Mit csináljunk a weben a hírekkel?

Sokan kérdezték tőlem az elmúlt hetekben, hogy mit szólok a mostanában indult magyar hírportálokhoz. Mindenkinek ugyanazt szoktam mondani nagyjából: idehaza eleve fontosságuknál nagyobb hangsúlya van a hírportáloknak, a webes "újságolvasásnak". Ha megnézünk bármilyen más online piacot a világban, nem látjuk ezt a fajta "online újság" világot. Ez abból a trivialitásból fakad, hogy az internet egyszerűen nem csak, sőt, elsősorban nem újságolvasáspótlék.

A kezdetekkor idehaza az Internettóval azonosították az emberek az internetet. Később az Origóval és az Indexszel. Az Origó a matávos hátszéllel, az Index pedig az internettós örökséggel mászta meg az online piacot. Teltek-múltak az évek, és a magyar netező társadalom azon kapta magát, hogy még mindig inkább csak híreket olvasgat a weben.

Ebbe az élménybe ("az internet az egy újság") persze az évek során idehaza is beleszólt egy-két webes szolgáltatás. Úgyis mint webmail, úgyis mint cset, úgyis mint közösségépítő szájtok, Startlap, webkeresők, videó, etc.

Szóval visszakanyarodva oda, hogy mit érdemes ma csinálni a weben hírmédia témában... Hát egy újabb Origót vagy Indexet, esetleg egy "online magazin"-t biztosan nem. Hacsak nincs olyan markáns, kifejezetten pimaszul non-mainstream filozófia az egész mögött, mint amit mondjuk a Slate vagy a Gawker képvisel az amerikai online médiapiacon.

Bár a Gawker említésével ugye máris eljutottunk a 2005 utáni online hírmédia fő csapásirányához: blogot kell csinálni és jónapot.

A hírmédia nem csak tartalomgyártást jelent az én értelmezésemben, hanem tartalomremixelést is. Ezt az igényt hivatottak kielégíteni a webes feedolvasók, metazinek, metahírszájtok. A hazai piacon a magyarított Netvibes mellett a nemrégiben indult Hírfigyelő próbál labdába rúgni.

Mi is dolgozunk az Indánál egy kicsit hasonló, kicsit saját ötleteken építkező projekten (Indastart munkacímen). Ez a projekt amúgy a szívügyem, és ebből is sejthető, hogy én például hiszek a tartalomremixelésben. Még egy olyan piacon is, mint amilyen a magyar.

Nemrégiben egyik barátom (még közös blogunk is volt valamikor, régen) gondolt egyet, és egy kicsit a Memeorandum irányából megközelítve a webes hírolvasást, legyártott egy szájtot. A Mitörtént.hu-ról beszélgettünk. Ebből egy részlet:

HH: Nyilván ami először eszembe jut, és ami nem látszik a szájton, hogy hogyan is válogatódnak össze a hírek. Szóval mi itt a logika?
Guru: RSS csatornákon keresztül informálódik az alkalmazás és stemmelés után a szövegezés alapján próbálja meg összekapcsolni az azonos témáról szóló híreket.

HH: És ez adja egyben a relevanciát is? Amiről sokan írnak az fontos hír, amiről kevesen, az meg nem annyira?
Guru: azért ennél bonyolultabb a dolog. Természetesen a relevancia meghatározásához az egyik faktor a hivatkozások száma.
Sent at 11:02 AM on Wednesday

HH
: Nem tetszenek a magyar hírszájtok címlapjai, szerkesztési gyakorlatai?
Guru: Azt hiszem, hogy erre igennel kellene válaszolnom. Az egész dolog privát igényeim kielégítésére készült, nem is volt tervben igazán a publikus verzió. Nekem viszonylag kevés időm van arra naponta, hogy a fontosnak nevezhető történésekről tájékozódjak. Sajnos ebben nem igazán partnerek a hírszájtok címlapjai. Az este hiradó elől pedig a gyerek fürdetése vette el az időt:-)

HH: Meg mintha te olyan hírfogyasztó lennél, akit érdekel, hogy különböző orgánumok mit írnak ugyanarról a témáról, tévedek?
Sent at 11:08 AM on Wednesday
Guru: Igen, de csak bizonyos időbeli korlátokon belül. Érdekes látni pl. már csak azt is, hogy egy adott témának milyen címet adnak a különböző médiaszereplők. Néha igazán sikerül nekik nagy mosolyt csalni az arcomra:-)
de a nagy "hírverseny" is szépen nyomonkövethető...

HH: Kábé 5 percig néztem a szájtot, és az jutott eszembe, hogy 1. ez is hírdzsungel egy kicsit 2. hol vannak a blogok?
Sent at 11:11 AM on Wednesday
Guru: nyilván lehet finomítani a dologon, de mint írtam önző módon privát igényeim kielégítésére készült az egész. De nagyon szivesen látom a jobbító szándékú észrevételeket. Blogok? Azt hiszem ez egy kicsit a fókuszt elvonná az eredeti célról. Természetesen technikailag nem jelent akadályt a hírekhez az adott témáról szóló blogbejegyzések kapcsolása. Ha van igény rá, akkor bekerülhet, de vannak már jó magyar blogkereső szolgáltatások. Én inkább rájuk bíznám ezt a fajta implementációt.

HH
: A címkéket honnan szedi a rendszer?
Guru: Szóba került egyébként az egész rendszer motorjának is open source alapokra való helyezése. Nem tartom elképzelhetetlennek a gondolatot, ez például könnyen vezethet az általad kérdezett irányhoz.
A rendszer automatikusan próbálja felcímkézni a sztroikat.

HH
: Naaa... Mit értesz "automatikus" alatt?
Rovatcímeket?
Guru: Ha megnézed, nagyon egyszerűen végzi a címkék kiválasztását (egyelőre). Egyszerűen megkeresi, hogy bizonyos kifejezések szerepelnek-e a sztroihoz tartozó hírekben. Nyilván ez produkál fals eredményeket, de a hatékonysága mégis megfelelő. Keep ii simple:-)
De ha nem is lesz végül open source az egészből (pl. idő hiányában), akkoris szeretném a szájt blogjában a technikai részleteket majd bővebben kifejteni.
Nem vagyok annyira titkolózós fajta mint Gabe (tecmeme):-)
Címkék: média magyar start page feed feedolvasó
2008.04.30. 10:44. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mondjuk a zóna az tudtommal nem hírportálként definiálja önmagát.
Én az Operába beépített RSS olvasót használom.

26 csatornára vagyok feliratkozva.

Ezek jobbára hírek.
Informatikai, helyi, tudmányos stb...
én a mozilla élőkönyvjelzőit használom, és csak olyan helyen regisztrálok, ahova tudom, hogy egyébként is érdemes ellátogatni

persze itt benne van a pakliban, hogy megnyithatok bármit, mert csak a címét látom a cikknek
Minden embernek meg van a saját kis mixe ami a szerteágazó érdeklődési köréből adódik össze.
A legnehezebb megtalálni az RSS csatornák kapcsán azt az optimális számot, ami még kezelhető és nem megy a napi teendőinek a rovására. A twitteren mennyiszer láttam már, hogy valaki arról panaszkodik, hogy X száz/ezer olvasatlan bejegyzés figyel az olvasójában...
Azt hiszem ebben a témában Doransky posztja a figyelem visszaszerzéséről az etalon.
A vilagban korulnezve valoban nem azt latjuk, hogy a hiroldalak lennenek az elso helyeken, de azert nehany mediasite (usatoday.com, nytimes.com, guardian.co.uk, cnn.com stb.) Ahogy a felsorolasbol is latszik, azek a weboldalak mind valamilyen hagyomanyos mediaszereplohoz kapcsolodnak, nalunk viszon a mainstream media az interneten sehol sincs. Talan ezert hiszik egyesek, hogy erdemes probalkozni, vannak meg szabad helyek.
érdekes a helyzet, de úgy látszik mindenki mostanra időzített. elindult ugye a pollner által már jól bemutatott propeller.hu oldal is, ami hírgyűjtő és közösségi egyveleg is, hiszen láthatjuk, hogy a nkünk szimpatikus emberek mihez szóltak hozzá legutóbb és milyen tartalmakat küldtek be. érdekes irány és jónak tartom.
A pollner által említett huffingtonpost.com épül pont erre a modellre és úgy látszik működik. Szkeptikus vagyok az itthoni adaptáció sikerességével kapcsolatban, de ne legyen igazan....
Hat igen, biztos nem figyeltek a startUP konfon, ahol jol elmondtak, hogy media tipusu szolgaltatast nem erdemes inditani. Nem ertem pontosan, hogy ez mit jelent, de a hirportalok biztosan benne vannak. Persze az is lehet, hogy pont az ezeket a szolgaltatasokat inditani tervezo emberkek mondogattak ezt ;).

Az indexnek azert van egy sajat bája amit meg az internettotol orokolt. Talan az origonak is. Nem baj az, ha van valami, ami kicsit maskepp mukodik, mint az internet tobbi sarkaban. Nem modernitas vagy maradisag kerdese ez a dolog.
Bocs, de az egyik legújabb hírportált kihagytad, a magyar fejlesztésű widgami.com-ot, igaz még bétában van. mondjuk ez jobban hasonlít inkább a netvibesra.
Mashup: netvibes != hírportál
Szerintem...
Külföldi oldalakból ez tetszik: www.recentnews.co.uk