Google Könyvkereső, már magyarul is

A Google ma jelentete be, hogy ezentúl Magyarországon is gyűjti a partnereket könyvkeresőjéhez.
A program magyarítása az első lépés a Könyvkereső teljes lokalizációjához vezető úton. (...) A partnerprogram mindenki számára nyitva áll, és azért jött létre, hogy megadja a lehetőséget a magyar kiadóknak arra, hogy könyveiket az egész világ számára elérhetővé tegyék. Ez a lépés megkönnyíti a nemzetközi és magyar felhasználók számára, hogy megtalálják és megismerjék a hazai műveket, tovább öregbítve ezzel Magyarország irodalmi hírnevét.
Ugye a Google könyvkeresője úgy működik, hogy rákeresünk egy műre, és az adott könyvből kapunk egy (szkennelt) előnézetet, aztán, akit érdekel, az a kiadó weboldalán megveheti magának a kiadványt. Bár én speciel arra használom, hogy adott könyvekbe belenézzek, átfussam a tartalomjegyzéket, ilyenek.

A Google Könyvkereső magyar verziója egyelőre nem működik. Persze, mert előbb kellene bele tartalom. Azt nem tudom, hogy a magyar könyvkiadók látnak-e ebben fantáziát és támogatni fogják-e a Google Könyvkeresőt. Mindenesetre a hazai könyvértékesítésen picit segíthet is ez az online adatbázis. Ha kiépül. Vagy nem segít. Vagy ki se épül.

Akárhogy lesz, szerintem a Google-éhoz hasonló online könyvkeresők nem jelentenek igazán jó megoldást. Hiszen itt arról van szó, hogy a Google maga tárolja egy könyv találati oldalát. Vagyis nem a weben fellelhető könyvajánlókat indexelik, hanem maguk építenek adatbázist.

Ez talán azért van így, mert a könyvkiadók eddig nem fordítottak eddig elég energiát és időt arra, hogy online is bemutassák kiadványaikat, és ezeket a weboldalakat a webcrawlerek számára is észrevehetővé tegyék.
Címkék: google
2007.11.21. 14:24. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sztem a Google mar feltalalta az unlimited tarhelyet...
- weboldalak (sokmilliard)
- gmail (sokuser * sokgiga)
- gmaps / earth (k* sok giga)
- book search (sok giga)
- patent search (par giga)
- videok (par giga) + youtube (kicsit tobb giga)
- picasa (userek altali nehany giga)
- egyeb szolgaltatasok (nem keves giga)

Vki adja mar ossze... :)

Jah es ebben a par adatban k* gyorsan, ugyesen tudnak keresni, ezert jarnak ott ahol!
a gugli lementette maganak az egesz internetet?:)
nem azt a www.webarchive.org/ tette... múltkor megtaláltam rajta egy évek óta nem létező oldalamat, és azon egy elveszettnek hitt .zip fájlt
Köszi a hírt, erre várok azóta, mióta először megtaláltam ezt a szolgáltatást... megyek, és megrugdalom a könyvkiadós kollegáimat, hogy azonnal fel kell tölteni a stuffokat bele. :)
az amazonra leszek kiváncsi, mit tud lépni ezen a téren. van ez a kindle nevű drótnélküli kütyüjük. kicsit bénán néz ki, de lehet vele újságot, könyvet olvasni, meg persze rendelni.

ha lenne kiadóm, biztos inkább az amazon hálózatába korporálódnék, vagy valami kereskedelmi hálózatba, mintsem egyszerűen feltöltsem a tartalmat google books-ba egy színes logóért cserébe. persze nincs ilyenem, nyilván jobban tudja az alexandra, vagy a bookline, h mi a jó nekik.
feltöltöttem egy könyvet, nem tudom, hol és hogyan és mikor jelenik majd meg. ez nem derült ki számomra.
de gondolom pár napon belül e-mailben értesítenek, mint az adsense-nél
Én szóltam két könyvkiadó ismerősnek is, jól fogadták. Nem halva született dolog ez, az biztos, idehaza sem.