Beharangozó: dot matrix buli a Schönherznél

Immár ötödik alkalommal szórakoznak a schönherzesek saját kollégiumuk szobafényeivel. Idén zene is lesz, sőt, egyben indafotósétálni is fogunk. Úgyhogy akinek van kedve nehéz témát fotózni, az pakolja be a táskájába a gépet is.
Akik nem értik vagy nem tudják, hogy miről van szó, azoknak itt a bemelegítés:

Honnan érdemes nézni a Mátrixot? Onnan, ahol a zene is lesz.
Mikor lesz? Szeptember 29-én, hétfőn, 19:30-tól. Gyertek.

Címkék: magyar bulvár videó beharangozó
2008.09.28. 20:18. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

éljen a schönherz kupa :D
ezt a matrix dolgot hogy csinaljak? programozzak a lampakat?
@NViktor valószínűleg, másképpen sokat kellene gyakorolni a fiúknak. ;]
a kolesz UTP drótjait felhasználva kapcsolgatják a lámpákat szilárdtest relével, az egészet egy PC-vel irányítva. Régebben saját protokollal ment, idén átálltak IP-re.
Hű de rohadtjó.
Én csak a Hackers c. filmben láttam ilyet, de akkor arra gondoltam, hogy ennyire senki sem lehet elszánt, hogy ezt megcsinálja.
Fogalmam sem volt, hogy van ilyen itthon.
Idén már minimum dimmerelten, sőt színesben kéne nekik nyomni a műsort, hogy a kínaiaknak egyáltalán a nyomába érhessenek :-) (Lásd olimpia, 2008 db világító dob.)

Na jó, nem bunkózok, ez is szép dolog tőlük.

Egyébként tud ilyet a Matáv-székház is: az unatkozó éjszakai portások időnként betűket nyomatnak az épület homlokzatára. Csak ott egy kicsit lassabb a képváltás, mert neonok vannak az irodákban :-).

idén árnyalatok is lesznek, nem csak bekapcsolt / kikapcsolt állapot
azért ez, khmmm, elég gyér 2008ban. látványos meg minden, de technikailag 0 kihívás.
expressz termesz · karvolt.blog.hu 2008.09.29. 07:21:21
ha tudsz jobbat, kihívásosabbat, nosza!

a többiről nincs felvétel? (az előző négyről)
expressz termesz

Igazán gyerekes módszer az alacsony olvasottságú blogod reklámozására hogy leszólod más munkáját. Mindamellett olvasni sem tudsz, mert ez nem az idei hanem évek valamelyikéről egy felvétel.

Mind a megvalósítás, mind az átírt szöveg igazán remek... :)
Schönherz Qpaaaaaaaaaaaaaaaaa!

Elnézést, kijött.
Forráskód, ilyesmi? :)
De most tényleg, külsősként valahol bele lehet mélyedni a programba?
Ez nagyon tetszik, kár, hogy az ideit nem tudom megnézni.
"Honnan érdemes nézni a Mátrixot? Onnan, ahol a zene is lesz.
Mikor lesz? Szeptember 29-én, hétfőn, 19:30-tól. Gyertek."

Most is onnan kell nézni?
Hú, ez nagyon pöpec.:)

Lehet, hogy technikailag nem nagy kihívás, nem értek hozzá, de nekem akkor is tetszik.

Ez az a kolesz, ami a Petőfi-híd budai hídfőjénél van, ugye?
ludwigm 2008.09.29. 10:36:38

"ahol a zene is lesz" linkre kattints, ott egy piros "rajzszög" megmutatja ;)
Mar nincs felujitas a Schonherzben?
Amugy a Petofi labanal a Karman van az SCH-hoz setalni kell meg egy kicsit az Irinyin vagy plusz egy villamosmegallo.

Onnan tovabb kell menni a Lagymanyosi hid toltesehez mivel a kep eleg nagy, kozelrol gondolom egy kicsit vibral :)

10 eve meg kezzel kellett valami abrat bekapcsolgatni QPA feladatkent, szoval ez fejlodes.
Már nincs felújítás:) .. újra lehet élvezni a tetőtéri medencét, meg a nác.. illetve a szigorú felújító/üzemeltető cég vadonatúj dilijeit.
Így van, Lágymányosi híd töltéséről érdemes nézni. Egyébként már tervbe van véve a több árnyalat - több szín - több pixel (egy ablakra 4).
Sziasztok!

Tudja valaki, hogy milyen hosszan fog tartani a happening?
5perc, 10perc, fél óra, 1 óra?

Én 8 éve láttam ilyent egy jó kis szám jó kis klipjében:
www.youtube.com/watch?v=lbWg8QIZf68

Ötletes!
figyelem!

késik egy órát, lásd:
qpa.sch.bme.hu
Kösz bbandi, már éppen indultam volna.
Mi úgy 21:45 körül meguntuk a várakozást és hazamentünk! Akkortájt jelentették be, hogy már 8 sor is működik és nem sokára a többi is fog. Azt hiszem, elég türelmesek voltunk, pláne ahhoz képest, hogy 2008 tájékán ez az egész nem olyan bonyolult műszaki megoldás, ám kétségtelenül látványos (lett volna). A rendőrségnek is jár a puszi! Ugyanis a Lágymányosi-híd két sávja közötti füves szakaszról kb. 21:30-kor kezdték kiterelni a népet, amikorra már biztosan volt ott vagy 1000 ember. 19:30 és 21:30 között nem zavarta őket. Az sem, hogy a szalagkorláton támaszkodnak az úttest felé. Esetleg, ha meg se engedik, hogy bemenjenek, kevésbé lett volna veszélyes.
Sem a szervezés, sem a technikai személyzet nem volt jó! Reméljük, jövőre - az idei évből tanulva - lepróbálják a rendszert és a több ezer néző koordinálására is figyelnek!
szánandó volt a szervezés. nem értem, miért nem hívták ki eleve a rendőröket (mint morgó muki mondja), miért nem voltak szemeteszsákok, s miért nem szóltak kilenckor hogy nem fog menni, jóéjszakát. Én negyed 11 után valamivel, utolsó ismerőseim 11 után jöttek el. Jövőre nem hiszem, hogy megyünk. :(
22:30 körül mi is meguntuk. Addig lehetett fotózni a fényeket meg a rendőröket. Az koleszt sajnos nem nagyon. Jövőre biztos jobb lesz.
Mi 2 és fél órát vártunk a semmiért. Végülis volt valami, vagy nem is sikerült összerakni a rendszert?
A tegnapi napról:

qpa.sch.bme.hu/index.php?module=news&action=show&id=58

Ha sikerül kijavítani a problémákat, akkor pénteken lehet a pótelőadás.
Ja, még annyi, hogy a rendőrségen bejelentették előre, hogy lesz ilyen program. Hogy erre ők miként reagáltak/nem reagáltak, az más kérdés.
ez durva volt... még jó h 9kor feladtuk a várakozást :)
Elkeserítő, hogy a mostani mérnökpalánták ennyire flegmák. Remélem, a project szervezőinek a pofájáról leég a bőr, amiért az előadásra nem sikerült letesztelni a cuccot. (A linkelt infó alapján szimpla hanyagságról van szó. Ezer ember várta, hogy mikorra égetik újra a firmwareket...) Az ilyenek mehetnek alagutat építeni az M6-osra :-).

Fikázzuk a kínaiakat a termékeik miatt, aztán tessenek megnézni, hogy mit összehoztak az olimpiára műszakilag (emberjogilag meg politikailag most hagyjuk). Mondjuk ott egy ilyen bénázás miatt mehettek volna Gulagra.

Én egyike vagyok annak a teamnek aki augusztus elejétől megállás nélkül azon dolgozik hogy "Újitsuk meg a mátrix rendszerét" ötlet kipattanásától kezdve a mátrix rendezvény kivitelezéséig minden rendben menjen. A technológia kitalálásától kezdve az első tesztverziók megvalósitásáig, a sorozatgyártás kivitelezésén keresztül az anyagi források beszerzéséig nagyon hosszú és rögös úton mentünk keresztül. És igen, egy programkód átgondolatlansága, egy utolsó pillanatban előbúvó jelentéktelen hiba ily módon keresztül tudja húzni a számitásainkat.
Igazából nem értem hogy önnek mivégett kell itt lázadnia egy emberként, mikor 1024 kollégista képes együttműködni, és mindent megtenni azért hogy ne csorbuljon a méltán hires és szinvonalas rendezvényünk hirneve.
Kiváncsian várom reakcióját.
Tséká
Az óriási rendszer hátránya viszont hogy a rendszert igazán csak összeépitett formájában tudjuk tesztelni. Nagyon sok tesztelési és visszajelzési rendszerelemet épitettünk be, de azt hogy az a piexel ott villanni fog-e vagy sem az csak az összeépités után tudjuk meg. A felszerelés meg nagyon körülményes és kényes folyamat, mert az 2 ablakonkét egy szobába való bejutást feltételez, és csak ezután jön a kábelezés felszerelés összerakás.
Kedves Tséká,

1./ szerintem tegeződjünk, mint itt általában mindenki;
2./ magam is villanykaros voltam, kupáztam is, sőt egykoron hasonló fénytechnikai rendszereket terveztem/építettem (bár akkoriban még nem TCP-IP alapokon, Ethernet hálózaton keresztül vezéreltük a lámpákat, hanem DMX-512-vel, MIDI-vel, meg spéci RS-485 hálózattal);
3./ tudom, hogy mekkora meló egy ilyen rendszert összehozni, épp ezért tartom -- nem rosszindulatból, hanem a jobbítás szándékával -- hanyagságnak a történteket;
4./ szoftvert elcseszni lehet, az benne van a pakliban, de aki kihagyta az utolsó tesztelési fázist, az nem csupán a potyára kilátogatókkal szúrt ki, hanem a team többi tagjával is, akik sok-sok melót és időt tettek bele a projectbe, és nem rajtuk múlott a kudarc.

"Az óriási rendszer hátránya viszont hogy a rendszert igazán csak összeépitett formájában tudjuk tesztelni."

Mivel csináltam már ilyet, ezt ebben a formában nem egészen tudom elfogadni. Egy switchcsel meg két tucat rövid patchkábellel soronként lehetett volna csekkolni a működést, feltéve, hogy van a panelokon kontroll LED (gondolom van).

A banánhéj mindig ott lapul alattomosan, de lehetőség szerint nem az előadáson kell rajta seggre esni...

"A felszerelés meg nagyon körülményes és kényes folyamat"

Ezzel egyetértek, itt viszont nem az volt a gond, hogy 1-2 pixel nem világított, hanem az egész rendszer mondott csődöt. Ha ezt a későbbiekben "élesben" követi el valaki (mondjuk egy ipari projectben), az bizony seggbe lesz rúgva. Tessenek ezt megjegyezni egy életre. Tervezni felelősség.

"mindent megtenni azért hogy ne csorbuljon a méltán hires és szinvonalas rendezvényünk hirneve"

Hát szerintem most némileg csorbult. Nem baj, jövőre csináljatok egy RGB-vezérelt, dimmerelt fényshowt (tipp: egy 5W-os ellenállással, pár diódával, egy supressorral, meg egy optocsatolóval olcsó nullátmenet-figyelést építhettek a mikrokontroller elé), és el van felejtve az idei fiaskó :-).

Ha maar dot matrix, muszaj megemlitenem:
www.youtube.com/watch?v=UqdapxQU4hI
No mi lett a végkifejlet? Meg lett tartva a buli? Kolléga úr beszámolhatna a fejleményekről.
Hát srácok, ezt bizony elk*rtátok. Remélem egy életre lecke volt hogy teszteletlenül SEMMIT nem adtok ki a kezetek közül!!!
Látom itt a cégnél (embedded fejlesztés) az frissen végzett srácok nagyon jó ötletekkel jönnek, többé kevésbé le is implementálják, de tesztelni?? aaaazt már büdös!!! És ez az egyetem felelőssége is.