Ádáz csata indult a Yahoo-ért

Sziasztok, én vagyok a másik szerző, aki HH-t helyettesíti a következő hetekben. Vágjunk is bele...

Járjuk egy kicsit körül, mit is jelent a Microsoft ajánlata a Yahoo felvásárlására. Az alaphírt már mindenki hallotta: a Microsoft 44,6 milliárd dolláros ajánlatot tett a Yahoo-ra, vagyis részvényenként 31 dollárt fizetne, ami kábé 60 százalékkal több, mint amennyi a részvények előző napi tőzsei árfolyama volt (a cég részvényei 20 dolláron zártak, ez a legalacsonyabb érték 2003 óta). A Yahoo még mindig adós a válasszal.

A Slate-en olvasható, hogy 24 órán belül két lehetséges óriásüzletet is bejelentettek (a másik, hogy az Amazon.com megvásárolná az Audible-t). Ilyen vagy akkor történik, amikor a megvásárlók rettentő optimisták a jövőt illetően, vagy valami nagyobb zuhanás után, amikor olcsón felvásárolhatják a másik céget. Ebben az esetben azonban mégsem erről, gondoljunk csak a Google utolsó negyedéves eredményeire, melyek csalódást okoztak a piaci szereplőknek, azt mutatva, hogy a a Web 2.0 világában először lassulásnak lehetünk tanúi.


A Yahoo és a Microsoft ádáz küzdelmet folytat egymással (és másokkal) az online piacon. Ha a két cég utolsó negyedéves jelentését nézzük, azt látjuk, hogy a Yahoo nyolc százalékos bevételnövekedés tudott produkálni az előző év hasonló időszakához képest, miközben a nyeresége 38 százalékkal csökken. A Microsoft kedvező eredményeiben pedig pont az online divízió volt a sötét folt, a második félévben 510 millió dollárra nőtt a veszteség az egy évvel ezelőtti 236 millióról annak ellenére, hogy a bevételek növekedtek. A Slate elemzése szerint a Google letarolja a piacot, mely nem nő olyan ütemben, hogy a versenytársaknak is elég hely jusson.

Mint említettük, a Yahoo részvényei 2003 óta nem voltak ennyire alacsonyan, ez pedig remek lehetőséget adott a Microsoftnak, hogy gálánsnak tűnő ajánlatot tegyen. (Azt se felejtsük el azonban, hogy a Microsoftnak nem ez az első próbálkozása, tavaly és tavalyelőtt is tárgyaltak a Yahoo-val a felvásárlásról, sikertelenül).

A Yahoo megfontolja az ajánlatot, amin senki nem lepődik meg, hiszen így karöltve vehetik fel a versenyt a Google-lal szemben. Kevin Johnson, a Microsoft egyik fejese szerint az online piac ma egyszereplős, ha a Microsoft és a Yahoo egyesíti erőiket, az jót tesz a piacnak, többszereplőssé válik a kereső- és hirdetési piac.

De vajon a Microsoftnak mennyit tud hozni a Yahoo, hiszen a Google az online keresőmarketing 75 százalékát birtokolja. Az egyesülés egyik célja egyesíteni az adatbázisokat, szervereket. A másik, hogy egyesítsék a kereső- és nem keresőalapú szolgáltatásokat egy plattformba, a két cég fejlesztői pedig készítsenek egy új, szuperszoftvert az online hirdetésekre.

Tim O'Reily szerint a Microsofttól a legnagyobb hiba az lenne, ha azon a területen szállna versenybe a Google-lal, melyben ez utóbbi a legerősebb. A Microsoftnak és a Yahoo-nak inkább azokba a területekbe kellene fektetnie, ahol erősebb a nagy riválisnál. Az is megfontolandó, amit a New York Times ír, hogy az ajánlat azt jelenti, hogy a Microsoft kifáradt. Egyszerűen elbukott abban a versenyben, amit a Google ellen folytat és ezért vásárolná fel a rivális legközelebbi versenytársát.

A helyzetet bonyolítja, hogy iparági pletykák szerint egy másik óriás, a NewsCorp is bejelentkezett a Yahoo-ra, ők is arra készülnek, hogy ajánlatot tesznek a vállalatért. A két cég régóta szemez egymással, elég csak a Yahoo és a MySpace körülötti ügyletekre gondolni.

A végére még egy érdekesség: a TechCrunch összeszedte, hogy a két cég alkalmazásai hogyan viszonyulnak egymáshoz.

Közben a Google is reagált az ajánlatra: miközben az internet a versenyre épül, a Microsoft vajon ugyanazt a monopoliumot akarja megteremteni itt is, mint a PC-k világában?
Címkék: microsoft google yahoo filozomatika
2008.02.04. 11:27. írta: WoodenS

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ez a sok részvényes blabla szerintem baromira nem számít, itt nem az ár a lényeg, hanem az esetleges felvásárlás hatása. Egyrészt azt látom, hogy a Microsoft + Yahoo egyesülés nem javítana, hanem csak rontana a jelenlegi helyzeten, az egyesülés csak szétrombolná a Yahoo eddig elért eredményeit. A Microsoft annyira béna a weben, amivel én web programozóként nem tudnék azonosulni. A Yahoo-nál - meglátásom szerint - olyan webfejlesztők dolgoznak, akiknek ez számít, számíthat. A Yahoo nagyon jó technikákat kezdett el fejleszteni, felvásárolni az utóbbi időben, de nincs egy a Google-hoz hasonló kiépített biztos bázisa még a webaszolgáltatások piacán - bár jóval előrébb van, mint az MS -, így ha két-három profi lelép egy ilyen egyesülés miatt, már az sem fog jót tenni a hírének, lehetőségeinek.
Nem szeretném tudni mi lenne a YUI-val, ha belenyúlna a Microsoft, valószínüleg semmi, mert meghagynák az eredeti fejlesztőcsapatot, de náluk sohasem lehet tudni... :(
A Reuters még rátesz egy lapáttal: állítólag a Yahoo közben a Google-hoz fordul segítségért a Microsofttal szemben.
www.reuters.com/article/technologyNews/idUSN0362915520080204
A részvények már 28$-on állnak, azaz nem sokkal az MS ajánlata alatt, szerintem is tuti lesz kiszálló alkalmazott.
Én a Yahoo widget engine-t sajnálnám nagyon, egyre profibb (gondolom a Vistával csomagolt gadgetek mellett lekukáznák). A mobil platform is ígéretes, kérdés mi lesz vele.
szerintem az MS-nel sem ulnek hulyek, pontosan latjak, hogy a Yahoo!-nak jopar sikeres, es nepszeru szolgaltatasa van, mig az o netes jelenletuk gyakorlatilag kimerul az MSN-ben. igy arra tennek, hogy hagyjak viragozni az ilyeneket, mint del.icio.us, vagy flickr, es inkabb megprobalnak a Yahoo! netes korokben elfogadottabb brandje alatt vitorlazni, mint az igencsak megtepazott MS lobogo alatt. ha megprobaljak atvenni az iranyitast, akkor sajat sirjukat assak meg, aminek senki sem orulne.
Gaius Baltar: Ugyan manapság már csak divatból is leszólja az ember az MS-t, de tényleg úgy látod, hogy van értelmes ember a Microsoftnál vezető pozícióban? Akkor nem itt tartanának.
már ne haragudjatok, nem ismerlek titeket személyesen, így a vezetői képességeiteket sem, de azért ezek a kijelentések, hogy vajon van-e értelmes ember az MS-nél vezetői pozícióban, ez azért talán kicsit túlzás, nem?

a tőzsdei cégek vezetőváltásait mindig nagy figyelem kíséri, különösen akkor, ha ilyen kirakat cégekről van szó, én feltételezem, hogy az MS vezetésébe a szakma legjobbjai közül válogatnak

attól még mehetnek dolgok a gatyába, de azt hiszem, ha itt bármelyikünknek le kéne ülnie Steve Ballmer-rel egy TV vitára, kicsit azért remegne a lába előtte és az előző nap 120-szor menne a WC-re

Nem kell beszarni Steve-től. Csak fel kell készülni. Nem előző nap. NEKI kell előző nap leülni a 20 samesszel, akik két hétig dolgoznak alá Steve-nek. A Yahoo felvásárláson egy éve dolgoznak...

Nekem az IT sajtó folyamatos figyelése alapján az a sejtésem, hogy megelőző felvásárlás volt. Nehogy má' tönkremennyen a jó kis Yahoo, és megegye Murdoch vagy éppen a Google. Most meg szaladgálnak mindenhova, de hiába. Nagyon jó árat kínált az M$
"ha itt bármelyikünknek le kéne ülnie Steve Ballmer-rel egy TV vitára, kicsit azért remegne a lába előtte és az előző nap 120-szor menne a WC-re"
Gyuszi bácsi, csak a maga nevében irogasson ilyeneket :) Én leülnék vele egy "Talk-it-live" beszélgetésre.
Gyuszi Bácsi: lehet, hogy egy kicsit erős volt. De fel tudsz nekem mutatni olyan lépést a Microsofttól az utóbbi pár évből, ami átlagosnál jobb? Vista - csőd, MS Live - csőd, SilverLight - nem nagyobb siker, mint amennyit a promójára költenek, IE7/8 - - folyamatos bakik. Az MS vezetők eredményeit nem látom, és ebből arra következtetek, hogy rossz emberek ülnek a vezető pozíciókban. Attól teljesen függetlenül, hogy tudok-e főzni, simán megmondom, hogy egy kaja ehetetlen. :) Az utóbbi években ezt a pozíciót vívta ki nálam az MS.
Bártházi András: hat, nem tudom. szerintem az uj webes hullam, amit a google oly sikeresen meglovagol az gyokeresen mas, mint amit az MS vezetok megszoktak, es uralni tudnak. ha csak azt belatjak, vagy meg merik kockaztatni, hogy hatradoljenek, hadd csinaljak a hozzaertok a dolgukat (itt a Yahoo!-ra gondolok), akkor mar van esely.

egyebkent az akviziciot lehet olyan szemszogbol is tekinteni, hogy pont a sok kudarc miatt van szukseg egy kis agyfrissitesre, akar a vezetoi retegben is..

persze ezek csak egy naiv, korporate vilagban sosem dolgozo ember gondolatai.
juj, de sok itt a szagértő.
azért nem ártana pár arcnak önkritikát gyakorolnia, amikor leszólják a világ egyik legsikeresebb vállalatának a vezetőit, akik közül nem egy a leggazdagabbak között van már jóideje.

a vista akkora bukás, h a diviziójának sosem látott rekord bevételei vannak belőle.
silverlight meg mostanában lesz 1 éves, pár hónap múlva jön a 2.0. ez az amit, még az egyébként ms kritikus szakik is mint pozitív ms fejlesztést értékelnek.
a live meg egy szolgáltatás család van sikeres és kevésbé sikeres része. többnyire kevésbé sikeres. de ez is csak pár éves próbálkozás és jó irányba haladnak.
ie7-el kb 5 évet késtek. de azzal is inkább fejlesztői oldalon vannak gondok. ám az ie8 már abban is jónak ígérkezik.

ezeken felül ms-nek úgy 150 terméke van még. ebben vannak húzó és kevésbé huzó cuccok is. ott az új ofisz hatalmas sikerekkel, win server 2 éve vált piacvezetővé és azóta már a piac fel az övé, sql server sok stat szerint a legjobb a kategóriájában. ott a VS, a .net , asp.net. stb. stb. és még csak felszínt karcoltuk.
FTeR_: Való igaz, hogy az MS igen negatív helyzetből indít sok embernél és az is igaz, hogy vannak jó termékeik is, de te is megtámogathatnád az állításaidat 1-2 linkkel.

Én csak az utóbbival kötekedek amit írtál: news.netcraft.com/archives/2007/08/06/august_2007_web_server_survey.html

Az MS féle sql pedig egyszerűen rossz. MySQL mindent üt. www.mysql.com/why-mysql/marketshare/
kow,

aha, ezek epp nem tamasztjak ala a mondanivalodat.
Tény 1: még az Apache vezet
(a trend mindenesetre látszik),
Tény 2: még a mysql vezet.
források hivatkozásával nem fárasztanám magam, de az MS szerintem szopóágon van. Az open source-hoz képest egyszerűen egyre szarabb lesz a technológiájuk, amit elő bírnak állítani adott mennyiségű pénzből. Én sok évig dolgoztam Oracle-lel, most MySQL-lel dolgozok, nem mondanám hogy a MySQL a legjobb. DE ha azt nézzük, hogy mennyibe került előállítani, vagy ha azt nézzük, hogy a felhasználónak mennyibe kerül, akkor magasan a MySQL a legjobb. Az MS nagy riválisai, akiknek a profitja kb. harmada, negyede, nyolcada (stb), 100 milliókat ($) költenek évente az opensource támogatására. És ezzel milliárdokat vesznek ki az MS zsebéből, aki nagyságranddel nagyobb összegeket költ a saját, szarabb megoldására. Firefox még nem piacvezető, de hogy jobb (de mindenesetre jobb lesz), mint az IE és hogy folyamatosan gyarapszik a részesedése, az gondolom látszik. Aki ezt a blogot olvassa, milyen böngészőt használ? A Google mennyi pénzt nyom a firefoxba évente? Nagyságrendre 50 misit. Az MS mennyit nyom az IE-be? Felteszem, hogy sokkal többet. Más. Aki fejleszt, vagy akinek ismerőse fejleszt, az milyen eszközt használ? Halott valaki az Eclipse-ről? Az IBM-nél fejlesztették a magját, open-source-szá tették, azóta is évente nagyságrendre 50-100 misit nyomnak bele. Lehet hogy rosszul tudom, de sokkal faszább mint a .NET és sokkal többen használják. Én ezt használom és szinte mindenki, akit ismerek. Ez a de facto fejlesztőeszköz. A MS mennyi lóvét pumpál a .NET-be évente? Felteszem sokkal többet. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy a Sun (aki mindig is a legtöbbet pumpálta az open source-ba) most 1 milliárdot pumpál a MySQL-ba. Ez gondolom több milliárdos érvágás lesz az MS SQL szerver számára. Bottom line: a core technológiáknak open source-nak kell lenniük, több okból kifolyólag sokkal hatékonyabb így az élet. Amíg MS-nek kitart a lóvéja (mert valamikor még tényleg jó volt és meg tudta szedni magát) addig még elvegetálgat, de a kisebb szereplők folyamatosan szúrkálják, vagdossák, csapolják a vérét. Nem fogja sokáig bírni, ki lesz véreztetve. Az hogy 45 milliárdot adna a Yahoo-ért, csak meggyorsítaná ezt :) Kíváncsi vagyok, hogy képesek lesznek-e valaha felismerni a kényszert és megnyitni a windowst vagy majd az fogja megnyitni, aki felvásárolja őket. MS halott. 10 év múlva nem lesz sehol :) RIP
Az MS-t szidni mindig is nagy divat volt..
A "szakértők" már évek óta egyetértenek, hogy sosem volt jó MS termék.. Szar a Vista, szar az XP (persze ha a Vistat kell szidni, akkor hirtelen megszépül az Xp is..), szar az XBox, szar a .Net (különben is a Java-t koppintották.), szar a VS (bár a hozzászólók töredéke sem ismeri), szar az Office...

Ennek ellenére valahogy mégis a Sun állt a csőd szélén alig pár éve, és a semmit-nem-csinál-jól MS most is profitot hoz...

A MySql picai részesedését az ára befolyásolja, de teljesítmény szempontjából még mindig az Oracle a jobb (MSSQl bevallom keveset használom).

Olyan szakértők nyilatkoznak itt, akik egy keretrendszert hasonlítanak egy IDE-hez (najó rcp).

Gyerekek... ne legyünk már mind szakértők..
szerintem nem lehet komolyan azt mondani, h az ms sql, my sql, oracle, db2 megoldásai közül bármelyik nagyságrenddel jobb volna a másiknál.

nehéz általánosságban az összehasonlítás. az oracle eszköztára jóval bővebb, mint az my sql eszköztára. a my sql fejlesztői tábor ennek ellenére, vagy tán éppen ezért, népesebb az oracle szakértők táboránál. sokféle szempontból lehet értékelni, valójában az almát hasonlítgatjuk a körtével.

az ms, a yahoo és a google üzleti modellje alapvetően különbözik, ebből aligha lesz felvásárlás. azoknak a táborát gyarapítom, akik azt mondják, h a yahoo árfolyamát felhajtották, mert az túl alacsony volt, és senki sem akart most egy új belépőt.
hejj! most olvastam öreg motorosok blogján arról, hogy ti nem szeretitek a fikázó kommenteket és kimoderáljátok jól.
de miért?
És ez jó? mert akkor csak az a 10-20 ember írhat, akinek teccik a hsz-e?
Bahh...ilyen kezekre adni a blogot...hol vagy HH????
Re: bahaar 2008.02.04. 21:25:32

Az Eclipse meg a .NET hogy jön össze? Talán a Visual Studio-ra gondoltál. Eclipse-ben is lehet .NET-re fejleszteni.