Most akkor elsöpri az internetet a pénzügyi válság?

Csütörtökön még azt írtam, hogy szerintem a helyzet elkeserítő. És az is biztos, hogy ez még messze nem a legrosszabb. Nézzük akkor, hogy mi is történt eddig.

Az irányadó technológiai index (Nasdaq) két hét alatt elveszített értéke negyedét. Kik hozták össze ezt a buktát? A Microsoft, a Google, az Amazon, a Yahoo!, az eBay, a Dell, az Intel, a Cisco, a Hewlett Packard és az Oracle. Ezek a cégek mind kétszámjegyű esésben voltak múlt héten.

A másik irányadó számunk a Morgan Stanley high-tech indexe, mely október elseje óta 25 százalékot esett. Míg júliusban a tech cégek harmadik negyedévre várható profitnövekedését átlag 12 százalékra saccolták, addig most már csak 7 százalékot prognosztizálnak.

És akkor most ennél rosszabb nem is lehet? Vannak elemzők, akik szerint ebben a helyzetben közel lehetetlen bármit is prognosztizálni a következő negyedévre. Hiszen a már most érezhető hatásokon túl még számolni kell a pánik faktorral. Mert - és erre is van esély - ha a következő napokban a vezető technológiai cégek máris rosszabb eredményeket jelentenek, mint a becsült, akkor ugyan mi jót várhatnánk az azt követő negyedévben?

A hardvercégek is szívni fognak, ha egyrészt a karácsonyi vásárlási láz nem a várakozások szerint alakul számukra, és a számítógép- és notebook-vásárlási kedv is érezhetően lanyhul a következő hónapokban. A tengerentúlon már most azért aggódnak, hogy az amerikaiak a leértékelések ellenére nem vásárolnak "eleget". Elképzelhető, hogy a harvertermékek nem fognak a várakozások szerint fogyni, pedig a gyártók valószínűleg próbálják majd a lehető legkedvezőbb áron beletuszkolni a karácsonyi kosarakba a kütyüket.

More than 40 percent of firms already reduced technology budgets, according to Cambridge, Massachusetts-based Forrester. The credit crunch prompted many clients to delay contract decisions, hampering the typically high volume of orders in the last quarter, Forrester analyst Pascal Matzke said. (Bloomberg)

A webes cégeket, így a Google-t is elsősorban az online marketingköltések visszaesése vetheti vissza. A keresőmarketing sem biztos, hogy érintetlen marad. Ha kevesebbet akarnak majd költeni online, akkor kevesebbet is fognak. Nem lesz annyira érdekes, hogy mi a "költséghatékonyabb".

A legrosszabb ma nem is az, hogy pesszimistábbak a várakozások, és lehet, hogy egy-két cég még ezt a leengedett lécet sem tudja hozni. Hanem az, hogy egyelőre senki nem tudja megmondani, hogy a pénzügyi válság meddig húzódhat el, és a tőzsdei hullámvasutazást meddig bírják idegekkel a technológiai vállalatok legfelső emeletein.

A következő napokban mindjárt lehet is tesztelni: ugye hétfőn nyit a Nasdaq, aztán Apple keynote kedden. A Google pedig csütörtökön mondja be a lottószámait a harmadik negyedévre. (Aztán jön az Apple Q3 október 21-én, és a Microsoft 23-án.)

Ráadásul még azt sem tudni, ki lesz az USA következő elnöke, akinek majd ezzel az egésszel gyorsan valami nagyon határozottat kellene kezdenie. 

Szóval akkor elsöri a netet? Nyilvánvalóan és határozottan N.E.M. a válasz. Ugyanaz a megérzésünk, mint múlt hét közepén. Leépítések, kiadáscsökkentés, fontolva haladás, kevesebb kísérletező kedv fogja jellemezni a következő (hát... legyünk naívak) legalább fél évet a tech piacot.

(És valaki szóljon már a TechCrunchnak, hogy ne a nyaraló kaliforniai fiatalokon verje el a port. So lame.)

Címkék: üzlet filozomatika válság
2008.10.13. 00:55. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az első részéhez: Ezek a számok (12-ről 7) azokat (is) minősítik akik készítik őket. Lásd pl az utolső pillanatig jó hitelminősítéseket olyan bankoknál akiket utána államilag kellett menteni.
Ezen kívül, akár mennyi is lesz a növekedés, az mégiscsak növekedés lesz, amit válságnak nem neveznék. Amíg még növekszik is a bevétel, addig nem kell nagyon félteni az IT szektort.

A másodikhoz: A parafaktor amit írtál, a kulcsa mindennek szerintem. Az a kérdés, hogy azok akiket nem érintett (ok, ilyen kevés lesz, de mondjuk akiknél nem vészes a helyzet) ez a válság azok berezelnek-e gyakorlatilag ok nélkül, ha igen akkor baj lesz, de nem csak az IT szektorban, szóval akkor meg külön ennek a válságáról nem érdemes beszélni.
Most olvasom a portfolio.hu-s cikkben, hogy a 12-ről 7-re nem is bevétel, hanem profitnövekedés. Azt meg még durvább lenne válságnak nevezni, hogy kevésbé emelkedett a profit, mint ahogy az elemzők (őket nem szeretem, lásd fentebb) várták.
@ricco
"The estimated earnings growth rate for tech firms in the third quarter is now 7% on average compared to 12% on July 1, according to data from Thomson Reuters."
@hh
Kösz az eredetit.
Szerintem az earnings az profit lesz inkább. A bevétel lenne a revenue, abból még lejön a kiadás úgy lesz profit/nyereség a dologból.
Bár a fordítások mindig megzavarnak.
valaki magyarázza már el, ha az MS részvényei leesnek 20%-kal akkor attól miért veszteséges az MS vagy miért csökken a kisérletező kedve, vagy miért lesz akkor kevesebb pénze (értem, h pillanatnyilag csökken a cég értéke, de ez miért befolyásolja rövidtávon)?
komolyan nem értem...
gondolom nem a részvény eladásokból finanszírozza a win7 fejlesztését
smidgen kolléga kicsit megelőzött, mert igen, rengeteg baromságot sikerült összeírnia HH-nak itt a pár nap alatt.

Nem hibáztatlak, nem vagy gazdasági szakember, de ez az IT szektor gazdaságelemzés nagyon nagyon gyenge lábakn áll. Fundamentumaiban nyereséges cégeket nem érdekel (kis túlzással) a részvényárfolyam.
Én mondjuk nem tartanék ilyen fokú pániktól pont az említett cégekkel kapcsolatosan. Szerintem a többsége olcsón saját részvényt fog vásárolni, ahogy azt páran már be is jelentették.
"Fundamentumaiban nyereséges cégeket nem érdekel (kis túlzással) a részvényárfolyam."

Ez azert kisse eros... a reszvenyarfolyam az elso es legszembetunobb indikatora egy ceg teljesitmenyenek, sokkal inkabb mint a (negyed)eves nyeresegesseg... Arrol nem is beszelve hogy kelloen alacsony arfolyam nagyon sebezhetove tesz barmilyen ceget (felvasarlas, jelentos hanyad szerzes, stb)
Hosszabb távon a folyamatosan növekedő termelési volumen, a cégméret bővítések táguló spirálja szét kell szakadjon, mert az egész motorjául szolgáló bővülő fogyasztás, a szemét és felesleges árúk igénye megszűnik. Akár a mostani recesszió is egy év alatt eliminálja a jól használható gépjárművek cseréjére, a számítástechnikai eszközök, programok felesleges fejlesztésére, stb alapozott irreális keresletet, az egész ipari bázis 30-40 %-a saját szarába fullad. Ez egy a többszörösen eladott kölcsönökhöz hasonló lufi, csak drágább lesz és több munkanélkülit eredményez, mint a banki krach. A kínos az, hogy egy erős nacionalizmusba, majd új világháborúba torkoló periódus volt a kilábalás útja úgy 70 éve.
Engem azért érdekelne, ki az az elmeroggyant, aki azt hiszi, egy ms vagy cisco vagy notebook árus rossz féléve elsöpri az internetet...
Lehet, pár cég belerokkan, de az internet az független gépek hálózata, amit szolgáltatók tartanak fent szolgáltatási díjért, és ez lesz az utolsó előtti a sör után, amiről lemondanak az emberek.
Köszönjük szépen, az internet jól van.
"a reszvenyarfolyam az elso es legszembetunobb indikatora egy ceg teljesitmenyenek,"

Ez altalaban csak a peer grouphoz vagy az indexhez kepest merve igaz. Ha minden esik annak nyilvan semmi koze nincs az adott ceg teljesitmenyehez.

A kvazimonopol helyzetben levo cegek valoszinuleg jol jonnek ki a dologbol mert a konkurencia megdoglik, olcson vehetik vissza a sajat reszvenyeiket, olcson vehetnek meg meggyengult de jo otletekkel rendelkezo cegeket.

szvsz akik szivni fognak azok az outsourceolt reszlegek akiket az alacsony otthoni berszinvonal miatt erdemes lesz kirugni es hazahozni a termelest/szolgaltatast.
Köszönjük ezt a szenzációhajhász hülyeséget. Apokalipszist vagy atomháborút nem akarsz vizionálni kedves cikkíró?
Az index címlapon persze jól mutat egy ilyen bulvárjellegű postcím, garantálva hogy ezáltal picit megnő a látogatottság.
Csak gratulálni tudok.
a múlt hét mondása a szilícium völgy legnagyobb kockázatitőke-befektetőjétől: legyen pozitív a cash-flow, akkor van esélyed a túlélésre.
-- a kérdés szeritem az, hogy a nyereségnek mekkora része jött a pufiból (eladás), és mennyi lufiból (márketing). ez az elemzés azt mondja, hogy az it szektorban 7:5 az arány. 7% a pufi, 5% a lufi.

-- aki valóban nyereséges az most olcsón megveheti a saját papírjait, aki nem, azt meg mások fogják felvásárolni. és szépen beárazódnak a papírok, akkor az eddigi csúcsok alatt. létrejön egy új egyensúlyi állapot.

-- ez mérsékelten optimista kávéházi konrádkodás a részemről.
> A másik irányadó számunk a Morgan Stanley high-tech indexe,
> mely október elseje óta 25 százalékot esett

Tegyuk melle azt is, hogy a MS reszvenyei (meg a befekteteseik erteke) mennyit esett ;).

Bandi NL: >Ez azert kisse eros... a reszvenyarfolyam az elso es
> legszembetunobb indikatora egy ceg teljesitmenyenek,

Igaz lehet ez 'normal' piaci korulmenyek kozott. Csakhogy errol most nem beszelhetunk. A tozsdei panik pont az a szituacio, amikor irracionalisan kezdenek el viselkedni a reszvenyesek, az irracionalisan cselekvo horda ertekiteleteben meg azert csak nem kene bizni. (Masfelol nezve egyaltalan nem csak az EPS vagy P/E alapjan arazzak a reszvenyeket, hanem mindenki figyeli a lehetseges arfolyam nyereseget is, ami emiatt siman elszakadhat az EPS varakozasoktol. Es ha a varakozas negativ, akkor az bizony tovabb fogja lefele nyomni az arat.)

Tenyleg nincs kozvetlen hatassal egy vallalat eletere a tozsdei arfolyam. De kozvetettel lehet (pl. tud-e hitelt szerezni, tud-e kp-t szerezni a reszvenyek tovabbi eladasaval, tudja-e jutalmazni es motivalni a dolgozokat reszveny opciokkal). Meg aztan ha a sajat reszveny arfolyama nincs is jelentos hatassal, azert tovabbra is az egesz piacot erinto valsagrol van szo, tehat problema abbol is lesz boven, hogy a potencialis ugyfeleknek nem lesz penze (pl. azert mert befektetokent elbuktak a tozsden, vagy mert nem tudnak hitelt szerezni). Bonyolult rendszer ez, csak ezt soha senki nem hiszi el, amig latszolag mukodik ;). (Lasd meg globalis felmelegedes....)
hirtelen mindenki gazdasági pszichológus lett, és össze-vissza magyaráz mindent a médiában.
már látom legjobb álláspont lesz@rni az egészet, eddig is volt vhogy és ezután is lesz; és azért mindjárt a 3. világháborúra ugrani elég erős - persze minden lehetséges, mert mindig minden lehetséges.

"Megtalálták a globális felmelegedés legfőbb okozóját, rájöttek, hogy az egész folyamat a Nap miatt van."
miért eddig nem ez volt?

az összes "elemző" képes volt megmagyarázni bármit, és az ellenkezőjét. persze mindig csak utólag. most esik az olaj ára. miért, mert az usában nem ülnek autóba. holnap emelkedik. miért, mert kínába beülnek. aztán kiszállnak, aztán meg beszállnak. egy csomó rövid pórázon mozgatott marionett bábú beszélt eddig is.

és ha valaki azt mondta, srácok ez így nem jó, kellene valami matematikai modell, és azon kellene monte carlózni, nem a vakvilágban, akkor persze jött a nem értesz hozzá szöveg.

és ezek a bónók az olcsó könyvtárból.
annyit kellene mondani, hogy ne pánikoljon senki, a helyzet az, hogy a tőzsdei árfolyamok irreálisan emelkedtek, a negyedév elején, amikor a cégek bepakolták a pénzt az automatába, megzuhantak, átmeneti pénzhiány lépett fel.

a bankbetéteket, és a bankközi hiteleket garantálja az állam, a papírokat egyszerű kereskedéssel újraárazza piac. az összes származékos ügyletet az új egyensúlyi állapot eléréséig felfüggeszti a világ.

ezt nagyjából mindenki megértené.
Azért gázos, ha az államokban nem vásárolnak, mert az ottani GDP 2/3-át a lakossági fogyasztás teszi ki.
Jön a karácsony, ami még inkább visszavetheti a növekedést, ha akkor nem "vesznek".
Vajon mitől első gazdaságilag az USA, ha nem ettől?
Bocsi, hogy rongyá offolom a topicot, de csak nekem új, hogy a facebook-on van magyar nyelv? Igaz még BETA. :)
@tóbiás
nem, igazad van. meg is irom mindjart.
Nyugi csak nyugi. Nem kell a pánik.
inkább az Internet segíti elsöpörni a válságot.