Mindroom API: videóban keresés, mindenkinek

Mint korábban már írtunk róla, a Mindroom egy olyan magyar startup, mely azt tűzte ki célul, hogy a weben fellelhető magyar videókban elhangzott szövegekben lehessen keresgélni. A Mindroom most megnyitotta API-ját, úgyhogy bárki használhatja a keresőjüket saját szájtján/blogján.

Lehet írni például olyan alkalmazást, mely egy adott témakörben válogatja le rendszeresen a releváns videókat. Ha valaki mondjuk közlekedéssel kapcsolatos blogot ír, rendszeresen megjelenítheti blogján az "autó", "gépjármű", "bkv", "vonat", "bicikli" kifejezéseket tartalmazó magyar híradók videóit saját oldalán. Bringázással foglalkozó szájtnak meg ezt a keresési feltételt érdemes kitenni a saját oldalára.

Rövid összefoglaló az igényelhető API-król: 

VideoSearch API működése:

  • Felhasználó megad egy keresési kifejezést

  • Visszaadjuk a videók címét, előnézeti képét, amikben előfordult a keresési kifejezés, valamint az első két előfordulást a videóban, szövegkörnyezettel együtt.

  • Ha a felhasználó kiválaszt egy találatot, az átlinkel a http://mindroom.hu-ra, url-ben átadva a keresési kifejezést, azaz a lejátszás a keresett szótól indul majd.

VideoBox API működése:

  • A site-okra beilleszthető egy ajánlódoboz, amiben a mindroom adatbázisa alapján a legfrissebb, legnépszerűbb témák alapján ajánlunk videókat.

  • A videót kiválasztva a kiemelt témához kapcsolódó keresési kifejezés alapján indul a lejátszás a http://mindroom.hu-n. Pl.: ha a "Végkielégítés" a top téma az elmúlt 24 órában, akkor a témában legrelevánsabb videó kerül be a doboz tetejére, a videóra kattintva pedig a "végkielégítés" szótól indul a lejátszás a mindroom-on.



Címkék: dev keresők magyar api startup mindroom videókeresők
2009.09.25. 14:22. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"bárki használhatja a keresőjüket saját szájtján/blogján."

A leírás szerint azért nem egészen, mert regisztrálni kell náluk, és meg kell adni a kliens IP címeket is, ami egy shared hosting-os szolgáltatónál nem biztos, hogy triviális:

"A Mindroom API csak regisztrált ügyfelek számára elérhető, előre meghatározott IP címekről,
amiket az ügyfél ad meg a használat előtt."
@agyvihar: de a regisztrációt ettől függetlenül bárki megcsinálhatja.

Fasza, hogy ez is magyar. Hajrá.
Egy API nyitás előtt mérlegelni kell, hogy mire lehet majd használni és egyáltalán fogják-e használni a szolgáltatást. Magyarországon nem sok API van használatban és szerintem - bár ne legyen igazam - ezt sem nagyon fogják használni.

Külföldön már jó páran megbuktak ezzel, például a googel labsnél is van egy youtube kereső, ami az elhangozott szövegeket találja meg, de még a nekik sincs akkora szerverkapacitásuk, hogy beindexeljék az összes videót, amit felraknak a felhasználók.

Azért szurkolok a fiúknak...
@Itschykhatschy: na ja, de azzal nem sokat érsz, ha az IP címedet nem tudod regisztráltatni, mert olcsó hostingon vagy, és nincs fix IP

Úgy látszik nincsenek felkészülve komolyabb API terhelésre, mert egyébként az lenne a praktikus, hogy minél több helyre ki lehessen tenni a beágyazott dolgokat.
@agyvihar: Ebben igazad van. Gondolom nem akarnak úgy lekönyökölni, mint például a Twitter. Meg azért ez videókban keres, tehát brutálisan nagy adatmennyiséget kell feldolgoznia kevesebb végtermékért, hacsak nem leiratokban keres, pl observer, eto, stb.
@Itschykhatschy: azért valami indexük csak van a kulcsszavakra
Mi kipróbáltuk az API-t
www.hirlapom.hu

A tapasztalatok alapján elég stabil az API, van értelme, a technológiai megoldást szerintem egyedi, mégha nem is 100%-ban pontos, de vannak igazán kitűnő keresési eredményei.

Hajrá Mindroom ;)