Videóklipek a hajnali verandán

Mit teszünk, ha egy ismerősünknek nagyon gyorsan meg akarunk mutatni egy olyan zenét, ami nincs meg a gépünkön, mp3-lejátszónkon? Fellépünk a YouTube-ra. Nem kell keresgetni kusza, zavaros weboldalakon. Nem kell kivárni amíg befejeződik a letöltés. Csak beütjük a YouTube keresőjébe a szám címét, és máris szól.

Anno, amikor még csak idealista víziónak hatott az on-demand, vagyis igény szerinti online médiafogyasztás, elképzelni sem tudtam, hogy néhány év múlva létrejön egy ekkora, könnyen és ingyen elérhető tárhely, mely bár hemzseg a "jogsértő" tartalmaktól, a felhasználók mégis olyan mennyiségben tolják fel a YouTube szervereire a zenéket és másegyebeket, hogy nincs az a zenekiadó, mely folyamatosan és sikeresen tudná szűrni, és eltávolíttatni a szolgáltatóval a felhazudott tartalmakat.

Egyik ismerősöm mesélte, hogy nemrégiben létrehozott egy accountot a YouTube-on, és a felhasználónevet meg a jelszót szétküldte néhány barátjának, akikkel együtt szokott bulizni, hogy tegyék be az account alá kedvenc, YouTube-on fellelhető zenéiket.

Néhány nap alatt több száz dalt szedett össze a baráti társaság, és közben kiválóan szórakoztak. Azóta a bulikon ezt a folyamatosan bővülő videoklip-gyűjteményt hallgatják. Sőt, tovább is gondolták az ötletet. Azt tervezik, hogy két számítógépen, két böngészőben keverik majd a YouTube-ról a zenéket. Vagyis megszületőben van a YouTube-dj... Már csak azt kellene valahogy megoldaniuk, hogy ne csak a zenéket tudják egymásra keverni, hanem a videókat is. Azt tervezik, hogy projektoron vetítik majd a klipeket. A probléma csak az, hogy míg a zenéket könnyedén lehet egymásra keverni, addig két videóklip esetén ez már korántsem lesz olyan folyamatos élmény. (Aki tud erre a problémára hathatós megoldást, ne felejtse el megírni.)

Minderről pedig eszembe jutott egy tavaly nyári kerti buli. A hajnali órákban P.-ből (néhány pohár alkohol elfogyasztása után) előtörtek a gyermekkor emlékei, pontosabban a rég hallgatott zenék, slágerek, dallamok. Wifi és laptop volt, így míg ő őszinte meghatottsággal beszélt az elmúlt idők elfeledett zenéiről, rákerestem az említett dalokra a YouTube-on, és mialatt beszélt, az adott zenék szólaltak meg a háttérben. Nehéz visszaadni a pillanatot, de nagyon jól szórakoztunk. P. pedig újraélte ifjúkora legszebb és talán legfontosabb dallamos emlékeit. Szóval, kedves P. ezt itt most csak neked...

Címkék: zene youtube
2008.03.01. 12:12. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szuper, 22khz-et keverjék csak :)

amúgy meg csomó minden nincs fenn youtubeon, mert nem készült klip hozzá.
ez hülyeség rovar! egyrészt nemsokára jön,de legalábbis tervezik a hi kvaliti youtubeot,másrészt a klippek tapasztalatom szerint legalább 50%a saját vágású homemade klipp a számhoz...
Most már tudom, honnan vette Mr. Hemingway a.k.a. Szabó György a Honvéd indulóját :)
youtube dj :)
a kreativitással nem lesz itt gond még hosszú -hosszú időig :)
Nah igen, megint sok szabadideje van sok embernek. :D
A KIBUban már csináltak ilyen videó összemixelős dolgot, ha jól emlékezem.
nekem az jutott eszembe amikor gyerekkoromban kazettás magnókat kölcsönkérve kattingtatott így egy haverom.

ő mondjuk nem mondta azt, h a népek annyi kazettát másoltak már össze, h ihaj, és akkor majd kattintgatunk a magnóval akkor abból valami forradalom lesz.

a zeneszerkesztésnek elég kiforrott technológiája van, most ez egy vicc, vagy csak egy történet, h hajnalban lerészegedve valaki "meghaladta".
Youtube keverés? Nem kell ahhoz két gép, az ötlet nem új :)

www.youtubedoubler.com/
srácok. előbb-utóbb feltaláljátok videovágóasztalt.
A youtube a jövő... A legnagyobb okosság ez a videó megosztós dolog...
kutacs, nyilvan, mivel az ugyis mindenkinek van otthon. szamitogep meg nincs.
baszki amigán jobb videovágó programok voltak, mint ezek.

amúgy ez a proletár kultúra, akinek jut laptopra, szélessávú internetre, nem értem miért ezekkel a szarokkal akar kísérletezni.
egy komolyabb vj program fog kelleni, mint max/msp/jitter, puredata vagy vvvv, es megkomolyabb geekseg. ha jol tudom, mar vannak pluginek amikkel megoldhato a streamelt flashvideo keverese, de biztos nem egyszeru...
A youtuben levo klippek kep es hangminosege is gyalazatosan rossz, aki erre bulizik az meg is erdemli. Persze van akinel nem szamit a minoseg, csak HOGY JO HANGOSAN SZOOOJJON! Lasd ciganyok es a tuning lada esete :-D