A nagy európai Gmail műbalhé

A hír szerint ugye a Google uniós szinten elvesztette a "Gmail" márkanevet, mert vannak cégek, melyek még a Google webmailje előtt használták ezt, vagy valami hasonlót. A németeknél, Svájcban vagy az Egyesült Királyságban már eddig is Google Mail néven brandelte magát a Google levelezője.

A lépés azért érdektelen, mert egyrészt a gmailesek mindig is "Gmail"-nek fogják hívni a levelezőjüket, másrészt én még életemben nem próbáltam Gmail.hu domainen belépni a levelezőmbe. (Ugye Magyarországon a G-Portál birtokolja ezt a domaint.)

A németeknél ugye úgy van, hogy ha a .de tartományból érkezünk, akkor a logó "Google Mail", de amint belépünk, s ezzel ugye átlépünk a .com tartományba, ismét "Gmail" a logó. Vagyis az EU annyit tudott elérni, hogy a Gmail lokális belépőoldalán ne legyen kiírva, hogy "Gmail". Hát ez nagyon klassz és hasznos lépés volt.



Szóval az átlag Gmail-júzer szerintem a .com-os domainen lép fel a levelezőbe. Úgyhogy igazából teljesen mindegy, hogy a helyi domaineket elhappolják-e ügyes cégek. Merthogy kétségünk ne legyen felőle, ezek a cégek, melyek hirtelen nagyon fontosnak érzik, hogy nekik van egy "gmail"-esen hangzó termékük, véletlen kattintásokra pályáznak.
Címkék: google gmail jog
2008.03.20. 12:32. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezek "cégek"? Ügyeskedő, nyálverő prolispekulánsparádé ez, az EU meg most jól megmutatta, éljen, fizessen a Józsi néni inkább a kispályás spekulánsoknak gagyi oldalaira tévedve minthogy más kontinensen follyon el a pénz valódi (ingyenes) szolgáltatások használata által.
tisztelettel: nem értek egyet veled. én pl. egyáltalán nem használom a magyar Google-t (utálom, amikor prioritást ad a magyar tartalmaknak, ki kiváncsi arra - ezért át van állítva en-us-re), mégse tekintem ezt általánosnak. az egységsugarú felhasználók valószínűleg igenis a lokális tld-t használják.
mint ahogy én pl. az ismert domainek nagy részét tld nélkül szoktam beírni, és a böngészőre bízom, hogy kiegészítse a megfelelővel (mert mittudomain, hogy a thepiratebay az .org, vagy .se, vagy a speedtest az .com vagy .net). aki így viselkedik a gmaillel (amit mondjuk én pont nem használok), fonák helyzetbe kerülhet.
persze "szerintem" tényleg bármi lehet, de nincs erről valami reprezentatív adat? (ha már a mostani cikksorozat főcsapás egyébként pont azokról szól.)
dH2K,
először is tisztázzunk valami. a német honpolgár, ahogyan te hívod "a kispályás józsi néni" lokális szolgáltatóként teljes értékű adót fizet berlinnek, illetve brüsszelnek.

a google kihasználva az internet adta lehetőségeket ott adózik, ahol neki kedve szottyan, hiszen globális szolgáltatást nyújt. ez eddig teljesen rendben lenne, ez egy bevett dolog, minden hasonló szolgáltató így cselekszik.

van egy olyan nézet, h azok a vállalatok akik ilyen formán készpénzt vonnak el az unió piacáról, de ezt a pénzt működő tőkeként, befektetésként nem hozzák vissza, magyarán viszik a pénzt, de nem hozzák, azokat a vállalatokat lehet, h nem kellene különösebb módon preferálni.

hiszen az unióban nem, vagy alig fizetnek adót, nem, vagy alig teremtenek munkahelyeket, viszont az uniós polgárok igen jelentős pénzt fizetnek ki nekik. és az ilyen esetekben egyre inkább hugyos józsi bácsi javára döntenenk.

ebben semmi globalizáció, vagy tőkeellenesség nincs, hanem az van, h egyesek felvetik, h a szabad piaci elvek mellett egyszerű tőkepiaci elveknek is kellene érvényesülniük. olyan vállalatokra van szükség, akik hozzák a pénzt, nem csak viszik. tehát nem az a baj, h van profit, mert az a jó, hanem az, h az a profit valójában itt keletkezik, és máshol adózik, egy vállalat a piacról pénzt von el, akkor azt a pénzt működő tőkeként hozza vissza, és a profitot itt termelje újra.

a probléma az, h a globális vállalatok egy része, nem mindenki, csak egy részük tojnak ezekre az elvekre. szerintem az nem olyan nagy baj, h berlinben, vagy brüsszelben ezekről a kérdésekről kicsit eltérő módon gondolkodnak, mint ahogyan te gondolkodsz.

egyszerűen arról van szó, h ha jogászként lehet ide is, oda is ítélni, akkor a tőkemérleg dönti el, merre hajlik justicia keze. szerintem borítékolható, h az ilyen esetekben például berlin többnyire a google ellen fog dönteni. a google meg úgy van ezzel, h na és. mit érdekli őt berlin és az unió.

azt gondolom, h ebből a google hosszú távon nem jöhet ki jól. annál az egyszerű oknál fogva, h az unió meg van a google nélkül, a tétel fordítva viszont nem igaz.
Nem az EU ért el valamit, vagy nem ért el valamit, hanem a Google-t beperlő cégek az EU szintű bíróságon, ha jól értem a dolgot.

"Merthogy kétségünk ne legyen felőle, ezek a cégek, melyek hirtelen nagyon fontosnak érzik, hogy nekik van egy "gmail"-esen hangzó termékük, véletlen kattintásokra pályáznak." - ismered a német G-Mailt? Én nem, de úgy vettem ki, hogy ők egy régóta nyújtott szolgáltatás kapcsán találkoztak hirtelen szembe a Google-lel - ebben az esetben viszont nagyon helyes a bíróság ítélete.
igazad van, ez egy egyszerű, de fontos jogi ügy. ugyanolyan, mintha jövőre a Goggle/Yahoo/Ms kijönne egy Inda nevű szolgáltatással, ami hamar killer app lenne, akkor őt is be lehetne/kellene perelni jogtalan névhasználatért M.o-on, mert valaki azt a nevet már jóval régebb óta használja... Ebben az esetben is azt mondanád, hogy ki az az inda? van egy "inda"-san hangzó neve. és csak véletlen kattintásokra pályázik?
András,
az ilyen esetekben az európai bíróság dönthetne így, meg úgy is. van precedens mindenre és az ellenkezőjére is.

ilyenkor az van, h megnézik, ez a vállalat mennyi tőkét vont ki a belső piacáról, és mennyit hozott.

és az van, h a google az unió piacáról jelentős mennyiségű pénzt von el úgy, de annak csak egy töredékét hozza vissza. az unió szempontjából viszi a pénzt, és nem hozza.

ilyenkor a tőkepiaci mérlegek ez alapján döntenek. és mondjuk a deutsche telekom is felhívja a döntéshozók figyelmét.
Tewe,
hidd el, a németek számára ez nem jogi kérdés volt, hanem gazdasági.
és bocs, h nem bírok ragzani. amikor közben beszélnek hozzám, elfelejtem, h járt a mondat. nem tudja valaki hol lehet szerezni dual core cuccot az agyba. remélem érthető a mondókám így is.
Németországban ha jóltudom aki egisztrál a gmailba az már nem gmail.de -s hanem googlemail.de -es lessz, vagyis ott a cím is változott, nemcsak a belépooldal.

ha a google amerikai szerverein fut valami, akkor az ott van, es nem az eu-ban. ezert van az h az eu-nak nincs beleszolasa abba, h mi jelenik meg akkor, amikor beleptel a gmailbe. csak abba, h a lokalizalt nyitooldalon (pl. gmail.de) mi jelenik meg. szerintem mindenki hasznalja a gmail.com oldalt, es ha nem ert angolul, akkor allitsa be a nyelvi beallitasoknal azt a nyelvet, amit megert. pont. mubalhe vege.
bla bla bla, miért nem vásárolja fel azt a kis cégecskét a google, és probléma megoldva?
hh,
ezt értem, és azzal is tisztában vagyok, h a google álláspontja micsoda. a google tojik erre. megmagyarázza ahogy te is, h a szolgáltatás az amerikai szerveren folyik, nem a német hálózaton, és a német háztartásban. ezért az uniónak, és a német államnak nincs beleszólása a történetbe.

most azért nem mindenki totálisan elfogult, vagy totálisan hülye. nyilvánvalóan arról van szó, h itt is, ott is. ez a globális szolgáltatásoknak ez a jellegzetessége.

időnkét ebből származnak jogviták. az uniós jogyakorlat abba az irányba halad,
ha törvények betűje szerint lehet így is úgy is dönteni, mert az adott kérdésben mindenre és az ellenkezőjére is volt már precedens, ez a domain vita tipikusan ilyen, szóval ezekben az esetekben nem az van, h a bíróság peren kívüli megegyezés irányába terelné az ügyeket, hanem gazdasági megfontolások alapján dönt.

és bizony nyugaton sokan gondolkodnak így. az európai polgárok egyre inkább azt mondják h fizetik az amúgy mindenhol magas adót, akkor ez ne járjon azzal, h hülyének kell lenni.
Kimaradt, hogy a német gmail már 2000 óta működik, amikor még nem volt gmail.com... Ez nem elhanyagolható szempont!
Ag.hu,
ezzel együtt a hivatalok, hatóságok, bíróságok nem a megegyezés irányába terelték a feleket, ami egyébként egy nyilvánvaló válasz az ilyen típusú problémákra, ahogy mondani szokás, van az a pénz, hanem egyszerűen azt mondta, h a gmail nem védett név európában. a google meg forduljon a kínai kommunista párthoz, vagy az enszhez. a google meg azt mondja. tojnak rá. műbalhé. oké.

és itt nyilvánvaló, h az uniót gazdasági és politikai megfontolások vezérelték. az unió egyre inkább úgy gondolja, h semmi szüksége nincs olyan globális vállalatokra, amelyek 1) úgy vonnak ki folyamatosan tőkét, h nem, vagy alig fizetnek az unióban adót, nem vagy alig teremtenek az unióban munkahelyet. 2) az alapelvük az, h rájuk nem vonatkoznak a törvények, vagy szabályok, amelyek egyébként rendszerint rugalmatlanok, de mondjuk a németek többsége ezeket mégis betartja. rechtsstaat. jogállam, vagy mifene.

és ebben élen járnak a németek. tessenek kicsit kifelé is tekinteni. a fritzek eldobálják a nokia telefonokat ha úgy látják, h a finnek tőkét vonnak ki a piacaikról. és adott esetben eldobják a gmail postafiókot, ha az érdekeik úgy kívánják. főleg, ha valaki megmagyarázza, h az nincs is ott, ahol élnek.

és ez nem nacionalizmus, vagy en bloc globalizáció ellenesség, hanem egy erősen körvonalazódó az európai stratégia amit vélhetően a magyarok fognak utóljára megérteni. na jó, lehet, h bulgáriában később esik le majd a tantusz.

amelyik például azt mondja, h a globális szolgáltatóknak nem egyszerűen a szabad piaci, hanem tőkepiaci elveknek is meg kell megfelelniük.

tehát nem akkor kell tiltakozni, amikor valaki a piacra pénzt hoz, és munkahelyeket teremt, hanem az ellenkező esetben. és a google az európai piacokról úgy lapátolja ki a pénzt, h ihaj. és hány google munkahely van az unióban. és mennyi adót fizet itt a google. jó reggelt kívánok.

a kérdés, h európában melyik tendencia érvényesül. a miek, vagy a németeké. h mikor fogja valaki azt mondani, gondold át, h az etargeten hirdetsz, vagy a gadson. az egyik regionális szolgáltató, mégis nagyjából átlátható módon növekszik, dolgozik, adózik, és a gads meg nem így működik. sőt azt mondja, h az őrá nem vonatkoznak szabályok.

és nem az etargetnek akarok kampányolni, vagy a gadsnak ellenkampányolni, csak mondom, h vannak ilyen kérdések is.
Biztos elég üzlet van a gmail.de oldalba is.
Egy német piac elég nagy ehhez...
LR,
nem akarok erről vitatkozni, de ha megnézed a gmail.de oldalait akkor látod, h azt egy kft üzemelteti. a p1privat gmbh, ki vannak írva címek, a telefonszámok, ez Daniel Giersch kisvállalkozása, ezért lett ez giersch mail. g-mail.

van ott van egy kötőjel. és nem azt mondták a jogászok, h akkor az ugye számít, mert minden betű, vagy karakter számít, hanem azt, h tojnak a kötőjelre, és azt mondják, h gmail nem védjegy sehol európában.

könnyen lehet, h a google megveszi ezt a céget, de az is lehet, h a google kénytelen lesz európában lenyelni még néhány keserű pirulát.
én csak annyit javaslok, hogy a Google legközelebbi brandje a Webistan legyen, aztán próbáljon meg lenyomni benneteket. majd akkor is elolvasom, hogy micsoda műbalhé, és hogy miért is álltok ellen ennek. úgy van, senkinek nem lehet brandje, ötlete, logoja, ha jön a Google, akkor meghunyászkodás.
Nem ertem akik a Google partjan vannak. Amugy a blog tartalma nem ujdonsag. A Google nem leszor vesztette ela gmail jogat, mar 2005 Oktobereben vesztett egy anglia ceg ellen akinek a tulajdonaban volt a gmail trademark es ezert angliaban a @googlemail.com van hasznalva. Szovel ez nem egy ujdonsag es foleg nem mubalhe mert ezek a cegek mar regota ezt a domaint hasznaljak.A nemet kft-nek pedig tobb europai orszagban is be van jegyezve a gmail nev. Teljesen jogosan dontottek arrol hogy nem google hasznalhatja a nevet. Ja es a gmail meg amerikaban sincs oda itelve senkinek, 7 darab regisztracio van bejegyezve de meg nincs dontes ... itt meglehet nezni tess2.uspto.gov/bin/showfield?f=toc&state=bi08d2.1.1&p_search=searchss&p_L=50&BackReference=&p_plural=yes&p_s_PARA1=&p_tagrepl%7E%3A=PARA1%24LD&expr=PARA1+AND+PARA2&p_s_PARA2=gmail&p_tagrepl%7E%3A=PARA2%24COMB&p_op_ALL=AND&a_default=search&a_search=Submit+Query

A google az atyauristen, nem tudtátok? Ja persze a fészbuk után, ugye kedveseim? Muhahaha....
Egy: ki látott a történetben EU bíróságot?

Kettő: az Internet globális, a jog lokális. Természetesen a kettő között van feszültség, de ez nem új (legfeljebb vitatják, ld. például az Against Cyberanarchy illetve az Against 'Against Cyberanarchy').

Olyan szempontból persze műbalhé, hogy nem érinti a Google szolgáltatását érdemben, de azért az elég érdekes, hogy egy azonos térben (az Interneten) nem tud érvényesülni a védjegyjognak az egyik legfőbb eleme, a kizárólagosság (vagyis szerintem jogi problémaként érdekes).
HH,

rettenetes és elvakult google imádatod szépen lejön ebből a cikkből (is).

A német G-mail már jóval a Google előtt szolgáltatott és nagyon helyes, hogy minden eszközt bevetve próbálja védeni a saját üzleti érdekeit, ahogy ezt a Google is tenné hasonló esetekben.

Az, hogy neked ez úgy jön le, hogy szükségtelen, "klassz és nagyon okos" lépés volt, szerintem eléggé ... hogyismondjam ... beszűkült elmére vall.
Ez a thread kezd olyan lenni light verzióban, mint a TechCrunch-os Michael "Arrogáns" postok, hogy milyen jogon bünteti az EU ennyire a Microsoftot, meg az arra írt kommentek... :D
Nem gondolom h elvakult lennek, amikor azon rohogok, h az EU-nak sikerult elernie h a Gmail egy, azaz egy feluleten atirjak a nevet Gmailrol Google Mailre. Biztos nagyon fontos ceg ez a G-Mail.de, meg a GPortal levelezoje is biztos nagyon fasza, de azert hadd engedjek meg magamnak egy kozepes mosolyt.
Caracalla,
a Google vs Giersch vitában a Google javára is lehett volna ítélni. lehetett volna az is mondani, h mivel Giersch a "G-mail" a Google pedig a "Gmail" nevet használja régóta rendszeresen, műbalhé az egész, a a Google nyilvánvalóan jogosult "Gmail" nevet használatára. punktum. ezzel szemben azt mondták ki, h a "Gmail" nem élvez semmiféle előnyt, sőt semmiféle védettséget. jogi érvekkel ezt az álláspontot is alá lehet támasztani.

a helyzet az, h a Google az eu területén a vitás esetekben rendre alulmarad. és ennek nem elvont jogi, hanem konkrét gazdasági magyarázatai vannak.

a Google egy olyan globális vállalat, amely az unió területén oly módon szolgáltat, h ide nem vagy alig hoz tőkét, nem vagy alig teremt itt munkahelyet.

a Google európai szolgáltatásai európai hálózaton, európai háztartásokban zajlanak, és részben amerikai szervereken, ugyanakkor a befolyt adókból az usa részesül, az eu alig. a Google az európai piacokról úgy lapátolja ki a pénzt, h nem teremt munkahelyet, és nem fizet adót.

és ez ellen egyelőre úgy lépnek fel, h az ide-oda eldönthető kérdésekben a Google ellen döntenek mindaddig, amíg a vállalat tőkemérlege negatív. szerintem fölösleges köntörfalazni, nem jogi érvek döntenek, hanem gazdaságiak.

a Google egyébként úgy van az egésszel, h köszöni szépen meg van ő a gmail.de név nélkül is, ami igaz is, de nem nehéz bejósolni, h európában sokaknak felnyílik majd a szemük, h védeni kell a piacot. de nem akkor kell tiltakozni amikor jön a pénz, hanem akkor amikor megy. és a nyugat európai társadalmak többsége egyébként ezzel régóta tisztában van, a kelet európaiak többség meg mindig is fordítva volt bekötve.
kutacs

"a Google európai szolgáltatásai európai hálózaton, európai háztartásokban zajlanak, és részben amerikai szervereken, ugyanakkor a befolyt adókból az usa részesül, az eu alig"

Ezt honnan is veszed pontosan?
- A bevétel a hirdetésekből jön azért egy ír cég számláz... amennyire tudom ez európában mindenhol így van.

Nemeg honnan tudod, hogy melyik országban hányad dolgoznak a Googlenak?
- Én nem tudom, de sejtem, hogy Dublinban jóval többen mint Zürichben

Honnan tudod, hogy a szolgáltatások nagyrésze milyen szerverről jön?

Szóval ez egy szép kis összeesküvés elmélet, de semmi köze a valósághoz.
A lényeg hogy szopjon a Google.