A tanárom a Facebookon kémkedik utánunk

Vajon a tanárok megbüntethetik a diákokat a Facebookon folytatott tevékenységükért? A TimesOnline-on olvashatjuk, hogy néhány osztálytárs csoportot hozott létre a Facebookon, melyben az iskolai élményeikről beszélgetett (állítólag egyik vélemény sem volt kritikus az iskolával szemben).

A tanáraik azonban tudomást szereztek az esetről és álnéven beférkőztek a csoportba, majd ezután leszidták a tanulókat, hogy nyilvánosan kibeszélik az iskolát. Megtehetik ezt? Iskolán kívüli tevékenység miatt az iskolában hátrány érheti a diákokat? Az esetről a lapnak egy jogász azt nyilatkozta, hogy mivel a beállítástól függően az ilyen csoportok mindenki számára elérhetők, ha az ott elhangzottak rossz hírét keltik az iskolának, akkor a tanárnak joga van fellépni az ilyen tevékenyég ellen.

Itthon is el tudunk képzelni ilyen esetet. Előfordulhat, hogy a tanár megtalálja a tanulók által írt blogot, Facebookon létrehozott csoportot és emiatt kerülnek bajba a gyerekek?
Címkék: facebook
2008.02.05. 12:37. írta: WoodenS

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Persze. A tobbseg folyoson se uvoltozve hulyezi a tanarait. Van egy ket vagany arc, aki igen :), de a tobbiek tudjak, hogy mikor hallhatjak oket. Csak erteni kene az eszkozok mukodeset, es nem mindig meglepodni ujra, meg ujra ugyanazon.
"Iskolán kívüli tevékenység miatt az iskolában hátrány érheti a diákokat?" - Jog szerint csak akkor, ha a tanárok személyiségi és hasonló jogait sértik, cak akkor. Valójában azonban az iskolák jó része trojik rá, hogy mit szabad megtennie és mit nem, konkrétan volt sulimban még azt is előírják, hogy milyen öltözékben kell iskolán kívül megjelenni. Az más kérdés, hogy azért emiatt még senkire nem szóltak, de a házirendben ki van kötve. (Az iskolai öltözék miatt már volt gond, pedig úgy tudom, rendelet van róla, hogy a tanárnak semmi köze hozzá.)
Szóval egy dolog a jog, és egy másik dolog, hogy valójában mit tehet meg. Tenni ellene nem lehet...
nem kell ehhez facebook, hosszú évek óta a diákok gyerekfórumokon ill. saját fórumokon beszélik ki az iskolát és tanáraikat; több ügy is volt már ebből az egyik általunk fenntartott oldalon, amikor a tanár (ők is fejlődnek :) meglepődve látta magát a google által kidobott oldalakon súlyos megjegyzések kíséretében
itt is volt már erről szó nemrég, nem? valami angol/skót sulis-véleményezős szájt kapcsán.
Nálunk nem egy olyan eset volt, hogy a tanár az iwiw-es üzenőfalat ellenőrizgette...
jó nagy marha mondjuk, aki nyilvános helyre ilyet leír...
Barátnőmet a munkahelyéről a blogja miatt távolították el. Bár mindenki becenevet kapott, volt több fotó is, amiről be tudták azonosítani, hogy ő ír. Tényleg voltak negatív megjegyzései a kollégákról, az ügymenetről (persze kultúráltan, nem szidalmazva bárkit, csak tényszerű, kritikus meglátások), de ezért kirúgni igazságtalanság volt - szvsz. Azóta is van blogja, csak most már jelszóval védett. Amúgy a saját blogom nekem is jelszóval védett, csak az a pár barátom láthatja, akinek ha találkozunk, el is mesélném a velem történteket.
Én ötöst kaptam a blogomért. Kémkedjenek csak a ...:)
Ha egy matematika tanár azért ad rosszabb jegyet matematikából, mert a diák ezt+azt írkált az interneten, az egy rossz tanár. Nekem voltak olyan tanáraim, akiknek a tanuláson kívül még nyalni is kellett, mert az osztályzat egyik felét pofára adták...
"...ha az ott elhangzottak rossz hírét keltik az iskolának, akkor a tanárnak joga van fellépni az ilyen tevékenyég ellen..."
Ha alapos az ok (ez amúgy veszélyes terület, nehéz bizonyítani), akkor igenis lehessen rossz hírét is kelteni valakinek/valaminek...
Ötöst kaptam érte én is. Bár Nyíregyi Főiskola lalalalala :)
Wiwes fórumon megesett már ez. Nem kell itt Facebookra menni meg Times-ot olvasni.
Két dologgal árnyalnám a képet:

1.: A tanár nem feltétlen találja meg ezt a fórumot/blogot/üzenőfalat, mert a gyerekek sokkal tájékozottabbak az internet világában.

2.: Az a tanár, amelyik nem bírja a kritikát, illetve az az iskola amelyik nyomást gyakorol a gyerekekre, hogy csak jót mondjanak az iskolájukról (bármilyen eszközzel) az feltétlenül hibás koncepciót követ. A tanárnak meg nem szabad ilyenek után kutakodnia, és ha mégis ráakadna egy ilyen forrásra, akkor meg tartsa tiszteletben a gyerekek jogait, és felejtse el, hogy valaha is ott járt. Ne akarjon felcsapni önjelölt moderátornak!

(Persze a legtöbb esetben ez pont fordítva működik. Tovább böngészik az adott helyen, és még a kollégáit is oda tereli. Így a gyerekek nézhetnek új "búvóhely" után.)
Tanárként blogolok, s olvasom is néhány diák blogját. A baj az, ha a tanár nem tudja megbeszéni a gondjait a diákkal, s ha a diák nem bízik a tanárában annyira, hogy megmondja neki, hogy mi a baja. Ennyi.
emlékszem, diákként teljesen objektíven tudtunk véleményt alkotni a tanárainkról. ha akkoriban lett volna blogunk, onan a kívülállók csak tárgyilagos képet kaptak volna róluk.
egy jó iskolában gondolom valaki elmondja a diákoknak, h nem illik úgy személyeskedni úgy, h a másik fél nincs jelen. ilyen esetben személytelenül a jelenségről kell írni. lehet persze nyílt vitákat is folytatni, de akkor hallgatassék meg a másik fél is.
osztájtársam írt iwiwen levelet matektanárnak h köszöni az elqrt nyáriszünetét mer 4,7re 4esrkapott:D:D:D
matektanár cirkuszol osztájfőnök cirkuszol igazgató majdnem kirugtaXD
pár éve a volt suliban is volt hasonló eset, ott aaz iskola - egyébként katasztrofálisan elavult - weblapjának vendégkönyvébe offtopikoltak páran, de semmilyen pejoratív jelző nem jelent meg sem tanárra sem az iskolára nézve.

az eredmény: www.cklg.sulinet.hu/HUN/vendegkonyv.htm

azokok, akikről lehetett tudni, h kik, ilyenekért intették meg, mint pl "nagyon" szó helyett "naon"-t használt, ami nem illik az iskola zsllemiségéhez :D
Az unokatestvéremet is nagyon sokat szórakoztatták a tanárai egy iwiw-üzenőfalos "Szerintem is." megjegyzése után.

Meg ha már szóba került a ruházat, öcsém előző iskolájában tilos volt:
- fekete ruha
- sárkányos ruha
- testhez álló
- térdnél-könyéknél rövidebb ujjú
... (vallásos iskola)
"leszidták a tanulókat ... Iskolán kívüli tevékenység miatt az iskolában hátrány érheti a diákokat?"

Csak azt nem értem, hogy ha a tanár leszidja a diákot abból miért következi az, hogy hátrányosan meg is különbözteti az iskolában?

Picit mintha elfogult lenne a cikk. Már a felütése is gázos, de ez a mondat kivágta a biztosítékot.
Hát hiába... szép dolog is, hogy az iskolák olyan alapvető értékekre nevelik a diákokat, mint a szólásszabadság szentsége. Már látom is magam előtt a "megreformált", diákblogokat:

Egy lelkes bejegyzés:
"Itt kérem nincs retorzió, továbbra is bárki elmondhatja a véleményét.. Ki is mondom kertelés nélkül, bárki vessen is követ rám, hogy bizony szerintem az igazgatónő a legjobb fej a világon, akinek mindent köszönhetünk, aki jobban szeret minket, mint az édesanyánk, aki jobban gondoskodik rólunk, mint az édesapánk... világgá kiáltom, mégha meg is köveznek érte... éljen sokáig a mi szerett igazgatónőnk!"

vagy egy sunyibb verzió:
"Képzeljétek, a folyósón múltkor Pistike balf@sznak nevezte a István bácsit, a fizikatanárunkat... mást is mondott, amit le sem akarok írni, de hát mit is várunk egy olyantól, aki a budiban dohányzik, és a múlt szilveszterkor is berugott... meg azt mondják füvezett is. Én részemről mélységesen elítélem az ilyen stílust, főleg ,hogy pont István bácsira mondta, aki az egyik legjobb fej tanár akivel valaha találkoztam. (pedig a sulinkban az összes tanár kivétel nélkül nagyon jó fej.)"

Kedves "tanárurkérem"

Tán azért lehet, mert a netes fórumoknak, ellentétben az iskolai tanár-diák viszonnyal egyik lényeges tulajdonsága, hogy a résztvevők egyenrangúak.
Azaz vitatkozni, véleméyntcserélni lehet, de "leszidni" nem. A diákokat egy ilyen közegben leszidó tanárok láthatóan szereptévesztésben voltak, úgy gondolták feladatuk lehetőségük és joguk a tanár/diák aszimetriát minden körülmények között fenntartaniuk.

Mivel az ilyen tanárok láthatólag nincsenek tisztában avval, hogy tanári szerepük és jogosítványaik milyen körre terjednek ki, több mint megalapozott az a feltételezés, hogy az iskolába belépve sem világosodnak meg hirtelen, és nem jönnek rá, hogy tán el kellene választani egymástól a két ügyet.
Nos, tanárként én is blogolok, meg teljes webkettős életet élek... Érzésem szerint a diákoknak nem esik le, hogy az internet egy nyilvános hely, sokan játéknak tekintik az egészet, ahol csak ők meg a barátaik tevékenykednek. Példa: iwiwen bejelölnek ismerősnek, aztán az üzenőfalon olyan privát csetelést folytatnak, hogy nekem kell pirulnom érte. Facebook nem annyira elterjedt a diákok körében, bele sem merek gondolni mi történik, ha ott is megtalálnak... Mindenesetre igaz, hogy az internet sokkal demokratikusabb hely, mint az iskola, de ne essünk abba a tévedésbe, hogy ezért mindent szabad. Mindenkinek megvannak a személyiségi jogai, ha valaki nyilvános helyre beazonosíthatóan irkál, viselnie kell a következményeket, ezt jobb időben megtanulni.
Azért ez kétélű dolog. Mert ha a diákoknak szabad, akkor egy tanár is irhatna egy blogot:
Pistike ma valami hihhetetlenül pancser volt. Komolyan, nem merek kérdezni tőle semmit, mert csak bámul azzal a bamba szemeivel. Fogadjunk, ha valaki iq-tesztet csinna vele, kiderülne, hogy egy vasgolyó értelmesebb nála. Nos, ma amikor megkérdeztem tőle, hogy mutassa be a leckélyét...
A helyesírásomba belekötni nem ér...