A Google lekapcsolt lámpával többet fogyaszt?

A Google is támogatja az Earth Hour nevű kampányt. Keresőjük főoldalát az amerikai, kanadai, brit és izraeli netezők egy órára nem a szokásos fehérben, hanem feketében láthatják. A fekete Google-oldal ötlet egyébként nem új.

Tavaly a Backle nevű oldal kapcsán merült fel, hogy a Google sok áramot spórolhatna meg, ha a világ monitorain fekete háttérrel jelenne meg keresőoldaluk.

Miként a TechCrunch helyesen rávilágít (sic!), a Google épp saját statisztikáira hivatkozva válaszolta akkor azt, hogy a fekete Google-oldal éppenhogy növelné az energiafogyasztást a flat monitorokon. (A helyzet nem ennyire egyértelmű a Techlogg tavalyi mérése szerint. Viszont ők meg azt találták, hogy nincs nagy különbség fekete és fehér weboldal energiafogyasztása között. Ugyanerre jutott a témával akkor szintén foglalkozó WSJ-blog is.)

Bár a gesztust értjük és vettük, a Google az Earth Hourt mégiscsak energianöveléssel ünnepelte az angolszász országokban és Izraelben. TerraLOL. Arról már nem is beszélve, hogy az Earth Hour honlapja is sötét hátterű. Na ennyit az ecowebről.
Címkék: google lol
2008.03.29. 22:11. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sztem sincs kulombség a fekete és a fehér háttér kozott.

Mivel fogyasztana kevesebbet, ha a CSS-ben a FFFFFF-t átírják 000000-ra?

Esetleg csak a monitorok fogyasztanak viszonylag kevesebbet, mert míg a fehér fény minden színt elnyel (ezért oda tobb energia is kell), addig a fekete fény semlyijen színt nem nyel el, ezért ida kevesebb energia is elég...
Igazi spórolást majd az oLED-es kijelzőknél fog jelenteni, azok fogyasztása ténylegesen közel arányos a világosságértékkel (brightness). A CRT-nél működik a jelenség, de nem arányosan (elég magas a nyugalmi áramfelvételük), a TFT technológiában csak az újabb készülékeknél, amik háttérvilágítás-szabályozottak (jellemzően az 1000 fölötti (dinamikus) kontrasztértékű TFT-k ilyenek).

imrityenko bocs, de te odafigyeltél fizikaórán? A fehér fény minden színt visszaver, a fekete minden színt elnyel (a fekete lyukat ezért hívják feketének, mert minden elnyel, és mert nem látod).
Nem. :D

Mindegy, lényeg ami lényeg:
A CSS-ben kicserélt FFFFFF 000000-ra, a Googlenál nem fog kevesebb áramot használni. :D
Ennek szimbolikus jelentősége van, emberek...
Tera. Még mindig.
Az en monitoromra ez elvileg igaz, ugyanis a hattervilagitas ugye konstans, viszont a pixelek alapallapota feher (azaz atengedi a fenyt), ergo a fekete eloallitasahoz kell tobb energia. Egyebkent meg baromsag az egesz, de poennak jo.
(bocs az ekezetekert, uj rendszer)
Az atmoszféra része a széndioxid. Ha a levegőben van széndioxid, akkor az márpedig üvegházhatást fog okozni. A vízben átlagosan ötvenszer több széndioxid van, mint a levegőben, de ha a hőmérséklet növekszik, a széndioxid a levegőbe megy.
Széndioxidot a növények főleg a levegőből nyernek, nem a gyökereken keresztül. A széndioxid mennyisége a nővények számára szinte végtelen, ahogy a fotoszintézishez használt oxigén mértéke is. Ami korlátolt viszont a földben lévő növekedéshez használt tápanyagok, a növények mérete, illetve a napfény.
Az anyag és energia megmaradás törvénye azt mondja ki, hogy anyag és energia nem tűnik el, csak átalakul. Szénatomot fel lehet bontani, bontja az magát is radioaktivitással, ahogy minden anyag az ismert világban, de az azt alkotó elemek akkor sem tűnnek el.
Nem élünk szén alapú világban. Szén alapú élőlények vagyunk, de ennek semmi köze ahhoz, hogy a széndioxid átengedi a fényt magán, de a hőmérsékletet visszaveri a Földre.
És nem értem pontosan, hogy hogyan szolgálná az uralkodó világcsoportok érdekét, hogy kevesebbet költünk?
Ha nem is iskolában kellett volna megtanulni azt, amit most mondtam, de ha már valamíről tényként írsz, nézz utána. Én megtettem.
Hülyeséget írtok amúgy - már bocs, de tényleg. ;/
Az én monitorom elég termetes, kockadoboz alakú és vannak rajta lyukak, hogy a benti szentjánosbogarak kapjanak levegőt, mert ugyebár attól világít a képernyő. Egyetlen dolog ami áramot fogyaszt az a pixelek kis kapujának a ki-be nyitocsukogatása (ahogy én szoktam mondani) hogy csak bizonyosakon keresztül lássuk a fényt a bogaraktól.
Egyébként r haverom is egyetért abban, hogy ha áramot akarunk spórolni, akkor nyaljunk bele a konnektorba így a jövőben csökken a fogyasztás. Szép estét
muszi, ha poen volt akkor jo parodia, ha viszont komoly akkor gaaaaz...
Melyik gáz, hülyeségeket beszélni vagy burkoltan zsidózni?

Amúgy nem értem, néhányan hogy tudnak arról vitázni hogy melyik szín mit nyel el, mikor a monitor nem elnyel, hanem kibocsát. Kurvára irreleváns tökkelütött barmok. Hajnali 4 óra basszátok meg és a szarjaitokkal kell foglalkoznom.
>A Google is támogatja az Earth Hour nevű
>kampányt. Keresőjük főoldalát az amerikai,
> kanadai, brit és izraeli netezők egy
> órára nem a szokásos fehérben, hanem
> feketében láthatják. A fekete
> Google-oldal ötlet egyébként nem új.

Nem egy orara, egesz napra. Az Earth Hour az egy ora, de a Google kepernyo egy egesz napra sotetedett el. Ejfel ota olyan.

A Google ezt irja az Earth Hour-rol:
www.google.com/intl/en/earthhour/
Na de ha errol mar akkor tudtuk, hogy hulyeseg, amikor a wiw uzenofalon korbejart, akkor most miert? Jo, a gugli engedett a hulyeseg nyomasanak, de legalabb te lekommentalhatnad, amit te is tudsz (tudtal mar akkor is): az LCDk meresek szerint eppen tobbet fogyasztanak, es az LCD/CRT aranybol igazabol nagyobb fogasztas jon ki. Aki jofej akar lenni, az egy hetig en uljon autoba.

Evi@ana: > Ennek szimbolikus jelentősége van, emberek...

Igen, az a szimbolikus jelentosege, hogy valos problemak megoldasa helyett lehet okorsegekkel mulatni az idot, es igy nyugtatni a lelkiismeretunkent. Menstunk koalamackot, a Foldet majd megmentik masok..

BonyM: > imrityenko bocs, de te odafigyeltél fizikaórán?
> A fehér fény minden színt visszaver,

Ez a nehany szo igy egyutt hatasos igazan. A feny, ami visszaver. Aztan meg a feketefeny. Azt mondjuk mar 16 evesen mi is feltalaltuk: depeche mode klubbokban jol meno arucikk lett volna a fekete fenyt sugarzo fekete lampa.
müszi... én nemtom hogy a széndioxid üvegházhatást okoz e vagy sem... de azért nézz már utána annak mit beszélsz... elektronok protonok neutronok bizonyos rendszer szerinti elhelyezkedés ( alias atomok ), hogy kapcsolódik az Emegmaradás törvényéhez???? Lehez persze én wok a hülye.. ha igen magyarázd már el! De például a suliban nekünk olyat is tanitottak, hogy Kémia. Másrészt meg az üvegházhatás nagyrészt olyan gázokra van rákenve (ha jól tudom) mint pl. a freon vagy mi ami a hűtőkben meg ilyenekben van.. Másrészt ha már a szabadkőművességet emlegeted.. felhozhatnál vmi Gugli-összeesküvést vvagy akármilyen más hülyeséget.. az összekapkodott ideáidat miszerint csoportosítottad ebbe a posztba? És mi az hogy kinek nyalunk??? Bocs... hogy vki még szeretné azt a Földön, hogy az unokája lásson egy retkes fát...
ecoiron.blogspot.com/2007/08/history-in-january-2007-mark-ontkush.html

egy tudományos szintű kutatás a fekete Google jelenséggel kapcsolatban
Nekem a kommenteket olvasva csak az jött le, hogy mindenki nézzen utána mindennek.
Megyek is utánaolvasok.
Helló!

müszinek üzenem, Kangaxxal egyetértve:
A növények valóban használnak CO2-ot a fotoszintézishez. Viszont szénre nem csak itt van szükségük (lásd később). Azzal is egyetértek, hogy "az anyag és energia megmaradás törvénye szerint egy milligrammal sem lesz több szén a földünkön". Viszont nem mindegy, hogy ez a szén hol van. A föld termékenységét az ún. humuszréteg adja, amely egy másodlagos szénvegyületekből álló termékeny réteg, nagymolekulájú kolloid rendszer, amely meg tud kötni mindenféle anyagot - azaz mindazt a tápanyagot, amikre a növényeknek (a CO2 mellett) a fejlődéshez szükségük van. Folyamatosan biztosítja a benne élő organizmusoknak a tápanyagot, a fejlődéshez szükséges mikrokörnyezetet, a támasztékot, stb. Én úgy gondolom, hogy itt a probléma azzal van, hogy a földből kivesszük a sok szenet, ezáltal puszta kőzetté alakítjuk, elveszti a termékenységét; ha nem lesz benne ez a kolloid réteg, nem tud megélni benne semmi. A sok szenet a levegőbe bocsájtottuk - azaz megbontottuk az egyensúlyt. Neked sem mindegy, hogy a vizet, amire kétségtelenül szükséged van a fennmaradáshoz, éppen mire használod, fürdésre-e vagy ivásra; ha mindig innod kellene, amikor épp koszos vagy, koszosan pukkadnál ki a sok víztől; ha viszont szomjas lennél, de csak mosakodásra használhatnád, akkor tisztán száradnál ki.
a fekete guglioldalt jobb volt nézni.
szerintem az LCD-nek mindegy ha egyszer egy pixelt bekapcsol hogy milyen színűre kapcsolja be