Mondj nemet az internetadóra és az azt támogató politikusokra!

Sajnos megint arra kényszerülünk, hogy politikával foglalkozzunk ezen a blogon. Elmebeteg időket élünk, ennek egyik legjobb bizonyítéka az internetadó nevű szörnyedvény megjelenése politikusaink elméjében. Sajnos az idiotizmus és a politikusi gőg néha annyira egymásra találnak, hogy kénytelen a civil ember is egy hatalmas NEM-et kiáltani az Országgyűlés épülete felé.
Lukács Tamás (KDNP) és Halász János (Fidesz) közös módosító indítványában arra tett javaslatot, hogy az internetszolgáltatás után csak akkor kelljen 0,8 százalékos járulékot fizetni, amennyiben a szolgáltató pornószolgáltatást végez.
Két kollégám korábban már leírta véleményét a politikusi ámokfutásról. Az internetadó - és az ahhoz kapcsolódó internetregulázási törekvések - ötlete annyira idegesítő és szánalmas, hogy igazából nehéz higgadtnak maradni. Azok a politikusok, akik úgy gondolják, hogy az internet is csak egy újabb népszerű kulturális izé, amit agyon lehet terhelni adókkal, hogy a befolyt összegekből kétes kulturális projekteket lehessen támogatni, szóval ezek a politikusok arról tesznek bizonyságot, hogy a világ jelenlegi állásából semmit nem értettek meg.
[Pető Iván] hozzáfűzte: az uszító és fasiszta jellegű tartalmakat is külön járulékkal sújtaná, de szerinte technikailag ez sem megoldható.
Fogalmuk sincs arról, hogy az internet megadóztatása az IT-téren amúgy is erősen leszakadó Magyarország számára milyen visszavonhatatlan károkat okozna. Hogy az internet lehetne (lehetett volna) ennek az országnak a nagy esélye arra, hogy nehéz- és könnyű- vagy szolgáltatóipar újrafelépítése nélkül is képes legyen labdába rúgni legalább egy nemzetközi (nyugati) porondon.

Persze önmagában a 0,8 százalékos adó nem tűnik soknak. A legnagyobb baj, hogy politikusaink megkísérlik az "internet megadóztatása" topikot politikai témává (legrosszabb esetben: törvénnyé) emelni. Most 0,8 százalék, jövőre meg jön majd egy albizottsági javaslat arról, hogy emeljék meg 20 százalékra. És akkor már kerítésen belül lesznek, megtehetik. Erre pedig minden jóérzésű embernek öblös, határozott nemet kell mondania.

Én biztosan nem fogok olyan politikusra az életben szavazni, akinek a fejében akárcsak egyszer is komolyan megfordult az, hogy az internetet meg kellene adóztatni. Az internetszolgáltatók teljes joggal hárítanák az összeget a fogyasztókra. Megérhetjük, hogy ebben az országban még egyszer luxustermék legyen a nethozzáférés. Ne hagyjuk. Még most, csírájában kell elfolytani minden olyan intézkedést vagy politikai szándékot, mely a web - és így a hazai IT - versenyképességét rombolná.

Én olyan országban szeretnék élni, ahol nem méregdrága, hanem éppen nagyonolcsó az internethozzáférés. Ahol nem a jómódú középosztály örömjátéka a netezgetés, hanem minden állampolgár közös élménye.

Írjátok meg ti is a véleményeteket. Ha saját blogotokban írtok a témáról, ne felejtsétek el elküldeni a post linkjét.

[update1] Közben szócikk is nyílt a Wikipedián. Lehet koverolni közösségileg a témát.

Címkék: politika magyar filozomatika
2008.04.23. 09:01. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eleg egyhangu az eredmeny :) aki "igen" -el szavaz kerjuk nevvel, cimmel, kommenteljen is csak hogy egyeztessuk az elkepzeleseinket, koszonom :)
Kétségtelen, más, nyugati országban is működik, de ott minden tök ugyanannyiba kerül, mint Abszurdisztánban (vagy némileg olcsóbb)... csak a fizetéseik 8-10x több, mint a honi polgároké... elnézést, engedélyt kérek meghunyászkodni, és kérem, a nyakkendőket, ingeket, blúzokat is megadóztatni, sőt az összes ruházati cikket, mitöbb, minden cikket, meg a kaját, hiszen a ruházat és a csomagolás a dizájn révén komoly kultúrális értéket képvisel. Ezen adóból pedig az éppen aktuális kultúrális minisztárium által támogatott kultúrális programok kultúrális vezetőinek kultúrális luxusautóját/nyaralóját/jachtját szeretném támogatni.
Köszönöm, hogy én támogathatok, és engem legfeljebb a mankó támogat.
Az az igazság, hogy nem is nagyon tudok olyan "politikust" akire - tiszta szívvel, meggyőződésből - szavaznék.
Lehet meg kellene büntetni az ókori görögöket, amiért a politikát kitalálták :(
Én még több adót szeretnék fizetni, további más jogcímeken!
Ki lehet itt még találni olyan okosságokat, amik mind-mind jól hangzanak és logikusan, azát ncsak nincs értelműk, csak a fejlődést és a versenyképességet gátolják.
Hajrá magyarok, hajrá politikusok, előre a lejtőn teljes gőzzel!
probadolog.blog.hu/2008/04/23/internet_ado_1
Úgy tűnik, a szakmai szervezetek, internetfelhasználók heves ellenkezése nem hallatszik be a T. házba. A "nép" csak arra kell, hogy fizessen, cserébe négyévente szavazhat arra, amelyik kisebbik rossznak tűnik éppen.
En azt sem igazan ertem, hogy ha a kultura muveloi nem tudjak magukat eltartani, akkor miert kell eroltetni a letezesuket? Szerintem egy jo muvesz el tudja magat tartani, ha meg nem, akkor dolgozzon mint mindenki mas, es majd hobbibol muveszkedik. En sem kapok allami tamogatast, hogy a hobbimmal foglalkozzak, irom az unalmas programokat, mellesleg a kb 1 millas havi berkoltsegembol (amit nyilvan meg kell termelnem a fonoknek) az allam lenyul vagy hetszazezer forintot. Mellette hobbibol csinalom az elvezetes (vagy szakmai szemmel szep) feladatokat. Hat muveszek es kultura muveloi! Bazzeg ne en szopjak, mert benak vagytok!! Tartsatok el magatokat internetado nelkul. Tervezzetek szep mobiltelefont/autot/reklamzenet/tapeta mintat jopenzert, este meg csinaljatok a magasroptu szart elvezetbol es ingyen, amire amugy a nehany sznobot leszamitva senki nem kivancsi.
Ajoedeskurvaanyjukat!!!
Persze, kulturalis jarulek mi? Amibol megint kiutalnak majd 200 milliot, h a Kis Vukhoz hasonlo neogagyi-ujtrutymot csinaljanak, amivel a haveroknak passzolhatnak par milliot, meg tisztara moshatjak a penzt...Raadasul mar maga az otlet is rovidlatasra es korlatoltsagra utal. Majmok!!!
Ehh, ez a nap is el lett kurva.

Baszomalassan a teves kurva anyjukat!
RE: Shock12 - 2008.04.23. 09:37:10
index.hu/gazdasag/magyar/nyakad080423/
Bocs a linkelésért...
Azt hiszem, itt az újabb mélypont: nyakkendőadó.
index.hu/gazdasag/magyar/nyakad080423/

Komolyan először azt hittem ez egy vicc... Köszönjük Emese!
Mackóalsó, neccatléta, lódenkabát, nagypapaszandál, nejlonzokni visszatérését vízionálom.

3.11 for workgroups (micsoda sebességgel futna ma...), floppy lemez, faxon lekérhető árlista...

Nem kötelező netelni!!!
Nem semmik ezek az újabb ötletek.
Asszem ezzel akarják a népszavazás miatt kieső bevételeket pótolni.
Egyébként az a művész, aki designol bármit, az véletlenül nem kap pénzt a munkájáért? Ráadásul abból adózik, sőt a munkaadója is adózik. Azzal, hogy tömeggyártásba megy a termék, gondolom a designer aláír egy papírt, hogy használhatják a készterméket. Esetleg még kap is jutalékot minden egyes eladott cucc után. Ja és persze a jutalékból is adózik...
Amíg olyan országban élünk, ahol a politikusainkat hagyjuk bemondásra költségtérítést igényelni, nem gondolom, hogy a parlamenti bizottságokba így-úgy bekerülő fejeknek bármiféle felhatalmazásuk lenne önnön idiotizmusukat törvényszintre emelni.

www.dragonweb.hu/blog/igazzuk-le-e-kultura
Szóval megadóztatjuk a designt? Hogy is van ez. Beszedünk pénzt, és megint nem az kapja aki az értéket előállította. A designernek egyébként is fizetett valaki, leadózott belőle busásan, a design ára benne van a termékben a vevő is leadózta rendesen, akkor mi a túró ez már megint?
Azt utálom a magyar politikusokban, hogy nem bírják azt mondani, elveszem a pénzed b+!, miért?, azért! és kész. Mindig kitalálnak valami eszement nevet neki, valami megszégyenítően buta magyarázatot. Miért nem merik egyszerűen azt mondani, hogy elveszem, mert ki akarom fizetni a klientúrámat, különben repülök. Sokkal egyszerűbb lenne az adózás.
A magyarokban meg azt utálom, hogy beszopják ezt az egészet és hajlandóak úgy vitatkozni, mintha itt valóban szó lenne bármi másról mint pénzről. Hogy ilyen rettentően hülyék vagyunk, az a baj.
Azt se felejtsetek el hogy az internetre es a nyakkendore, zakora is fizetsz adot a tobbszorosen adozott jovedelmedbol...
A kulcsszo az AFA... :(
Ez egy szemetseg, es fejlodes ellenes torvenytervezet.
Ebben az orszagban nem fejlodesre probalnak a politikusok torekedni, csak az orszag kasszajanak a tomesere... Amibol azonnal ki is veszik. Kell az az uj autora.. A regibol mar kifogyott a benzin/gazolaj.
Nem hiszek az uszításban, sem a tüntetésekben. Tisztában vagyok vele, hogy az ország szarban van és nem csak a politikusok miatt.

De az, hogy talán a legaktívabb társadalmi rétegbe kötnek bele, az már sok.
Nem bántunk senkit, nagyrészünk nem tüntet, nem ócsárkodunk, esetleg néha előállunk egy jó ötlettel. Miért? Miért mi?

Szerintem az egész internet-felhasználói közösség nevében mondhatom, hagyjanak békén minket!
ezek ott fönn elég kemény anyagot szívhatnak :| elolvastam az indexes cikket(nyakkendők..), gyorsan meg is néztem a dátum véletlenül nem április 1-jét mutat-e.. és nem.
ez a cikk úgy lenne korrekt, ha tételesen leírnád az index mennyit kap az "új magyarország" programból. ha te nem vagy az index, akkor kérdezd meg az indextől. majd mosolyognak, h izé.

le kellene írni a nyilvánvalót. internetadó többek között ezért kell. h az "új magyarország" beszedje azt, amit előtte szétosztott. és azt is le kellene írni, h például az indafotót közpénzekből fejlesztitek.

indexesen ez így hangzik: az nem megy a először beülünk a seggünkkel az állam méretes faszába, és utána torkaszadtunkból kiabálunk, h ez fáj.

azt lehet mondani, h az állam ne vessen ki különadót, de akkor ne azok szervezkedjenek már, akik éppen ezekből a pénzekből élnek. te is fiam gergő. a piaci logika alapján sokaknak kellene repülniük az utcára. fogd már fel.

ettől még persze tiltakozni szabad.
Jah, találtam a témába vágó cikket:
"Eközben a kulturális tárca tovább támad: Schiffer János (MSZP) képviselő arra tett javaslatot, hogy a 0,8 százalékos kulturális járulékot vessék ki a szőnyegek, a felsőruházat, a férfi öltöny, a női kosztüm, az ing, a blúz, de még a nyakkendő, a csokornyakkendő és a kravátli után is. A kormány támogatja a javaslatot..."

via Origo
www.origo.hu/uzletinegyed/magyargazdasag/20080423-internetado-helyett-nyakkendoado.html
én igennel szavaztam :), mert valóban adózik most is, mint minden más. (a különadóra persze nemet nyomtam volna.)
az a szörnyű, hogy semmi értelme sincsen, 1-2 milliárd forintokkal dobálóznak, ami magyarra fordítva l.f.sz.
viszont valahol olvastam (már nemtom hol), hogy ebből pótolnák pl. az üres cd-kre eső jogdíj kiesését. ha igaz, havi egy cédés fogyasztásnál már egálban lennénk.
"akinek a fejében akárcsak egyszer is komolyan megfordult az, hogy az internetet meg kellene adóztatni"

valaki írta már feljebb: fizetünk adót, 20%-os áfát, jónapot!
nem szabad engednünk, hogy akár csak 0,8%-kal is több adót vagy járulékot fizessünk az internetezés után.
sz_
oké, de akkor mond azt, h az állam vonja el az összes támogatást az internetes vállalkozásoktól. többek között az indextől, és az fejlessze az indafotót kizárólag a hirdetési bevételekből. és akkor nem szabad megengedni, h az index akár 0,8% támogatást kapjon erre a célra. lehet, h nem lenne teljesen ingyenes az index. vagy az index munkatársai közül néhányan az utcán találnák magukat. ezt is aláírod?
Szolgáltató tartalomra adózás? -> felhasználó megtekintésre adóztatás -> felhasználó teljes megfigyelése -> Nagy Testvér.

A törvénysértő oldalakat nem adóztatni, hanem megszüntetni kell.
Minden szolgáltatónál az ÁSZF felhasználási feltételek részében benne van a törvénysértő tartalmak tiltása, és szerződés / regisztáció megszüntetés. A törvénysértés esetén a lapja eltávolításra kerül, ellene pedig eljárás kezdeményezhető. . Az ügyfél elfogadja, aláírta, nem?


A p**** szolgáltatás mögé bújni meg demagógia. Minden szolgáltatónak van 18+ oldala, csak az szebben hangzik, hogy
"az adózzon, aki ..." mint
"adózzon mindenki!"
kutacs_: igen, aláírom.

miért is kellene adóforintokból támogatni a színvonalas velvet.hu magazint? egyáltalán: mi köze van a kultúrához (mert nem internetadóról van szó, hanem kulturális járulékról, úgy tudom)?

azért kellene emelni akár 1 forinttal is az internetszolgáltatás (és a nyakkendők) árát, hogy egy újságíró vagy fejlesztő nehogy az utcára kerüljön?!

szerintem nagyon rossz úton járunk.
dupi,
az a baj, h a hiány a sok kis lófaszból jön össze. ezek a fedezet nélkül kiosztott támogatások. ezekbe a kisebb nagyobb lófaszokba ülnek bele a vállalkozások. kapitalizmus helyett egy sima hűbéri rendszer működik.

figyeld meg az indexen az új magyarország emlémát. akkor meg kellene mondani, h a logó mögött lévő pénzcsorgatásnak mi legyen fedezete. és oké, h ezek részben uniós források, de oda be is kellene fizetni. ebből jön ki a különadó. tehát ha azt mondod, h a támogatási rendszert és a különadót egyszerre számoljuk fel, akkor egyetértünk. ha azt mondod, h a különadót számoljuk fel, akkor arra az válaszom: lehet, h ezt eléred, de akkor folytatódni fog a pénzcsorgatás, és akkor annak az árát továbbra is be kell szedni kamatostul.
sz_ elém vágott! hát az áfa meg micsoda??? adózik már az internetelőfizetés!!!

picit offtopik, de tegnap álltam át a könyvjelzőim google notebookkal való kezelésére. gondolkoztam, hogy pl. az ilyesfajta topikokat mivel cimkézzem fel, és elág hamar az "abszurdisztán"-ra jutottam. respect webisztán!
Veszélyes vizekre eveznek, amikor ma már ott tartunk, hogy kulturális adót a csokornyakkendő meg a padlószőnyeg után is.
Ezen a dolgok nem egyszerűen csak azt mutatják, hogy tévesek azok az elképzelések, miszerint dilettánsok irányítanák az országot, lévén igen egyértelmű, hogy félkegyelműek és idióták.
Ez a tendencia azért veszélyes, mert ha egyszer elindul, akkor nincs megállás sem az adó alá vontak körében, sem pedig a mértékben. Hamar eljuthatunk odáig, hogya a farkunkra is adót vetnek ki élvezeti cikk gyanánt.
Az én véleményem az, hogy kihívják maguk ellen a sorsot. Nincs már olyan polgár az országban, akinek ne léptek volna a tyúkszemére. Miközben azok a szarháziak mind milliókat vágnak zsebre a közpénzekből havonta és fingjuk sincs róla, mennyire nem egyszerű akár csak a puszta létezés is "idelent".
Borla,
egyetértünk. az új adók mögött újonnan kiosztott támogatások vannak. magyarán az új adókat és a támogatásokat egyszerre kell megszüntetni.

Itt már nincs kire szavazni!!!!!!
Az a szep, hogy uj adot vezetnenek be, mikozben arrol megy a szajtepes, hogy igy is tul nagy az ujraelosztas. A 0.8% onmagaban tenyleg nem sok, es nyilvan nem fogja gatolni az internet terjedeset, ha a 4000Ft-os elofizetes 4032Ft-ba fog kerulni, csak hat ugye az ertelme keves ennek.

A legijesztobb a dologban, hogy azzal akarjak 'enyhiteni' az ado okozta karokat, hogy a beszedett tamogatas felet netes projekteknek osztanak vissza. Tehat kart okoz :), akkor minek csinaljuk?

Minek is olyan oldalakat tamogatni, amikre senki sem kivancsi? Ez itt nem egy konyvkiado, ez az internet csokolom! Ha nem latogatjak, akkor nincs ra erdeklodes, ha latogatjak, akkor jo esellyel eltartja magat. (Amig ugye pl. a konyveknel lehet arrol beszelni, hogy a magas ar visszafogja a keresletet, meg hogy nagyon draga kis peldanyszamban gyartani, addig ez itt baromira nem igaz.)

placi: > tobbszorosen adozott jovedelmedbol...
> A kulcsszo az AFA... :(

Lenyegtelen, hogy hanyszor adozik a jovedelmed, a lenyeg az, hogy mennyi adot akar osszesen beszedni az allam, es milyen eloszlasban (kitol mennyit). Amugy a jovedelmek mindenutt es mindig 'tobbszor' adoznak, mert az allam a penzmozgast adoztatja altalaban (kivetel a vagyonado).
Csak 4% agymosott pártdroid? Egész jó arány. Tartottam tőle, hogy több lesz...
95+4%? ... az érdekes, mi van a hiányzó 1-el, ha csak két lehetséges válaszadás van?
Amúgy kíváncsi lennék rá, hogy néz ki egy olyan "egyed" aki erre olyan választ volt képes adni, hogy benne van abban 4%-ban.
Vagy inkább mégsem.
Sok toszlokség van azé'felétek. :D

Lassan már a magyarok a parkolás, a cég adózás, a CD vásárlás után már internetezni is Szlovákiába fogtok járni. XD

Van egy olyan sejtésem, hogy a falumban lévo netkávézó itt az Isten hátmagott 7 km-vel, fel fog lendulni. :D
És ki fogja eldönteni, hogy egy weboldal pornó vagy fasiszta-uszító tartalmú-e?

stfw.hu/?page=BlogDetails&id=152
Sírok bazze.

Rendszerváltás után jó lenne végre Emberváltás is.

Alapítunk pártot? :b
Szerintem nem úgy átalánosságban kellene megdóztatni az internetet, hanem ha már adóztatunk, akkor ott is inkább a "reklám, hirdetési felület értékesítését", hasonlóan a napilapokhoz.

Olvastátok egyébként a törvénytervezetet?

www.parlament.hu/irom38/05395/05395.pdf
Jó ez, egy banánköztársaság paródiájában. Nem nyakkendőadó lesz már helyette?

Szerintem az állatos pornót azért támogathatná a NKA.
elkezdtem gépelni egy hozzászólást, de elszomorít ami itt megy, kitöröltem... :(
mármint arra gondolok, hogy amit a vezetés kiadott adókedvezményrévény révén a Tnek meg a társainak, tette volna máshova... fizetnek eleget a szolgáltatóknak, most a 30valahány forint biztos több 100 forintként csapódna le....
tolem adoztassak meg
leszarom
ugyis elmegyek innen
ennek az orszagnak kicsengettek
ingyen internetet mindenkinek!

azt akárhány százalékkal adóztathatják :)
atleta,
se külön támogatás, se különadó. oké.

abban vélhetően egyetértünk, h a gazdasági problémák gyökere, h az önkényesen kiosztott támogatások. kapitalizmus helyett feudalizmus épül. "új magyarország", vagy az "erős magyarország" majdnem mindegy hogyan nevezzük. az európai ember gondolkodásának a homlokterében a központosítás és az újraelosztás, a központi újraelosztás van.

a többség persze csak azt hajlandó észrevenni, amikor ennek a hátrányaival találkozik, akkor tiltakozik ezerrel. mutass már egy nokia dolgozót, amelyik tiltatakozik az önkényesen kiosztott támogatások miatt.

a helyzet az, h a támogatások jelentős részét a mesterségesen létrehozott piacok szívják fel azzal a felkiáltással, h a piac az állam felett áll, és a piacon mindent szabad.

a probléma ott kezdődik, h liberalizmus fellegvárának számító amerika is össze vannak fonódva a piaccal. nem csak ideológia értelemben, hanem effektív módon támogatják a kontinentális terjeszkedést. és persze ázsiai államok is. ez nem függ a politikai berendezkedéstől. az ingyen piac legnagyobb haszonélvezői ők, és nem az öregedő európa. ez már nem a 19. század, hanem a 21.

most az van, h az unió kiosztja a támogatást a családoknak, h ingyen jussanak hozzá az olcsó ázsia cipőhöz. az európai cipőgyártás meg összecsuklik. aztán meg azt mondják, jó akkor kapjanak támogatást a cipőgyárak.

nem lehet kimondani, h az európai cipőgyártás nem versenyképes, mert egyik ágazat sem versenyképes.

a nokia is sorban áll a támogatásért. nem akar kivonulni, pedig a piaci logikai szerint fel kellene számolni az összes európai központját. kivétel nélkül az összeset.

helyette az van, h kell neki is a támogatás, csak ebből lesz h vállalatokat túltámogatják. az ingyen telefon jelzi. a nulla forintos. és persze tudom, h az nem ingyen van, hanem hitelre van, de a hitelt a többség támogatásokból törleszti. a többségnek az a telefon ténylegesen nulla forint. és végső soron a családi pótlékot a nokia kapja. ha nem lenne a családi pótlék, akkor nem lenne itt a nokia.

és ezt játszuk. hiába mondjátok ti liberálisok, h nincs ingyen ebéd. hogyne lenne. elárulom neked ingyen vállalati vacsora is van, amire elfolynak a kedvezmények és a támogatások. még az is van. meg ingyen cégautó. ezt valahogy elfelejti mindenki hozzátenni. a yuppie ugyanúgy részese ennek a sztorinak, csak nem éppen nem veszi észre, mert nem akarja észrevenni, vagy mert nem lát bele a könyvekbe.

és amikor azt mondod, h a piacnak nincs szüksége támogatásra, meg védelemre, akkor válaszold már meg, h a többség mégis miért áll érte sorba. az persze igaz, h piac egy részét az állam túlságosan is megvédi, másokat meg egyáltalán nem véd meg. a piacon az elosztás önkényesen zajlik. nincsenek szabályok. mennyit adjunk a gumigyárnak. nézzük meg mennyi van a kincstárban. és lehet mondani, h ne adjanak támogatást, csak akkor a munkanélküliek mennek sort állni. és akkor ebből az lesz h egy ideig majd ingyen dolgoznak a gumigyárban, mert az állam mindent kifizet. és ha ezt nem teszi meg, akkor a gumigyár nem jön ide.

és itt nyilván nem a hankookról van szó, mert ez a helyzet a híres európai vállalatokkal is. támogatni kell őket, mert különben nem versenyképesek. ezért kellenek a különadók. az utóbbi időkben nem a európai politikusok tanultak meg lopni, hanem az európai gazdaság kezdett el lemaradni. a híres free market és a welfare state.

a példákat vég nélkül lehetne sorolni.
hány cipészt képeznek ma ki az unióban. néhányat csak. az európai népek többsége a támogatásokat is figyelembe véve ingyen jut az olcsó ázsiai cipőhöz, amire csak ráütik az európai márkajelzést. ami nagy eredmény, az európai cipőgyártás meg összecsuklott, mint a zollstock. az európai cipőgyárak a totális versenyben elhullottak, mint a legyek. most az van, h a cipészt átképzik, és akkor aki eddig a gumitalpat ragaszotta, az a gumikereket görgeti. ez tök jó csak az állam kifizette a munkások bérét jó előre. és akkor a gumigyárral a környéken nem tud majd senki versenyezni. hacsak a szlovákok nem licitálnak túl. magyarázd már el mi értelme van az ilyen licitálásnak. ez a mennél rosszabb annál jobb politikája.

európában nyilvánvalóan olyan szabályozás irányába kell lépni, h külpiacokról behozott termékek és szolgáltatások után különadót, magyarul vámot kelljen fizetni. meg kell vámolni az internetet is. ez teljesen nyilvánvaló.

átmenetileg korlátozni kell az kínálatot, egy átmeneti időre fel kell számolni a szabad piacot. a vámok ugye azonnal megszüntetik mondjuk a picasa és a flickr ingyenességét. és akkor nem kell támogatni az indafotót. mert minek. ma támogatják. és ne tőlem kérdezd, minek. de azt tudom, h ha elvágják a támogatást, akkor ki kell rakni embereket az utcára, és akkor majd elmondják, h milyen genyó velük a kormány. de ha vannak védővámok, akkor lehet azt mondani, h versenyezzetek a google-lel és a yahoo-val.

és a cél nem az, h vonuljon ki a google és a yahoo, hanem az, h vonuljon be. építse ki a szolgáltatást az unióban is, akkor mindjárt nem kell vámot fizetnie, és fair módon versenyezzen az uniós vállalatokkal. ha azt mondja, h ezt nem vállalja, akkor vámok formájában fizesse meg a járulékos terheket közterheket.

nekem erős a gyanúm, h az uniós gazdaság nem működik másként.
trash
és a híres pártodnak mi lenne az első programpontja?
Majd ha a dilettáns idiótákat bezárják a nekik járó helyre, akkor szavazok újra politikusra (édesmindegy bal vagy jobb, közép vagy szél). Megírnám a blogomban, de tök felesleges, tavasz van, ilyenkor megbolondul az emberek 90%-a, a politikusoknak meg alapnól hiányzik több kereke, ebből az lesz, hogy a hülyeség elönti az országot. Amit ki kéne húzni a szarból, nem még jobban belenyomni.
Sebaj, Szlovéniában már most 62,2% az internetpenetráció, nálunk harmincmennyi is? Majd még jobban szétnyílik az olló. Hajrá.
"A kultúr@ holnapja
Miként bővülhet a könyvtárak állománya az internet-szolgáltatók nyereségéből?

Tisztelettel meghívjuk Önt a Nemzeti Kulturális Alapról szóló 1993. évi XXIII. törvény módosításával kapcsolatos sajtótájékoztatóra.

A sajtótájékoztató időpontja és helyszíne:
2008. április 24. (csütörtök) 10:00 óra
A Nemzeti Kulturális Alap székházának aulája"
kedves Klára,
milyen olló nyílik szét? most borítékolom neked, h 0,8% terhet a szolgáltatók nem fogják áthárítani. a upc-nél a chello bronz 4000 helyett 4320. elmondom neked mi a hiba.

egy vidéki nagyvárosban példáját mondom, ott konkrétan a következő történik. egymással versenyez a t-com, a upc, a digi, a tvnetwork nevű szolgáltatók.

ezek a vállalkozások egymástól függetlenül alakították ki a hálózataikat, miközben a város több 10 km hosszú optikai hálózatot épített ki a saját intézményei között teljesen feleslegesen.

az egyetemig megépült ugyan az optikai gerinc, de a város nem építette meg azt az optikai gyűrűt, amelyre aztán a szolgáltatók szabadon rácsatlakoznak, és ezáltal biztosítva az olcsó internetet.

hanem össze vissza hagyta jóvá az engedélyes terveket. ezért a város egyes területei tele vannak optikai szállal, más területeken meg csak egy szolgáltató van jelen.

ahol verseny volt azért magasak az árak, ahol meg nincs verseny ott meg azért.

a városban nem a szakmai nyilvánosság előtt megvitatott, és a többség által elfogadott stratégia alapján épült ki a hálózat, hanem eseti jeleggel. sokszor ugyanazon terv alapján épültek meg többszörösen fölöslegesen a hálózatok.

olcsó net ott van, ahol a városok maguk kezdtek el építkezni. elébe mentek a folyamatnak. nem hagyták, h a piac össze-vissza építkezzen. mert nem igaz, h a piac optimálisan osztja el az erőforrásokat. volt olyan év és terület, ahol negyedévenként behúztak újabb szálakat egyre messzebb kerülve az optimálistól. ott nincsenek többszörösen redundáns hálózatok. hanem a város tulajdonában van egy gerinchálózat, vagy egy gyűrű, és arra szabadon és ingyenesen csatlakoznak a különféle szolgáltatók. ott olcsó a net. és az alacsony adóterhek mellett is megtérül a városi beruházás. ott ezt jelenti a public private partnership.

nálunk meg azt, h kiosztják az állami támogatást és szabadjára engedik a piacot. és ezekből a támogatásokból soha megnem térülő beruházások lesznek. ezért itt meg drága a net. a piaci pazarlásokat a lakosság fizeti meg.
norti,
a dilettantizmus nem most kezdődött el. hanem a vidéki hálózatok építésekor. többszörösen redundáns hálózatok épültek ki. a városi hálózatokat a helyhatóságoknak kellett volna kiépíteni, és nem a piacnak. persze biztosítani kellett volna, h a piaci szereplők erre illeték fejében (konzervatív felfogás) vagy ingyenesen (liberális felfogás) rácsatlakozzanak. ebben az esetben valódi verseny alakult volna ki. ki tud többletszolgáltatást nyújtani. az ilyen típusú városi beruházások a később beszedett adók, és illetékek formájában gyorsan megtérülnek.

ezzel szemben itt az történt, h az állam kiszórta a támogatásokat, és szabadjára engedte a piacot. ez eredményezte a pazarlást. ettől magasak az árak. nem a geci kormány és geci szolgáltatók miatt. hanem egy alapvetően téves gazdaságfilozófia miatt, amit kivétel nélkül az összes párt magáének vallott.
hh,
ugye tudod, h az indafotó az nka-hoz hasonló az állami pénzalapokból épül. a meh worlukot is megvette kilóra.

menjetek tiltakozni. nektek szurkolok. komolyan. csak remélni tudom, h megszűnnek, vagy legalább is meggyöngülnek ezek a pénzalapok. szerintem a támogatotti körből elsőnek ti fogtok kikerülni. és akkor nekem nem kell különadót fizetnem.
kutacs_: Nem ertelek. Nekem leosztod, hogy az altalam elkepzelt liberalis piacgazdasag nem mukodik (mindezt persze par hsz alapjan), aztan meg hh-nak odamondod, hogy szunjek meg amindenfele tamogatas? :)

Amit irtal az jo es szep, egy baj van: az allam altalaban eleg kevesse hatekony penzosztasugyileg. A kiosztott penzeket nem azert szivja fel a 'piac' (nem hivnam annakk...) mert szuksege van ra, hanem azret, mert van. Illetve hat a penzre mindig mindenkinek (eoleg sokaknak) szuksege van, enelkul a feltetel nelkul gazdasagi verseny sem lenne. Namost az allam az osztogatasaival egy degerenalt rendszert epit ki maga kore, ahonnan azok viszik a penzeket, akik kitanultak a jatekszabalyokat (de szepen mondtam). A verseny jo esetben is arrol szol, hogy ki felel meg jobban az allam elvarasainak. Azt pedig konnyu kitanulni, mint a felvetelizest. Marmint lesznek, akik kitanuljak, es ok fognak folyton nyerni. Sokan be sem szallnak ebbe a jatekba.

Na most az internetesdit tok folosleges belevonni ebbe szerintem. Nem hiszem hogy egy ilyen boszme es bena szervezet kepes lenne hatekonyan tamogatni az internetes kulturat (amit senki se nez). Elobb illene sikeres projekteket felmutatni, es aztan tovabb gyujtogetni. Raadasul mar megint elfelejtjuk, hogy mindekozben konszenzusos velemeny, hogy az irtozatos ujraelosztas guzsbakoti a magyar gazdasagot. Lehet a tulzott liberalizmust meg amerikat szapulni, de mi attol olyan messze vagyunk, hogy ez mar megint a lo tulso oldala.

A nokia meg nem tudom hogy jon ide, de en pl. nem ismertem szemelyesen olyan embert, aki foglalkozott volna azzal, hogy mennyi kedvezmenyt kap a ceg. Raadasul ket agazat van (volt) jelen: a gyartas es a K+F (plusz uzemeltetes, stb.)

Kivinni az orszagbol csak az elobbit ertelmes, es nekunk is lenyomtak valami szivhezszolo dumat arrol, hogy miert nem kinaban csinalnak mindent, es hogy probaljak versenykepesnek tartani a komaromi gyarat. Ami persze nonszensz. Viszont ha mar nokia, akkor szamitasba kell venni, hogy ezek azert reszben meg mindig finnek, akik kettovel becsuletesebbek az atlag europainal is. Akarmilyen kedvezmenyeket is kapnak, a gyartas dragabb, mint Kinaban.
Be vagytok szarva, mi?

Mert mind interneteztek. Mert mindannyaian olvastok, olvastatok vagy olvasni fogtok erotikus tartalmat.

Fogadok, hogy nemelyikotoknek van nyakkendoje is. Kicsit felreertettetek a javaslatunk: nem minden nyakkendot akarunk megadoztatni, csak azt, amin van design. Amelyik egyszinu, abbol csak az anyagaban mintasat.

Volt egy javaslat a Jobbiktol, hogy a liberalis tartalmakat szolgaltatokat is extra adoval sujtsuk. Ebbe esetleg meg bele is lehet menni, ezzel is tobb penzt tudunk majd a magyar muveszfilmeseknek szetosztani. Viszont az altaluk gyartott filmek - amennyiben tartalmaznak erotikus tartalmat - nezoit kulon mozijegy adoval fogjuk sujtani.

Biztosak vagyunk benne, hogy ezzel is hozzajarulunk a konvergenciaprogram megvalosulasahoz.

Tisztelettel

Schiffer Janos es Peto Ivan
atleta,
a helyzet az, h ma már nem csak gyártás olcsóbb ázsiában, hanem a k+f is. most az van, h a tőke erről a területről is vonul kifelé, államilag támogatott kutatások vannak, az eredmények egyre inkább botrányosak. itt már az van, h a magyar fizikusok kiszámolták, h a "big bang" nem is volt "bang", csak egy kis "pukk" volt. nekik ez jött ki. ez a kutatás. ezeket az eredményeket szerinted ki fogja megvenni a piacon. a velvet legfeljebb. a puki elfér a sok szarozás között.

az egész ott van ellőve, h európában nincsenek szabad pénzeszközök. mert már nem mi vagyunk a leggazdagabbak. ezért nem megy a free trade. pontosabban megy, de ennek már nem vagyunk a nyertesei. a min mindig európát értek.

erre mondom, h álljuk vissza arra a régi rendszerre, és fizessen magas vámot mindenki aki idehozza a telefont. és nem kell félni, ide fogják hozni, mert el akarják adni. és az kapjon vámszabadságot (kvázi támogatást) aki itt gyártja le, vagy itt kutat, itt fejleszt. az is jó. vagy adja el az itt készült szoftvert ázsiában viszonteladóként. a fogyasztás legyen ellentételezve valamivel. kutatással, fejlesztéssel, gyártással, vagy eladással.

a támogatásokat persze ma is így próbálják elosztani, csak ennek az ellentételezését elfelejtik beszedni, pontosabban belső vámok vannak, tehát kiosztanak valamennyit és be is szednek, csak esetlegesen. ettől kiszámíthathatlan az egész.

az általános külső vámokkal persze megdrágulna az élet. ez igaz. de csak annyi történne, h a munkanélküli nem vehetne csúcskategóriás készüléket nulla forintért. és nem tudná fizetni a magas alapdíjat a munkanélküli segélyből, nem lenne neki ingyen nokia. persze biztos lenne ócó nokai telefon, ami full illegálisan kerülne be. de ez ellen már fel lehet lépni.

és ami fontosabb, lenne h lenne munkája a gyereknek a telefongyárban, vagy a fejlesztőközpontban. ő meg majd lenyírja a sövényt a gyár vagy a központ körül. és majd választ egyet a kifutó modellekből, és az is jobb lesz, mint a nokai. a helyi adókból tudunk neki valami munkát adni, a munkát áruval tudjuk ellentételezni. és abban bízunk, h a lenyírja a sövényt, az majdnem olyan, mint amikor kimegy a rizsföldekre. még így is necces a versenyképesség, de akkor már van sanszunk legalább.

az elég merész elgondolás volt, h mi itt kutatunk, fejlesztünk és fogyasztunk, ázsia meg majd termel. ehhez az oktatási rendszert nagyjából úgy kellene felépíteni, h aki nem érti a matekot azt még gyerekkorában fejbelővik. akkor lesz itt sok kutató-fejlesztőmérnök. ez őrültség lenne nyilvánvaló. kína egyébként majdnem ezt csinálja. ha hülye vagy és nem vagy gazdag, akkor mehetsz a rizsföldekre kapálni. feudális módon termeld meg az alapszükségletet. ha gazdag vagy és tehetséges, akkor mehetsz a kapitalizmusba. a gyerek ezt a két világot maga előtt. ők abban bíznak, h nem lesz palotaforradalom, ha meg lesz, akkor megy majd újra bevezetik a katonai diktatúrát. persze, h igyekeznek a gyerekek az iskolában.

az ázsiai iskolában a hülyéket kiközösítik. európa meg azt találta ki, h a diliseket is integráljuk az oktatásba, mert a többinek nem lesz rosszabb, vagy nem lesz sokkal rosszabb. na most én is azt mondom, h inkább legyünk humanisták mint fasiszták. és bízzunk abban, h ez a dolog majd megtérül. de addig ne akarjunk már ázsiával versenyezni. ne tegyünk már ki mindenkit a totális versenynek ha már ilyen fene nagy humanisták vagyunk. ázsia sem tesz ki mindenkit a kirakatba. hanem a népek felét elküldi a rizsföldekre. kombinálja a rendszereket. vitatkozhatunk napestig. értelme nincsen.

nem értem amúgy, h 0,8% különadó a nyakkendőre mitől kötné gúzsba a gazdaságot. de a 0,8% internet adó se. ez 20,8% áfát jelent. korábban 25% volt az internet áfa, és 15% a kábeltévéjé, és ez lett 20%. itt a baromság h ad hoc módon emelgetnek. az északi rokonaink úgy lettek fingországból finnország, h magasra emelték az adókat.

nem látom be, h mitől lenne szarabb, h a nemzetközi internet forgalom meg lenne adózatva, és az inda meg nem lenne támogatva. a google meg arra lenne kényszerítve, h ide jöjjön, vagy húzzon ázsiába, ahol majd tutira kigyújtják az irodáit. és nem fogja megvédeni a kínai kommunista párt. ők fogják kigyújtani. a ruszkik meg mindent el fognak lopni tőlük. már most mondom, h amikor odaviszik a fejlesztőközpontot, pár éven belül az egész google kielemzve ott lesz a ruszkik asztalán. saját szervereik lesznek, és saját keresőik, a google-nak az orosz kiruccanás egy rémálom lesz. persze lehet, h ilyen csak a james bond filmekben van. majd meglátjuk.
What's wrong with this god damn.

megmondom. magyarország nem versenyképes a régióban. és a pláne nem a világban. túl sok a könyvtáros, és kevés a könyvtár. az elektronikus könyvtárak meg nincsenek, illetve nincsenek megtöltve tartalommal.

a könyvtárosnak ma az lenne a dolga, h v alakú szkennerekkel a könyvek tucatjait digitalizálja, és az európai kulturális örökséget ápolja. és persze képezze magát. tanuljon nyelveket, fordítson, lektoráljon, közvetítse a tartalmat, segítse a kommunikációt és az információ cserét az európai népek között.

tudom, h büfé könyvtárszakon végeztél. mégis ez lenne a 21. századi gondolkodás barátom. nem hallottam a híres könyvtáros szervezetekről akik szóltak volna bármit ez ügyben.
Kedves Kutacs_,

ha már ilyen okos vagy, a fejedet tájékozódásra is használhatnád akár. A fiksz.klog.hu címen megtalálod, mit teszek (próbálok tenni) a fordítás, a tartalom közvetítése érdekében, a kommunikáció és a könyvtáros(ön)képzés érdekében, az info-cseréért.

Pici megjegyzés: a büfé szakról annyit, hogy három diplomám van, a könyvtárt sem a "büfésége", sokkal inkább az érdeklődési köröm miatt végeztem, és a másik kettőhöz hasonlóan nem csak papírt szereztem róla, de lelkiismeretesen végigcsináltam.

A szakmai szervezeteknek éppen az impotenciájuk miatt nem vagyok tagja, kérlek, ne kérd rajtam számon, hogy mit csinálnak, illetve mit nem csinálnak.

Magánemberként és könyvtárosként egyaránt ellezem a netadót, ám ennek semmi köze szakmai szervezetekhez és/vagy végzettségemhez, ezért a személyeskedést nem nagyon veszem jó néven.

Mindenesetre magánemberként és "egyszerű könyvtárosként" megteszem, amit tudok - pont a XXI. század érdekében - ami egy elöregedő szakmában 26 évesként annyi, amennyi... Ám amennyiben van egy csöppnyi eszed, azt könnyen beláthatod, hogy
a. más helyett nem tudok tanulni;
b. felesleges az ország könyvtárügye miatt velem ölre menned. ;)

Csak pontosításképp: akinek van egy csöpp esze (értsd: nem olyan megszállott, mint pl. én), az tömegesen hagyja el a közgyűjteményi szférát. Tehát a mondta helyesen úgy hangzik, hogy "egyre kevesebb a könyvtáros ÉS túl kevés a könyvtár".

Üdv
702,
nincs itt semmiféle ölre menés. virtuális fakardozás ez. az érvek csatáznak, soha nem a személyek. tojok arra, h hány diplomád van. felőlem lehetnél lángossütő is.

a kormányoldal szerint az internetet meg kell adóztatni. az ellenzék szerint meg nem szabad. ide csatlakozol te is.

szerintem a kettő között van az igazság. a nemzetközi internet forgalmat kell megadóztatni. az államnak nem direktben kellene támogatnia webet, - tegyük már fel a kérdést, h miért is támogatja az állam az indexet -, hanem közvetve. azzal, h a nemzetközi internet forgalmat drágítja előnyt biztosít minden hazai/európai fejlesztésnek. persze ez az előny nem valódi előny, mert errefelé magasabbak a közterhek, mint a tengerentúl. tehát szó nincs arról, h az internetvám leállítaná a versenyt, épp ellenkezőleg elindítaná azt.

ez kétfelől jó a költségvetésnek. bevételnövelés (adóbevétel) és kiadáscsökkentés (megszűnnek a támogatások) egyben.

ez pénz kerüljön egy alapba. ne osszuk szét azonnal. kezdjünk el azon gondolkodni, h akkor ezt mire költsük. mi az ami stratégiailag fontos. computing, language skills. itt vannak a nagy lemaradások.

és akkor lehet azt mondani, h költsük a fiatal könyvtárosok utaztatására, meg idegen nyelvi képzésére. h ösztöndíjjal küldjünk ki könyvtárosokat németországba, meg hollandiába, meg mindenfelé európába. tanulja meg a németet rendesen, a hollandot meg úgy ahogy. és akkor jöjjön haza. és akkor az lesz a dolga, h beszámoljon arról mi történik azon a nyelvterületen. ezért a közalaklmazotti bértáblában magasabb besorolást kap, és ha jól végzi a dolgát, akkor jutalmat. ha rosszul végzi, akkor meg leminősítenek.

a könyvtár szak a fiatalok számára is vonzó legyen. mert nem csak üldögélni lehet, hanem utazgatni is. egyfajta kultúrmisszióvá válhat.

lehet, h az idősebbek azt mondanák, h ők már nem akarnak nyelveket tanulni, és utazgatni. akkor venni kell v alakú szkennereket. a diákok beszkennelik a könyveket, folyóiratokat, és az idős könyvtárosok meg üldögélnek, olvasgatják ezeket és hibát javítanak.

ez persze nem megy egyik napról a másikra, 4-5 év alatt lehet elérni kicsi változást. tehát még az sincs, h bármi egyik vagy másik pártnak kedvez.

persze ez az idős fiatal is sztereotip, mert lehet h pont az idős akar utazni, és a fiatal üldögélni. és akkor mindenki örül. az ilyen programokoz két dolog kell minimum: idő és pénz.

nekem nem azzal van bajom, h tiltakoztok, hanem h nem ragasztotok semmit a tiltakozás mellé. nem mondjátok meg, h mit kíván a magyar nemzet. akkor hiába csináltunk demokráciát, ha nem vagytok elég demokraták.
Pont nem vagyok ellenzéki, ráaásul nem a "vörös-narancs" tengely mentén ítélek meg dolgokat, hanem a "jó döntés-rossz döntés" ellentét alapján.

Én, közművelődésiként úgy látom, hogy (ez csak egy példa a sokból) amit egy fiatal kvázi (remélhetőleg) elsajátít az iskolában, azt kevesebb esélyjel fogja tudni otthon gyakorolni - nem azért, mert nem akarja, hanem pusztán azért, mert a szülei nem akarnak "még egy adót a házba". Mert sajnos rengetegen vannak, akik csak ilyen leegyszerűsített, mondvacsinált, életképtelen dolgok miatt hoznak döntést. Azt sem szeretném, ha emiatt még inkább versenyképtelenek lennének a könyvtárak - hiszen ha nem tud otthon netezni pl. akkor elmegy a könyvtárban és ott pedig nem tudnak olyan szolgáltatást nyújtani amilyet te, vagy én elképzelünk, hogy kellene (mert hát igen, a könyvtárakkal kapcsolatos véleményedet kénytelen vagyok osztani). Hiába mondják, hogy a befolyt pénz egy része pont hozzánk kerül, a könyvtárak sajnos még mindig a hagyományos könyvtári szolgáltatások tovább(túl?)fejlesztését tartják prioritásnak.

A tartalom adóztatását például megfontolandóként értelmezem, de magáét a szolgáltatásét továbbra is ellenzem.

Valószínűleg igazságod vagyon közgazdasági szempontból (én sajnos nem értek hozzá annyira, amennyire szeretnék), de hivatásomból adódóan leginkább a könyvtáros-szemüvegen keresztül tudok nézelődni...

És változatlanul nem értem a "büfé-könyvtár szak" kitételedet.
a helyes elnevezés a büfé-ruhatár szak, és pont nem a könyvtár, hanem a egyes kommunikáció-egyes marketing-egyes turizmusmenedzser stb. szakokat értjük alatta, tipikusan olyanokat, amiket az elmúlt 10 évben hoztak létre, az állami fejkvóta és a költségtérítés beszedésére (pl. Havas Henrik főiskolája)

én igennel szavaztam, és tudom, hogy messziről kell indulni, hiszen itt már a hangulat meg van teremtve (ki megy be a Fradi B-közép közé érvelni, amikor éppen metrot van hangulatuk szétverni?), csakúgy mint a semleges internetnél.

az adó mint olyan van. lehet minősíteni tetszőleges érzelemtől vezérelve, de az elmúlt 2500 évben biztosan ebből tartottak fel minden államot a világon.

az adózás specializálódik. vannak olyan adók, amelyeket általában szedünk be, és általában költjük el (pl. ÁFA), de vannak olyan adók, amelyeket speciális célra szedünk be, mert speciális célra akarjuk költeni, ami abból befolyik (pl. TB járulék; termékdíj; kommunális adó).

a kulturáls járulék egy ilyen speciális adó. már évek óta szedik. aszongyák, hogy vannak kulturális ágak, amelyek termelik a profitot, és vannak amelyek nem rentábilisak, de fenntartásra érdemesek. és akkor azt mondják, hogy zárjuk az egészet rövidre, ne lépjünk ki a kultúra köréből, a profitábilis ág támogassa a nem-profitábilisat.

aki azt állítja, hogy az internetszolgáltatás ma nem profitábilis, az névvel, címml kommentezzen, hogy híres kommentelőket idézzek :-). ha meg profitábilis, akkor miért ne támogassa a nem-profitábilis kulturális ágakat?
miért kell a TV-knek, rádióknak, hanglemezgyártóknak, stb. támogatni, az internetszolgáltatóknak meg nem? mi az a felfoghatatlan jótétemény, az a Teréz-anyába oltott Mahatma Gandhi, ami miatt az internetszolgáltatóra nem ugyanazt a feltételrendszert kell alkalmazni, mint az össze többi tőmegkulturális ÉS profitábilis ágra?

erősen úgy tűnik nekem, hogy itt egy kiváltság megőrzésére való hangulatkeltés folyik, nem pedig egy negatív megkülönböztetés elleni jogos tiltakozás.

de biztosan hülye vagyok, ha felvilágosítotok, akkor majd megértem. várom a kérdésekre a válaszokat a kiadóba.
702,
internet adó ügyében nem vagyunk egy platformon. a könyvtárak ügyét meg nem fogjuk megoldani.
De ebben legalább egyetértünk. :)
is: mindez szep, de ezzel ugy csinalunk mintha az interner kizarolag a kultura (tomeg vagy magas) terjeszteserol szolna. Pedig nem. A nyakkendo ados kezdemenyezes nagyon jo volt szerintem pontosan ramutatott arra, hogy mi ezzel a baj.

A TV meg a radio eseteben ugye ertheto a dolog, alapvetoen mindketto szorakoztatasi feladatokat lat el, vagyis erinti a kulturat. Az egesz kulturalis jarulek kerdes ugy volt megindokolva eredetileg, hogy van a jo kultura amit valakik ertekesnek tartanak, de nem igazan termeli ki az eloallitasi koltsegeit, meg van a tomeg kultura, ami altalaban ertektelen, viszont nyereseggel arulhato. Mondjuk ezzel nagyon nem kell vitatkozni, mert ezt nagyjabol mindenki erzi, hogy valahol igy van, csak maskepp csoportositana. Szoval a jarulek arra lenne hivatott, hogy a tonegeket implicit modon ravegye akultura tamogatasara, hogy a kevesbe ertekes - esetleg karosnak tartott (lasd porno) - szorakoztatasi formak fogyasztasa, forgalmazasa automatikusan es aranyosan jaruljon hozza a valodi ertekek eloallitasahoz. Ez szep elv.

De hogy jon ide az internet? Az internet kozmu. A TVhez vagy a radiohoz hasonlitani hiba. Ha mar hasonlatot keresunk, akkor maga a radio technika (amit a TV meg radioadok hasznalnak) felelhetne meg az internetnek, es a TV es radio adasok az egyes website-oknak. Az internet elofizetest kulturalis jarulekkal beterhelni kb. annyira ertelmes, mintha minden radiotechnikai eszkoz utan fizetni kene (vagyis CB radio, walkie-talkie, radar, taviranyitos garazsajto es autozar stb.)

Hat ez itt a problema. Mert tudod mit, ha az eredeti elvek menten akarnak sapolni, akkor legyen, de akkor a tartalom eloallitokat vagy a hirdetoket kell levenni, ahogy az a TV eseteben is tortenik. Fizessen az index meg az origo meg a videa, stb.
is,
jó hát itt a népek ostobák. egy rész közügyekben komplett idióta. csak tiltakozni tud, gondolkodni nem.

DjZone, és a többiek,
itt az ajánlat ugye az volt, ha most 4000 forintos internetszámlából lenne 4032 forint. ugye most már kerekíteni kell, akkor ez 4030 forint.

és akkor ezekből a 30 forintokból évente összejön 300 millió. az nka hajlandó lenne ezzel lszámolni. gondolom vevők lennének javaslatokra is, milyen típusú tartalomfejlesztésre lenne igényetek.

az nka kuratóriuma:
Bálint András színművész, Márta István, a Magyar Fesztiválszövetség elnöke, Zimányi Zsófia, a Művészeti Fesztiválok Szövetségének elnöke, Zentai Péter László, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének igazgatója és Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója

az persze igaz, h összes pártalapszervezet oldaltól függetlenül nyomja a pénzt a média különféle szegleteibe. az index is beleesik a szórásba. jut neki kormánypénz az indafotón keresztül.

szerintem azt kellene követelni, h az nka-hoz hasonlóan az összes kiadással számoljon el a kulturális kormányzat, és piaci projektekt ne támogassanak állami pénzekkel.
Sajnos ez elég durva dolog. Remélem Lamarousse üzenetadójához hasonlatosan megbukik.
internetado.hu-ra egyből lecsapott vki.
@atleta:
- az interneten a tartalomszolgáltatók meg az infrastruktúraszolgáltatók sajnos nem játszanak tisztán, nincs egy normális üzleti modelljük, és net-neutrality címén még egymásnak is estek. de miattam fizessen az index is, van elég profitja. nyújtsál be módosító indítványt.
- egyáltalán nem vagyok benne biztos, hogy az Antenna Hungária nem fizet ilyen adót, illetve
- biztos vagyok benne, hogy az üres CD-k után kell fizetni. az internet infrastruktúra pedig olyan, mint az üres CD.
- a profitot termelő kultúrát nem kell alacsonyabb színvonalúnak minősíteni, a nem termelőt meg nem kell magasabb színvonalúnak nevezni, nem kell érzelmeket vinni bele. csak mint mondtam: ha valamit meg akarnak őrizni, profitot meg nem tud termelni, akkor a profittermelők legyenek szolidárisak. itt arról van szó, hogy a profittermelők akarják-e pl. Kapolcsot támogatni, vagy sem. nem interNEtadó!, hanem dögöljönMEGKapolcs! a helyes logo.
Tiltakozzatok az online petícióban amíg nem késő.

g
is: > a profitot termelő kultúrát nem kell alacsonyabb színvonalúnak
> minősíteni, a nem termelőt meg nem kell magasabb színvonalúnak
> nevezni, nem kell érzelmeket vinni bele. csak mint
> mondtam: ha valamit meg akarnak őrizni, profitot meg nem tud termelni, akkor a

Igazad lenne ebben, de most igy a hirekbol azert ugy tunik, hogy ezt az egesz jarulek dolog megszuletesekor igenis szo volt a szinvonalrol. Hogy eloszor pl. kifejezetten a kulturanak ritkan nevezheto pornograf es hasonlo tartalmakat adoztattak vele. Aztan lehet, hogy ez menet kozben eltunt valahol, meg az is lehet, hogy az indexes cikkek csusztattak, nem tudom.

> profittermelők legyenek szolidárisak. itt arról van szó,
> hogy a profittermelők akarják-e pl.

Alapvetoen mindenfele adokon keresztul mar igy is szolidarisak. A kerdes az, hogy minek ide a plusz differencialas (miert vantobb ertelme nyereseges kulturaval tamogattatni a vesztesegest, mint mondjuk a Tescoval). A masik kerdes meg az, hogy nem art-e tobbet a tarsadalomnak ez az intezkedes, mint amennyit hasznal. (Bar ez a 0.8% az egyen szintjen valoszinuleg nem lesz erezheto.)

> Kapolcsot támogatni, vagy sem. nem
> interNEtadó!, hanem dögöljönMEGKapolcs! a helyes logo.

Kapolcsot 10 meg 15 eve is meg tudtak szervezni. Vagyis nem arrol van szo, hogy megdogoljenek-e a jelenleg tamogatott esemenyek, hanem arrol, hogy vonjuk-e be jobban az allamot ebbe a jatekba, szedjen-e be es osszon-e szet meg tobb adot. Hiszen azt ugyis annyira jol csinalja. Egy blogger (criticamiss.blog.hu) osszeszedett nehany NKA kiadasi tetelt (kb. 2 millard forintnyit). Hat nemelyik kozuluk eleg erdekes volt (pl. mindjart az elejen a Herendi porcelangyar tamogatasa - wtf?)

Hogy a CD-ken van kulturalis jarulek hat az eleg szegyen, es valoban uagyanaz a kategoria, mint az internetado lenne.
@atleta: első olvassra sok minden meghökkentő. gondolkodjunk el rajta.

van nekünk egy Herendi porcelánmárkánk. egyrészt ez egy manufaktúra sajt védjegye, valahol azonban ugyanolyan magyar örökség, mint a nemeztarsoly, meg a Bartók Béla.

namost a manufaktúráról én azt hallottam, hogy piaci alapokon nem bír megállni. ha a piacra bízzuk, akkor NEM lesz többé Herendi, becsukják, helyét sóval hintik be, kész.

Te vagy a kulturális minszter: mit teszel? mehet a Herendi a levesbe? vagy kézzel beavatkozol, és lecseréled egy magántársaság ügyvezetőjét, mondván, hogy lehet ezt jobban is csinálni? vagy vársz ölbe tet kézzel: lesz ami lesz, a piac majd eldönti, hogy a magyar kultúra egy darabja már csak múzeumi tárgy lesz-e, a párszáz magasan képzett munkás meg munkanélküli? mennyit ér meg ez neked? 1 millát?

és még sok tétel ilyen azon a listán (én is elolvastam). az a poszt is a gondolkodás kiiktatására készült hangulatkeltés volt.

a szégyen szóval nem tudok mit kezdeni, nem észérv, bár mostanában nagyon sokan élnek ezzel. kb. az izé és az öööö mellett.

a kérdés: legyen speciális, rövidre zárt adó, vagy csak az általános nagy feneketlen kosárba menjenek a pénzek, ahonnan aztán egy állam nevű internetfelhőn keresztül csöppen valami vissza?
is: > namost a manufaktúráról én azt hallottam, hogy piaci alapokon
> nem bír megállni.

Ezzel jol megleptel, es voltam olyan okor, hogy rakerestem: "Brutális évet zárt a herendi porcelán -- Beindult az üzlet

A 2007-es gazdasági év több százmillió forintos adózás előtti eredménye az utóbbi öt év legjobb nyereségének számít a herendi Porcelánmanufaktúra Zrt-nél"
www.stop.hu/articles/article.php?id=268511

Nem tudom, hogy mi lenne, ha ugy lenne, de lathatolag nincs ugy. Ez pedig csak annyit bizonyit, amit eddig is tudtunk: az allam nem feltetlenul jol osztogat. en nem mondtam, hogy nem kell a kulturat tamogatni, de az egyenletnek tovabbra is ket oldala van (es ez itt a lenyeg): valakitol elveszel, es masnak adod. A kivetett ado az elvetel (kvazi buntetes, illetve nagyobb feleloseg) resz, es en ezt nem latom megalapozva egy kozmu szolgaltatasnal. Mert ha minden termekre rarakjak lassan a kulturalis jarulekot, az egyszeruen annyit jelent, hogy megemeltuk 0.8 szazalekponttal az AFAt. Ilyet lehet, de akkor ne hivjuk kulturalis jaruleknak.

Aztan lehetett am utolag olvasni, hogy az a baj, hogy a sok netezes miatt kevesebb mindenfelet vesznek az emberek (gondolom porno filmet, de ezt nem mondtak ki ;) ), es ezert csokken a jarulek befizetes. De akkor talan nem eszetlenul kene adoztatni, hanem azokat, akiknel lecsapodik ez a tobbletbevetel, akiket konyv olvasas meg porno nezegetes helyett latogatnak az emberek. Vagyis tovabbra is ervenyben tartani az elvet, amit te is emlegettel: a gazdasagilag sikeres kultura tamogassa a sikertelenebbet. Az internet szolgaltatasnak nem sok koze van a kulturahoz.

> a szégyen szóval nem tudok mit kezdeni, nem észérv

Nem hat. Ertekeles, velemeny. Az en velemenyem. Hogy miert az, azt meg kifejtettem az internetrol szolo reszben.
Hm... lehet, hogy meglincseltek, de én nem tartom ördögtől való dolognak az internetadót.

1. A 0,8%-os internetadó, az én - szélessávú előfizetésem esetében nem egészen 40 Ft költséget jelentene... aki azt mondja, hogy a 40 Ft dárgulás (márha a szolgáltató egyáltalán áthárítja a fgogyaszóra ezt) bármilyen negatív hatást vált ki a hazai internet-penetrációra, szerintem egyszerűen csak hisztizik.
(látom magam előtt a piackutatást... Tervezi, hogy előfizet Internetre? Igen. - 5000 Ft-ot kiadna egy hónapban netre? Természetesen... és 5040 Ft-ot... neeeem ilyen terhet már nem tudok elviselni.)


2. Amit problémásnak tartok, az a kimeneti oldal, szép homályos "kultúrára" fordítjuk dolog... na ja... -

3. azt gondolom, ha egy ilyen adót bevezetnek, akkor azt közvetlenül az internetpenetráció növelésére lehetne fordítani... - na nem közbeszerzéses hadverbizniszre.. anem pl. tartalomfejlesztésre. Mondjuk olyan projekteket felpörgetni vele, mint a Magyar Elektronikus Könyvtár, hazai képtárak, könyvtárak állományainak digitalizálása...
... ami a kultúra, a gazdaság, a tudomány vagy bármilyen érdeklődő számára hasznos ismereteket szolgáltat, de pusztán piaci szereplők finanszírozásában sosem valósulna meg.