Yahoo, a cenzor

A Yahoo letiltja keresőjében a Pirate Bay oldalait. Ha pedig arra keresünk rá, hogy "The Pirate Bay", akkor a találatok között nem adja ki a torrenszájt linkjét. A népszerű torrentszájt blokkolása nem újdonság, egy hete egy dán bíróság kötelezte az egyik szolgáltatót, hogy ne engedje ügyfeleiek, hogy hozzáférjenek az oldalhoz. Nem sokkal később Kuvait döntött ugyanígy.

Az oldal alapítója nem ijedt meg, válaszában azt mondta, veszélyes megbízni egy olyan cégben, mint a Yahoo, ha szűri a kereséseket: "Ez egy új Kína, de ezúttal a Yahoo a diktátor. A Yahoo-nak engednie kellene, hogy az országok magunk döntsenek".

Úgy tűnik a szűrés egyelőre csak a Pirate Bayre vonatkozik, a Mininova és az Isohunt még megjelenik a találatok között.
Címkék: keresők yahoo p2p torrent
2008.02.19. 18:05. írta: WoodenS

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A www.demonoid.com/ oldalt már rég bezárták pl.

De mitől függ az, hogy melyik oldalt zárják be, és melyik mehet tovább ugyanúgy? Meg azt se értem, ha már egy torrent oldalra kimondják hogy be kell zárni, akkor hogy maradhat meg a többi, amikor teljesen ugyanazt csinálják? Egy letiltás nem precedens értékű?
Ejnye, látom mostantól no-follow linkekké válnak a linkek a hozzászólásokban. Ez nem volt így még pár napja... (tudom, blog.hu feature)

De biztosak vagytok benne, hogy ez jobb a keresők szemében? Én inkább jutalmaznám a látogatókat amiért hozzászólnak azzal, hogy rendes linket kapnak a honlapjukra...
jah, csak sokan visszaélnek vele és nem csak a nevük mellé írják be hanem idegesítően aláírsba is, meg csak azért írnak valamit, hogy kapjanak dzsúzt
Yahoo-ra ez a nyomás szerintem felülről (valamelyik rekordcég) jött.
Nem tudom elképzelni, hogy értelmes ember meghozna ilyen népszerűtlen döntést.

"-Te John, tudod mit?
-Na...
-Bannoljok ki a PirateBay-t a gec*be!
-Ok Steve. Szerintem remek ötlet."
Na ne :)
ja. de a wikipédiát adja ki elsőnek. az meg linkel. így némi kiegyensúlyozott tájékoztatás után az egyén így is eljut a céljához :-)
És milyen ember az, aki Yahooval keres torrentet?
Meglehetősen régóta nofollow van, ez kvázi ipari szabvány is, hiszen a kommenteknél általában saját magukra linkelnek az emberek, azt meg felesleges bátorítani.
Épp akartam mondani, hogy eddig is volt nofollow.

Persze ez aranyhaj-at és pár nyomában járó lelkes "bloggert" nem tántorít el.
Szerintem meg ez csak 1 hír, ami a látogatottságuknak kedvez. A jahódotkom egy hatalmas reklámoldalszar.
valaki szólhatna nekik, hogy ezzel a módszerrel nálunk min. 40 évig, az oroszoknál 70+ évig próbálkoztak, és nem működött...

legközelebb mi lesz? röghöz kötés, első éjszaka joga?

a megoldás egyszerű: nem kell jahút használni (ezután _sem_).
Szerintem meg ez többet használt a PiratBay-nek, mint amennyit ártott, mert már megint tőle hangos az online média. Ingyen reklám, csókolom! :)
Lehet, hogy egy belso MS-os ugynok muve az egesz, igy porbaljak lenyomni az arfolyamot :).

harzol: szerintem az aranyhaj feleknek fogalmuk sincs errol. Beirja a linket, hogy rakattintson valaki, aztan jol van.

sztahanov: mikor szereltek rendes redirect megoldast indapassba, hogy ne kelljen folyton kezzel beirni a belepooldal cimet? Tenyleg az kell, hogy maganak irjon erre greasemonkey scriptet az ember? (A wiw-vel versenyeztek juzerfrendlisegben? :) )
Csak hogy az van, hogy a Yahoo részvények az egekbe szöktek. Míg az MS ajánlata előtt valami 60%-nyi különbség volt a részvényárfolyamok és a felvásárlási ajánlat között, addig mára úgy felmentek a részvény árfolyamok, hogy alig van néhány % különbség a 44m USD ajánlat és a cég tőzsdei értéke között.
jtrencsenyi: > Csak hogy az van, hogy a Yahoo
> részvények az egekbe szöktek. Míg az MS
> ajánlata előtt valami 60%-nyi különbség volt a
> részvényárfolyamok és a felvásárlási ajánlat
> között, addig mára úgy felmentek a részvény
> árfolyamok, hogy alig van néhány % különbség a
> 44m USD ajánlat és a cég tőzsdei értéke között.

Ez teljesen termeszetes. Igy reagal a tozsde a hirre. Az lenne a furcsa, ha nem igy lenne (jo sok irracionalisan viselkedo piaci szereplo lenne :) ) De ez csak addig all am, amig el az MS felvasarlasi ajanlata. A nehany % kulonbseg pontosan azt jelzi, hogy a piac nagy valoszinuseget ad annak, hogy megtortenik a felvasarlas (eleg sokan vesznek reszvenyt meg ezen a mar csak nehany %-kal alacsonyabb arfolyamon is, es a kis nyeresegre csak kis kockazati szint mellett erdemes jatszani ugye).

Ezugyben erdemes megnezni a MOL grafikonjat, hogy hogy reagalt az OMV felvasarlasi bejelentesere. Amg elhitte a nep, hogy megveszik 32000/db-os aron a ceget, addig tartotta magat a pillanatok alatt kialakult 30000 koruli arfolyam, de ahogy eltunt a lehetoseg, leesett az ar. Most 23000Ft-on all.

Ha a tozsde alacsonynak tartana az MS arfolyamat, akkor nem alatta lenne egy kicsivel a Yahoo, hanem folotte.
aligha lesz ebből deal. ez a két görbe sehogy nem akar konvergálni.

finance.yahoo.com/q/bc?t=3m&s=YHOO&l=on&z=m&q=l&c=MSFT
OFF
@sztahanov

De eddig, ha a hozzászólásodba tettél linket, az rendes link lett, nem nofollow. Ha visszanézel régebbi postokat, akkor láthatod, hogy a linkek még mindig rendes linkek, az újabb hozzászólásokban viszont már nem!
Én személy szerint ritkán megyek neki a yahoonak. A PB és a torrent személy szerint hidegen hagy.

Kereső: Google, Baidu, esetleg Rambler.
Érdekes, nekem az első találat a Pirate Bay :-)
Most akkor kergetőzést játszanak? A Gugli a "hagyományos" thepiratebay.org-ot adja első helyen, a Yahoo meg a www.piratebay.org-ot, ami ugyanoda visz.
Most akkor vagy a Yahoo olyan jófej, hogy ugyan eltávolította a ThePirateBay.org linket, de csak azt, és helyette ott van a piratebay.org, ami ugyanoda visz. Vagy csak a honlap üzemeltetői próbálkoznak?

Mellesleg ha már leszedik, akkor legalább lenne valami nyoma, mint a googlenél, vagy legalább egy közlemény lenne róla (XY kérte, és mi leszedtük).
Harmadik lehetőség, hogy valami újítás alapján az átirányított oldalt, meg a normálist egybe veszi a kereső, csak épp valamiért itt az átirányított oldal került az indexbe, és nem az, ahova átirányítják?
A tiltást már feloldotta a Yahoo :)
akkor ne keressen rá senki, írja be hogy piratebay :)