilla híres arról, hogy inkább a release-időpontokat tolják el, minthogy a minőségen essen csorba. Merthogy kritikus hibákkal azért nem akarják elengedni a Firefox 3-at: Ahogy Mike Shroepfer, a Firefox fejlesztési vezetője fogalmaz:
We are driven by quality, not time. We want to Firefox 3 to be something that we are all proud of. This means features that delight users and the same or higher quality than previous releases.
Ha minden igaz, karácsonyra kijön a kettes beta, és jövő év elejére a Beta3, ami már alkalmas lehet arra, hogy a tömegek is becseréljék jelenlegi Firefoxukat az újra. Ehhez arra lesz szükség, hogy ezt a 700 kritikus hibát még egyszer jól átfésüljék, és kiszűrjék a téves reportokat. A bent maradt hibákat pedig megnyugtatóan ki tudják javítani.

(Ha csúsznak is néhány hónapot, abban biztosak lehetünk, hogy az IE-, Opera-, vagy Safari-fejlesztések addigra sem lesznek sehol. Elnézést minden operástól. Valóban, az Opera 9.5 is a világon van. Sőt.)
Címkék: böngészők firefox
2007.11.17. 13:03. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Opera 9.5 beta kint van már, nemsokára végleges lehet (a legutóbbi snapshot már egész pompás), és párhuzamosan készülődik az Opera 10...
Nem hinném hogy az Opera veszélyes lehet a Firefoxra. Jó böngésző, de kevesen használják.

Inkább a Safari az ami sokakat érdekelhet, majd meglátjuk.

Amit nem értek hogy miért jó a netezők 50%-ának (!!!) egy 2001-ben kiadott IE6 böngésző? Ez nagy igénytelenség...
"Ha csúsznak is néhány hónapot, abban biztosak lehetünk, hogy az IE-, Opera-, vagy Safari-fejlesztések addigra sem lesznek sehol."

Ekkora görény beszólást... A fenti ütemterv alapján az Opera 9.5 előbb végleges lesz, mit az FF3 + még ki is adnak hozzá némi javítgatást :)

Én sem hiszem, hogy az Opera veszélyes lehet rá, legalábbis elterjedtség alapján. Safari esetében meg a médiakampánytól függ a dolog, amúgy szerintem semmi extrát nem tud felmutatni (gyorsnak elég gyors, de ez a Firefox, Opera kettős is tudja).

Azért használnak IE-t, mert ez van fenn a gépen alapból. Aki nem tudja azt sem , hogy mi az a program, az nem fogja lecserélni az integráltat, mert számára a kék E betű maga a net. Sokaknak mondjuk nem is kell jobb, mert egyszerűen nem is tudnák kezelni a plusz funkciókat.

Ha a Vista jobban elterjed, akkor az IE7 is jobban átveszi az IE6 szerepét, amit csak pozitívumként értékelhetünk.
Szerintem abszolúte nincs szükség a firefox fejlesztésére. Semmilyen új technológia nem jelent meg ami indokolná.
Még mindig ebből a háromból áll a weblapok 99%-a:
-html/css
-flash
-java
De mindhárom szar, mint atom, mert a weblapkészítés kész szenvedés velük.
Kéne egy új nyelv, amit kliens és szerveroldalon is lehetne használni, és 100% ez lenne felelős a megjelenítésért.
Aztán már csak egy legalább anyira használható fejlesztőeszköz kéne hozzá, mint a visual studio. (az asp.net is szar)
Lord_Cica: Azért mindig van tere a fejlődésnek. Például hiába a sok kiegészítő, ha például a képátméretezés finoman szólva sem volt az FF erőssége. Emiatt pl. a Speed Dial-os kieg. is csak ronda előnézeti képekre volt képes. Másik probléma a lapok nagyítása volt. Ez most állítólag változik, bár az Opera még mindig szebbet csinál :P.
cousin333 · my.opera.com/cousin333/blog/ 2007.11.17. 14:20:08

én ilyen apróságokkal nem szoktam foglalkozni. operát használtam régebben, meg át is álltam rá, de volt valami bug, amimiatt átszoktam mozillára, már nem emlékszem.
Mozillában csak mouse gestures kiegészítőt használom. Fura hogy a visztába nem építették be alapból a lehetőséget. Néha reflexből a sima windows-os fileböngésző ablakokat is L-el akarom bezárni :)
Viszont egy egységes nyelvre tényleg szükség lenne, és akkor az ajax-os szenvedéseknek is vége lenne.
Azért én a html-t nem szidnám. Az egy használható nyelv, csak ismerni kellene (RTFM). Attól hogy egyes böngészők miatt hackelni kell a css-t nem a nyelv tehet, hanem a kötchög ms, mert 99 óta nem képes a szabványok integrálására a szutyok böngészőjébe...
"Azért használnak IE-t, mert ez van fenn a gépen alapból. Aki nem tudja azt sem , hogy mi az a program, az nem fogja lecserélni az integráltat, mert számára a kék E betű maga a net. Sokaknak mondjuk nem is kell jobb, mert egyszerűen nem is tudnák kezelni a plusz funkciókat."-Azért sokan ki használnák a MFF ext és funkcióit ha tudnák, hogy létezik, de ehhez után kellene olvasni...
kőporosvazelin 2007.11.17. 14:35:17

a HTML az semmi, csak levelek egy fa strukturán, amikhez tulajdonságokat lehet rendelni. Könnyedén le lehetne váltani valami hasznosabbra, illetve integrálni egy java-szerű nyelvvel (nem úgy mint most). És semmi értelme annak hogy olvasható a forrása, csak a méretét növeli. Azt hogy szintaktikailag helyes legyen, a fejlesztőeszköznek kellene biztosítania, nem a fejlesztőnek.
Az egy dolog, hogy ott az opera 9.5, de a heten jott ki Mac OS X Tigerre is a Safari 3, igy mar minden szeles korben hasznalt maces oprendszeren 3-as safari van, ami tok jo hir.
@Lord_Cica

Firefox 2-t jelenleg a tonnányi extension tartja életben, hetente (3-4 naponta?) jönnek ki rá a critical hibák, mert a protocol handlerek botrányosan vannak implementálva (buhera.blog.hu/2007/11/10/jarjar_vilaguralomra_tor), és a javascripttel is olyanokat lehet varázsolni, hogy az ember esze megáll (pl. document object "konstansainak" hamisítása). Őszintén remélem, hogy a 3-as verzióban új alapokra helyezik ezeket a részeket, mert már ott tartunk a Firefoxxal, mint anno IE-vel (legalábbis hibák terén)!

Opera sem hibátlan, de bugok szempontjából perpill odaveri a FF-ot, használhatóságban pedig az IE7-et simán. A nagy baj vele az, hogy nem lehet hozz normális extensionöket írni, ezért funkcionalitásban nagyn messzire került a FF-tól (vagy inkább a FF került messze az összes többitől)

Safartiról meg most csak ez jut eszembe: www.thespanner.co.uk/2007/11/16/safari-security/
Lord_Cica: nagyot tévedsz! A HTML azért lehetett sikeres mert alacsonyan van a belépési küszöb. A HTML nyelv piszok egyszerű és az, hogy a forrás olvasható felgyorsítja a jó ötletek elterjedését. A Java emlegetését sem értem, a JavaScript is meglehetősen erős nyelv annak a kezében aki ért hozzá!

A kis böngészők egyébként gyorsaságukkal simán meglephetik majd FF-ot. Ahogy egyre terjednek a webes alkalmazások és ezekből egyre többet használnak az emberek, fontos lesz, hogy ne fogják le a gépet. A FF js értelmezője pedig le van maradva az Opera, Safari mögött (sajnos).
Azért ez az egész megint csak úgy néz ki, mint egy számháború. Most nem tök mindegy, hogy mikor jön ki és hányasnak hívják. jöjjön ki akkor, ha kész, nem amikor a marketinges mondja (ráadásul ingyenes progiról beszélünk!) Egyes cégek beteges kényszert éreznek arra, hogy minél előbb dobálják ki a magasabb verziószámú programjaikat, mert azzal is "beelőzik" a többit. Aztán ha az egyik végre kész, azonnal elkezdik barkácsolni a következőt, ha kell a népnek, ha nem, mert hát munkaidőben valamit csinálni kell (lásd MS Win, már a következő dátumát lebegtetik, mikor még azt se tudják mi lesz benne. A Vistát is félkészen hozták ki). A verziószám versenyre jó példa a Netscape, nemes egyszerűséggel kihagyták az 5-öst, mert az IE akkor már túl volt rajta és hát az olyan cikiiii az 5-sel kijönni, mikor a másik meg a 6-osnál tart.
"Elnézést minden operástól. Valóban, az Opera 9.5 is a világon van. Sőt.)"

Kedves cikkiró! Most jobban érzed magad attól, hogy még egyet odaszúrsz? Miért nem lehet simán elismerni, hogy egy nagypofájú kijelentést tettél, ami ráadásul nem is igaz, és egyszerűen törölni a nevezett mondatot. Másrészt írták, hogy a Safari is jön, szóval nem is csak az Operáról van szó. Az meg a seggfejség csúcsa lesz, ha ennek hatására beírod a fenti mondatba, hogy "Opera 9.5 és Safari".
En mar evek ota Operat hasznalok, es sztem magasan a legjobb browser. Mielott valtottam volna FF-ot hasznaltam, ez 1.x-es idokben lehetett talan, es a FF eleg bugos volt. Mostanaban ujra bizgetek weblapokat, ezert felraktam FF2-et ill. nezem a lapokat IE-ben is, es a harom bongeszo kozul (O9.2, FF2.0, IE7) nalam egyertelmuen az FF2 a leglassabb/befagyosabb. Pl. neha kifagy par masodpercre, aztan visszajon. Az Operaval gyakorlatilag sosincs problema. Illetve, az Operanal ugy erzem olyan iranyban innovalnak, ami megkonnyiti a user eletet, pl. tabbed browsing, nemreg a Speed Dial, ill. nemsokara az altalam nagyon vart szerver oldalon tarolt bookmarkok (Opera Link), h vegre minden gepemen ugyanazt lassam es ne kelljen Google Bookmarks-szal benaznom. Mindig csodalkozok, h mennyire nincs elterjedve, egy ismerosom sem hasznalja.
Két dologról van itt szó. Először is böngésző. Az FF sokmindent tudhat a kiterjesztésekkel, de minél több van belőlük, annál lassabb. Márpedig aki arra büszke, hogy az FF-e sokmindent tud, arról tudható az is, hogy az FF-e lassú.

Az Opera még mindig élen jár abban, hogy olyan innovatív dolgokat heggeszt bele natívan a böngészőbe, ami a közönségének igencsak tetszik, s rendre át is veszik a többiek (kezdődött talán a fülekkel, legutóbb pedig a speed dial-ra emlékszem, aztán a mappás helyett filteres levelező/RSS kliens is odatesz).

A kestrel magos Opera rengeteget javul a sebességen (css render és js), a már-már kiélezett versenyben (mondjuk sztem az egyetlen sebességbeli versenytársa a Safari volt, FF továbbra is sehol sincs mögöttük) újra odaveri a mezőnyt.

És sokkal kompatibilisebb is lesz, elég csak megnézni néhány weboldalt, amit a 9.23-as operára "nem optimalizáltak", számos ezek közül tökéletesen jelenik meg az újban.

Viszont a kestrel még félkész. Semmit nem jelent, hogy kiadták a bétát, az volt a marketing része. Az új előzetesek amennyi javítást és újdonságot hoznak, legalább annyi regressziót is (a 9656-osban pl. a js-motor/domkezelő fuccsolt be), jó lenne már ezen a mérlegen túllépni.


A másik OFF témához pedig: nemár hogy most vita kerekedjen itt abból, hogy egy amatőr szenved a webfejlesztés alapjainál megrekedve, és erre nagyokat odamond...
"miért jó a netezők 50%-ának (!!!) egy 2001-ben kiadott IE6 böngésző? Ez nagy igénytelenség..." - Hogy miért jó? Azért, mert a felhasználók kb. 75%-a azt tartja szem előtt, hogy amit használ, az valóban használható legyen, és nem azt, hogy "menőzzön", hogy "nekem most vadiúj fájerfoxom van"... A felhasználók 90 %-a (hasraütésszerű szám, de ha túl sokat mondtam, a háromnegyede mindenképp) az emailezésre webfelületet használ, a híreket weben olvassa, nem RSS-en, és gyakorlatilag nincs olyan weboldal, ami explorerben ne jelenne meg legalább használhatóan. Ez nem igénytelenség, pusztán praktikus és gyakorlatias szemlélet.
Lord_Cica: "a weblapkészítés kész szenvedés velük" - ez csak azt mutatja, hogy mennyire nem vagy tisztában a dolgokkal. (A kultúrált véleményhez meg gratulálok!) Felesleges új nyelvet bevezetni, gyakorlatilag a HTML, CSS, JavaScript, Java, Flash (illetve szerveroldalon a PHP, ASP, CGI) mindenre elég. És még ha meg is alkotnának egy új nyelvet, nem fognak tömegesen áttérni rá, csak azért, hogy a kedvedben járjanak. A HTML-webszerkesztést szenvedésnek nevezni meg igen csak tájékozatlanságra utal. Előnyei közé tartozik, hogy piszok könnyen elsajátítható, bármelyik középiskolás pár hét/hónap alatt eljuthat egy olyan szintre, amivel már egy használható, tetszetős oldalt össze tud dobni. Még pár hét tanulás, és már JavaScriptet is tehet az oldalába, ami szintén elég könnyű ahhoz, hogy apróbb szkripteket különösebb programozói tudás nélkül beillesszünk, és azzal feldobjuk az oldalt, viszont profi kezekben igen hatékony eszközzé válhat.
Aztán jöhet a CSS, szintén nem túl bonyolult, viszont agyon lehet csicsázni vele az oldalt, ha valakinek az kell.
Flash: valóban, tanulni kell keményen, hogy igazán használni tudja az embert, de onnantól egy igen hatékony eszköz. Java: szintén, csak kicsit komolyabb ismeretek kellenek a használatához.
De ha neked ez szenvedés, akkor maradj a privi.hu, gportal, stb. színvonalon!
TBC: egyreszt ot a pont, masreszt viszont tenyleg idegesito, hogy majdnem minden weboldalhoz kulon kell CSS-t es JS-t irni az MSIE-re.
Ja, es persze eleg hatekony eszkoz a Java, mert hasznalhato kliens- es szerveroldalon, raadasul a ketto meg kommunikalni is tud egymassal.
Nem igazán értem az IE fikázást, minden oldalt jól jelenít meg és egy kis utánjárással, TCP beállítással az összes egyéb böngésző lomha játékszer. Az FF és a NS alapértelmezetten is tartalmaz minimális optimalizálást, persze mindezt csak az amatőrök kedvéért.
KavicsZrt: az IE a felhasználó szemszögéből valóban minden oldalt megjelenít, de ez csak annak köszönhető, hogy piacvezető és a fejlesztők addig nem adhatnak át egy oldalt amíg valahogy meg nem kerülték az IE hiányosságait, hibáit.
Az IE-t - élen a 6-ossal - azért jogos fikázni, mert nem biztonságos. És ez igaz is. Nem azért, mert nem jeleníti meg a lapokat, vagy máshol van egy gombja, vagy, mert 5,13 %-kal lassabb. Aki pedig webböngészőt használ (akár IE6-ot) illene legalább ennyire alapszinten követnie a dolgokat a témában.
Nekem, mint annak, aki a zinternetet használja tökéletes az IE.
Nekem, mint level 2 usernek megfelelő az Opera
Nekem, mint advanced usernek talán legjobb a Fx mindenféle kiterjesztésekkel vagy az Opera.
Nekem, mint nagyonsokmindenthasználóésmégwebfejlesztő felhasználónak elengedhetetlen a Fx és kompatibilitás miatt a másik 2 is.

Saját vélemény, bele lehet kötni.
szerintem kár vitatkozni, melyik böngésző a jobb, inkább annak örüljünk, hogy létezik többféle is, választhatunk kedvünkre valót. mindegyiknek megvan a maga előnye/hátránya.
az is szerencsés, hogy a böngészők terén már nincs olyan monokultúra, mint az op.rendszereknél.
kevésbé elterjedt (de a multiktól független) böngészőkre (pl.: opera) pedig szükség van, mert ők bártabban fejleszthetnek és próbálkozhatnak, nem kell félniük, hogy veszítenek a pozíciójukból.
:D hát az operánál biztos nem félnek attól h veszítenek a market share-ből...
Amúgy, ha gépeimen (többes szám) lévő több gigányi program közül nem pont az opera nem tudná megjeleníteni a Helvetica betűtípust, akkor használnám. De hogy az miért nem működik, azt nem tudom.
a nyelveknél és fejlesztő környezeteknél is az a jó, hogy lehet választani (különálló fejlesztési irányokkal). bele sem merek gondolni, mi lenne, ha egységessé válnának és mondjuk a MS bábáskodna felette...
Kezdetekben Írországban kb. 10 féle burgonyát termesztettek, ám 1840 körül valaki kinemesített egy olyan fajtát, amely szaporább és jobb ízű volt, így MINDENKI ÁTTÉRT arra (kialakult a monokultura). Aztán jött egy gonosz kártevő, ami az ország teljes termését elpusztította.
Ha több féle burgonyát termesztettek volna, akkor csak az egyiket érintette volna kár, vagyis az ország lakosságának több, mint fele nem halt volna éhen...
"így mar minden szeles korben hasznalt maces oprendszeren 3-as safari van, ami tok jo hir."
Lehet, hogy az van, de attól még nem használják olyan sokan. Az oldalam stat.-jában a legtöbbször a Mac op.rendszer mellett vagy OPera, vagy eseteleg FF van és nem Safari.

"Nem igazán értem az IE fikázást" Mert egy rakás kaki, nemtartja be a szabványokat, tehát ha csinálsz egy szabványos oldalt, akkor nagyeséllyel tök ronda lesz. Tele van biztonsági és egyéb hibával, nézd csak meg ezt: opera.extra.hu/iefagyaszto/
+Lassú mint a fene és nem 5%-al
, nyisd csak meg ezt és majd szólj 2 hét múlva, amikor betöltötte: opera.extra.hu/teszt/laponbelulikereses/

És akkor a sebességről:
www.howtocreate.co.uk/browserSpeed.html

És a cikkíró kedves beszólásásért ezt nemártana megnéznie, hogy ki hol is tart és kit lehet jogosan/jogtalanul fikázni :)

Tehát opera9.5 és Firefox 3-as teszt: nontroppo.org/timer/kestrel_tests/
Ja amúgy script sebesség: Egy agyontweakelt (katonai humvee) Fx2 a gyenge + amúgy is régi és agyoninstallált gépemen gördülékenyen beúsztat egy 40px / 40ms html div-et. Az össes többi böngésző szaggat. Az Opera is.
@opera11

Valoban nem hasznaljak sokan egyelore, foleg magyarorszagon..es a 3-as safari talan a fent emlitett staton valtoztatni fog. A mondat a kedves cikk iro mondatanak szolt. Mert lehet, h kevesen hasznaljak, de attol meg fejlesztik durvan.

En is ffet hasznalok macen alapvetoen, de sajna messze a legbugosabb bongeszo macen, ha mar gecko akkor camino inkabb.

Egyebkent nem tom mit csinalok rosszul, de nekem meg az opera messze a leglassabb bongeszo a gepemen, kulonosen gprs alatt kepes beallni az oldal renderelese nagyon sokaig. Varom a 9.5-ost, de a beta meg kicsit elkeseritett..
Ctrl+F12/Wblapok-nál lehet át állítani a betütípust
A képen meg mit kellene látni/magyarázni?
Az alsó gombok azért nem látszanak, mert a bőrnél rossz színséma van kiválasztva
gprs alatt? Nemlehet, hogy akkor frissíti a levelekt, vagy a hírcsatornákat, vagy valami más netes tevékenység is megy, mert az nem valami gyors kapcsolat és ha nincs elég sávszél, akkor nemtud csodát tenni :)
Vicces, hogy ilyen geek-vitává fajult a poszt, ráadásul a felhasználók (nem szakemberek) túlnyomó részét egyáltalán nem érdekli az egész, nekik a kis kék "e" betű AZ internet és kész. Ráadásul ez nem is róható fel nekik, hisz nem szakmabeliek, fogalmuk sincs a fent említett előnyökről/hátrányokról, ez nem is érdekli őket. Az hogy milyen böngésző, hányas verzió, hogy renderel, milyen gyors, abszolúte indifferens nekik. Ők levelezni akarnak, meg pár oldalt elolvasni. Arra meg bármelyik jó.
Összefoglalnám, akkor:
Az internet bassza meg! Az a hülye aki bármilyen böngészőt használ.
'Még mindig ebből a háromból áll a weblapok 99%-a:
-html/css
-flash
-java'

Ezekkel pofátlanul egyszerű fejleszteni, cs egy dolog kell hozzá: tudás.
Azért nem nem értesz hozzá, még a legjobb eszközök internetre.

Amúgy nem java, hanem JavaScrpit
IE előny FF-el szemben:

A lap nagyítható!
Csak az tudja igazán ezt értékelni, aki nem lát jól, vagy fáradt a szeme.

Amúgy meg minden böngésző szar, mert ilyen-olyan képernyőfelbontások vannak, és soha nem passzolnak a betűmérehez stb.

Én hiába kapcsoltam ki az eredeti betűméretet, hiába telepítettem az Accessibart, így is állítgatnom kell mindig, hogy megfelelő betűméretet kapjak, ami olvasható.

Ja, és ez a mező, amelybe most írok, a képernyő szélességének kb. 1/-át foglalja el FF-ben.

Kínlódás. :-(
" Epikurosz 2007.11.17. 22:07:00
IE előny FF-el szemben:

A lap nagyítható! "

nem értem, mozillában a CTRL +/- al tudsz állítani, plusz ott az F11 is teljes képernyőnek.

én évek óta a mozillára esküszöm.

1. IE... Aki védi, nézze meg, hogy a napi Windows frissítések hány százaléka foltozza ezt a narom, buta, nehézkes böngészőt! Mely még egy MS termék telepítése során az MS update oldalt is blokkolja... Ugyanakkor eléggé sportszerűtlen, hogy bizonyos szervezetek, cégek megkövetelik az IE használatát!!!! Például olyanok is, akik egy külön javascript modult hívnak és ez dolgozik! De ha nem IE-vel megyek, egyszerűen elutasít!!!
2. Az Opera - és sok-sok éve, NetScape-ről tértem át - előnye, hogy kevesen használják! Így egyrészt roppant innovatív, másrészt a "sötét" dolgok is jobban elkerülik!
3. Sajnos az Opera Mini széles körű elterjesztése - SonyEricson telepített böngészője - meg fogja emelni az Operát használók számát, és ez magával húzza azokat a hibákat, mlyek az IE-t vagy akár a Firefoxot jellemzik...
a firefoxszal az a bajom, hogy egy ótvar nagy varacskos disznó, azzal együtt, hogy a többi se egy kiscucu!
Epikurosz : miről beszélsz? Az Opera már több verzióval ezelőtt tudta a nagyítás/kicsínyítést! Ráadásul betű és léphelyeseb! Egyszerűen a +/- gombokkal... Mindig mosolyogtam a Firefoxos/Modzillás haverokon, amikor dicsekedtek böngészőjükkel! Mindig lehűthettem őket, hogy azokat az Opera már 1-2 éve tudta! többablakos böngészés, beépített RSS olvasó, levelezőkliens, ritka intelligens könyvjelzőkezelés, munkához nélkülözhetetlen folyamatmentés, az indítás paraméterezhetősége (másnap ott folytatom, ahol előzőleg bezártam), most a gyorshívógombok és még sokáig lehetne sorolni. Ezek többsége mindig 1-2 év késésel jelentek meg a többieknél, ráadásul vagy bobyolultabban, vagy csak külső modulok telepítése után!
Tehát, ha nem ismersz valamit, az nem azt jelenti, hogy az szar...
Kb. 3 hónapja a Firefox 3 nightly buildokkal élek (Minefield néven fut), és gyorsabb, tisztább, szárazabb érzés, mint a Firefox 2.

Pár extension nem kompatibilis vele (mármint nem is működik, nem csak a verziószám ellenőrzés szerint), de a lényeg az jól működik. (AdBlock, downThemAll!, Focus Last Selected Tab ez "hivatalosan" FLST névre hallgat, Compact Menu, Firebug, Context Search, Mouse Gestures, SwiftTabs.. TabKit is elműködik.. stb.

Mindössze az about:config-ban hozzá kell adni az extensions.checkCompatibility és a extensions.checkUpdateSecurity változókat boolean típussal, false értékkel, és lehet pakolászni felfele a nem-kompatibilisnek jelentett kiegészítéseket, aztán vagy működik, vagy nem.
pár éve próbáltam az operát, mikor alternatívát kerestem ie helyett, de akkor nem jött be, úgy rémlik nagyon lassú volt
Az Opera nagyon ráállt most a Kestrel tökéletesítésére, és nagyon jó úton halad, még ha néha cikk-cakkokkal is.

Ám nagy bánatomra a widgetekkel, a UserJS-ekkel és az M2 levelezővel kapcsolatban sok új probléma jött be. Ezért kénytelen vagyok a munkahelyen még az ezen fenti szempontokból stabil 9.24-es végleges változatot, otthon pedig, ahol nem annyira kényes a levelezésem, ott a 9.23-ast a BJustB blogeditor widget miatt használom, a 9.50 b9624-est használom a levelezésre és a böngészésre, és a weekly-ket (most b9656) pedig a tesztelésre.
bob: ezt egy percig sem vitattam, hogy túl szabadon értelmezik a böngészők a css-t (meg a html-t, bár ott pont az az alapfilozófia, hogy a konkrét megjelenítés csak másodlagos, ezért nincs kikötve, hogy pl. a TT milyen fontot jelentsen.), csak ez nem a html hibája, nem a css hibája, hanem a böngészőké. És tényleg irtó zavaró, hogy ami jól néz ki firefoxban, az ie-ben szét van csúszva...
KavicsZrt: azért jelenít meg midnent jól, mert kifejezetten arra optimalizálják az oldalakat. Az, hogy nem érted, hogy miért szidják, arra utal, hogy lövésed sincs a HTML-ről, CSS-ről meg esetleg JavaScriptről. Akkor elmondom: azért, mert tojik magasról a szabványokra. Nem csak most, ez így volt már a legeleje óta. Sokan emlékezhetnek még a 3-as IE JavaScript-hibáira. De most, az IE7 megjelenésével számtalan olyan oldal rosszul jelent meg, amit az IE6, Opera, Firefox jól jelenített meg.
Illetve a biztonság is sokat számít, ugyanis tapasztalat, hogy a Fox és az Opera nagyságrendekkel biztonságosabb, mint az IE.
Na meg azt se felejtsük el, hogy az általad lomha játékszernek nevezett Opera játszva "legyorsulja" az IE-t...
Kalman: szép gondolat, elvégre jobb az, ha van több alternatíva, mint ha csak egy böngésző lenne. Így legalább van, ami előremozdítja a böngészők fejlődését. :-) Jó példa rá, hogy ameddig nem volt jelentős konkurencia, addig MS-ék semmit nem csináltak, aztán elterjedt a FF, mindjárt összedobták az IE7-et.
Csak mondjuk az is igaz, hogy az lenne az igazi, ha bármelyik böngésző teljesértékű lenne, és nem fordulna elő, hogy az oldalak negyedét nem jeleníti meg jól...
Epikurosz: való igaz, sokszor jól jön a nagyíthatóság. Amit firefoxnál nem találtam meg, hogy hol kell, ott csak a betűméret növelésével lehetett megfelelő hatást elérni. (Persze, lehet én voltam figyelmetlen, és nem találtam... ;-))
"ilyen-olyan képernyőfelbontások vannak, és soha nem passzolnak a betűmérehez" - talán 3 képernyőfelbontás van használatban, az 1024×768, az 1280×1024 és a 800×600. Egyedüli gond az, ha nagyobbra optimalizálják, mint amilyennel nézzük az oldalt. Fordítva legfeljebb csak kevéssé esztétikus, ha pl. egy 800×600-ra írt oldal 1024×768-ból nézve csak a képernyő háromnegyedét foglalja el. Azalatt, hogy sosem passzolnak a betűmérethez, nem tudom, mit akarsz mondani, egy betűméretnek semmi köze nincs a képernyőfelbontáshoz. Illetve van, nagyobb felbontásnál kisebbnek látszik a betű, de ezért van a betűméret növelése. ;-)
Akultúrált hozzászóláshoz meg szintén gratulálok! Akárcsak pukedli magasrüptű eszmefuttatásához...
A képernyős dologra van egyébként az illeszkedéses , néha nagyon hasznos tud lenni... Összenyomja a weboldalt, hogy ne kelljen oldalra is görgetni...
"IE előny FF-el szemben:

A lap nagyítható!"

Mondk valamit, Opera + és - jel és * az eredeti méretre és nemolyan tetü mint az IE. Kb 10%-1000%-ig lehet nagyítgatni :)
az operaval az a bajom, hogy az adblock-ja eleg rossz. ez az egyetlen dolog, ami meg ff-en tart.

kulonben meg az osszes bongeszo szar.
az ilyet tökre bírom, hogy az x böngésző azért jobb, mert előbb tudta ezt-azt a "fícsört" - de ha egyszer most mindegyik tudja, akkor miről beszélünk? (pl. lapfülek)

én ff-t használok, tartaléknak meg van ie7 fenn. kipróbáltam az operát is, nekem az olyan volt, mint egy sokkal kevésbé testreszabható ff.

az operában van pár előre beépített dolog, mint a skinek meg a speed dial, de ezen kívül nem olyan rugalmas, mint a ff. és ha már bizonyos funkciókat megszoktam és megszerettem (adblock, element hider, noscript, personal menu, az interfész teljes testreszabhatzósága), akkor az opera csak visszalépés lenne. akkor inkáb legyen pár tizedmásodperccel lassabb, de ne kelljen bosszankodnom, hogy ezt sem tudja meg azt sem.

persze attól még mások gondolhatják másként, csak hát nekem a testreszabhatóság a mániám, és ez alapján ítélem meg a böngészőket - másoknak más a fontos, ők más alapján döntenek.

ja igen, annyit írtatok a safariról, gondoltam, kipróbálom (xpsp2). feltelepítettem, és elinduláskor mindig hibaüzenettel kilépett, szóval erről ennyit... :)
FIGYELEM: A Firebug FF kiterjesztést ne használjátok, mert minden esetben, minden oldalnál lelassítja az FF-t. Vagy ha fenn van a Firebug, akkor legyen letiltva, és csak akkor legyen bekapcsolva ha tényleg kell!
En is nagyitott uzemmodban bongeszek, mert szemuveges vagyok. Nem szeretem a zoom uzemmodot, mert az a kepekre is razoomol es pixelalodnak. Helyette Operaban beallitom a Font alatt, h "Minimum font size (pixels): 18". Ettol rengeteg weblap hatast dob es szetcsuszik, de par nap alatt meg lehet szokni, es cserebe nem folyik ki a szemem.

Adblockernek jo az ingyenes Privoxy proxy, es akkor nem kell a bongeszot ezzel terhelni. (Az Opera beepitett adblocking-ja egyebkent szerintem nem tul jo.)
gravy_t: Az Operához nincsenek ugyan kiterjesztések, de amúgy a testreszabhatóságába nehéz belekötni (widget, userJS, ini konfigurálás, gombok letöltése, áthelyezése, drag&drop). Utóbbiakról itt olvashatsz bővebben: magyaropera.blog.hu/2007/06/23/van_ui_a_nap_alatt Az meg külön tetszik, hogy pl. skin megváltoztatásakor nem kell folyton újraindítani a böngészőt...
"az operaval az a bajom, hogy az adblock-ja eleg rossz. ez az egy"

Konkrétan mi? Nekem egyedül a szöveges hírdetések letiltása aminél trükközni kell, de akkor megnézem a forráskódot és megkeresem a framet, vagy a Javascriptet, ami betölti. Egyébként itt van pár tipp: opera.extra.hu/news.php?item.32.14
oké, elhiszem, hogy lehet tweakelni az operát is, csak hát pont annyival körülményesebb, ami nekem már nem éri meg - utánaolvasgatás, ini-machinálás, forráskód-nézegetés... azért is mondom, hogy akinek mindez a kisujjában van, vagy hajlandó rászánni egy kis időt, annak biztosan ugyanolyan jó az opera is.

skineket nem használok, mert a böngészőből nekem eleve csak az állapotsor és a címsor + 6-7 gomb látszik, meg a lapfülek.
gravy_t: Semmivel sem körülményesebb (fogadjunk, hogy nem olvastad el az egyébként rendkívül részletező cikket, amit linkeltem). Eltüntetni egy gombot: jobbklikk, majd eltávolítás az eszköztárról. Áthelyezni: jobbklikk, majd Testreszabás, és már vonszolhatod is.

A többi sem bonyolult, az ini turkálás már csak az igazi finomságokhoz kell, netről rengeteg gombot le lehet szedni (pl. olyat, ami egy gomra rakja a menüt, vay olyat, ami gombnyomásra eltüntetni a gyári menüsort). Mindezt netről, egyszerű drag&drop-al.

Ami az utánanézést illeti, ne mond már, hogy ezt FF alatt egyszerűbben megteszed (értsd, ott is kell legalább ugyanennyi utánajárás és agyalás). Az alap műveletek Operával egyszerűbbek és intuitívabbak.

ui: Mivel az Opera zárt forráskódú, ezért nem hiszem, hogy sok időt kellene forráskód-nézegetetéssel töltened :).

Skin: igaz, az FF drabális felépítésén nem nagyon segítenek :P, de nekem fülsáv, menüsáv, URL mező + 5 gomb, mégis használok skineket, mer' az jó... ;)
Nem használok Operát, nagyon rég használtam azt is, de aztán megmaradtam az FFnél. Semmi bajom nem volt amúgy az Operával, sőt, tény és való, hogy gyorsabb is volt, mint az FF.

Amiben viszont szerintem az FF a verhetetlen, az a rahedli sok extension, amit pár klikkel fel lehet rá nyomni. A fejlesztők a Firefoxot szeretik, arra nyomatnak rengeteg kiegészítést.

Amúgy nem értem, miért olyan kétségbeejtő az, hogy az FF3-ban még sok a bug... majd szépen kijönnek vele, amikor elkészültek, oszt szépen átállunk arra is.
hát végig azért nem olvastam, igazad van, inkább a hozzászólásokba nézegettem bele. azért a linket eltettem, hátha egyszer még operista leszek...

nem akarlak áttéríteni, csak mondom, hogy nekem mi az, ami bejött az ff-ben. a forráskódnézegetést meg valaki a reklámok blokkolásával kapcs-ban említette, szal azt totál hozzá nem értőként említettem.
Az Opera szinte korlátlan eszköztárkezelése (a Startbar csak hab a tortán), a skinelhetőség, a panelozás, és a letöltésvezérlés messze veri az FF-et. A UserJs hasonló a FF Greasemonkey-hez (csak kényelmesebb). A FF extension-jainak többsége be van építve, vagy valamelyik funkciógombbal kiváltható. És persze a beépített levelező is egy nagy pirospont neki.

Az sajnos igaz, hogy utána kell nézni dolgoknak, illetve ami van, az nem olyan "öntelepítő", mint a FF esetén. Tehát kissé buherálni kell, ami nagyon sokakat elriaszt. Nem nehéz dolgok, de össze kell szedni róluk az infót. És a FF plugin kezelése is sokkal olajozottabb.

Ez utóbbi két-három érv tulajdonképen egy átlagfelhasználó szempontjából messze fontosabb, mint a szakmai prioritások. És persze az (már nagyon ritka) meglévő inkompatibilitás, amiben a Kestrel nagyot fejlődött. Más kérdés, hogy : az Operáról már nem tudnék visszatérni a FireFox fapadosságához. :-)

Ja azt én említettem, de az CSak a szöveges hirdetésekre vonatkozik! Ami a FF-al sem egyszerübb
((Azért a skinolásban pl az OPera magasan veri a FF-ot, amit 20-szor kell újraindítani, hogy találj valami rendes kinézetet, míg operával letöltöd és már magára is húzta, ha nemkell akkor visszaáll az eredetire :) ))
opera11:

de, elég egyszerű. vagy beírod a domaincímet az adblocba, kvagy az element hiderrel 2 gombnyomás és két kattintás. így a hasznos tartalmon kívül semmivel nem kell terhelni a sávszélességet - és a betöltési időt. és mindkét plugin felhasználóbarát, csak párat kell kattintani és dolgozik is.

ja igen, első frontvonal nálam még ezek előtt egy script blocker.

a skinnelhetőség meg nekem speciel nem kell: gravy_t 2007.11.18. 14:37:54 vége.

így néz ki:
docs.google.com/Doc?id=dfgspk2f_42gnvrtr
inkább azt mondjátok meg hogy a firefoxomon miért baromi lassú az iwiw (sőt sokszor be sem tudok lépni) akkro amikor ie6-on meg simán megy. és miért nem jön be egyáltalán a webisztán és vele együtt pl a blog.hu akkor amikor az ie6 simán lehozza? hm?