Miért jó a diákoknak a Twitter?

Egy amerikai professzor tananyaggá tette média és kommunikáció szakos diákjai számára a Twittert. A feladat egyszerű volt. A diákoknak használniuk kellett a Twittert, és követniük kellett néhány diáktársukat.

A tanár szkeptikus volt a kísérlet kimenetelét illetően. Ám - számolt be az Ars Technicának tapasztalatairól -, a Twitter az osztályon belüli és kívüli beszélgetések kapcsává vált. Tapasztalatai szerint pozitívan hatott a Twitter-használat a csoportdinamizmusra.  Sokkal tisztelettudóbb és produktívabb interakciók alakultak ki a tanulók között, azáltal, hogy az osztály virtuális közösséggé formálódott.
I learned a great deal about students lives, where they work, that one of them had Thanksgiving dinner with 50+ people. Now this type of supplementary material might not be attractive to all educators, I can definitely say that changed the classroom dynamics for the better. I think this is connected to what Clive Thompson calls the sixth sense of Twitter. Having the Sixth Sense can really help the classroom. (Twitter for Academia)
Egy másik postjában pedig azt írja a professzor:
Others have suggested that this just illustrates a problem in our society whereby we replace face-to-face communication with mediated communication. Two things, first I often use Twitter to foster face-to-face communication, and second there is no such thing as none mediated communication (even face-to-face is mediated). As I have pointed out on multiple occasions, I find that some students have actually increased their participation in class, once we began using Twitter.
Remélem média szakos hallgatók és tanáraik közül is olvassák páran ezt a postot, és adnak egy esélyt egy osztályszinű virtuális közösség-kísérletnek. Várjuk a beszámolókat.

(Bátraknak ott van a magyar származású Alex Juhász webes kísérlete is. A YouTube-tanóra.)
Címkék: oktatás kommuniti twitter
2008.03.19. 15:16. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hát, az én osztályom kapásból informatikailag antitlalent, magyarán, ha ezt feadnák úgyis nekem kellene megírni mindenkinek a háziját... :D

Bár, az tény, hogy keresnék rajta, mert nem ingyen dolgozok. :P
Üdv.
Én őszintén szólva a Chat-et nem tartottam soha sokra (max. szakmai oldalkon azonnali információcserére/tanácsadásra használtam). Én, ugyan a tanári diplomámmal nem tanítok, de, a diák-ismerőseim körében sem dívik a Twitter. Mindneki megvan a MSN-nél, esetleg Skype és társai, ill. párak fő Multi IM-el elvan (mi magyarok már ilyen lassú-víz-effektesek vagyunk). Ám, hogy ne húzzam le a Twitter-fanokat, mégis tudok egy globálisan jó kezdeményezést javasolni (nem mintha annyira új lenne-szerintem sokan ismerik, de nálunk alig tudok valakiről, aki használná): ez a TwitterFox (Gúgliban meg lehet találni könnyen). Ennek -szerintem- több éretlme van, mint valami site-ot megnyitni.

slink (törölt) · http://20y.hu 2008.03.19. 17:20:59

@ChrisDry: Twitternek nem sok köze van az IM-ekhez, egész más a célja, egész más a felhasználása. Twitterhez nem kell site-ot megnyitni, én Emacsból és SMS-ből posztolok, de lehet IM-ből is, rakat deszktop appról, Facebookról stb.

slink (törölt) · http://20y.hu 2008.03.19. 19:08:37

"magyar származású Alex Juhász"

Továbbra is érdekelne.
turulcsiripen valami hasonló folyik, annyi különbséggel, hogy ott inkább az önszerveződő jelleg a domináns.

OFF: Magyarországról is lehet ingyenesen SMS-ben twittelni?
Alex Juhász fel fogja találni a távoktatást
Clive Thompson meg feltalálta a chatroomot. ami egy virtuális classroom, ami lehet az órák előtti, és órák utáni, valamint a hétvégi beszélgetések terepe.

ezzel a felfedezéssel csak egy baj van. a diákok a chatet, a chatszobát, a chatfalat szinte a kezdetektől fogva erre használják.

slink (törölt) · http://20y.hu 2008.03.21. 18:42:32

@PozAko: a mobilszolgáltatódnak fizeted a nemzetközi sms díját.