Hullámvasútban ült az Apple a héten

Rossz hete volt az Apple-nek. Hétfőn kinyitott a tőzsde, Apple-részvény: $128,24. A hitelválság viszont napközben megcibálta a Nasdaqon jegyzett techrészvényeket is. A legnagyobb vesztes pedig éppen a cupertinói cég volt, melynek részvényei - 16 hónapos negatív rekordot felállítva - zárásra 18 százalékot estek. Apple-részvény: $105,26.

Péntek reggel. Apple-részvény: $104,00. Miután a Diggen és a Twitteren végigsöpört a hír, a CNN civil újságírás szekciójában, az iReportban is leközölték az AlleyInsider postját arról, hogy Steve Jobs állítólag komolyabb szívrohamot kapott. Apple-részvény: $94,65.

A hírt később hivatalosan cáfolták, de már ez sem tudta megmenteni az Apple-t az újabb zuhanástól. A cég részvényei tíz perc alatt 10 százalékot estek. A kereskedés végére sem sikerült teljesen korrigálni a hirtelen pánikot: 3 százalékos mínuszban zártak. Apple-részvény: $97,07.

Kit is kellene itt hibáztatni? A CNN-t, amiért újraközölte az AlleyInsider postját? Dehogy. Az AlleyInsidert, amiért valótlanságot állítottak? Dehogy. Hiszen a blog szerzője beleírta a postba, hogy "állítólag", és hogy nem tudták megerősíteni a híresztelést.

Az interneten kialakult az információs csatornáknak az a hálózata, melynek segítségével a híresztelések, pletykák éppen olyan gyorsan tudnak terjedni, mint a valós információk. És a tőzsde, úgy tűnik, sok esetben védtelen a blogoszférában, közösségi szájtokon kavargó, majd a mainstream médiába is áthömpölygő híresztelésekkel szemben. Az Apple-részvényesek meg elbukták a befekzetett pénzük negyedét. Ilyen világban (is) élünk.

Amúgy az amerikai tőzsdefelügyelt vizsgálja az ügyet. Valószínűleg mindhiába.

Címkék: blogok apple üzlet
2008.10.04. 19:40. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nagyon durva, hogy ilyen módszerekkel mennyire lehet befolyásolni a tőzsdét. Nagyon kíváncsi leszek, hogy kitalálnak-e bármit az ilyen esetekre, de az az érzésem, hogy nem sok esély van rá...ellenőrzött blog-hírek? ugyanmár :)
Szerintem a felelősség teljesen egyértelműen a CNN-t kellene hogy terhelje. Ugyanis a CNN mielőtt ráugrik egy állítólagos pletyka sztorira, illene leellenőrízni az pletyka igazságtartalmát, mégiscsak egy komolynak mondott hírcsatorna nem? A blogos információk névtelen emberek kinyilatkoztatásai minden felelősség nélkül, ezt a CNN nem tudta? Egy komoly hírcsatona blogokról szerzi az információit? Hát ez enyhén szólva röhejes.Egy sima bloghírre a tőzsde nem valószinű, hogy igy reagált volna.És annak sincsnek tudatában a cnn-esek, hogy ők, mint komly hircsatorna, nagyon erős befolyásoló erőnek számitanak ... és ezt NEKIK pontosan kellene tudni, mivel állitólag profik. .... ugye azt, hogy tudatos szándék van a dolog mögött, erre már gondolni sem merek :)
Egyetértek atessal. A nép most megtanulta, hogy ha hozzáteszik egy hírhez, hogy blogon jelent meg, az annyit jelent, hogy a hitelessége megkérdőjelezhető. Ennek van jó és rossz oldala is. Szerintem is a CNN a ludas.

nem hinnem h a blogok en bloc hiteltelenek lennenek. vannak postok es vannak blogok, amik valoszinuleg nem tul hitelesek. akarcsak a mainstream mediaban: van ilyen is, olyan is.
mert peldaul nem egy blog, hanem a tekintelyes, mertekado, komoly Bloomberg kozolte veletlenul Steve Jobs halalhiret
gawker.com/5042795/bloomberg-runs-steve-jobs-obituary

es akkor ebbol most az kovetkezik, hogy nem szabad tobbet hinni a Bloombergnek?
Ahh, megyek Apple részvényeket venni, azt 2 hónap múlva eladom....Gazdag leszek!
Akkor most gondoljuk végig, hogy általában milyenek a hírek a CNN-en. Valszeg ami Irakból jön az legalább ilyen hiteles és alaposan ellenőrzött. Legfeljebb nehezebben bukik ki.
Azért kíváncsi vagyok arra, mi lenne, ha Jobs-szal tényleg történne valami.

Minden rosszindulat nélkül, de a jelenlegi helyzet egyértelműen azt mutatja, hogy az Apple a vezetője (aka. mr. image) nélkül sehol sincs.
Ugyan mar, ilyen a tozsde es kesz. Nem a blogoszferaval szemben vedtelen (foleg, ha amugy is a CNN-es hirre kezdett el esni), hanem a pletykakra. Vagyis ugy altalaban vedtelen. Az ilyen eseseket meg eleg gyorsan vissza szoktak szedni a reszvenyek amikor kiderul, hogy a hir kamu, ugyhogy jo paran rendesen keresni fognak a dolgon :). Egyebkent pontosan emiatt szoktak vizsgalodni, hogy nem szandekos manipulacio tortent-e, vagyis nem valaki olyan gyartotta le a hirt, aki az esesbe aztan jol belevett. (De hat ebbol megint csak az latszik, hogy az egesz tozsde valojaban egy onallo eletet elo, manipulalhato szerencsejatek.)
szerintem ez abszolút pozitív dolog, hogy van hatása a blogoknak/web 2.0-es világnak a tőzsdére is, hogy hülyén értelmeznek egy bejegyzést az már más kérdés; vagy spekuláció volt???
hol van már a januári 200$ körüli rézvényár? tegnap/ma (időzónák ehh) is 88-on zárt. ha ma/holnap (időzónák ehh :D) visszapattan akor a hétvége megmentheti a tovább eséstől :D mondjuk nem lenne nagy kár érte :D