A bennszülöttekhez szól a megújult Google Reader

Az új fejlesztési csomaggal a Google Reader ismét eggyel közösségibb lett. Kicsit a Twitter és a Facebook nyomdokain haladva - a fórumos funkciók után - megjelentek a követők/követettek, a publikus/védett nézet, valamint a kedvencelés (like/unlike).

Mostantól lehetősége van a felhasználóknak csoportokat létrehozni, és kizárólag ezen csoportokkal megosztani egyes tartalmakat. Szóval az egész egy nagy közösségi hírmegosztó szolgáltatássá nőhetné ki magát. Ha.

A mostani verzió egyértelműen jelzi, hogy a Google Reader fejlesztőbizottságában nagyon erős befolyással bírnak a szájt tényleges fejlesztői. Bár jó érzékkel tolják a szolgáltatást a közösségi irányba, a kezelőfelület, a beállítások, funkciók használata egyre nehézkesebb, és egyre inkább csak a bennszülöttek (ősfelhasználók) számára érthetők.

Ha a Google célja a Readerrel az, hogy a de facto közösségi hírmegosztó szolgáltatássá váljon, akkor sürgősen el kell gondolkodniuk azon, hogy hogyan kellene az interfészt és a funkciókat úgy átalakítaniuk, hogy az a már meglévő geek felhasználók mellett a többi, hírekre éhes netezőt is meg tudja fogni.

Címkék: google google reader
2009.07.16. 15:08. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nem tenném tűzbe a kezem, hogy nem csinálják. A twitter-szerű valami, mint infó csatorna be lesz kötve. Lehet, hogy hülyeséget írok.
Én már azzal is megelégednék, hogy ha simán be tudnék lépni a readerbe. Legalább 24 órája csak az iGoogle-on látom a híreket, de magában a readerben valami hiba miatt nem. Vagy éppen most fejlesztik? :)
ez érdekes, jó gondolat a radikális felületátgondolás igénye.

ami nekem eszembejutott, hogy egyre inkább a trendek nyomában liheg a google, régen azért ez nem egészen így volt.
Vajon a share automatikus like-ot is jelent? Vagy lehet olyan tartalom, amit megosztok másokkal, de nem szeretem?

Fordítva inkább el tudom képzelni.
valóban inkább az lenne a helyes tendencia, hogy az átlagfelhasználókat is meg kellene ismertetni a feedolvasók világával.

nagyon kevesen használnak még mindig RSS-t a hírek követésére, pedig egy valóban hasznos dologról van szó.

Egészen egyszerűen ez még mindig az "advanced" level, pedig nem kerülne sokba picit barátságosabbá tenni.

Ezek a mostaniak nem fejlesztések, csak maazatolások. Like/unlike??
Például a friend keresést kipróbáltam még reggel, és azóta sem találom, hogy hol van. Van itt design probléma az biztos.

Azt viszont én nem gondolom, hogy a Reader és általánosabban nézve az RSS, csak ezért nem tud elmenni a tömegek felé. Egyszerűen ez egy tudatosabb médiafogyasztási szokást igényel, ami sok embernek egyszerűen nem igénye, és nem is szeretné.
Igényli a weblapok "csillogó" felületét, a reklámokat. Az RSS alapú hírfogyasztást én pont azért is szeretem mert ezt ellehet kerülni. Nem ez az általános. Szerintem nem is az RSS-nek, hanem az abból a közösség által aggregált, szerkesztett, alakított tartalomnak kellene eljutnia szélesebb közösséghez. Mint pl. a turulmeme.
nekem az összes gugl cucc közül ez a legkevésbé szerethető
@kereso: én azt tapasztalom meg, hogy nehéz megértetni az emberekkel az rss lényegét, de ha egyszer rákaptak, onnan már megy magától.

a chrome-ban kifjezetten nehézkes az rss hozzáadása (a google reader bookmarklettel kell varázsolni, és ugye a kezelőfelületen megtalálni azt az átlagfelhasználónak sajnos már nem megy), most más böngészőt nem használok, így nem tudom van-e ilyen, de kéne egy nagy piros-kék villogó és hangot kiadó animált gif ikon a böngészőkbe, hogy "kattincs ide" ha van gy oldalon rss.

vagy pl. a new tab page-be lehetne megoldani, hogy az rss reader legyen és akkor a userek elkezdenék akarni, hogy más is legyen ott és elkezdenének feliratkozni.
Nekem egyenlőre nagy favorit a fejlesztés..
Én kifejezetten szeretem az RSS feedeket, de egy idő után kicsit mintha hajlamossá tenne a beszűkülésre. Ha mindig ugyanazokat a portálokat olvasom, hol marad a szabadság, meg az újdonság? "Esős" napokon használom a readert (vagy reggeli közben), de a szörfölés élménye minden nap kell.
@Fjulia: Én éppen azért gyűjtök portálokat, hogy korlátozzam magam az időmhöz viszonyított mértékben. Ne úgy értsd, hogy hagyom elmenni mellettem a világot, hanem akik viszik a világot, benne vannak a ríderemben. Képzavar folytatva: a www.szem.tv , ahogy az ilyen blogokat pozicionálom, csak épphogy patak a folyók felé. Nekem a twitter is kétélű fegyver: egyrészt a legjobb újmédiás infó csatornám a testre szabott szűrések miatt, másrészt ha nem ápolom rendszeresen, úgy érzem magam, mint az focista, aki csak ugrál a szélén, de nem küldi pályára az edzője. Ezért bízom, hogy a google beszippantja vagy lemásolja ezt a médiát. Bár ahogy olvasok néhány korábbi megjegyzést támadhat az embernek kétsége.
@Asszem: ez pontosan így van, magyarázom kézzel-lábbal és nem értik...
megmutatom és jujjjdejó!
igen, én is megnyitottam reggel a readert...
szép, szép, de inkább azzal kezdenének valamit, hogy ha valaki egyszerre 50+ feedet követ. egyszerűen átláthatatlan lesz minden az egész readerben, felhasználói élmény nulla.
Engem kifejezetten zavar, hogy mutatja hányan és KIK olvasnak egy feed-et rajtam kívül, vagy hányan kommentálták. Sőt, szeretném letiltani, ne lássa más, hogy mit csinálok... Kb mint a buszon, olvasnak át az ember válla felett az újságjába... Ha valamit meg akarok osztani valakivel akkor küldök neki egy mailt egy linkkel és ennyi.

Úgyhogy ez a lépés újabb lökést adott annak, hogy áttérjek a YoctoReader-re. Remélem lesz időm hétvégén felkonfigni.
A Reader meghülyült. Tegnap az összes figyelt feed-emre azt mondta, hogy a bennük lévő összes cikk olvasatlan. "Gyorsan elolvastam" mindet, erre ma is bejegyzett még vagy 50 db-ot, amiből nyilván csak 3 volt igazán nem olvasott. Valami készül, és nem mindenre figyeltek a skacok.
szokni kell, szokni kell, de eddig tetszik. pár nap/hét múlva meg majd kiderül, hogy mennyire fogom használni.
Sokan meg - köztük én is - jobban szeretem az adott portál/internetes újság/stb. felületén olvasni a híreket. Mégpedig azért, mert úgy nem ritka, hogy egy másik cikk is felkelti az érdeklődésemet, amely olyan rovatban/blogban van, amit nem feedlek. Nyilván nem fogok feliratkozni az összes rovat feedjére, akkor már ugyanott vagyok, mint ha magát az oldalt néztem volna meg.
Persze ennek ellenére használok feed-olvasót (Akregator), de csak a kifejezetten engem érdeklő rovatoknál/blogoknál, félig-meddig archiválási jelleggel.
Azt gondolom, hogy nem rossz technika az RSS, de sokaknak egyszerűen nincs rá igényük, vagy nem előnyös számukra a használata.
Még annyit hozzátennék, hogy akikben felmerül az igény egy feed-olvasó használatára, az is néhány problémával találhatja szemben magát: 1. sok oldal egyszerűen nem nyújt RSS-r, 2. ahol mégis van RSS, sokszor csak a cikkek első pár mondatát küldik el benne. (Hozzátenném, érthető piaci meggondolásból, ugyanis ha valaki RSS-en keresztül olvassa a híreket, azokhoz a fő bevételi forrásként funkcionáló hirdetések nem jutnak el...)
A leghasznosabb online app a vilagon :). Az 50-esevel jott olvasatlanoktol nagyon megijedtem a napokban, koszi az infot, hogy nem a google volt a hibas. Megnyugtato.
az internet mindig is a geekek jatszotere volt es lesz is :)