PI aranybánya a Tumblr

Amikor két éve elkezdtük próbálgatni a Tumblrt, látszott, hogy ha valamikor kiforrja majd magát az ötlet, hasonló sikereket érhet el, mint az épp akkor felívelni kezdő Twitter. (Egyszerűen azért, mert hasonló fiolzófiára épül mind a kettő, és kizárólag azt támogatják, amit az emberek a legjobban szeretnek csinálni a közösségi szájtokon.)

Bár leginkább arra tippeltünk volna, hogy a Tumblr a Jaiku sorsára jut majd. És miként a Jaiku esetében jött a Twitter, úgy jön majd egy, a Tumblr hibáiból tanulni képes, jobb konkurens szájt.

Nos, a ma megszellőztetett adatok szerint most júliusban a Tumblr 255 millió oldalletöltést produkált. Ami persze elsősorban a nagyon virulens, horizontális tartalomújramegosztásnak köszönhető. A negyedmilliárd oldalletöltést amúgy 50 millió felhasználó hozta össze. Ők naponta 650 ezer "postot" publikálnak. (Bár a Tumblr esetében inkább gombnyomkodásról, mint cikkírásról beszélhetünk, ugye.)

A Twitter és a Tumblr elképesztő mennyiségben hányja a tartalmat a webre. Meg kell jegyezni, hogy mindkét szolgáltatónál rengeteg az újraosztott, "add tovább" tartalmak száma, ami nagyon zajossá teszi mindkét szolgáltatást.

Ezzel együtt a Twitter és a Tumblr picit átrajzolta a blogoszféra térképét, és az online hírmédiára, közösségi szájtokra is nagyon erős hatással van. A következő egy évben látni fogjuk, hogy az érintett szolgáltatások miként fognak reagálni a mikorblogging behálózó hatására.

Címkék: stat twitter tumblr
2009.08.05. 19:22. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

miota imadkozom mar egy zajzuroert, ami blokkolja a mar egyszer hozzam akarmiyen uton eljuttatott tartalmat - fb, tumblr, twitter, iwiw - ha mar valahol eljutott hozzam, tobbe ne akadjon az utamba.
Azért a mai napig próbálok rájönni, hogy egy ilyen egyszerű ötlet, hogy lehet ilyen sikeres, de aztán a titok kulcsa pont a kérdésben van. Egyszerűség. No mindegy akkor is csak egy üzenőfal marad a szemembe ami webkettesre lett szabva. :)
Érdekes, hogy a magyar szereplők a külföldi siker ellenére sem nagyon nyomulnak a témában önálló megoldásokkal.

A mitcsinalszmost.hu rémlik, amelyik hamar próbált valamit, amikor a twitter kezdett beindulni, de az mintha hamvába volna.

Meg ott van ugye az indanet, de arra sem néznek nagyon rá a fejlesztők mostanában.

Van más hazai versenyző is saját megoldással? Vagy az itthoniak bedobták a törölközőt, mert úgy gondolják, hogy nem versenyezhetnek a külföldi oldalakkal?
Szerintem ehhez nem nagyon kell hazai versenyző. Már ez a kettő is sok nekem. Inkább az a kérdés, hogy a tumblr miből fog élni? Mert reklámot még nem láttam rajta.
@agyvihar: Én nem nagyon értem, miért kellene minden nemzetközi, sikeres site-nak egy magyar alternatívájának lenni.
A Twitter és a Tumblr se valamilyen ország saját programja, hanem az egész világé, a miénk is, használhatjuk.
Lehet, hogy ez az igény onnan fakad, hogy van a Facebook, és az iwiw, emiatt azt hisszük, hogy kell lenni magyar alternatívának is. Szerintem nem kell.
és mennyi bevételt termelt eddig, és mennyit fektettek be?
@Gyulus: Én sem mondom, hogy kell, de a fentiek mégis úgy gondolták, hogy van benne fantázia, aztán meg valamiért meggondolták magukat.

Helyi megoldásnak akkor lenne értelme, ha a fordításon túl lehetne valahogy adaptálni a helyi viszonyokra, de egy Tumblr-en nem tudom, hogy mit lehetne igazán adaptálni. És az is kérdés, hogy a neten létezik-e egyáltalán olyasmi, hogy "helyi viszonyok". :D
Én pl. a chattert használom ha írogatni támad kedvem néha... :)
@tóbiás: hát ezen sincs nagy tolongás, ahogy elnézem :D
azt nem értem, miért nem fejlesztett még itthonra valaki egy msn/live/whatever státusz-üzenet alapú twitter-klónt, nagyon menne, ms sajátja gagyi.