Yahoo-ra várva

Percenként jönnek az újabb hírek a Yahoo, Microsoft, Google házatájáról. A Microsoft gyors választ vár felvásárlási ajánlatára, a Yahoo azonban azt mondja, eltart egy ideig, míg eldöntik, mit is akarnak. A Google kérdéseket vet fel, közben a háttérben szervezkedik. A pletykák szerint a NewsCorp is ajánlatot tenne, de később a cég cáfolta ezt. A Yahoo pedig állítólag magához a Google-hoz fordult segítségért, de a Google is felajánlotta segítségét. Közben a részvények emlekednek, hétfőn a Yahoo-papírok 3,5 százalékkal erősödtek.


A bejelentés után a Google mozgolódni kezdett. A nyilvánosság előtt jogi szövegekkel támadta az ajánlatot, monopóliumot kiáltva, a versenyért síkra szállva. A háttérben azonban sokkal tovább ment. A New York Times szerint Eric Schmidt felhívta a Yahoo vezérét, Jerry Yangot, és felajánlotta segítségét a Microsofttal szemben. Ezen kívül mozgósították lobbistáikat Washingtonban is (ha a felvásárláshoz szükséges engedélyek kiadását ki tudjk tolni az elnökválasztás utánig, már sokat nyertek).

A Google vezérek ezen kívül rengeteg embert felhívtak a hétvégén szövetséges cégeknél - mint például a Time Warner (az AOL tulajdonosa) - hogy kipuhatolják, nem akarnak-e ellenajánlatot tenni, melyben esetleg ők is segédkeznének. A lap forrásai szerint azonban sem a Time Warner, sem az AT&T vagy a Comcast mégnem kezdett el ajánlatokon dolgozni, hiába állítja egy másik Yahoo-közeli forrás, hogy több cég is megkereste őket.

A Yahoo-nál közben néhányan azon spekulálnak, hogyan lehetne feldarabolni a céget. Egy forrás szerint darabokban többet ér a vállalat, mint egyben. A Reuters értesülései szerint a Yahoo-nál az is felmerült, hogy felújítják a tárgyalásokat a rivális Google-lal. Mégpedig azért, mert a Microsoft 31 dolláros részvényenkénti ajánlata kissé alábecsüli a vállalat értékét.

Eddig tehát a történések, most pedig tegyünk fel néhány kérdést mi is. Vajon a Microsoft tényleg fel akarja vásárolni a Yahoo-t? Vagy az ajánlattal csak magát hájpolja, hogy ők erre is képesek? A Microsoft nem fél attól, hogy ezzel beismeri, befuccsoltak eddigi webes projektjei? A Yahoo miért szaladgál a riválishoz segítségért? Talán attól fél, hogy ezzel megpecsételődött a sorsa, eladósorba került és ezentúl csak így fognak rá gondolni? A Google miért ajánlott segítséget a Yahoo-nak? A Microsofttól fél vagy ez csak trükk és a riválist akarja eljelentékteleníteni?
Címkék: microsoft google yahoo filozomatika
2008.02.04. 21:53. írta: WoodenS

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vagy a színfalak mögött rég leosztották a lapokat, és mi csak egy jól megrendezett színielőadást látunk?
Az elég vicces, hogy a Google aggódik például azért, hogy az MS ha megveszi a Yahoo-t akkor a keresője segítségével a saját szolgáltatásait fogja nészerűsíteni. Csak egy viszontkérdés. Miért is youtube videók vannak a Google találi oldalain? A többi videóforrás nem releváns?
Igy is van. Biztos jol bevasaroltak Yahoo reszvenyekbol $21-ert, es az ajanlat tetel utan kiszorjak oket $28-$30-ert :)
@kereso
Nemcsak Youtube videókat indexel a Google, a többi videót is ugyanolyan jól indexeli.

A Youtube-nak annyival kedvez, hogy már a Google-n belül meg tudod nézni egyből, nem kell átkattintani.
tozsdepiaci szabalyok szerint be kell jelenteni, ha egy bizonyos szazaleknal tobb reszveny van a birtokodban. titokban csak stromanokon keresztül lehet vasarolni, de ez elegge kockazatos. meg aztan, a bennfentes kereskedes vadja sem lenne vicces.
A magastudásúak szerint a kapitalizmus és s szabadverseny lényege, hogy végül a legnagyobbak is felfalják egymást. (A vége felé 2-3-4 konkurens van, legvégül már csak 1) OK. Innen viszont nem emléxem, hogyan tovább :o ...biztos a korom miatt.

MS termékeket szidni nem túl korszerű, de azért ne feledjük, hogy monopolhelyzet nélkül jobb fejlesztéseik lennének. Ilyen alapon logikus félteni a szolgáltatások minőségét, miután a legnagyobak tényleg felfalják egymást.
nem nagyon vágom, hogy a Google hogyan vásárolhatná meg a Yahoot, illetve ezt hogyan nem tiltaná be a FCC vagy akinek ott jogköre. már így is monopóliumközeli helyzetben vannak, egy Yahooval a motyóban egészen biztos 90% körül lennének a keresőmarketing-piacon, eh?
Gyuribacsi, ha csak egy marad akkor mivé lesz a szabadság és mivé lesz a verseny?
Pontosan ezért vannak szabályok (jobb helyeken) hogy a nagyok nem falhatják fel egymást. Ne alakuljon ki egyszereplős piac. Ugyanis az sokminden, de nem szabad. Ez maximum a vadkapitalizmus lényege lehet, de nem a maié. Még azt is előírhatják egy cégnek hogy darabolja fel magát.

Az M$ termékeket szidni még mindig korszerű :) És nem is abba az irányba haladnak a dolgok, hogy a jövőben ne így legyen :)

Egyébként engedélyeztetésre az M$-nak több esélye van mint a Google-nek. De szerintem egyik sem kapja meg a lehetőséget.
Nekem már most is az van az IE fejlécében, hogy "Windows Internet Explorer provided by Yahoo!"

bloggolb.blog.hu/media/image/jahu.jpg

Nem tudja valaki, hogy hogyan lehet kiszedni? Már csak azért mert azóta kb. ezerszer újratelepítettem máshonnan töltött ill. újabb verziót, de a felirat mindig installálja magát.
Basszus. Volt vagy 3 db Yahoo toolbarom is, de azt sikerült leszedni. Yahoo mérgzésem van. Grrrr.
IE? Fordulj meg, hadd röhögjelek körbe!
A Google nem megvásárolni akarja a Yahoo-t, hanem segítséget akar neki nyújtani. Ahogy teszi is, összefogásra buzdít, jogilag segít, kapcsolataikat használják, pénzügyi segítséget adhat. És persze ha a "nagy testvér" segít, az mindjárt más helyzetet teremt.
Q: Vajon a Microsoft tényleg fel akarja vásárolni a Yahoo-t? A: Szerintem nem.

Q: Vagy az ajánlattal csak magát hájpolja, hogy ők erre is képesek? A: Nem. A Yahoot hájpolja.

Q: A Microsoft nem fél attól, hogy ezzel beismeri, befuccsoltak eddigi webes projektjei? A: Nem. A felhasználókat egyáltalán nem érdekli ez a sztori.

Q: A Yahoo miért szaladgál a riválishoz segítségért? Talán attól fél, hogy ezzel megpecsételődött a sorsa, eladósorba került és ezentúl csak így fognak rá gondolni? A: Nem. Magát próbálja hájpolni.

Q: A Google miért ajánlott segítséget a Yahoo-nak? A Microsofttól fél vagy ez csak trükk és a riválist akarja eljelentékteleníteni? A: Nem. Szerintem új belépőtől fél mindkettő. Rengeteg fölösleges pénz van a piacon. Valaki olcsó pénzen megkaparintja a Yahoo felhasználói és fejlesztői táborát, akkor az komoly veszélyt jelenthet Redmondra és Mountain View-ra egyaránt.
Egy érdekes adalék ahhoz, hogy mi lehet ez a segítségnyújtás, segítségkérés dolog. Francia és brit vonalon a Netvibes (ahol melózom) teljesen jóban van a Google-lel, Yahoo-val (akik konkurencia pedig). Ez főleg (de nem kizárólag) fejlesztői szinten mutatkozik meg, múltkori párizsi vizitemkor egy brit Yahoo fejlesztővel beszélgettünk, de a többi Netvibes fejlesztő rendszeresen jár a "konkurencia" hackathonjaira is. Nyilván az üzleti vetülete a kérdésnek nem ilyen vidám barakk jellegű, és a fenti következtetések helyesek lehetnek az édeshármas viselkedésére - de ezt azért hozzá szerettem volna tenni a dologhoz. :)
Hát, én nagyon várom a végeredményt...

Minden képpen csak jó dolog sulhet ki abból, ha a két cég egybesül [nyugi, szándékosan írtam el]...

Bár nem vagyok Microsoft haver, de ha belegondolok ebbe is, és a Google is...
Kapásból azé' nem tudnám megmondani mivel lenne a jobb...

Googleval egy nagyobb "szuperóriás" kereso jonne létre, míg a Microsoftal nem tudom mi... :D