Felírni a nevem a Szabadságszoborra

Péntek délután, az egyre olvadó munkaidőben olvasgatom kedvenc online magazinomat, egészen pontosan a "Laughing Baby"-problematikáról szóló írást. Aki nem ismeri a sztorit: szóval van ez a videó......Két éve töltötte fel egy svéd papa a webre. Nincs benne semmi különös. Egy baba nevetgél. Mégis, a mai napig több mint 45 milliószor nézték meg  a netezők ezt a felvételt. Minden idők egyik legjobban pörgő videója a YouTube-on.

A nézettségnél már csak egy meglepőbb adat van ezzel a videóval kapcsolatban. És az a kommentek száma. A videó minden idők 47. legtöbbet kommentelt YouTube-klipje. 58 ezer fölött járnak a "válaszok". Na, és erről szól a Slate cikke is. Hogy ugyan mit lehet ennyit kommentelni ezen a videón?

Nem sokat. A kommentek nagy része lényegileg annyit tartalmaz, hogy a nevetgélő baba "édi". De persze született az elmúlt két évben jópár elvetemült thread is a kommentfelületen: kezdve onnan, hogy a "baba tuti be van szíva", egészen odáig, hogy... na jó, ezt már le sem írom.

Michael Agger következtetése amúgy az, hogy
It's soon overly clear that the comments aren't a conversation or debate. Laughing Baby has become an Internet monument, and posting a remark is like tagging your name on the Statue of Liberty.
Egy elég fontos, és talán nem eléggé kitárgyalt témát érint itt a szerző. Nevezetesen azt, hogy a közösségi szolgáltatásokban a "párbeszédek", közösségi aktivitások legtöbbször egyáltalán nem hasolítanak a valós párbeszédekre. Inkább ez a Szabadságszobor-effektus van. Vagyis, hogy mindenki fel akarja írni a nevét a nagy, közös falra.

Kicsit rímel ez a gondolatmenet Eric Schonfeld tegnapi techcrunchos postjára, miszerint a közösségi weben túlságosan nagy a zaj. És jó lenne valami szűrő, ami csökkenti a zajártalmat. A TechMeme-en is megfuttatott Alex Vanelsas választpost ugyanakkor jó érzékkel mutat rá arra, hogy ez a zajártalom-probléma alapvetően a tech elit problémája. A netezők (vagyhát: a nevetőbabás kommentelők) szemszögéből ez a zaj egyáltalán nem érzékelhető. Minden "édi" kommentnek van értelme. Legalább írója számára.
Címkék: blogok youtube bulvár videó bloggerek kommentek kommuniti filozomatika kommentelés
2008.04.18. 17:11. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ilyenem lett kozben nekem is (nevetgelos gyerek video :) igaz meg csak 88-an lattak :) es igazan orulok minden "edi" kommentnek :)
www.youtube.com/watch?v=PbYhnmHNkes
És tudod mi a legviccesebb?Ha a gyerek felnő és megnézi magát. Illetve ilyen lett-volt hype is lehet belőle. AZ UGC titka. Sosem tudod miből lesz siker :)
Benjamin: +1 -- édi :)
A Szabadságszobor-effektus is valami? Helyet találni a pécsi kerítésen, az már igen, az már valami :)

hu.wikipedia.org/wiki/Szerelmesek_lakatjai
Hadd hozzam ide én is Hunor fiacskám nevetős videóját.
www.youtube.com/watch?v=e1gaoxFCww0
A nevetés felüdít!
Ez a videó még nem kapott kommentet. Hátha majd most. :)
Ha ez egy kísérlet volt, akkor sikerült: minden második komment elmegy a levegőbe, mert arról szól majd, hogy "nekem is van egy édi gyerekem, kommenteljetek"

:D
hát ez így van kétség kívül de hogy ezt szűrni kéne az szerintem elég nagy baromság, ha nekem van egy érzésem a videóról akkor odaírom ez olyan mint amikor van egy szám és odaírom hogy sz*r, mindenki tudja hogy az és oda is írják
first :D
amúgy ja, lásd a kommentelős mentalitásról szóló vicces videót, ami egyáltalán nem új, szóval nem ezen a borús péntek délután találták fel a vécécsészét
Ebbol a kategoriabol amugy ez a legbrutalisabb: 4esikrek.
www.youtube.com/watch?v=gOCVjSha5z4
Hát, ha én valamelyik magyar videóra feltoltottem volna ezt a videót, akkor a magyarok jószokását ismerve, úgyis csak egy "Mit akarsz ezze'?" meg ennél rosszab megjegyzéseket kapnák...

Pláne mikor egyszer volt felénk nem is olyan rég egy kiadós hóesés, én meg éppen a Duna hídja alatt voltam, és felvettem az egésszet.

Tippeljetek, egy hó ESÉSes videóra milyen "kellemes" megjegyzést kaptam?

"Holvan a hó te majom?"

Úgyhogy a magyarok is sokat komentálnak, de sok marhaságot...
Zajártalom-probléma: szerintem ez az egész Internetet végig kíséri. Rengeteg felesleges oldal, video, blogbejegyzés, hír, van fent. De ezekkel nem érdemes semmit kezdeni. Tiltani, szűrni? Minek? Jobb lesz attól bárkinek? Arra tényleg jó, hogy egy borús pénteki nap elmélkedjen róla az ember.

Ez a video öngerjesztő is. "Miért áll ott olyan sok ember? Na gyere, menjünk oda, és nézzük meg!" Így mindig jönnek újabb, és újabb emberek. Marketingesek álma azt hiszem. :D
A slate-s cikket olvasva egy dolog nyert alátámasztást: Jézus magyar volt. :b
a cikk a slaten nagyon jó