Webkettes betegek

Kábé egy éve, amikor rátaláltam a DailyStrength oldalra, azt gondoltam: "Ez igen, az igazi webkettes ötlet!". Bár a tagság méretéről nincsenek információim, az oldal azóta is fejlődik.

Az egész ötlet tulajdonképp arra alapszik, hogy regisztrálj (anonim módon), jelöld be egy listából, hogy milyen betegségeid voltak/vannak, majd válaszd ki egy folyamatosan bővülő gyógymód adatbázisból, hogy mely gyógymódokkal próbálkoztál, és azok mennyire váltak be a te esetedben. Ez utóbbit százalékos alapon kell megadni, de leírások is írhatók hozzá.

Az oldal koncepciója, hogy ha már százezrek jelölik be, mely gyógymódok milyen sikerrel működtek az esetükben, a szubjektív vélemények egy objektívebb rangsorrá állnak össze. Ha valaki mondjuk depresszióval küzd, rögtön megtekintheti, hogy a legnépszerűbb kezelési módok a pszichoterápia, a Prozac (az egyes gyógyszerek is gyógymódként szerepelnek), az Effexor, az írás (naplóvezetés, blogolás), a Lexapro, és a pozitív gondolkodás. Ezeken belül is van különbség, mert míg a Prozac-ot az emberek 59%-a, a pszichoterápiát 84% tartja működő kezelésnek.

Persze csínján kell bánni a netes öndiagnosztikával, hiszen sokféle oka lehet egy betegségnek, amire alkalmasint csak egy bizonyos kezelés hatásos, de egészében nagyon jól használja ki ez az ötlet a közösség tapasztalatait. Pedig az egész rendszer pofonegyszerű, egy betegség- és egy gyógymód adatbázis összekapcsolása.

További közösségi funkciókkal érik el a bajban-valahová-tartozás élményét, ami erősíti a felhasználó kötődését az oldalhoz. Bemutatkozhatunk, a betegségünkkel kapcsolatos fórumokba írhatunk, virtuális biztatást küldhetünk egymásnak, megfogalmazhatjuk céljainkat (és másokét is).

Meg kell azért jegyezni, hogy egy darab hirdetést (Google Ads-on kívül) nem láttam az oldalon, így az oldal business modellje kérdéses, bár szerintem biztos jó felület lenne olyan gyógyszergyártóknak, terapeutáknak, akiknek a gyógymódját magasra értékelte a közösség.

Amennyire panaszkodó, a betegségeinkről szívesen diskuráló nép vagyunk, akár itthon is itthon is hasonló oldal. Szerintetek?

Címkék: social network kommuniti
2008.02.25. 09:30. írta: Vén Márton

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mondjuk ennek csak akkor van értelme, ha gyógyszerek esetén nem a márkanevet írják le, hanem a hatóanyagot. Főleg ha nemzetközi a site.
Hat eleg ellentmondasos. Egyreszt ugye ott van az orvosok nagy reszenek vaskalapos velemenye, hogy te ne akard megerteni, te ne foglalkozz vele, te ne figyeld magad, mert akkor bekavarsz, es keresztbe teszel a szakszeru gyogyitasnak. Masreszt ott van az, hogy az ertelmes ember hisz abban, hogy megfelelo magyarazat mellett kepes felfogni az adott problemat, es igen csak bosszantja, ha gyerekkent kezelik, es tisztaban van azzal, hogy o nem ert a dologhoz, de azzal is, hogy nem minden orvos egyforma(n jo vagy rossz).

Szoval ertelmes es felelos felhasznaloknak jo lehet, kevesbe ertelmesek szamara eleg veszelyes. (Igaz, azok amugy is megtalaljak a szomszed Marinenit, aki szerint a raolvasas hatasosabb, mint az antibiotikum.)

Az ondiagnosztika torzitasa elvileg elkerulheto, ha a felhasznalok nem a sajat hulyeseguket irjak be, hanem azt, amit az orvos megallapitott.
Ja, es az igazi az lenne, ha az orvosok dolgoznanak bele egy nagy nemzetkozi adatbazisba, abbol valoszinuleg sok valoban ertekes adatot lehetne kivonni. Amugy is rogzitenek minden szamitogepen.
"szerintem biztos jó felület lenne olyan gyógyszergyártóknak, terapeutáknak, akiknek a gyógymódját magasra értékelte a közösség."

fene tudja. szerintem egy ilyen oldalt úgy kellene működtetni, h van egy dailystrength kht. ami nyújt egy ingyenes alapszolgáltatást, ami tulajdonképpen ez a mostani állapot. regisztrálnak a népek, egosztják a problémáikat, és beszélgetnek a lehetséges megoldásokról. és akkor itt érkezünk el egy döntési ponthoz.

az egyik lehetőség, h a google segítségével híreket és hirdetéseket szervezünk az oldal köré, és várjuk a csodát. szerintem ez a szocialista változata a dolognak. minden ingyen van, de minden csak látszólagos.

a másik lehetőség, h és egy csinálni kell egy dailystrength kft.-t, össze kell állni a orvosnak, betegápolónak, biztosítónak, chipndale fiúknak, és gogo lányoknak, egy komplex szolgáltatást szervezni, ami kigyógyítja az embereket a kisebb nagyobb bajaikból, vagy segítenek a gyógyulásban. de ezek prémium szolgáltatások, ezt már képtelenség ingyenesen nyújtani, pontosabban ahhoz szamaritánusok kellenek. ami a harmadik út.

tehát vagy azt csinálod, h rábízod magad a google-ra, vagy saját erőből próbálkozol, vagy önkénteseket szervezve és fizetve segítesz másokon.

az első a kevésbé iskolázott, kevéssé támogatott embereknek jó, amiből errefelé nagyon kevés van. itt a többség valljuk be túlképzett, és túltámogatott. a második út a középosztálynak ajánlott. a többségnek. a harmadikhoz meg az kell, h végeláthatatlan vagyonnal rendelkezz. ilyen emberből megint csak nagyon kevés van.

ugye a probléma, h a felső réteg a kettes utat járja, a középréteg a hármasat és van egy réteg, amelyik nem járja semelyiket sem. és ez így aligha lesz tartható.

és persze vitám van azokkal akik azt mondják, h nem baj, mert a piac mindent megold, mert nem oldja meg. jó esetben is csak annyi történik, h nagyvállalatok elszívják a hazai munkaerőt, és az ország gyakorlatilag képtelen lesz kihasználni az internet gazdaság előnyeit. ez nem gazdasági összeomlást jelent persze, hanem csak azt, h nem megy végbe a felzárkózás. ha mindent a piacra bízunk, akkor ez a jó eset. a rossz eset az, ha a tehetségeseket sem szívják el, és mondjuk londonban az a néhány tucat ember, aki a döntéseket hozza vagy a döntéseket befolyásolja azt mondja, h végső soron van annyi indiai programozó, amelyik képes megoldani ezt a néhány típusproblémát. ebben az esetben a nyugat európai gazdaságok be fognak záródni, kelet és köztes európa pedig lehúzhatja a rolót.
Már van egy hasonló oldal Mo-on is, nemrég indult, most találtam rá, ahogy keresgéltem a témában: webbeteg néven fut.igaz itthon tényleg nem lehet gyógyszer neveket reklámozni, de itt is fel lehet tölteni eü adatokat. még nem olyan profi, de legalább van valamilyen kezdeményezés. Nekem egyelőre a kettes és a hármas út kombinációjának tűnik.
mennyivel egyszerűbb lenne, ha mondjuk az informatikai kormánybiztosság, az eüm és a pm felismerné, h érdemes lenne nyílt szabványokon alapuló kapcsolati háló létrehozását a szakmai protokollok betartása mellett normatív módon támogatni.

szerintem hülyeség azt várni, h majd a gyógyszergyártók és a magánklinikák felismerik az ilyen hálók jelentőségét, és hirdetni fognak rajta, ugyanis nekik indifferens, h a népek beszélnek arról, h melyik gyógymód a hatásos. ezt nem lehet megtiltani, de nem is támogatják. hiszen a hatóanyag kiválasztásáról rendszerint az orvos dönt, és nem a beteg. a privát ellátások esetén pedig a pénz beszél, a magánklinikák biztosan nem fognak támogatni egy moderálatlan vendégkönyet.

szerintem itt nyilvánvalóan szabályozni kellene. nyilván azt kellene mondani a) az egymással versengő hálók műszakilag legyenek összekapcsolhatók b) orvosszakmai szemponbtól legyenek ellenőrzöttek c) a normatív módon támogatottak. d) a támogatás mértékét pedig az a hálózatokra épülő gazdasági vállalkozások nyereségadójából számítódjon. tehát nem arról van szó, h egy hivatalnok a hasára üt és önkényesen azt mondja, h minden regisztrált x forint, mert akkor ezt a szolgáltatást vagy alulfinanszírozzák, és nem lesz az egészből semmi, vagy túlfinaszírozzák, és akkor rámozdulnak a szélhámosok, hanem piackonform szabályokat hoznak. ezt az összeget egyszerűen felosztják, vagy még jobb, ha differenciáltan osztják ki. nem, életkor, lakóhely, jövedelem, iskolai végzettség szerint. tehát igen is lehet szabályozni piackonform módon.

jelzem az egészségügyi kormányzat pontosan ezt a felfogást követi, csak nem piackonform módon. tehát nem mondja meg, h az egészségügyi ágazatban képződő nyereségadót kell felosztani az egymással versengő biztosítók, a pénztárak, az ellátásszervezők között, hanem még maga sem tudja, h mit fog felosztani. a komoly alapkezelők egy ilyen rendszerbe vélhetően nem fognak belépni. de ez egy másik kérdés.
"Bár a tagság méretéről nincsenek információim, az oldal azóta is fejlődik."

par perc kideriteni:
dailystrength.org/people/newest

utolso user id: 192 050
ebbol aktiv: 158 424

el kellett lapozni a vegeig:
dailystrength.org/people/newest/page_6601

24 van egy oldalon
Egy másik magyar egészség témájú betegközösség kezdeményezés a www.varoszoba.hu
Még a Népszabi is írt ilyen site-okról, igaz egy korábbi posztom által inspirálva. :D