Cloud it out loud: a Microsoft a guglizásban hisz

Brian Hall, a Microsoft egyik vezetője a napokban egy konferencián vázolta elképzeléseit a közösségi webről, meg úgy általában a cloud computing-ról.

A microsoftos ember kiválóan elsajátította a Google vállalatfilozófiáját. Figyeljük csak, akár Larry Page is mondhatta volna:

In contrast to this siloed approach, the future of social networking will bring more of a "people-centered platform," Hall said, "where stuff moves wherever I go, and that doesn't mean it's all in the same place."

The categories between social networking apps and e-mail/instant messaging apps are "very similar" and "it's really one category," Hall explained. He estimated that 448 million people are using Microsoft's Hotmail and Messenger applications.

A "siloed approach", vagyis az egymástól elkülönülő szolgáltatások tervezése éppenhogy a Microsoft által követett vállalatfilozófia volt. Ezeket a silókat szeretné leépíteni a Google a kezdetektől fogva.

Úgy tűnik, a Microsoftnál két jövökép vázolódott az elmúlt fél évben. Az egyik a Yahoo lenyelése, a másik a Mesh projekt beizzítása. Az első ugye besült, a második meg már létezik. Csak úgy hívják, hogy Google. Ha egy eszement mesében lennénk, most azt írnám, hogy akkor a következő fejezetben Steve Ballmer előrántja a bőröndöt, és lecsapja a Google elé az asztalra, és Eric Schmidt szemébe mondja, hogy mostantól mi vagyunk a web.

Ballmer, egy microsoft-dolgozónak írt belső levelében ugyanezt így fogalmazta meg nemrégiben:

Ultimately, our goal is to build the industry-leading business in search, online advertising, media, and social networking.

Sokkal valószínűbb, hogy a Microsoft 19-re lapot húz a Meshsel, és két év múlva szépen feladja ezeket a piacokat, és visszahúzódik szerverei és az Xbox mögé, meg bütykölgeti javítócsomagjaival a Windows XP-t (!).

Címkék: microsoft üzlet filozomatika
2008.05.08. 12:51. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jujj de gonosz a vége :)
Csakhogy, senkit nem fognak érdekelni a szerverei sem, az Amazon S3-ak és a Google AppEngine-ek korában. Én örülök hogy bukóban van az MS, borzasztó arrogáns szörny volt már régóta, és az agresszivítása nagyjából egy jó évtizeddel vetette vissza a technológiai fejlődést - pusztuljon. :)
Inkább írjanak végre egy normális oprendszert (XP 7 éves, Vista meg nincs kész), és egy normális böngészőt (IE 6 7 éves, IE7 meg két verzióval el van maradva).

"bukóban van az MS" - azért ezt gondold még át kicsit :)
Ahogy olvastam a MS "nyilatkozatát", eszembe jutott egy mostanában látott videó egy Punk bűvészről: www.youtube.com/watch?v=Wgc1IREbnjE . Elnézést az offért, de nem tudtam kihagyni. Kb. ílyen mágus most a Microsoft. :)
A marketing szovegbol nem derult ki, hogy mit tud ez a mesh, de ha azt, amit moge gondolok, akkor ez a gugli elott jar. Igaz, hogy a tuzfalak mogott a google egy baromi klassz elosztott rendszert uzemeltet, de a szolgaltatas amit nyujt megis csak centralizalt. A jovorol meg azt szeretjuk gondolni, hogy nem ilyen lesz, hanem elosztott.

Lesz egy csomo okos kutyu, ami valahogy megosztja egymassal az adatait, tudasat (akar lasztolag a telepitett szoftvereket). Az, hogy van egy bongeszonk minden keszuleken, az adatok meg az alkalmazasok pedig valojaban a google adatkozpontjaiban csucsulnek, az minden, csak nem ez. Ha az MS ezen a teren probal versenyezni, akkor lehet sikeres, mivel igy pont a google alapveto uzleti modelljet tamadna meg. Kerdes, hogy tud-e olyat tmutatni a felhasznaloknak, amitol valtanak.
dH2K: Ebből a szempontból nézve a Microsoft 15 éve mást se csinál a bukáson kívül, a technológiai fejlődésben pedig csoda, hogy nem vetett vissza minket a kőbaltáig. Hiszed vagy sem: vannak, akiket érdekelnek a szervereik, a technológiai megoldásaik, a fejlesztői megoldásaik.
Érdemes kicsit belenézni a Mesh videókba. Fiatal programozók sugárzó arccal magyarázzák mit tud, mit fog tudni, elég meggyőzően.

Nem az adatmegosztás a lényeg (nyilván, ezt sokminden tudja már ma is), hanem az alkalmazások megosztása, és a...ööö...innen már nem követtem.

Egyelőre asszem valami 5 gigát kapsz, de simán az is megoldható (lesz?), hogy saját vinyót tolj alá, kiiktatva mindenféle központot (p2p ugye)...Oda kell rá figyelni.
Jaj...
Microsoft még bele mer valamibe kezdeni a weben? :D

Amúgy Ballmer nagyforma, úgy tutta reklámozni a Windowst, hogy még azok is megvették, akiknek nem volt gépuk. :D
Joel Spolsky velemenye a dologrol (nem epp pozitiv :) ):
"Architecture astronauts take over" www.joelonsoftware.com/items/2008/05/01.html

A cikk szerint ez az 5-6 eve hype-olt Groovy nevu project MS-os reinkarnacioja (azt a ceget felvasaroltak). Es hat az szep meg jo otlet volt, de valahogy tenyleg nem lett belole semmi. (En nezegettem akkoriban, mert valami ilyesmin dolgoztunk egy EU project kereteben.)