A Soundklan tárgyal a Mahasszal

Egy ideje magyarul is elérhető a török fejlesztésű Soundklan, mely eddig csak a törökül és az angolul beszélő netezőknek kínálta zenei tartalmait. A magyar piac felé nyitás ürügyén kérdeztem a Soundklan vezetőit...

A szerzőjogi problémákat hogyan oldjátok meg? Netrádió után is kell jogdíjat fizetni, nem?
Persze, hogy kell jogdíjakat fizetnünk: az előadóknak is, a zeneszerzőknek is. Az Artisjusszal és a Mahasszal is tárgyalunk, és reméljük, hogy a béta teszt végére sikerül megegyeznünk velük. A négy nagy kiadó közül az egyikkel már aláírtunk egy 17 országra szóló megállapodást, a többiekkel is regionális megállapodásokat szeretnénk kötni. Független kiadókkal szintén tárgyalunk.

Hol hosztolódnak a zenék?
Törökországban, az egyik nagy szolgáltatónál. Teszteljük a Content Delivery Networköket is, de ez még csak kísérleti fázisban van.

Mennyi magyar előadó van kb az adatbázisban?
Már most több száz magyar előadó van a Soundklanon. Bár a béta teszt ideje alatt a szolgáltatás fejlesztésére összpontosítunk, persze most is folyamatosan bővítjük az adatbázist.

Törökországban mennyire népszerű?
Kb. 20 ezer török hallgatója van a Soundklannak, főleg rockzene rajongók. Úgy két éve indultunk el Törökországban, és az elején még voltak hiányosságok a szolgáltatásban, ezért nem is nagyon mozgolódtunk. A felhasználók bővítése helyett inkább arra koncentráltunk, hogy - a visszajelzések alapján - továbbfejlesszük a szolgáltatást. Szóval szájhagyomány útján jött ez a 20 ezer hallgató.

 

Eddig az interjú. Nekem persze erről az egészrről megint az jutott eszembe, hogy ha egy török szolgáltató képes legálisan működtetni magyar zenékkel telepakolt webrádiót, akkor jól működő és sikeres magyar startup eddig miért nem alakult? Jó, tudom, voltak már próbálkozások. De valahogy eddig senkinek nem sikerült megkísértenie a Last.fm-et (funkcionalitásban, dizájnban, zenei adatbázisan). Talán majd 2010-ben...

Címkék: zene magyar startup
2009.07.28. 13:20. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nem túl sok jót jósolok nekik, a magyar szabályozókat., a MAHASZ és az Artisjus hozzáállását ismerve.

Ha igazán interaktívak és sikeresek akarnak lenni ahhoz mind a 4 major és a mintegy 20 000 független kiadó tartalma alapelvárás.

Picit a qtrax-re emlékeztet engem ez az egész..
track.hu-t most zartak be, tenyleg nem valoszinu, hogy nagy jovoje lesz
Lehet, hogy birka kérdés, de a MAHASZ-szal és társaival miért nem elég tárgyalni, mit keres még itt is az Artisjus?
Mert online radionak minosul, ezert Artisjus dijat kell fizetni utana.