Esettanulmány: a használható időjárásszájt

Itt van nekünk a szép és új és csinos időjárás.hu. És ha már megújult az egyik legnépszerűbb időjárásos szájt, gondoltam, összeszedem azt a pár dolgot, amitől nem csak csinos, de jó is lehetne például az időjárás.hu...

Mit várunk egy időjárással foglalkozó szájttól?

Legyen informatív. Mutassa a minket érdeklő legfontosabb adatokat. A nyitóoldal ne legyen zsúfolt, szorítkozzon a legfontosabb információk egyértelmű, látványos megjelenítésére.

Legyen lokalizálható. A regisztrálást követően tudja rólam a szájt, hogy engem 99 százalékban csak és kizárólag az adott város (pl. Budapest) időjárása érdekel. Egyszer beállítom, hogy "Budapest", és onnantól ne dobálja fel nekem a miskolci légszennyezettségi adatokat.

Legyen percrekész. Mutassa a legfrissebb adatokat, előrejelzéseket kiemelt helyen. (Példa.)

Legyen közösségi. Az időjárás mindenkit érint, ergo ez az egyik legjobb téma ahhoz, hogy a felhasználók közreműködésére apellálhassunk. Engedjük az időjárásos képek feltöltését, beszúrását, beágyazását, belinkelését - akár lokalizált, időponthoz kötött formában (geotag + timestamp) is. És az aktuális időjáráshoz passzintsunk korábbi, hasonló időjárási körülmények közt készült felhasználói képeket. Esetleg kössük be a Twitteren pörgő, időjárással kapcsolatos valós idejű twiteket.

Legyen praktikus. Az UmbrellaToday mintájára segítsen egyszerű élethelyzetekre értelmezni az aktuális időjárást. Merthogy az ember sokszor nem azért megy fel egy ilyen szájtra, hogy adatokat bogarásszon, csapadékmennyiségeket vessen össze szélirányokkal, hanem egyszerűen csak meg szeretné tudni, hogy éppen most érdemes-e bicajjal nekivágni a városnak, kell-e esőkabátot vagy esernyőt, esetleg pulcsit vinnie az esti buliba.

A fenti ötletek implementálásához mindössze friss, rendszeres időjárási adatok, erősen funkcionális felhasználói felületek, a felhasználói igényeket figyelembe vevő tervezés és néhány óra fejlesztési idő szükséges...

Címkék: magyar időjárás esettanulmány
2009.06.15. 15:47. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Majdnem kimaradt a népszerű településekhez rendelt twitterrelés...Na jó vicceltem.

Nekem továbbra is az AccuWeather marad a nyerő, mert az órára lebontott, illetve több napos előrejelzés elég pontos. Ráadásul elég sok települést ismer.

+ ha már közösségi: ha elég sokan állítják, hogy adott helyen ennyit és ennyit mértek, akkor az már ugye hihető, lévén minden egyes pici településről adat nincs. Hosszú távon meg lehet kalkulálni és az egész jobbnak látszik...

Én nem találtam feedet, ergo nem tudok hozzá programot írni/rendelni, ami nekem nem tetszik. Aminek örülnék az a többivel azonos xml feed, ahol kiválaszthatom ha egyiken nem találom, a másik adatait használom.

A többivel egyetértek:) Kivételes de ez van:)
A meteorologia kb az asztrologia szintjen van, kidobott penz szajtot fejleszteni erre.
Nekem mindegyik időjárási oldal is csak időpocsékolás: nekem bevált a Forecastfox (FFox-os plugin), persze egyszer a beállításokkal kell babrálni (a ikon és a hőmérséklet elegendő infó - amúgy egész releváns az előrejelzés), de aztán csak rápillantasz a mai és a köv. nap időjárásra (vagy ahogy a beállításokban akarod) s már képben is vagy.
„és néhány óra fejlesztési idő szükséges...”

ROFL
Nekem a wetter.at a használható. látszik minden, ami engem érdekel, és nem kell 20-szor kattintgatnom.
idokep jo
az utobbi evekben sokat fejlodtek, bar tudom nem tokeletes de igazan percrekesz, nehany dolog lehetne szebb de _jol_ hasznalhato. fooldalon van sok info rogton de nem veszik el az ember. nezhetunk mixterkepet vagy pl pillanatnyi jelenteseket, mar van animacio is a terkepekhez sot mindez van nagyfelbontasban. latszik hogy foglalkoznak vele de hogy kommjuniti.

iphonon is ott van homescreenbookmarkban. kulfoldon hasznaltam meg a WheaterEye-t es a Moxier World-t ha kellett.

koszonom.
jah, és ha már percrekész, akkor legyen magammal vihető is a térkép részeként. 2 éve nyafogok ilyenért...: otletlada.blog.hu/2007/08/25/otlet_1_navigacio_idojarassal
Ha már időjárás, Magyarország és webkettő.

A wiw mellett talán ez a terület az, ahol, nemcsak hogy nem vagyunk lemaradva a Nyugathoz (sőt, NYUGAThoz) képest, hanem kifejezetten jól (ha nem is okvetlen jobban) állunk. Az egyébként viszonylag jól működő "hivatalos" mellett (azért ez is nagyon régóta ad előrejelzést, róluk szedi le mindenki a radart és a villámtérképet, stb) fel tudott épülni két egymástól (amennyire tudom) független társaság, a metnet és az időkép. Azért az életnek kevés területe van, ahol ez egy ilyen kis országban működött.

Érdekes a dolog azért is, mert ritka az, hogy egy régebbi, beváltat lenyomjon az újabb, jelen esetben az időkép, ők megállás nélkül fejlesztenek, a metneten én ezt nem látom. (Bár a szupercella kb két napja elkezdett twittelni, @szupercella néven, egyelőre elég használhatóan és intenzíven, de egyelőre meglehetősen egyirányúan, kis hírügynökségnek használva a Twittert)

Amit én várnék egy jól működő időjárásszájttól:
-Komolyan, kíváncsi vagyok, mikor valósul meg a következő kincsesbánya: valamelyik a három közül (mindháromnak fut időjárásszimulációja, az időképé itt: tr.im/oyh2 ) mikor áll össze egy mobilszolgáltatóval. A mobilszolgáltató adja a cellából kinyerhető helyinformációt és a telefont, a WRF-modell meg az időjárást.
Egy zivatarcella van olyan kicsi, hogy csak rövid időre lehet viszonylag biztosan előrejelezni, és csak kis helyen élő embereket érint. De ők így is kaphatnának egy figyelmeztető SMS-t. Ráadásul minél több ember él egy helyen (Budapest), annál pontosabb a pozicionálás (kis mobil-cellák).
Így nagy valószínűséggel megelőzhetőek lennének az olyan sajnálatos események, mint az aug. 20-ai viharos tűzijáték.
-Nyilván nem lenne baj a lokalizálható RSS/widget.
-Nem lenne baj az általános webkettes elvárások teljesítése, pl. ha a regisztrációhoz nem kellene telcsiszámot, stb megadni, engem messzemenően érdekel az időjárás alakulása, teljesen hülyének sem tartom magam, de a némely meteorológiai szájton (a négyből talán hármon, ha jól emlékszem) beletört a bicskám a regisztrációba.
Nekem a meteo21.hu jön be leginkább: egyszerű, nem kell kattintgatni, és a legtöbb város megtalálható benne.
Az idokep.hu informatív, percrekész, közösségi. Csatlakozom KGyST-hez, ha az országban átalánosabb lenne az a hozzáállás, ami az amatőr meteorológusok között van, sokkal előrébb lennénk. Több tucat ember pénzt (speciális mérőálláősok, online szinkronizálás) és időt nem kímélve járul hozzá kis adataival egy igen látványos végeremdményhez. És akik ezt összemixelik, ők sem tétlenkednek. Tény, a Metnet valamivel lomhább fejlesztésben, viszont nyitottabb közösség, az Időkép elképesztő ütemben fejleszt, bár némileg elitista (fórumozni sem lehet bárkinek, és mondjuk a fejlesztések egyszer csak jönnek, és ha valakinek a régebbi dolgok, pl. a régi módon animált kis felhőkép tetszik, akkor bukta).
Szerintem ezek a szempontok jók és fontosak, amiket összeszedtetek. Elnézést az okoskodásért ez viszont nem esettanulmány, hisz az elveket nem vetítitek az idojaras.hu-ra, csak felsoroljátok, hogy mi alapján kellene elemezni. A munka második fele most kezdődne.
nekem alapjában véve tetszik ez az időjárásos oldal, csak az a pingvin a logoban elég komolytalanná teszi, pedig ez komoly oldal kéne legyen
@Rung András: az "eset" az esettanulmanyban jelen esetben (sic!) az idojarasi szajtok altalaban, es nem kifejezetten az idojaras.hu.
Személyes kedvencem a met.hu. Ugye ez az OMSZ lapja, ami nem volna baj, ha jó lenne, dehát... nem az. :-)
Legyen testreszabhato es szajbaragos, ez tenyleg fontos, de a kozossegiseg... Igaz, hogy az idojaras mindenkit erdekel, de hasznos informaciot kevesen tudnak csak szolgaltatni (es ok is az idokepre nyomjak mar amugy is :) ). Tok felesleges, hogy az egysegsugaru juzer kepeket toltogessen fel alkalmankent. Az csak zajt ad az ertekes informaciohoz.

@horpa: met.hu... na ja. A vicc az, hogy jo volt az amig ki nem talaltak, hogy tul jo (asszem 2005 augusztusaban - ebbol az augusztus a biztos ;) ), es el nem kezdtek lerontani. Akkor meg nepon beluli elorejelzest adtak a fooldalon, mint most az idokep. Volt 4 napszak (reggel, delben, este es ejjel) es remekul lehetett hasznalni arra, hogy eldontsd vigyel-e magaddal esernyot vagy plusz ruhat. Emlekszem egyszer meg meg is kerdeztem toluk, hogy a francert nem irjak ki szammal a homersekletet, miert csak egy homerot rajzolgatnak ki, es a webmester azt valaszolta, hogy azert, mert ok ezeket az adatokat eladjak a TVknek, radioknak penzert es hat akkor mindenki vinne ingyen. Aztan rajottek, hogy meg ez is tul sok.

@sztahanov: > A meteorologia kb az asztrologia szintjen van

Szerintem te lemaradtal valahol a nyolcvanas evek elejen.

@fraki: :))
Egyebkent maga az oldal eleg vacak. Magazint irnak a sracok vagy idojarasi informaciokat szolgaltatnak? idojaras.hu a cimuk, de a fooldal erdektelen informaciokkal es szoveggel van tele. Kit erdekel Ciprus meg Kina (fooldalon)? Az elorejelzeshez meg kattintani kell es akkor is csupa szoveg nehany attekinto grafikon helyett.

Persze lehet, hogy ok nem elsosorban elorejelzesekkel akarnak foglalkozni, hanem az idojarassal (klimavaltozas, jelensegek, stb.) ugy altalaban.