Royaltyt fizet a zenészeknek a Last.fm

Induló zenekar vagytok és még nem sikerült leszerződnötök egyik nagy zenekiadóhoz sem? Lehet, hogy ez a ti szerencsétek. A Last.fm mostantól royaltyt fizet minden, a szolgáltatásban jelen lévő előadónak minden esetben, ha egy felhasználó belehallgat az előadó egyik szerzeményébe.

A kiadók azon sopánkodnak, hogy az emberek nem vásárolnak elég zenét, hanem a netről hazudják le kedvenc előadóik számait. Miközben mindenki pontosan tudja, hogy ez a trend egyáltalán nem fog megváltozni: a zenerajongókat ma már elsősorban a neten lehet utolérni. A zenekarok tudják is ezt.

A MySpace-en és a Last.fm-en, esetleg az iLike-on ma már minden előadónak (magyarnak is) kötelező fent lennie. Mint ahogy az is a zenemarketing egyszeregy részévé vált, hogy egy előadó egyszerűen eltűri (vagy egyenesen maga tölti fel) egy-két videoklipjét a YouTube-ra. Az a zenei előadó, aki nincs jelen a weben, a közösségi szájtokon, az egyszerűen nem létezik. Nincs a térképen.

Persze a Last.fm royalty-programja nem fog megváltást (biztos bevételt) jelenteni egyetlen előadó számára sem, de legalább valami megmozdult.

You can only collect royalties directly from Last.fm if you own all of the rights in the music and/or videos you plan to upload, and have not assigned or licensed your rights to a (...) record label to collect royalties on your behalf. (Last.fm FAQ)

A zenészeknek egyre komolyabban kell venniük azt a lehetőséget, hogy a neten közvetlenül ők maguk is bevételekre tehetnek szert. Az a zenei produkció, mely a weben sikeres, az pénzt is képes lesz szerezni (egyre többet) a weben.

Yonderboi számait több mint 1,2 milliószor hallgatták a Last.fm felhasználói.De a Kispál is 300 ezer fölött tart.

A hirdetések mellett valószínűleg a Last.fm-féle royaltyk, az online értékesített zeneszámok/relikviák, valamint az online népszerűsített fellépések mind bevételi forrást jelenthetnek. Ehhez pedig ma már nem nagy kiadókra, hanem egy vagy két okos online marketingesre, szakemberre van szüksége egy előadónak.

Címkék: zene last.fm
2008.07.10. 08:56. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pár szót megérdemelne a last.fm új design-ja! Igaz még csak béta, de így elsőre legalább 5 év visszalépés az időben. Éljen a retró korszak! :-)
Yonderboi pontosan 4x jobb mint a Kispál. :)
a last.fm fizeti a royalty-t, a youtube meg fizetheti a penalty-t.
amúgy meg azt érdemes megfigyelni, hogy a értékesítésben a web2 megoldások rendre háttérbe szorulnak, és a web1 megoldásai visszatérnek a számüzetésből.

szó sincs már itt arról, hogy majd a népek összegyűjtik a sok zenét, és feltöltik a világ közös zenei központjába. egyre világosabb, hogy leáldozóban van a szci egyház, a brutális központosítás, amit a google, és a googlerek akartak.

mindent a nép által, mindent ingyen, minden propaganda, minden forradalom. a "lelkes" kalózkiadók harcolnak a "lelketlen" kiadók ellen. istenem, mennyien hittetek ebben.

---

a világ visszatér a normál kerékvágásba. a web2 szelleme visszakerül a palackba, vagy ahogy plasztik józsi hívja: a szifonba.

jövőre már érintőképernyős mobilal a kézben, vagy a zsebben sétálhatsz, tekerhetsz, ülhetsz a padon, beszélgethetsz, csajozhatsz, zenét hallgathatsz, fotósétálhatsz, mobil környezetben tudósíthatsz.

a web2 ugyanis nem más mint a mobilod. a kapcsolati háló a mobilodban van. mindig is ott volt. persze azzal, hogy a web eléri azt, új arcok is rádköszönnek, a gyenge kapcsolataid, a város, vagy az ország határán túlról, vagy éppen a szomszéd kerületből.

hírbehozó kifejezéseivel élve "onlinea" és "offlinea" újraegyesülnek.
1) az amcsi bíróságnak fel kellene számolni a youtube nyilvánvalóan illegális felét, és az összes kliens szerver alapon működő kalózkiadót.

2) az európainak meg artisjust, és az összes nyilvánvalóan alkotmányellenesen működő territoriális jogkezelőt. egységes európai szabályozásra van szükség.

3) magáncélú peer to peer megosztást engedélyezni kell, hiszen az nem irányul hírnév, vagy bármilyen más gazdasági előnyszerzésre. senkinek semmi köze, hogy ki mit hallgat szabadidejében, és mit oszt meg egy virtuális magánhálózaton.

4) a kliens szerver alapú jogosulatlan megosztást fel kellene számolni. abszurd azt mondani, hogy valami nem az enyém, de megosztom a világgal. ilyen joga kizárólag az alkotónak van, és ilyen jogot senki más nem szerezhet.

5) és akkor majd mindenki eldönti szabadon, hogy milyen netwörkbe lép be, hogy milyen értékesítési módot választ. és akkor helyre kerülnek a dolgok.

egyébként újra megdőlt a hülyegyerek által terjesztett tézis, miszerint a netet nem kell, nem lehet, és nem szabad szabályozni. és a tilos a tömegektől pénzt kérni, mert itt most forradalom van.

persze ez a sok lenin rögtön bíróságért kiállt, ha a konkurens hálózat agresszívan terjeszkedik. ilyenkor nem érvényes az a duma, hogy a piac mindent megold úgy is, kilöki magából a tisztességtelent, bla, bla, bla szöveg.

sima pozícióharcos hülyegyerek irányítanak itt, akik hol komcsik (legyen minden ingyen), hol anarchisták (legyen minden szabad), hol opportunisták (szerezz meg mindent, amit lehet), úgy beszélnek ahogy éppen az érdekeik diktálja.
mivan kutacs, elhagyott a csajod vagy ráléptek a tyúkszemedre?
nem. csak szeretek pofázni, mint itt a legtöbben. amúgy álláspont? érvek?
kutacs: >magáncélú peer to peer megosztást engedélyezni kell,
> hiszen az nem irányul hírnév, vagy bármilyen más
> gazdasági előnyszerzésre. senkinek semmi köze, hogy
> ki mit hallgat szabadidejében, és mit oszt meg
> egy virtuális magánhálózaton.

Kezdesz elmenni veszelyesen netkomcsi iranyba. Mi lesz igy veled? Ma a magan celu p2p megosztas, holnap az egesz vilag? :) Egyebkent szerencsere amit irsz, az Magyarorszagon (egyelore) igy van.
Hasonló kezdeményezés a www.jamendo.com is. Bár ott nem a cég, hanem te fizethetsz valamennyit a zenészeknek, ha tetszett amit hallgattál.
> Pár szót megérdemelne a last.fm új design-ja!
> Igaz még csak béta, de így elsőre legalább
> 5 év visszalépés az időben.

confirmed. ez nem upgrade, ez rusnya downgrade. mintha csak valami szerverpara miatt egy béta verzióhoz léptek volna vissza. idegesítően csúnya és nem felhasználóbarát. (többek megjegyezték a blogban, hogy a facebookra akar hajazni.)

le vele, ide meg egy postot róla.
Úgy tűnik sokaknak nem tetszik az új design.

www.last.fm/group/Bring+back+the+old+Last.fm

Várjuk a fejleményt! :-)