Három szegedi fiatal beelőzi a Google autóit

Folyamatosan figyeljük, hogy a Google panorámaképeket készítő autói éppen merre járnak Európában. Továbbra sincs információnk arról, hogy Budapest is bekerülne azon európai városok sorába, melyekről utcaszintű panorámaképek láthatók a Google Mapsben. 

Három szegedi programozó nem is vár a Google-ra. Ők maguk kezdték el a várost körbefotózni és a felvételeket összerendezni úgy, hogy virtuális sétát tehessünk Szegeden, online.

A járműre egy oszlopot, annak végére egy 180 fokos szögben fényképezni képes gépet szereltek. A halszemoptikás fényképezőgéppel tízméterenként három nagy felbontású fotót készítenek. Az egy pontból rögzített képeket végül egy teljes 360 fokos képpé, azaz gömb panorámává alakítják, így egy szoftver segítségével bárki körülnézhet majd a város tízezer különböző pontján.

A projektről a Délmagyar.hu-n olvashattok részletesebben. A projekt itt tekinthető meg. (A futtatáshoz DevalVR pluginra van szükség.)

Címkék: google magyar kommuniti
2008.11.27. 19:01. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"DevalVR plugin is only available for Windows platforms."
Gratulálok a választáshoz.
"A futtatáshoz DevalVR pluginra van szükség."

Már eleve halott projekt.
Érdekesen hangzik, de csak ezért nem fogok feltenni egy plugint, amit amúgy nem használok.
én felraktam. nem rossz. kicsit lassu a képtöltés, de alapjában jok a képek. de le is veszem.
It works in all Windows Systems except Windows98 and Windows NT.
Tehát csak XP...
bocsi srácok, de egy plugint én sem fogok feltenni ezért. a honlap hosztolásának módjáról, meg a designról ne is beszéljünk inkább. :)
Nézhetné, ha nem lenne Windows only...
Szerintem ez zseniális, és tök mindegy, milyen pluginnel van megvalósítva, legfeljebb, linuxos lévén, nem nézem. De azért drukkolok nekik. Örülök, hogy Magyarországon vannak ilyen emberek, de komolyan.
Gondolom hamár a panorámaképek megvannak később bármilyen rendszerre könnyen átültethető. Egyelőre elég öszeszedetlennek tűnik, akár még jó is lehet. Iszonyat hangulatos a vízparti út például. A rendezvényekről készült panorámaképek is feldobhatják majd. Mondjuk tény hogy ennyi energiaráfordítás után lehetne kicsit igényesebb a demo oldal.
Magyarországon a szegediek szeretik a legjobban a városukat. Ennek bizonyítéka, hogy többféleképpen is megörökítik. Nem csak panorámaképek készültek, de a Google Earth-be szinte már elkészült Szeged 3D-s belvárosa is.
www.delmagyar.hu/szeged_hirek/google_earth_szeged_belvarosa_harom_dimenzioban/2078018/
Egyedülálló, hogy egy teljes városrész modellezve legyen a Google földgömbjén. (Bár valóban az is segít egy kicsit, hogy Szeged műholdképe egész éles a többi nagy magyar városéhoz képest.)
Ez nagyon jo 5let! A negativ hozzaszoloknak inkabb nem uzennék semmit. Esetleg megprobalnam a kesz anyagot valahogy betolni a google-nak, hatha akkor megmozdulnak. Vagy naivsag a reszemrol?
nagyszerű kezdeményezés, bár a külön plugin tényleg kicsit problémás :) azért jó látni, hogy az ember nincs feltétlenül kiszolgáltatva egy multinak meg a "nagy nyugatnak" :)
gratuláció a szegedi streetview-soknak, és a sketchup-osoknak.

Szép munka, nagyon jó kezdeményezés. Az implementáción meg majd javítanak. :)
Valóban gratulálni lehet csak!
rá klikkeltem nem ment, kiírt valamit, hogy telepíteni kell, nem olvastam el, nyomtam, hogy csinálja a dolgát, nem ment, ezután bezártam az oldalt
Gratula a srácoknak, nagy fába vágták a fejszéjüket! :)
Már régebben hasonló kezdeményezés indult Budapest egyes utcáinak a megjelenítésére is. Igaz, hogy ez plugin nélkül, simán Flashben megy. www.budapestiutcak.com/Andrassy/Andrassy_hun.html
a szegedi projektnek elvi támogatásom, bár innen Linux alól nem nézem. a Bp-i utcás nagyon tetszik!
Így, hogy nincs hozzá térkép, és nem látod, hogy merre is vagy, elég nagy fos. Googlemapset kell másik lapon runtatni, és úgy kitalálni, hogy mit is látunk épp a képen.
Lesz hozzá térkép. A plugin tényleg gáz, ráadásul a FF tényleg nem telepíti automatikusan. Tárhely is ciki, de ettől a befektetett munka még komoly.
is: a szívemből szóltál! Maximális riszpekt a projektnek, az meg külön jó, hogy szegediek. Linux alól sajnos nekem sem, de hát istenem. Az adat megvan, csak sikerül átrakni majd valami emberi formátumba.

rob: ez így igaz, én két évig éltem ott és ezalatt úgy megszerettem, hogy azóta is szegedi lokálpatriótának tartom magam, pedig hát...
egyelőre ez egy nagy szar úgy néz ki, majd talán lesz belőle valami.
mondom ezt úgy, hogy még meg sem néztem, ugyanis a netezők nagytöbbsége hallgat az előtte szólókra.
Linux az lúzereknek való...
Nagyon dögös a project. Le a kalapppal!
Na ezt se fogom látni, csak vinfos alatt megy...
...de sok emberkének (kíbicnek) savanyú itt a szőlő...

Szuper a demo, majd megy ez linuxon is...
"Linux az lúzereknek való..."

...tipikus lúzer megjegyzés...
1. Az ötlet nagyszerű!
2. Az átlagos felhasználó számára látványos egy idő után követhetetlen.
3. A Szegedet nem ismerők számára nem követhető, mit hol és miért.
Összességében jópofa, de ebben a megjelenési formájában csupán egy néhány perces időtöltés amihez, a visszatérés, minimálisan esélyes! Mivel sem térkép sem más mód nem jelöli hol is jár az ember, ez egy idő után a Szegedet nem ismerőknek idegesítő. Pedig jó ötlet, ügyese elképzelés!

Sok sikert a törekvéshez!
Sziasztok!

(A készítők közül:Tamás...)

Köszönjük a kritikákat.
Valószínű, hogy mindenkinek igaza van.
Úgy volt, hogy a délmagyar szerverén lesz, de nem tudták beilleszteni a html-t lapzártáig. Ezért ilyen...
Meg azért is, mert nem akartuk még publikálni, csak így alakult, így amit láttok a demó demója (fél nap alatt készült).
Tavasszal, természetesen, térképpel lesz párosítva, és több megjelenítési formában is.(Flash, quicktime...)
A Devalt azért választottuk, mert az a legjobb, bár kétségtelen, hogy nem a legelterjedtebb. Kb 0,3 mb a plugin mérete, ami több laphoz is kellhet később...
Elnézést a Linuxosok felé, ezt is megoldjuk természetesen.
Ha valakinek személyes észrevétele is van, szívesen veszem.(somorjai.tamas@szegeden.eu)
Mindenkinek további szép napot! :)
Tamás, kösz a higgadt választ. Az a lila szörny meg a Dugó térnél nagyon durva :-))))
Majd összeáll ez:)
amúgy gratulálok,a kitartó munkához, a motoros hölgyeményt többször láttam...

tudtommal hazánkban ez az oldal ad hasonlót jól, (térképpel):
www.freshtourism.com/index.php?pageid=256

kitartás, hajrá Szeged!
...meg lehet, hogy a használt plugin nem engedi, de így kéne működnie (hasonlóan a gugli megoldásához):
- mikor az egyik képet nézed, közben fű alatt előtölti a többi környéki képfájlt;
- amikor a következő képre kattintasz, akkor egyszerű áttűnés helyett pózícióba forgatja a képet, majd előre irányban belezoomol a képbe, és így tűnik át a következőbe, a mozgás illúzióját keltve - mintha tényleg előremennénk.

(és közben persze egy másik képen folyamatosan látjuk a térképen, hogy mégis, merre járunk.)