Jön a magyar Facebook?

Állítólag hamarosan lokalizálják a Facebookot. A pletykák szerint néhány kulcsfontosságú nyelvre lefordítják az interfészt ők maguk. Mi lesz a kis nyelvekkel? Például a magyarral? A Facebook, úgy tűnik, erre is talált megoldást: a közösséget hívja segítségül. Vagyis az adott nyelven beszélő önkéntesek fordíthatják majd le az interfészt az adott nyelvre.

Az úgynevezett Translations alkalmazást állítólag néhány héten belül bemutatják. Így elhárulhat a nyelvi akadály sokmillió netező számára. Kíváncsi leszek, hogy mennyivel növeli majd meg egy magyar nyelvi interfész a Facebook jelenleg több mint 32 ezer fős magyar táborát. Avagy: milyen hatással lesz egy magyarul beszélő Facebook a magyar közösségépítő szájtokra?

Amúgy a Facebook nyelvi lokalizációja ugye nem egyszerű feladat. Hiszen nem csak a fő felhasználói felületeken kell lefordítani a szövegeket, hanem a sokezer, folyamatosan változó minialkalmazást is lokalizálni kellene tudni valahogy. És ezt valóban csak a közösség tudja megtenni. Nem lehet minden minialkalmazás mellé egy, a világ összes nyelvén beszélő nyelvzsenit állítani.
Címkék: magyar facebook app
2008.01.10. 18:33. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Minden minialkalmazás sose lesz magyar nyelvű, majd valami olyasmi hibrid fog kialakulni, mint mondjuk bárkinek a számítógépén: magyar windows néhány angol nyelvű szoftverrel. Ez nyilván sokakat undorítani fog, sokan meg észre sem veszik majd.
Azon gondolkodtam el egy pillanatra, hogy vajon lesznek-e kifejezetten bizonyos nyelvű látogatóknak szánt minialkalmazások. Vagy hogy hasonló funkciójú minialkalmazások közül hányan fognak nyelvi, és hányan mindőségi alapon választani?
Hát jó lenne ha minél előbb jönne, mert az iWiW-ből elegem van (használom vagy két hónapja :D ), a Facebook-ra, meg nehéz áthívni úgy az ismerősöket, hogy angol.
Nem tudom, hogy mennyire aktívak a magyar Facebook-osok, de ha át akarják rángatni az iwiw-eseket (nem véletlenül fogalmaztam így), akkor valami jó kis infós oldalt kéne összedobni, hogy miért is jó ez. Minialkalmazások közül meg a legnépszerűbbeket kell lefordítani.
az utolsó előtti szög az iwiw koporsójába... valyon mi lesz az utolsó?

és mikor?
Érdekes, hogy egy magyar közösségi oldal halálát várják itt néhányan, egy amerikainak az érkezését pedig messiásként várják :)
cett: Hát sajnos nem hiszem, hogy az utolsó előtti szög lenne. Csak gondolj bele abba, hogy az iWiW userek nagy részének nem tünnek fel azok a problémák amiket például mi itt a Webisztánon hangoztatunk, mert nem "informatikusi" szemmel nézik az oldalt.
Ezért nem is várhatod/várhatjuk el tőlük, hogy áttérjenek egy másik közösségi oldalra, ami ráadásul nem is magyar teljesen (persze ez csak azokra érvényes akik nem beszélik "felhasználói" szinten az angolt.
zebi: Ez nem arról szól, hogy az amerikaiakat istenítjük, hanem arról, hogy az iWiW nem használható olyan szinten, mint a Facebook.
zebi: írtam én, hogy várom? egyik közösségi oldalt se szeretem, hidd el.
Scarface88, cett: én meg azt nem mondtam, hogy ez baj :)
a közösségi oldalakkal alapvetően nekem nincs problémám, de az iwiw-et én sem szeretem. myvip-re kétszer kaptam meghívót, kétszer regisztráltam, hogy megnézzem, éppen akkor milyen - szar. a facebookon meg nincs ismerősöm, de azért onnan nem törlöm a regisztrációmat, hátha majd egyszer hasznos lesz.
zebi: Hát igen talán most jön el az idő, hogy hasznos lesz.
És van tipped, hogy mikor van az a "most"? Egyben biztos vagyok: a magyar piacon nem kell kapkodniuk. Kb. olyan lesz ez, mint amikor a rendszerváltás után bejöttek a nyugati kocsik. Szép lassan elkoptak a keletiek.
Két önmagát adó különbséggel: több közösségi oldalon fiókot fenntartani nem többletköltség a felhasználónak (az autóval szemben), illetve több közösségi oldalon fiókot fenntartani sokkal kevésbé hasznos, mint több autót :)
"Avagy: milyen hatással lesz egy magyarul beszélő Facebook a magyar közösségépítő szájtokra?"

Szerintem elenyésző hatással. Lásd Gmail vs Freemail. Teljesen mindegy, milyen funkciókat tesznek a Gmailbe, az átlag freemailes úgysem fog átmenni.
Én sem hiszem, hogy tömegek váltanának. Aki igazán akarta eddig is megtehette, most jönnek még páran akiknek probléma volt az angol, de nem hiszem, hogy sokkal többen lennének. Nagyon sokaknak elég az alap "telefonykönyv" funkció, nincs valós szükségük többre.
Ezt az egészet sajnos vissza lehet vezetni az emberek szűklátókörűségére és tájékozatlanságára. Ha a freemail nem küldi el az e-mailt időben, az iWiWre nem tudsz bejelnetkezni, akkor mit csinál az átlag user? Vár. Várja, hogy be tudjon lépni iWiWre,elküldi mégegyszer az e-mailt stb., ahelyett, hogy körülnézne, hogy milyen más lehetőségei vannak. Tisztelet a kivételnek!
az a gáz, hogy magyarországon még nem sikerült egy olyan közösségi oldalt fejleszteni, ami jó

a myvip ugyan stabilabb mint az iwiw, de a használhatósága botrány (egy jelöléshez vagy 5-6 klikkelés kell), kismillió körlevél és borzalmasan igénytelen kinézet

a milgram színei tetszenek, de keszekusza a képernyő és haldoklik

a baratikor.com még a legjobb, de azt meg inkább külföldi magyarok használják, nem nagyon ismerik pedig 1 millió júzere van

a többi meg szinte említésre sem érdemes (klubd 20 ezer tag, pedig az index még főoldalra is kitette, stb.)