Jönnek a magyar tinik a Twitterre

Sorra jelennek meg a tinédzserek körében népszerű magyar hírességek a Twitteren. A CelebsTalk immár 50 magyar celebet figyel rendeszeresen.

Ugyanakkor épp a Yamm indulása óta vált láthatóvá, hogy egy-két magyar híresség nagyon rövid idő alatt komoly rajongótábort épített fel maga köré.

A Yamm statisztikái szerint például az elmúlt két hétben frissen regisztrált felhasználók 13 százaléka Éder Krisztiánt, 11%-a Brasch Bencét, 6 százaléka pedig Zimány Lindát követi.

Éder Krisztián esetében további érdekesség, hogy közel 3000 követőjének majdnem ötöde olyan twitterező, akiknek első ismerőse Éder volt. Vagyis feltehetően ők a celeb miatt regisztráltak a Twitterre.

A celebek nem csak saját rajongóikat hozzák a Twitterre, de egyszersmind nagyobb aktivitásra is késztetik követőiket, mint az early adopterek. Éder átlagban 2.2 választ kap twitenként. Brasch Bencénél ez az arány 2.4, míg Zimány Lindánál 1.3. Ez azt jelenti, hogy a hírességek minden megnyilvánulása reakcióra készteti rajongóikat.

Azt gondolnánk, hogy az early adopter / geek rétegnél tudatosabb és aktívabb a párbeszéd. Ugyanakkor a statisztikák nem igazolják ezt a várakozást. (Az ntv-sek arányai: @hh 0.8, @doransky 0.5, @angelday 0.9).

Bár a fenti adatokból még nem látszik egyértelműen, azért már megelőlegezhetjük, hogy a következő fél évben a Twitteren még nagyobb számban fognak megjelenni a tinédzserek, és átveszik az early adopterek által bemelegített irányító szerepet. Ez persze természetes folyamat minden közösségi szájt esetében.

A Twitteren is egyre nagyobbra fognak nőni az egymásról keveset tudó hubok. elindul a klikkesedés. Nem valószínű, hogy a celebrajongó tinik és a geekek közt nagy lesz az átjárás. Ugyanakkor mindkét csoport jól ellesz a szolgáltatásban.

Az egész átrendeződésnek csupán annyi lesz a hatása, hogy a trending topikokat egyre kevésbé a geekek, mint inkább a tinik által felkapott témák fogják uralni.

A telepesek kora lassan lezárul a magyar Twitteren...

Az adatokért köszönet a Yamm munkatársainak...

Címkék: magyar kommuniti twitter yamm.hu celebstalk.hu
2009.12.16. 16:04. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kíváncsi vagyok, hogy ez mennyire fogja érinte a myvip-et, aki tipikusan a magyar tinikben volt erős, hiszen az a korosztály nagyon szívesen használta.
Ők most együtt használják majd a két szolgáltatást vagy áttérnek a Twiterre?
nabah, oda is csak a bulvár miatt jönnek...
ha legalább sejtésem lenne, hogy kik ezek a celebek... :)
@lipilee: hát nekem is kellett guglizni rendesen :)
@Ernő (WebSEO): asszem nem egészen helyettesítő termékei egymásnak...
én se töröltem magam facebookról, csak mert elkezdtem twittelni :D

vagy nem is értem ezt a gondolatot....
na akkor sürgősen levágom azokat a kontaktokat, amik esetleg kötnének egy másik klikkhez.
Egyebkent meg lehet en vagyok a kulturbunko, de ki ez a 3 "celeb"? :D
Úgy látszik, mégis vannak kis átjárók.
@szaboz_cc a veteránok (telepesek) között és a Celebstalkon is nagyon nyomja:)
na meg kiadom az utasítást a rajongóimnak, hogy aki ilyen senkiháziakat mer RT-zni vagy még csak replyzni vagy bármi, megy a block :)kemény kézzel kell twitterezni bazz
@sensimilla: De egyszerre nem lehetsz te sem két helyen :) Nézegettem most a Twittert és tényleg nagyon sok a tini, nyilván néhányan most a Twitteren nyomulnak inkább, mert az az újdonság és kevésbé használják a régebbi dolgokat.

Vagy elbeszélünk egymás mellett :)
Geekeknek vegso menedekkent meg ott van az identi.ca, a twitter mar tul elterjedt, ezek utan meg plane. Hihetetlen, hogy ma mar barki mikrobloggolhat :]
Még mindig nem szabad fikázni a Twittert ebben a blogban?
@Bit Rot: eddig is szabadott. (bar a "nem ertem, mi az ertelme a twitternek?"-jellegu fikat szerintem mar maga a joisten is nagyon unja.) amit viszont nem szabad: tok masrol irni, mint ami a post temaja. ennyi a szabaly. #fyi
na mondjuk meg is lehet nézni, hogy pár közeli ismerősét leszámítva éder krisztiánnak... kik azok akik követik... 7-13 éves lányok, akiknek a twitterezés kimerül abban, hogy 1-1 beszúrt fotójára "aaaaajj de cukiii (L)" felkiáltással reagálnak.
bár az tény, hogy ez az éder gyerek nagyságrendekkel értelmesebb dologra használja a twittert mint pl zimány linda.
nézzük csak meg pl lindácska utolsó 10 twtittje szól-e egyáltalán valamiről?
mondjuk félig meddig a trend most az egyébként, hogy egyre több kocka celeb lesz, lásd amerikai studiók a sorozatokban, mozifilmekben egyre többször ad fő és mellék szerepeket kocka karaktereknek

legutóbb például az igen jól zombiland, ahol a fő túlélő egy wow-os kocka
Engem valahogy ez a twitter dolog nem hoz lázba. Igaz, nem is vagyok már tini. :)
Ne haragudjatok, de én hányok ettől a celebtwittertől. Tudom, az én hibám... :)
@Ernő (WebSEO):
nyilván érdemes lenne integrálniuk.

@hírbehozó:
minden komment offtopic. ez is. azt ezt megelőző is. mindegyik. fyi. ;-)
@[imi]: teljesen igazad van. Rövid időn belül egy rossz chat szintjére fog lesüllyedni a twitter, legalábbis hazánnkban, hála celebjeinknek és az őket követő tiniknek.
@kovacs.daniel: azert nem kell ennyire vegletesen latni a jovot szerintem. ha nem akarod, nem koveted oket. es ha nem akarod, akkor a rajongoikat sem koveted. vagy egyenesen letiltod. ennyi.
Ahol a celebek (hogy utálom ezt a szót amúgy!) megjelennek, kő kövön nem marad! Majd az lesz az igazán jó amikor megjelennek a hamis twitter-profilok is... XD
@hirbehozo mar egy evvel ez elott is leginkabb egy publikus chatre hasonlitott a twitter vagy legalabb a turulcsirip. A korai felhasznalok, ismerosok mindenfele, mar-mar maganugyrol beszelgettek, igy ahhoz kepest, hogy a kezdetekben meg gyors informacio forrasnak szamitott, kesobb egy zajos es unalmas semmive lett. Az ember ne az interneten es foleg ne pubikusan chateljen, mert az nem erdekel senkit, hogy hany szemolcs nott a homlokara. Kezdetekben jottek a linkek ~szakmabeliektol, aztan meg lett ez, ami szurhetetlenne es emiatt hasznalhatatlanna valt. Hiaba csak azokat kovetted, akiktol azt varod, hogy erdekeset irnak, nem csak azt fognak, mert a twitteren szocializalodnak, itt osztjak meg a mindenfele bajukat. Nem szurheto, nem lehet vele semmmit kezdeni egyelore..
@Ajnasz: Bizonyos dolgokban igazad van. Nagyon jó a twitter addig, ameddig egész nap tudod nézni, hogy mi történik és követed az eseményeket. Egy idő után viszont képtelen vagy megszűrni a kommunikációt, hogy mi jön... és egyszerűen elúszol. Annyi az infó, hogy nem érsz a végére...
Vannak olyan arcok, akik 10.000-20.000 tweetert követnek, mi értelme ennek?

Semmi.. pontosabban nem "semmi", hanem az ismertség, hogy minél több helyen legyen ott, de nem azért követi ezeket az embereket, mert érdekli a másik, hanem hogy ő magát sokkal jobban promózza... és amikor már több lesz a "vadász", mint a fóka.. többen akarják eladni a saját vackukat akkor átmegy egy hatalmas spambe az egész :)

Követek olyan csávót aki folyamatosan a 20 azonos Google Adwords bejegyzését promózza, semmi mást. MOndjuk a bejegyzések nagyon jók, de új tartalma 2009 júl óta nincsen, csak ugyanazokat löki ki naponta többször. Na ez jó hosszú lett :)
@Barát Csaba
"...legutóbb például az igen jól zombiland, ahol a fő túlélő egy wow-os kocka..."

Nem igaz, egy wow-os kocka nem tud futni :)))

Ez inkább L4D-es lesz :)))
Úgy nézem nem volt elég a webisztánt törölni az rss olvasóból, már a hvg is erre a sorsa kell hogy jusson.
A sok twitter szarság miatt léptem innen, most meg ismét egy twitteres hír talál meg a hvg-n keresztül. Kurva kapcsolati hálók.
@atko: az hagyján, de még kommentelsz is. amit nagyon köszönünk. további szép napot.
ez a nyilvanos chat dolog sztem nem olyan veszelyes
ignoralod ami nem erdekel, reagalsz arra ami erdekel (ha semmi erdekeset nem latsz akkor unalmas embereket kovetsz :D)
ahogy en latom az angolok (lehet h mashol is) kb sms helyett hasznaljak egy csomoszor, ilyen "mos erek be a vonattal te hol leszel" szintu tweeteket is eleg gyakran latok

spammerek meg fakecelebprofilok mindenhol vannak
@kovacs.daniel: Szerintem ebből teljesen ki lehet maradni, ha más "klikket" követ az ember. De az tény, hogy nálunk ez a trend...
@MCsaba: már jó ideje volt pl kamu vj zola twitter, de sajnos hamar rá lehetett jönni, hogy fake.
Szerencsére könnyű kiszűrni őket egy -xd paraméterrel.
amúgy körülbelül mennyi twitter felhasználó van mo-on??