Analitika a rövid url-ben?

Azt hiszem több olyan embert ismerek, aki kifejezetten felháborítónak tartja a TinyUrl és társai létezését, mint aki nem. Miért? Hát mert a rövid url-ből egyáltalán nem lehet következtetni arra, hogy milyen weboldalt rejt a link. És ezzel sokan szeretnek is visszaélni.

(Akiket nem érdekel ez a téma, azoknak mondom, hogy a magyar internet atyja hétfőtől új projektbe kezd. Bulvárhíradónkat hallották.)

A TinyUrl létjogosultságát a Twitter mutatta meg. 140 karakterbe préselni egy átlagos url-t, és még hozzá némi szöveget is, hát ez majdnemhogy lehetetlen feladat. Még akkor is, ha egyre több szájt használ olyan szépen formázott, a lehetőségekhez képest rövid url-eket, mint mondjuk a YouTube. (Jó, tudom, nem túl informatívak az url-jeik, de legalább rövidek. És van olyan helyzet, amikor ez a fontos.)

Szóval ha elfogadjuk azt, hogy igenis vannak olyan helyzetek, amikor ésszerű rövid url-t használni, akkor legalább nyerjünk is valamit azzal, hogy nem ismerjük a céloldalt. És akkor ismerkedjünk meg a Cli.gs-szel.

A Cli.gs annyival jobb, mint a TinyUrl, hogy némi analitikát is kapunk az adott url-ről. Vagyis nyomon követhetjük, hogy mennyire népszerű, hányan kattintanak rá és mikor. Láthatjuk a hivatkozásokat, sőt, ha több weboldalon publikáljuk ugyanazt a cli.gs url-t, azt is vizsgálhatjuk, hogy melyi oldalon hogyan teljesít a link.

Nyilván elsősorban a Twitter-közösség számára lehet hasznos a Cli.gs használata. Mert amúgy (ha nem muszáj) senki sem szereti elrejteni, deformálni azt az url-t, amit meg akar osztani másokkal. Egy tökéletes világban ugyanis elég az url-re ránézni, hogy meg tudjam állapítani, mennyire firss, és nagyjából mit tartalmazhat az adott weboldal. És ezen semmilyen url-analítika nem változtat.

Címkék: twitter url cli.gs
2008.09.28. 17:49. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Halal az osszes ilyen szarra.

A twitterben sincs letjogosultsaga, csak azon a csatornan, amin tenyleg nem megy at tobb, tehat amikor smsben megy ki (de akkor meg minek a link ugye).

A csirip csinalja okosan, meg a blog.hu, kiiras alatt visszaalakitva az eredeti linkre.
kar h nem fogadtam senkivel. 101 szazalekig biztos voltam h a tied lesz az elso felhaborodott komment. _cobra_11
de akkor ez a cli.gs semmivel nem jobb annak akit idegesitenek a rovid urlek. a visszafejtesnek tenyleg van ertelme, akar mint kapcsolhato opcio.
ahhoz képest, hogy a tinyurl.com-ra elég sok link mutat :), csak 7-es a pagerankje
En nem ertem a felhaborodast, ha nem irnak semmit egy link melle, akkor nem kell rakattintani. Ha meg azt irjak, hogy valami teged erdeklo tartalom, akkor ugyis rakatintasz, nem? Vagy inkabb arrol lenne szo, hogy a webhely tulajdonosokat zavarja, mert elvesz a referrer info? ;)
?utm_source=webisztan az url végére, feltételezve h google analytics minden háztartásban akad, és kb. ugyanezt tudja. egyébként halál, too.
ja h más sitera linkel, akkor nem szóltam
rövid url 11 karakteres domainnévvel (tinyurl.com)? minden nemzeti tdl 2 betűs, az elejét meg amilyen rövidre csak lehet. pl. t78.us konkrétan még szabad. ha úgyse jelent semmit az az url, akkor nem mindegy, mi az?
ha szépen felöltöztetik, ez akkor is csak egy url rövidítő marad, tehát utálni való dolog
Feszkozas helyett azoknak, akik nem szeretik a roviditett URL-eket, itt egy GreaseMonkey script (vagy FF extension): longurl.org/tools . :)
egy dologra mindenképpen hasznosak az ilyen rövidítők: fórumokon BBcode-nál ha olyan URL kerül a link címébe amiben van szögletes zárójel, akkor ugye megtörik
egy rövidített URL-el viszont már nincs ilyen gond
Ugyan nem TinyUrl és társai, de rövid és hátha hasznos lesz valakinek, a webcím a pa.gd
Azért a twitter előtt volt egy olyan elavult dolog, mint az email, ott is elég hasznos tudott lenni, főleg annak, aki Outlookot használt.