Családfaépítés a weben

És akkor, ahogy ígértem: családfaszájtok... Egyik, Németországban élő olvasónk hívta fel a figyelmünket a hazai és német családfaépítő oldalakra. Ő két magyar szájtot - az Őseim.hu-t és a Családfalu.hu-t - említi.
Annak rendje-módja szerint reggeltem, és próbálkoztam, de hamar elment a kedvem tőlük: valahogy nem volt az igazi, hiányzott valami, pl. feleség létrehozása.
- írja Attila, aki a sovány hazai tapasztalatok után fordult a konkurens német szolgáltatások felé.
Ekkor jutott eszembe a Verwandt.de. Mivel beszélek németül (Németországban is élek, így ez kifejezett előny), nem jelent egy ilyen oldal problémát (igaz, van angol, spanyol stb. felülete is). Ez az oldal viszont már tetszik! A családtagok felvitele egyszerű, természetesen meg lehet őket is hívni a bővítésre (ha jól emlékszem, ez a magyaroknál is lehetséges), van Google Maps mashup a születési helyek jelöléséhez, naptárexport (születésnapok, évfordulók stb. - Outlookhoz, Google Calenderhez), lakhelyeket fel lehet venni, keresztelési adatok (már akinek ez releváns persze), esküvői tanuk (ahogy írja be az ember a nevet, felajánlja a már a családfában lévőket).
Ami szintén érdekes, és ami igazán jó lenne magyarul: http://www.verwandt.de/karten/ . Ha jól láttam, ez a funkció nem érhető el más nyelven, csak németül. Beírsz egy vezetéknevet, és a telefonkönyv alapján megmutatja, hogy Németországon belül merrefelé vannak ezek az emberek.

Lényeg a lényeg: remélem, hogy a magyar oldalak is hamarosan bővülnek, akkor lehet, hogy átpártolok oda.
Nos. Az említett német szájt angol verziója az It's Our Tree névre hallgat. Hogy nekem is legyen valami fogalmam e szájtok működéséről, nekiindultam regisztrálni.

A teljes név, az emailcím és a nem megadását követően egy flasholdalra kerülünk, ahol legközelebbi vér szerinti rokonaink (szüleink) teljes nevét kell megadnunk, valamint azt, hogy még élnek-e. Gondolom utóbbi információ azért hasznos, hogy kiküldjenek-e nekik emailt arról, hogy ők is beszállhassanak a családfaépítésbe.

Sajnos hamar rá kellett jönnöm, hogy minden rokonom és minden felmenőm nem beszél angolul vagy németül, így a családfaépítés valószínűleg hamar elakadna, ha komolyan próbálkoznék.

Amúgy a szájt nagyon egyszerű, szép is. Különféle ágfarazok közül választhatunk. Szóval érthető, ha Németországban sikeres a szolgáltatás. Nincs más hátra, mint kipróbálni a magyar riválisokat.

A Családfa.hu felülete és dizájnja már nem olyan impresszív, mint a német oldalé. Úgy tűnik, elfelejtették Firefoxra optimalizálni a szolgáltatást. Ami olyan alapszintű hiba, hogy legszívesebben nem is próbálgatnám tovább. A regisztráció utáni első lépések hasonlóak az It's Our Tree-éhez. Csakhogy itt névegyezés alapján próbálja megtalálni apámat a rendszer. Ami valljuk meg, eléggé nevetséges ötlet. Hiszen egyszerűbb lenne, ha a rendszer küldene apám emailcímére egy levelet, és máris visszaigazolódna a viszony.

Azt sem értem, hogy az "Anya" felvitelnél miért lehet választani "férfi" és "nő" között. Valamint, hogy vajon mit értenek "Születési lakhely" alatt. (Asszem erre a magyarban eléggé elterjedt megfogalmazás a "születés helye".)

A rendszer, miként az Őseim.hu is, akkor működhetne jobban, ha minden rokonnak, akinek tudom az emailcímét, visszaigazoltatná a kapcsolatot, és ők is ugyanazt a családfát tudnák szerkeszteni. Egy közösségi wikizés talán segítene felfedni a család titkos, ismeretlen szálait.

Persze az ilyen szolgáltatásoknál mindig az a kérdés, hogy mi van azokkal az ágakkal, melyeken már nem élő rokonaink vannak. Itt talán az jelenthetne megoldást, ha legalább két rokonomnak kellene megerősítenie az adott, harmadik, már nem élő rokon létezését, és helyét az ágrajzon.

A családfaépítés mint ötlet, egy valódi, érdekes közösségi játék lehetne. Sőt, ha nem csak a rokonokat, hanem a család barátjait, már nem élő párkapcsolatokat is be lehetne jelölni, egy egészen újszerű ágrajz jönne létre családunk közös múltjából.
Címkék: magyar kommuniti családfa
2008.01.22. 21:03. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Én a geni.com -ot használom.

Geni
jaja, geni. az nálunk is bevált, és több családtag is használja, minimális angol tudással el lehet vele boldogulni szerintem.
Hát, csak ismételni tudom: geni.com
kutyákra egyszer tákoltam ilyent, ott érdekes dolgok jöttek ki.

pumi.extra.hu/kereso/pedigree.php?dog=1912

le lehet követni faján, sokáig, ha ki van adat.

egyébként humán fánál félő, hogy hamar elakad az ág, és komikummá vélhat, hogy majd mindenkinek Ferenc József lesz az ükükanyukája....
Az oseim.hu ki is akadt nálam 10 perc alatt:
"A(z) 'wildgica' családfában 'xy' több embertől is rendelkezik gyerekkel. Ez nem támogatott!" :D
Írnátok többet a Geniről és a Myheritage-ről? Én a Genopro desktop alkalmazást használtam régebben, 6-7 generációt is átölelve, harmad- negyed- stb. unokatestvéreket is kezelve. Viszont ebben a fában szinte több a nem élő családtag, mint az élő, tehát nem egy élő-visszaigazoló típusú alkalmazás kéne nekem, hanem inkább csak a közös szerkesztés villanyozna fel.
>>Valamint, hogy vajon mit értenek "Születési lakhely" alatt. (Asszem erre a magyarban eléggé elterjedt megfogalmazás a "születés helye".)
valamiért lemaradt a válaszom...grrr... Szóval, a kettő nem feltétlen ugyanaz manapság! hiába élt a családod is és te is mindig pl. Pécelen, ha szülészet legközelebb csak Bp. volt, és ott szült anyád. "Családfailag" tehát a születéskori _lakhely_ a releváns infó, nem a kórház helye.
Nah, a geni.com-on is sikerült kifognom. :S Francba, hogy ilyen zűrös családfám van. :S :D
"Azt sem értem, hogy az "Anya" felvitelnél miért lehet választani "férfi" és "nő" között."
A mai agyonliberalizált világban ezt már nem lehet egyértelműen kimondani. Szerintem még bővteni is kellene: "férfi volt, de már nő".
A legegyszerűbb példa Terry Black.
Régebben valami kabaréban vagy miben volt egy kacifántos családi állapot. Valami szociális segélyt akart kérni a faszi, de a családja úgy nézett ki, hogy ......apjával élt majd megismerkedett egy lánnyal, azt elvette feleségül. Aztán később beleszeretett az anyósába ezért elvált majd elvett az anyósát. Időközben pedig az apja feleségül vette a srác volt feleségét. Tehát a srác apja egyúttal a srác veje is volt.
Ez elméletileg lehetséges. Tudják kezelni ezt is a családfák?
"Régebben valami kabaréban vagy miben volt egy kacifántos családi állapot."

ehhez nem kell kabaré...

nem olyan régen még elég gyakori volt a házasság unokatestvérrel, unokahuggal, stb.

kötözködés:
"minden rokonom és minden felmenőm nem beszél angolul vagy németül"
helyett:
nem minden rokonom és felm. beszél angolul v. németül

MÁS
engem is az igazi (tehát múltbanyúló) családfaalkalmazás érdekelne jobban, nem az élő családtagokkal létrehozott kvázi-közösségi szájt.

geni? myheritage? tudja ezeket jól?
(közös szerkesztés azért van bennük?)
csaladfa.emlekezet.hu

a napokban ezt próbáltam ki

működik, offline szerkeszthető, fel-le tölthető a családfa.

egy nagyobb hibát találtam az adatok felvitelekor:

évszám nélkül nem lehet gyerekeket fevenni, csak szülőket.

kötelező az évszám, vagy lehet körülbelült választani, de akkor az egész századot meg kell adni. ami nem lenne baj, csak hibaüzenetet ad, hogy nem születhet a gyerek hamarabb, mint a szülő.

Pl: 1940-es apukának nem lehet XX. századi gyereket adni, mert a XX. század 1901-nél kezdődik. gáz. mintha ki sem próbálták volna, mielőtt/miután élesedett a szájt.
csatlakozom theshadow-hoz: örökbefogadás is van, és van, ahol már a homoszexuális pároknak is. szóval már az anya se biztos. és a klónozást még meg sem említettük...
lanczinak: a csaladfa.emlekezet.hu -n a XX. századi gyerek születhetett előbb, mint az 1940-es apuka, nem? Akkor meg nem gáz hiba, igaz lehetne kissé intelligensebb a kezelése. Az oldal egyébként tényeg jó.
theshadow: van is az a vicc, hogy az szdsz-es anyuka tolja a babakocsiban a gyereket, megkérdezik, hogy kisfiú vagy kislány, erre ő felháborodottan válaszolja, hogy majd ő eldönti ha 18 éves lesz (:

az ilyet tudják kezelni a családfák?
@theshadow: A mai agyonliberalizált világban ezt már nem lehet egyértelműen kimondani.

én kérek elnézést. :D:D
Az ötlet alapvetően jó. Viszont ugyanaz a csapda, mint a közösségi oldalak esetén: elindul egyszerre 20 hasonló szolgáltatás, melyek között semmi átjárhatóság nincs természetesen, és mindenki máshol kezdi építgetni a családfáját. Ebből így fa nem lesz, csak szanaszét szóródott gallyak.
[quote]Egy közösségi wikizés talán segítene felfedni a család titkos, ismeretlen szálait.[/quote]
Van már egy ilyesmi wiki, angolul:
www.werelate.org

És a Facebook-on is van egy hasonló nevű alkalmazás, angolul kommunikálóknak:
www.facebook.com/applications/We&%23039%3Bre_Related/5388815661
Ezt a We're Related-et az Ancestry.com-ot létrehozó derék mormon Paul Allen-ék jegyzik, akik ezen kívül csinálnak egy társasági oldalt is: FamilyLink, www.familylink.com

[quote]Ami szintén érdekes, és ami igazán jó lenne magyarul: www.verwandt.de/karten/[/quote]

Egy hasonlót én is csináltam pár éve egy 1891-es forrást felhasználva:
www.radixindex.com/adatbazisok/nv001001.shtml

Az Őseim.hu és a Családfalu.hu (jelenleg béta!) meg nyilván lesznek még jobbak is, csak kérdés, hogy bizniszileg hogyan tarthatók fenn. Úgy rémlik, hogy jelszóval védett oldalakra AdSense-t nem szoktak/lehet felrakni.

U.i. Bocs, ha nem sikerülnek az idézetek, meg a linkek technikailag bénák. Gyorsan átfutva ezen blog és a blog.hu oldalait nem találtam segítséget.
balage72:
asszem senki sem születhet előbb, mint az apukája :)

tehát van egy családtag, akinek felvenném a gyerekét a listába, de nem tudom az évszámot.
csak a következő századba engedi kb-ra felvenni (bár ezt nem is próbáltam), ugyanabba biztosan nem.

érdekes módon házasságkötést enged
1901 és 2000 közötti kb-dátummal felvenni két olyan személy közé, akik 1940-ben születtek. persze ez a normális.

a gyereknél túl szigorú. egyszerű bug.
Oseim.hu is még eléggé béta :)
Ötleteket várunk, hisz az igénykre próbáljuk szabni az oldalt (ez sablonosan hangzott). Igaz, az én részem csak a képi munkákra terjedt ki, Warner munkája a motor, és úgy az egész. Eredetileg egy versenyre készült, de minket nem is osztályoztak, viszont jókat röhögtünk a díjjazottakon! :D
Na az is egy történet...
Bunda volt az egész, de így van egy oldalunk amit lehet tovább fejleszteni.

Jaés az álláspontom: Oldalunk nem támogatja a homoszexualitást. :D
Tehát ha jól akarod megcsinálni a családfádat, ne legyél ferde, és ne válj el. Ennyi a titok. :) Remélem ez még belefér :)

Üdv.: Anonymus / Oseim.hu
Nekem a geni.com nagyon megtetszett. Tegnap regisztráltam, és ahogy saját magamból kiindulva elkezdtem építeni a családfát, az nagyon jól jött, amikor ( a még élő) rokonságot is meg lehetett hívni e-mailen - ők is tudnak csatlakozni, és szerkeszthetik a családfát. Mire ma visszanéztem, hogy csatlakozott-e valaki, hitetlenkedtem, hogy mennyi olyan családtag hozzá lett adva, akikről nem is hallottam eddig.
Jó dolog ez. Legalább erre (is) jó a net.
Milyen szigorú lett az új Webisztán: megint tiltották a kommenteket, a meglevőket is törölték. Szólásszabadság 2.0
valami csak van. ezzel is fokozzák az izgalmakat. :)
a következő az lesz, hogy a Pause/Brake postot is törlik, és ez már történelemhamisítás :)
Ne legyetek nevetségesek. Semmilyen kommentet nem töröltek: webisztan.blog.hu/2008/01/26/szunet_48

Az meg, hogy egy adott bejegyzéshez bizonyos idő után nem lehet kommentelni, eddig is jellemző volt a Webisztánra.

Inkább olvassátok a friss szolgálati közleményt. Ebből úgy tűnik, HH szünetel, ez pedig teljesen a magánügye szerintem. De lesznek posztok, méghozzá továbbra sem "írjon mindenki a blogjára, és ha elég jó, belinkeljük ide" módon, hanem fix szerzőkkel. Ez jelzés értékű talán.
Tényleg törölték a kommenteket, méghozzá innen: webisztan.blog.hu/2008/02/02/szolgalati_kozlemeny_313

Hááát, már a második fekete pont az indexnek az ügy kapcsán... Kommunikáció 0.1...
Az Adsense be tud menni jelszóval védet oldalakra is, csak be kell engdni. Mondjuk valami szupejúzerrel, amit direkt az Adsense-nek csinál a szájtgazdi.
Családfaépítéshez én ezt az oldalt használom: www.ittvoltam.hu/csaladfa/