Még egy ok, hogy vegyek végre egy iPhone-t

Mostmár tényleg küszöbön áll. Egyszerűen nem tudom levenni a szemem a HTC Touch Pro-ról (OpenMoko/Neo Freerunner időközben kiesett a whislistből), de akkor is, nem lehet nem észrevenni, hogy az iPhone körül közösség épül. Sőt, fejlesztői közösségi is hamarosan. És még az is egyre kevésbé tart vissza, hogy múltkori iPhone-tesztelésem során ezeregy apró, idegesítő hibára leltem.

Az újabb pont, amit nem a HTC, hanem az iPhone mellé fogok behúzni, a Zipiko létezése. Ez egy kifejezetten mobil (iPhone) platformra tervezett RSVP-szolgáltatás. Eseményekre hívhatom meg ismerőseimet. Formalizált mondatokban kell kitöltenünk a helyhatározót, időhatározót... Elég egyszerű, na:

 

Egyszerű ötlet, de azt gondolom, hogy ha barátaimnak és munkatársaimnak legalább a fele jelen lenne egy ilyen szolgáltatásban, már sokkal egyszerűbb (formalizáltabb) lenne a kommunikációnk amúgy is formális része. Egy sör, vki? Geoloc?

Címkék: mobil iphone
2008.07.09. 22:48. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a HTC 3D-s csodaszoftverje olyan idegesítő, hogy legszívesebben odabaxnám a fejükhöz az egészet

bármit akarsz állítani, vissza kell menni az alap windowshoz, így minden 5-ször annyi kattintás

az ébresztőt pl. 4 kattintással lehet kikapcsolni (!) és közben néha lefagy és akkor csak nyomja a zenét amíg le nem reseteled

én csak amiatt tartom meg, hogy az A-GPS viszont nagyságrendekkel jobb, mint bármi más rendszer, akinek az nem kell, felejtse el az egész cuccot
Nokia Ngage QD. pont. Még mindig tökéletes, lehet vele telefonálni, és az eyetlen platform ahol megfelelően fut az Ancient Empires I-II.
Ja, amúgy meg viral marketing :B
GYUSZI BACSI: Tegyél rá Linuxot, meg leszel elégedve. A rendszer magja sokban hasonlít az ájfón rendszermagjára. Csak sokkal több a lehetőség a testreszabásra.
igen, énis minenképpen ájfónt vennék.
különösen, h a nokiában évek óta vannak előre beépített üzenetsablonok. de ehhez csak az ájfón a jó.
Gyuszi bá: nézz szét az xda developers fórumon, jó pár főzött rom-ot fogsz találni,és tedd fel a htc-dre az Spb Mobile Shell-t. Sokkal szárazabb érzés lesz, hidd el! :)
Primko kis alkalmazas, kerdes, hogy az igazi felhasznalot mennyire erdekli, hogy a gyakorlatban mennyire hasznalhato (milyen gyakran van erre szukseg). Nekem is megfordult tobbszor a fejemben hasonlo, amikor 6-8 emberrel probaltam olyan csocsozos sorozeseket szervezni, ahol vagyunk legalabb negyen (es ugye tipikusan 4-5 mindig azt valaszolja, hogy ha leszunk negyen, akkor jon :) ). Szoval lehet ertelme.

Az iphone korul alakulo kozosseg azert egy erdekes kerdes, es messzire visz. Az elso ugye az, hogy a jelenlegi felhasznalok kozott a fanboyok erosen tulreprezentaltak, ebbol igazi kovetkeztetest levonni nem lehet. Ugyanakkor valoban mindenki iphonra akar fejleszteni, relativ sok iphone-os kereskedelmi projekt indul. Ez egyertelmu marketing, az alkalmazasok nagy resze primko ostoba kis vacak, amiknel evek ota jobbakat lehet kesziteni barmelyik kiforrot platformon (j2me, symbian, blackberry, windows mobile).

A lelkesedes alabb is hagyhat meg, es alabb is fog szerintem, most mindenki egyszerre probal felugralni a vonatra. (Lasd a mittomen kinek az elhiresult abrajat a technologiak adoptaciojarol.)

Ami meg nagyon erdekes az az, hogy mennyire _nehez_ iphone-ra fejleszteni. Eloszor is ugye regisztralni kell ahhoz, hogy megkapd az SDK-t. Akkor rajossz, hogy minimum $100 egy olyan licensz, amivel terjeszteni is tudod az alkalmazasod. Nem nagy osszeg, le lehet nyelni. Aztan rajossz, hogy a fejlesztokeszlet csak OSX alatt mukodik. Az $130, ezzel egyutt mar 230-nal tartunk, de gyengusz a dollar, ha nem open source akarsz fejleszteni, akkor belefer.

Aztan arra is rajossz, hogy az OSX az nem fog virtualis gepben futni neked linux vagy windows alatt ahogy eltervezted, tehat hiaba veszed meg a legalis oprendszert, csak ez csak a torrentrol lehuzott butykolt valtozatokkal lehetseges. Raadasul (a butykolesen kivul) az OSX licensz egyertelmuen tiltja, hogy Apple-tol eltero hardware-en hasznald a szoftvert. Jon a kovetkezo beruhazas, egy apple mac mini 130 000Ft-ert (miert ne legyen ez is dragabb, mint a USA-ben, ugy ertem az ottani arra az AFAt is raszamolva). Vagy ha a kisebb nem eleg (en nem tudom), akkor 175-ert a nagyobb.

Tehat ha osszevasarolsz mindent, akkor olyan 145-190eFt-ert elkezdhetsz fejleszteni (a mac mini melle termeszetesen nem kell kulon oprendszert venni, azt nem szamoltam bele). Akkor mar csak nehany problema maradt, pl. az, hogy honnan szerzel iphone-t. Mert szep dolog az emulator, sokat lattam mar, de olyat meg nem, hogy ne kellett volna az igazi eszkozon olyen bugokat kergetni, amik az emulatoron egyebkent jol mukodo alkalmazasban bujkaltak. Jo, az iphone a linuxos telokhoz hasonloan legalabb tenyleg ugyanazt az OS-t es kodot futtatja, mint amit az emulator/teszt kornyezet, ez csokkenti az ilyen szopasok szamat, de egeszen biztosan nem nullara. Az iphone az ugye meg megegy szazaz

Szoval 250-300 rugo beruhazasa utan ott tartasz, hogy lesz egy plusz gep az asztalodon, viszont a laptopos fejlesztest total elfelejtheted. Igen, vehet az ember egy macbookot ujabb 200-300 rugoert (csak az amcsi arat lattam), es hurcolaszhat ket laptopot.

Szoval eleg furcsan tamogatja a fejlesztok felol az apple az iphone-t. (Hozzateszem, hogy a 10.5-os OSX-nek az $500-os szerver valtozatat szabad es lehet is VMWare alatt futtatni - semmibol nem allna, hogy kiadjanak egy developer verziot a mezitlabas kliensbol is, mondjuk a regisztralt fejlesztoknek.)
Samsung i900.
Szerintem ez lesz a tökéletes telefon, amire már évek óta várok.
Esetleg még egy oka lehet az iPhone vásárlásnak: tudnád használni a hamarosan megjelenő iCode Reader mobilkód olvasó programot, amit egyébként egy magyar cég fejleszt:)
blog.bryton.hu