Google-bejelentés: itt a lokalizált Google Maps

A Google magyarországi képviselete ma reggel játékra hívta a magyar újságírókat a Gerbaud konferenciatermébe. Majd ezt követően, 10 órakor jelentik be hivatalosan is, hogy lokalizálják a Google Mapset, vagyis majdnem minden olyan szolgáltatás elérhető lesz a magyarok számára is, amit korábban az amerikai verzióban már láthattunk.

Az érdekesebbek, mint például a Street View vagy a Transit persze megint kimaradtak.

Akkor mi az újdonság? A vállakozások bejelölhetik magukat a térképen, a felhasználók meg ezentúl boltokra, cégekre, termékekre is kereshetnek a térképalkalmazásban. Az alkalmazás geolokalizált. Tehát ha mobilról nézzük a Google Mapset, a koordinátáink szerinti legközelebbi üzleteket, szolgáltatásokat jeleníti meg nekünk a térképen.

A szolgáltatás a maps.google.hu és a terkep.google.hu címeken érhető el.

Első körben a Magyar Turizmus Zrt, a Magyar Telefonkönyv Társaság és a Port.hu adatai jelennek meg a térképen. De minden vállalkozó beküldheti saját üzleteinek helyét. A mobilos adatellenőrzést követően tehát a vállalkozások is geolokalizálhatják magukat Magyarországon.

  • Helyi keresés – ezentúl, ha a google.hu-n keresünk egy szolgáltatást a városnév megadásával, akkor a keresési találatok között a Google Térkép adatai is megjelennek, illetve ezzel egy időben a térképen is kereshetővé válnak a cégek. Ha például begépeljük a „pizza Budapesten” kifejezést, a fővárosban található pizzériákról kapunk egy listát, amelyeket egy-egy gombostű jelez a térképen.
  • Helyi Vállalkozások Központja – segítségével minden vállalkozás szerkesztheti, frissítheti saját, Google Térképen megjelenő adatait. Például megadható az elfogadott fizetési mód, nyitva tartás, telefonszám és weboldal címe, de akár videók és fotók is feltölthetők. Ráadásul az elemzési funkció révén a vállalkozások hasznos információkat tudhatnak meg a cégük iránt érdeklődő internetezőkről.

Ezen felül frissültek a BKV által szolgáltatott adatok is a Google Maps-en. Sajnos a közlekedési és forgalmi adatok továbbra sem jelennek meg a térképalkalmazás magyarországi verziójában.

A mai bejelentéssel a Google gondolom azt szeretné elérni, hogy a magyarok is térjenek át a térképalkalmazás angol verziójáról a magyarra, és töltsék fel lokálisan érdekes tartalmakkal Magyarország virtuális rajzát.

Információim szerint hamarosan elindul a korábban adatvédelmi aggályok miatt egyszer már leállított Street View projekt is Budapestre. Vagyis a Google a kezdeti nehézségek ellenére sem tett le arról, hogy körbefotózza a fővárost. Erről később majd részletesebben is írunk.

Mint múltkor írtam róla, a Google napokon keresztül rejtélyes emailekkel próbálta meg felkelteni a magyar sajtó képviselőinek érdeklődését. Előbb csak az időpontot, később pedig a helyszínt adták meg. És az is kiderült, hogy az újságírókat "kényelmes cipőben és öltözetben" játékra invitálják a sajtótájékoztató előtt.

Ebből már sejthető volt, hogy a bejelentés helyi lesz, vagyis a magyarországi netezőket fogja elsősorban érinteni. Ennek kapcsán én is játékra invitáltalak titeket. Úgyhogy azok között, akik a múltkori postnál helyesen tippeltek, kisorsoljuk a Google által felajánlott ajándékcsomagot.

Ha már Google-bejelentés, van itt egy érdekesebb téma is a hétre. Holnap, azaz szeptember 30-án emelik meg a Google Wave tesztelői bázisát 100 ezer főre. Akik korábban jelentkeztek a tesztelésre, és szerencséjük van, várhatóan órákon belül hozzáférést kapnak a szájthoz. Ezzel pedig megindul az utóbbi idők leginnovatívabbnak tűnő online kommunikációs eszközének nyílt tesztelése.

Címkék: google magyar térképalkalmazások google maps
2009.09.29. 10:18. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsirsag!
remelem benne leszek abban a 100K-ban, meg anno jelentkeztem.
remek, remélem nekem is megjön a wave meghívóm. Vagyis erősen ajánlom gugliéknak.
azért remélem odafigyeltek arra is (gmail contact list alapján esetleg), hogy azért egymással kapcsolatban állóknak is adjanak acc-ot, mert különben kivel tesztelnél egy kommunikációs szolgáltatást, ha a célszemélynek nincs acc-ja? :)
Aki helyesen megtippeli, hogy mi van a Google ajándékcsomagban annak ismeretlen tartalmú ajándékcsomagot ajánlok fel.
mikortól indul ez amúgy?
ja és még egy kérdés, ez az lbc (local business center) magyar változata, vagy mi? hamarosan úgy is megtudjuk, csak hátha így másodkézből.
Én már rég megkaptam a tesztelési hozzáférést a wave-het, de meg kell mondjam, nem is olyan innovatív, semmi extra, sőt a kezelése is nehézkes. Nem lesz belőle nagy robbanás (szerintem)

Aki össze tudná nekem foglalni 1-2 mondatban, hogy miért is olyan innovatív a wave, annak megköszönném... mert lehet én nem jöttem rá a lényegre.
@Nakhchivan google jegyzettömb, google toll, google sapka, póló, pulcsi, és vagy ez mind, ennek variációi vagy önmagukban. Vagy projektoros google óra, vagy pedig vmi könyv
(aki türelmetlen, annak felajánlom az accom, hogy még premier előtt megnézhesse a wave filmet, a google rendezésével)
magyar lbc. és már most is működik.
@Takács Árpád: tudnal adni hozzaferest? (v nem lehetseges h meghivot kuldj pl?)
ehhhh csak ennyi? a francba, nem nyertem
@Takács Árpád: Lekéstem:) De ha mégse, én is szívesen fogadnék egy meghívót (pm ment)
@Konflikt: meghívót nem lehet, de odaadom a hozzáférésem, ha nem változtatod meg a jelszavam.
Mert kettő is van nekem, mindenkinek kettőt adtak, egyedül nem élvezetesek a hullámok...
Kinek kell akkor? Annnak adom, aki legelőszőr beírja, azt, hogy: Google Wave
a Wave nem mas, mint a SOAP csak mas megvalositasban.
A lokalizálás azt jelenti, hogy a magyar google is kiad majd térképes keresőtalálatok, ha az ember cégekre keres? Mert címekre már eddig is adott.

Mindenesetre, ha cégekre is kiad majd találatokat, akkor a cégkereső oldalaknak annyi lesz. Ez etikai szempontból érdekes kérdés, hogy ha valaki kiépített magának egy cégkereső oldalt, amiből van bevétele, akkor nem defacto monopóliummal való visszaélés-e, ha a google beintegrálja ezeket a találatokat a keresőjébe?

Elvégre a google a net kapuőre, és a ha a kapuőr ingyen osztogatja a sört az érkezőknek, akkor a kapun belépve már nem kell megvenned egy ottani kisboltban. :D
Most csak akkor annyi lett a terkepben a valtozas, hogy lokalizaltak? En tudtam felvinni helyi vallalkozast korabban is.
@morph: Add meg az e-mail címed, és küldöm a hozzáférést
Vagy, hogy eddig nem keresett a kozelben? Most rakerestem jol mukodik (ha ez volt az ujitas)..:
img515.imageshack.us/i/photoql.jpg/
@agyvihar:
igen. ez egy cégkereső. és ahogy nézem benne van a port.hu adatbázisa.
@Konflikt: Majd ha kijátszott magát "morph", akkor odaadom neked is. ;)
vagy mégse az. szóval ez az internetes szaknévsoroknak erős konkurenciája lesz. meg persze a nem térképes keresőknek. magának a google-nek is.
@Takács Árpád: (csak mert látom, hogy flickr-en fenn vagy)
Jó hallani, hogy dolgoznak. Ez a térkép most jól sikerült.:)
@[nev]: igen, az LBC ezentúl működik Magyarországon is. Megadod az adatokat, aztán egy gép felhív telefonon és mond egy ötjegyű számot, amit meg kell adni a honlapon. :)
Egyebkent hibat bejelenteni hol lehet? Ha angolul felvettem mar korabban a kategoriakat, akkor az a magyarban nem jelenik meg, ill. hibat jelez ha fel akarok venni ujakat.
@[nev]: árukeresőt ez sokkal kevésbé ( semennyire) érinti mint az olyan site-okat amelyek lokáélis kereséseket szolgálnak ki.
@Longhand:
igazad van. elsőre azt hittem, hogy a google egy új árukeresőt dob piacra. olyasmit mint a ciao (ami a bing része), vagy mint az arukereso. de nem. a meglévő cégkeresőt lokalizálták.
@M. Adrián:
töröld ki a régi címet, és vegyél fel egy újat. nekem is ugyanez volt.

régebben kipróbáltam valami kamu amerikai címmel (aaa aaa, a vicc, hogy volt valhol nebraskában ilyen városrész, meg utca, gondolom elől akartak lenni a telefonkönyvben), és azt nem engedte módosítani. azt a bejegyzést töröltem. átállítottam a nyelvet - settings - magyarra, és így működött a dolog.
@Takács Árpád: na, a kommentfelulet nem cset. tessek a post temajanal maradni.
Szuper, ez azt jelenti, hogy a Layar mostantól nem csak Wikipédia bejegyzéseket és Panoramio fotókat dob majd fel.
csak nekem tűnt fel hogy végre nem is tudom hány év után frissítették a magyar autópályahálózatot a maps-en?

pl m7es több tavaly nyáron vagy elötte átadott szakasza szerintem múlt héten még nem volt benne, de az m0-s "új" szakaszára sem esküdnék meg
maps.google.hu, jobb ez a link, mert így egyből MOra ugrik :)
A strítvjú az nem ombudsmanos kérdés miatt ugrott kútba? Szerintem.
Sziasztok.
Abban az esetben, ha az üzlet fent van a térképen, de rossz helyen van megjelölve, lehet tenni valamit? Tehát a meglévő helyzetét lehet valahogy módosítani? Vagy létre kell hozni ugyanolyan névvel másikat és azt a megfelelő helyre tenni?

Tozo
@Tozo: ha tiéd az üzlet, akkor bereggeled és ha már megvan egyszer/többször, akkor felajánlja, hogy igényled ezt a profilt, és miután azonosítottad az új profilt, összeolvad.

angolul "claim" volt, magyarul nem tudom
@Itschykhatschy: A rendezvényen a Peresztegi azt mondta, hogy folyamatosan egyeztetnek az ombudsman jogászai a Google jogászaival és majd ha jutnak valamire, akkor +pár hónappal később (további fotózás+feldolgozás) lesz rilíz
imho ez jövő nyár minimum
@aDoayen@HWSW: Köszi szépen a segítséget. Igazából még annyi problémám van, hogy hiába állítom be a helyes koordinátákat, attól függetlenül még mindig az alapértelmezett helyen jeleníti meg az üzletet (de lehet ez majd idővel be fog állni).
Mindenesetre köszi a segítséget!
Azért a Szentendrei-félsziget csak megmaradt. De legalább már nem enged balra kanyarodni a Rákócziról a Blahánál. Azért még maradok a magyar oldalaknál, pl. a Margit hídon csúnyán átkerget.
Ez okés lenne, de a Google maps térképe annyira elavult, hogy rossz nézni. rengeteg új út nincs rajta amik már évek óta megépültek, házszámozás rossz, stb. mindez miért? mert teleatlast használ.
a microsoft (bár tudom, hogy itt mindenki utálja) madártávlatból mutatja az utcákat. így nem látszanak az arcok, rendszámok, és nem lehet belátni az ablakon. és nem kell elhomályosítani ezeket, mert a légifelvételen ezek eleve el vannak homályosodva. viszont az épített objektumok részletei elég jól látszanak. főleg ha van seadragon. a közterekről meg elég jó montázsok készítenek. főleg, hogy van photosynth. a közterek ugyebár szabadon fényképezhetők, hiszen azokon többnyire középületek vannak, ellentétben az utcákkal.

ezt csak azért mondom, mert sokan szokták mondani, hogy nehogy már tilos legyen fényképezni a bazilikát. igen ám, de az középület. ott nem kell a tulajdonostól engedélyt kérni, legfeljebb a helyhatóságtól egy elvi beleegyezést ha sziszematikusan fényképezel.

ez azonban a street view esetén kevés. simán perelhető a dolog. és aki úgy nyújt be egy kereset, hogy akár csak egy kicsi sérelem érte, beláttak egy kicsit az ablakán, vagy látszik egy kicsit az arca, vagy a rendszáma egy szex shop előtt, vagy akármi hasonló, akkor a google bármilyen jó jogászokkal rendelkezik simán elbukja a pert a kontinensen. nem tudom, hogy a kontinensen miért utálják őket, de én még nem találkoztam olyan jogásszal aki kicsit is jó véleménnyel lenne róluk. főleg amikor olyanokat mondanak, hogy a google egy offshore cég úgy szolgáltat itt, hogy nem fizet adót, vagy alig fizet. nem teremt munkahelyet, vagy alig teremt. és ezzel szemben áll egy európai adófizető. amikor az emberek ilyeneket mondanak adatvédelemmel foglalkozó jogászoknak akkor elég nyilvánvaló, hogy hova állnak.

és rögtön azt mondják, hogy szisztematikusan magánépületeket az utcáról fényképezni úgy, hogy azonosíthatók az autók, és a személyek szimplán jogellenes. és ha valakit sérelem ért, akkor a perelhető. és mondhat akármit az ombudsman. mondom valamiért a google ellen alakult ki ilyen közhangulat, amikor a norc fényképezett senki se tiltakozott. de a norc-ra nem lehet azt mondani, hogy offshore, és nem lehet velük kapcsolatban különféle adatvédelmi aggályokat felvetni.

a microsoft eszközei szerintem ezen a téren messze lehagyta a google-t. bár tudom, hogy googlisztánban nem illik ilyet mondani.
nekem kurva nagy csalódás a google maps vállalkozás beregisztrálás, majd megtekintés része

mert úgy gondolom akkor lenne ennek igazán értelme, ha lenne egy gomb a térképen, hogy vállalkozások megjelenítése, de ilyen sehol nincs, csak akkor fogod látni a vállalkozást, ha a pl. a nevével rákerestél, az ismeretleneket nem fogod látni az utcában, csak azokat fogod tudni megtalálni amelyekre sikerül valamilyen címszóval rákeresni

ezt itt egy kicsit részletesebben leírtam
baratcsaba.hu/blog/google-maps-csalodas/
oké. de milyen vállalakozásokat jelenítsen meg. írd be "budapest internet marketing" és mindjárt dob 455 találatot.