Magyar moziműsor a Google keresőjében

A Port.hu és a Google közötti megállapodás nyomán mostantól ha egy film címére keresünk a Google.hu-n, nulladik találatként kapjuk meg a Port adatbázisa alapján az adott film hozzánk legközelebbi vetítési helyét és időpontját. 

A filmről egyből megtudhatunk pár alapadatot is: a hosszát, műfaját, korhatáros besorolását, és a nyelvét.

Tehát elsőként a film címét kell bepötyögni, majd megadni a települést. A kettő alapján a Port adatbázisából megkapjuk a mai moziműsorra szűkített eredményt. Az adott filmszínház neve mellett pedig a térképre mutató link segít a tájékozódásban. Ha az adott filmet nem vetítik ma, a Google automatikusan felajánlja a következő napot. A sikeres találati lista valahogy így néz ki:

Ha ellátogatunk a google.hu/movies oldalra, egy ennél is hasznosabb összefoglalót kapunk. Három szempont alapján kereshetünk a mai moziműsorban: a filmszínház tőlünk való távolsága, az adott film népszerűsége, valamint ábécésorrend szerint kapunk leválogatást.

Ennél már csak az lenne a jobb, ha a találati lista nem csak az aktuális moziműsort, hanem a tévéműsort, esetleg a torrentlinkeket dvd-kölcsönzési és -vásárlási lehetőségeket is tartalmazná.

Címkék: google magyar programajánló port.hu
2009.01.16. 09:33. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szerintem amíg nincsen link a port.hu -ra korrektnek nevezhető. Futball csapatok nevére keresve szintén megjelennek a legutóbbi eredmények, link nélkül. Úgy tűnik megint volt a googlenél valamelyik pénteken valakinek egy jó ötlete.
@T@Z: wow, ez a focicsapatos nem volt meg. koszi.
Mick vannak!
Hiába, ez már a 21. század.
Hasznos, de azt is látni kell, hogy ezzel a Google erősen alávág más filmkeresős oldalaknak, ha vannak, hiszen ki fog azokra elmenni műsort keresni, ha itt egyből megkapja?

Elvben a Google ezt bármilyen szolgáltatással megcsinálhatja, hogy kiválaszt egy netes szereplőt, aki valamivel foglalkozik, leszerződik vele, és az eredményeit kirakja első helyre.

Nem arra hajaz az egész, mint amikor a Windowsba alapból beintegráltak dolgokat (böngésző, médialejátszó, stb.) azzal a felkiáltással, hogy a usereknek ez jó, mert nem kell külön installálgatni programokat? A konkurrens programok gyártói megszívták, mert ezután jóval kevesebben töltötték le az ő programjaikat.

Lehet, hogy pár éven belül a Google ellen is elindul a monpolóliumellenes eljárás, ahogy korábban a Microsoft ellen a Windows desktop miatt?
@agyvihar: ez bizony fontos gondolat. lehet, hogy az internetes keresők piacán élvezett monopóliummal visszaélve az adatbázisos keresők piacát is meg akarja hódítani? lehet bizony.
sztem a port.hu mellett gugli nélkül is nehezen tudna feljönni (sikeressé válni) egy újabb moziműsor oldal. Sztem ha valaki pénzt akar csinálni, az eleve ne egy port2.hu-t csináljon, hanem valami más "tartalmas" tartalmat szolgáltasson, ami tényleg űberkúl, és akkor neki is van esélye a) megélni, b) később szerződni a guglival
@is: huh, eleg messzire el birtok jutni egy artatlan mozikereso tool kapcsan. mitol monopolhelyzet az ha egy piaci szereplotol vasarolok adatbazist? inkabb a port erosodik meg ezzel monopolszerepeben. de nem hiszem h ettol rosszabb lett a vilag.
Hát ez a szolgáltatás jelenlegi formájában nem veszélyezteti a műsor oldalakat. Szerintem.

nagyon szegényes infókat ad. Pl: kezdési időpont sincs. Meg az ember nem aszerint megy moziba, hogy melyik van legközelebb.

Az biztos, hogy én ezentúl is a port-on fogok keresgélni, ha moziba megyek.
Az egészben nekem az a furcsa, hogy a Google alapelve az, hogy a találati listát nem manipulálja, a reklámokat külön kezeli az oldalon.

Na de ez, hogy kiemelünk egy szolgáltatót, fizetünk neki, és az adatait legelölre tesszük nem sokban különbözik attól, mint ha a szolgáltató fizetne a Google-nek, hogy első legyen a találati listában.
en mar csak tenyleg azt nem ertem, hogy ebben mi a jo a porthu-nak?

Felve kattintottam a cikkbeli linkre, mert azt gondoltam, hogy telemocskolja a google port-os linkekkel a bongeszom. ismet pozitivan csalodtam.

Valaszt varom az okosoktol.
@hírbehozó: "nem hiszem h ettol rosszabb lett a vilag."

Erről esetleg a port.hu konkurrenseit kellene megkérdezni.

Amit mondasz az ugyanaz, mint hogy a userek is örültek annak idején, hogy az explorer eleve ott volt a gépen, és nem kellett letölteniük, de a dolognak ennél jóval messzebbre ható vonatkozásai is voltak, amik csak később derültek ki...
@agyvihar: jol ertem, most az a baj, h a port megverte a konkurenseit? ezt inkabb uzleti sikernek, mint gonosz monopolizenek neveznem. a portnak mi a jo abban h a google megveszi az adatbazisat? eleg egyszeru a valasz szerintem.
@agyvihar: amúgy meg nem értem ezt a "kiemelünk egy szolgáltatót"? a) nem is tudok más _használható_ kereshető online moziműsor adatbázist. b) a kiemelés meg szerintem inkább arról szól, hogy a port.hu pénzt fektetett egy gugli kompatibilis interfész fejlesztésbe, aztán eladta neki. szóval szerintem itt a port.hu volt a kezdeményező és nem a gugli
Veszelovszki Zsolt, a PORT Computer Zrt. vezérigazgatója: “Nagyon örülünk az együttműködésnek, mivel a Google segítségével adataink sokkal szélesebb közönséghez juthatnak el, mint ezt megelőzően. Büszkék vagyunk arra, hogy a világ egyik leggyorsabban fejlődő internetes vállalata minket választott partneréül ebben a sokak számára hasznos projektben. Nyitottak vagyunk további együttműködésekre is a jövőben!”

Peresztegi Zoltán, a Google magyarországi képviselője: “Ez az újdonság és a mögötte rejlő együttműködés ugyan csak kis lépés, de jól mutatja a Google elkötelezettségét a magyar piac iránt: egyrészt a felhasználók könnyebben juthatnak hozzá az őket érdeklő információkhoz, másrészt pedig egy kiváló szolgáltatást nyújtó magyar vállalatot hozzásegítettünk ahhoz, hogy a régió egyéb országainak felhasználóit is elérje.”
@hírbehozó: én a kérdést úgy tenném fel, hogy ezek után milyen esélye lesz egy port.hu-hoz hasonló konkurrensnek feltörnie? Különösen, ha a google által mutatott adatokat tovább bővítik.

Vagy vegyük úgy, hogy a filmkereső témában más úgysem tud jobbat nyújtani (lásd: a Microsoft a legjobb, mert mindenki azt használja), ezért fogadjuk el, hogy ezentúl a port.hu a műsorszolgáltató, és másoknak nemigen lesz esélyük labdába rúgni?
@agyvihar: "Nem arra hajaz az egész, mint amikor a Windowsba alapból beintegráltak dolgokat (böngésző, médialejátszó, stb.) azzal a felkiáltással, hogy a usereknek ez jó, mert nem kell külön installálgatni programokat?"

Nem, mert például az Internet Explorer és a Media Player is van olyan szar, hogy lassan már az átlagjúzer is felteszi a Firefoxot és a VLC-t meg Winampot (esetleg iTunes-t), szóval szó sincs itt arról hogy a konkurensek megszívták, lásd Firefox részesedése.

Ellenben a Google amit csinál, azt 99%-ban jól csinálja, én még nem láttam olyan Google szolgáltatást ami nem jó.
@Herr Bruder Netzwerk: "Sztem ha valaki pénzt akar csinálni, az eleve ne egy port2.hu-t csináljon, hanem valami más "tartalmas" tartalmat szolgáltasson, ami tényleg űberkúl, és akkor neki is van esélye a) megélni, b) később szerződni a guglival"

Mi van akkor, ha valaki csinál egy ilyet egy csomó munkával, és a google mégis inkább a konkurensével szerződik majd le, és hiába ő a jobb, ha legfelül a konkurrens adatbázisából származó adatokat fogja mutatni a google, és a konkurrensnek fizet érte, és a userek többsége is oda kattint majd?
@Nappali őrség: moziműsorról volt szó, olyan filmekről, amiket most játszanak
@bémintbence: link nincs, de az adatokért a port.hu kap pénzt, ezért a helyzet hasonló ahhoz, mint ha fizetne azért, hogy első legyen a listában, és így tenne szert plusz bevételre.

Nem a konkrét eset számít, hanem az elv.

1. Fejlesztek egy szolgáltatást, aminél sok kulcsszóra első vagyok.
2. A konkurrensem leszerződik a google-val, és a google kirakja az adatait az első helyre.
3. Ezzel gyakorlatilag a második helyre szorultam vissza, és bevételtől esem el, mert egy csomó user csak megnézi a google által adott eredményt, és máshova nem kattint.

Vagyis a google, mint de facto keresési monopólium kiemelhet egy szolgáltatót az első helyre, amivel a többiek, akik ugyanazzal foglalkoznak, megszívják.
A Google szinte mindenhol jelen van, és most még a mozikeresés is? Igazából mindenhol ott lehet, mert az adat rendelkezésre áll az SE (search engine) munkájából, csak le kell válogatni. Szerintem.
@Nappali őrség: lehet azért mert nem vetítik egyik moziban sem? A port.hu-n is csak a szinposzis van, meg kommentek de nincs "Hol vetítik?" link...
Herr Bruder Netzwerk,
est.hu/mozi

Persze ha nem tudod hasznalni, az mas... :)
@bémintbence: "Összeszedhetné ő is a moziműsort, ahogy a port is teszi, nyilván nagyobb munka lenne neki, de megoldható lenne gondolom"

Ez viszont már teljesen olyan lenne, mint ahogy a Microsoft saját böngészőt csinált, berakta a Windows-ba, és ezzel sok évre megölte a böngészőpiacot, hiszen így nem nagyon lenne értelme másnak moziműsor szerkesztéssel foglalkozni, ha az első helyen úgyis kiadja a google.

A kérdés az, hogy ha a google a de facto kapuja az internetnek, amin keresztül eljutunk más szolgáltatókhoz, akkor meddig mehet el, és hol kezdődik az a határ, ahol már a monopóliumával beleavatkozik a piacba.
@ave: jé... évek óta nem jártam az est.hu felé, akkoriban még borzalmas volt az online tartalmuk, úgyhogy gyorsan otthagytam.
off topic, de érdeklődöm, másnál is megkergült a gmail spam-szűrője? Pontosabban ugyanúgy felismeri, hogy mi a spam, de ennek ellenére némelyikről (tegnap óta úgy egy tucatról) sms értesítőt is kapok (mobilos címre átirányítással), mint a normál levelekről. Nappal is zavaró jelenség, de éjjel "viagrára" ébredni különösen :/

Rendszert nem találtam benne, hogy mit továbbít a spamekből. Arra is gondoltam, hogy valamilyen módon közvetlen a mobilos címre jön a spam, ám ott meglepődve látom, hogy nyoma sincs ezeknek a "leveleknek"...
nekema Szomszédok-ra nem dobott ki semmit :( és a Kalán néni meséire sem :(

NEMHISZEKNEKIK!!!!
:)
Azért még nem tökéletes a dolog, mikor a Lurdy mozit meg akartam nézni térképen, akkor ide dobott:
maps.google.com/maps?q=loc:+Mester+utca+%C3%A9s+K%C3%B6nyves+K%C3%A1lm%C3%A1n+k%C3%B6r%C3%BAt+12-14+Budapest+Budapest+1097+HU+(Palace+Lurdy+H%C3%A1z)&hl=hu&oi=moviesp
:)
Amúgy meg kurvára felslegs? honnan tudja mit akarok megnézni, én azt akarom megnézni amit adnak, a fejemben meg nincsenek olyan filmcímek amik még nem ismerek
@Angoltudós:
1: működik.
2: félreértettél valamit. Ez az új szolgáltatás nem azt jelenti, hogy nem kell lemenned többé a boltba, meg munkahelyre, stb.

Ha van egy film, amiről akarok tudni valamit, rákeresek gúgliban. Ha kiírja, hogy ma játszák ötször és hogy hol, akkor tán el is megyek.

Hasznos cucc. De nem világmegváltó. (sajnos ezt ki kell hangsúlyozni a legtöbb jó dolognál, pedig nem is reklámozzák ennek az ellenkezőjét)

@_KaeL_: van ez így, valsz frissítették a spamszűrőt. Ha filterrel tolod telefonra, akkor tedd bele a "tartalmazza" mezőbe, hogy "-is:spam", elvileg akkor jó lesz.
Na most akkor mindenki, aki a monopóliumról fecsegett eddig, írja le százszor, hogy "nem pofázok hülyeségeket, amíg legalább egyszer meg nem néztem, miről van szó", aztán kattintson át és konstatálja, hogy egy darab port.hu link nem látható sehol. Egészen pontosan miért kerül ettől hátrányba a port.hu-val szemben bárki is? (Az más kérdés, hogy esetleg a guglival szemben hátrányba kerül. De hát egy cégnek ritkán célja a saját piaci előnyének csökkentése, ez önmagában még nem monopóliummal való visszaélés.)
Egyszer filmismertetők listáját is sikerült előcsalni (és ott már voltak külső linkek, de port.hu épp nem), de nem tudom, pontosan hogyan.
@Nappali őrség: a google.com és a google.hu nem ugyanaz.

Ez egyébként az idegesítőbb része a dolognak, mert eddig a google.com mindenben okosabb volt (ha leszámítom, hogy nem ajánlotta fel a lap tetején a csak magyar, csak .hu opciókat), mostantól viszont kénytelen leszek felváltva használni őket, ráadásul elég bonyoldalmas váltani.
Gyorsan beírtam hogy Ausztrália. Na ezzel mér nem tudott megbírkózni, pedig van ilyen film és filmcím...
Városhoz pontos címet is be lehet írni és így tényleg a hozzánk viszonyítva rakja távolság szerint sorrendbe a mozikat.
agyvihar: nagyon erőltetett a hasonlatod.

Először is a microsoft-ügy egy antitröszt-per volt, azaz az oprendszer-monopóliumot kihasználva tett szert böngészőmonopóliumra. Ennek vannak részletei, mint pl. hogy beleforrasztotta a technológiát az oprendszerbe stb.

Itt mégis milyen versenyben tesz szert indokolatlan előnyre a google? A moziműsor-piacon? Szerinted ez moziműsor-szolgáltatás? Szerintem ez csak egy keresőmotor-kiegészítés, nem egy kategória a port.hu-val.
@hírbehozó: miért nem olvasod VÉGIG a sajtóközleményt?:)
@agyvihar: És akkor mi a megoldás szerinted? Hisz ha jól értem a gondolatmeneted, bárkit "emel ki" vagy "választ ki" a Google, az annyira megerősödik, hogy ez etikátlan a versenytársakkal szemben?

Jól értem, hogy ebből az következik, hogy a Google nem fejlesztheti tovább szolgáltatásait, mert vagy
A, egy partnerrel csinálja, akit túlzottan felerősít
B, maga csinálja, ezért a terület összes szereplőjét ellehetetleníti

Hm?
@Nappali őrség: a google.com még mindig nem ugyanaz, mint a google.hu :)
@d(-_-)b: köszi a tippet, egyelőre úgy néz ki, bevált. :)
nekem is működött, de most vmiért nem megy már, pedig tetszett... nektek?