Rendkívüli híradások a Twitteren

Múltkor Dave Winer, most pedig Bob Scoble példáján próbálja bemutatni a mainstream média, hogy a Twitteren gyorsabban jönnek a rendkívüli híradások (lásd a kínai földrengéssel kapcsolatos twiteket), mint a nagy hírügynökségek csatornáin.

Mindkét történet kapcsán érdemes megjegyezni, hogy a rendkívüli hírek elsőszámú összefogója nem egy szakújságíró, hanem egy geek volt. Geek, akinek sok ismerőse van a Twitteren, és gyorsan egybe tudja fogni a forró topikokat.

A Twitter hatalma, hogy bárki, bárhonnan jelenthet rendkívüli híradást. És az érintettek szintén beírhatják helyszíni tapasztalataikat vagy hallomásaikat. Nem árulok el asszem nagy titkot, de az Index is csípett már el Twitteren pörgő rendkívüli hírt. (Miként ugye a Webisztán is szokott twit nyomán postolni.)

A Twitter tehát sokszor gyorsabb primer információforrás, mint a hírügynökségek, hírszájtok, vagy akár a blogok. Az erő a rövdségben, tömörségben és a közösségiségben, valamint abban rejlik, hogy a lazára szőtt (nem személyeskapcsolatalapú) hálóban gyorsabban röpülnek a transzkontinentális infók. A kínai földrengésről szóló személyes beszámolót egy másodpercen belül olvashatják a kaliforniai kávézókban unatkozó geekek.
Címkék: média twitter
2008.05.13. 14:24. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csak világméretű baráti lista kell hozzá és, hogy átlátható legyen a követett emberek feedje. Kb 200 ember felett már nem igazán menne. De itt jön a kérdés. mikor csinál a twitter keresőt az oldalba...
Jó, hát ott biztos, sok ember egyszerre leírja stb., míg a híreknél kellene várni egy konkrét idopontra...

De azért ha beírtam volna oda, hogy március elsején itt a kornyégen menydörgés volt villámokkal stb., akkor azért a végére már csak eljutott volna a "hírpörgés", hogy a végére már tájfun pusztít volna végig Szlovákián...

Úgyhogy hosszútávon a Twitter a hírekkel nem a legjobb.
(Mind a gyerek korban a szólánc játék.)