Flash lejátszó nélkül is működik a YouTube

Adobe Flash nélkül is használható már a legnépszerűbb videómegosztó szájt. A kísérleti fícsör lényege, hogy a megszokott flashlejátszó helyett natív lejátszóban nézhetők a videók.

A HTML5 lejátszó egyelőre csak Chrome-ban és Safarival (v4+) működik, és pár problémát (hirdetésmegjelenítés, full screen mód) még nem sikerült megoldani, de cserébe nem fog a flashpalyer miatt összeomlani váratlanul a böngészőnk, és nem is kell állandóan a flashplayer különféle verzióit töltögetni, installálni, stb - ami nagyon fontos, életminőségjavító intézkedés.

A kipróbáláshoz tehát Chrome-van vagy Safariban kell megnyitni ezt az oldalt. A kísérleti mód engedélyezését követően már használhatjuk is a YouTube-ot az új lejátszóval.

Egyelőre még akad, szakad, de alényeg, hogy van remény, van megújulás, van jövő. HTML5 rocks!

Címkék: dev flash youtube videómegosztók kísérleti
2010.01.21. 18:27. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

de csak azok a videók jönnek be igy amit innen keresek,és azok közül sem mindegyik
A nagy kérdés: HTML5 alatt is szaggat-e :)
Áhhh....ezt el sem hiszem....
Gördülékeny..videóban gyorsan ugrik...

Le az Adobe Flash-sel.. :D
gondolom a Chrome OS végett... merthogy ott nem lesz Flash player telepítés, meg Acrobat se, meg semmi... lévén hogy a Chrome-on kívül semmi nem lesz a gépen :) Minden szolgáltatás netes (docs, rss reader, stb.)

Mekkora ciki lett volna, ha kijön a Chrome OS-es notebook és nem lehet youtube-ot nézni vele, úgyhogy lett flashmentes youtube :)
Nálam nem akad, nem szakad, nagy az öröm :DDD
kész csoda, de linux alatt chrome beta-val tökéletes.
Cserébe csak a legkisebb felbontást mutatja, nem is lehet változtatni, úgyhogy felejtős :(
Éppen ideje! Az mekkora szégyen, hogy már idestova 5 éve van 64 bites oprendszer, de az Adobe még nem készített 64 bites flash playert. Így tulajdonképpen nagymértékben használhatatlanok a 64 bites böngészők, hála nekik.
ennek mar 5 eve be kellett volna epulnie a bongeszobe nem?
Kíváncsi leszek a végeredményre. Bár lehet, YouTube se lesz, ha benyújtja nekik a számlát a Magyarországról megnézett videók után az Artisjus...
könnyek szöknek a szemembe... emlékszem pár éve még azt a szar real player kellett feltelepíteni ha böngészőből akartam videót lejátszani erre kiderül, hogy a jövőben flashre se lesz szükség, hihetetlen.
Nemcsak, hogy szukseg lesz flashre (nem feltetlenul videohoz), de mas hasonlo bosszanto dologra is. Pl. a silverlight is tul jo, sajnos.
Nekem a simítással van gondom. Másnak megy, vagy mindenkinek pixeles?
Én nem is értem, hogy amikor évek óta a videók uralták el az internetet, hogy nem tud minden böngésző alapból videót lejátszani mindenféle flash nélkül. Nyilván mindenki a szabványra várt, de mondjuk egy bátor Firefox vagy akárki flash-mentesíthette volna már a gépeket.

Remélem a flash-es tartalmak is kihalnak idővel. Bár félő, hogy jön helyette a Silverlight, annak meg majd nyilván kell konkurencia.

Nem lehetne valami kultúrált, gyártó független grafikus megoldás a HTML 6-ba, mondjuk 2012-ig, mielőtt a Maják kinyírják a világot? ;)
Egyébként egyelőre tényleg a szemnek kellemesebben elmosott a flash lejátszás, a Chrome-os HTML5 olyan, mintha rosszabb felbontású videót néznék és "kockásodna" a tömörítés miatt. De reméljük ez hamarosan javulni fog. Egyébként kevésbé terheli a procit.
@schawo2: Nekem is pixeles, szal felejős....
Nekem azt mondja chrome -ba,h chrome kellene :/ 4.0.295.0 Van frissebb?
Ugyanaz az mp4 megy egy ugyanolyan ablakban, lemaradtam valamiről?
A laptopom úgysem szereti a flash-t.. :D Pedig föl van rá telepítve!!

@kitvalasztanal.hu - Tippelős választási oldal: Nekem ment, pedig csak a 3.0.195.38-as verzió van fönt az asztali pc-n!
Hát én akárhogy join, csak a sima flash jön továbbra is.
beállítva.
müködik.
helyes:)
Hm..
Ha nálam újabb verzió és mégsem, akkor most mi van?
Magyar, az lehet gond?
és már a Vimeo is: vimeo.com/blog:268 bármelyik video alatt van egy link, hogy switch to.. (persze, megjegyzi a beállítást)
chromiumban nem müxik (build 36957)
Firefoxban is megy, csak mikor ezt kirakták az oldalra, még nem jelent meg a 3.6.
@Compucius: youtube nem megy firefox alatt, mert más kodeket támogat.