A Facebook újra felemelheti a Microsoftot

A tegnapi Facebook konferenciát nézve szemet szúrhatott, hogy az első körös támogatott szájtok között feltűnt a Docs nevű szolgáltatás is. A Microsoft a Docs-szal próbálja szexivé tenni az internetezők számára az Office-t. A Docs nem csak ingyenes, hanem regisztrációmentes is: egyszerűen a Facebook azonosítónkkal tudjuk igénybe venni a Google Docs konkurensének megálmodott szolgáltatást. (Már ha vagyunk olyan szerencsések, és van meghívónk.)

Vegyük ide, hogy - micsoda véletlen! - éppen tegnap jelentette be a Microsoft, hogy nagyobb frissítés következik a három stratégiailag fontos webes szolgáltatásánál (MSN, Hotmail, Essentials). Bár a postból sok konkrétum egyelőre nem derül ki, a következő pár mondat azért sejtet néhány dolgot...

People have hundreds of “friends” across numerous social networks and sharing sites, but most people still spend most of their time communicating with a core group of people. To stay up to date with these "real friends" you have to go from site to site and wade through long lists of posts. And really, most people don’t need another social network – the one they have is just fine.  Messenger will always be great for IM, and we’ll do more to make those conversations even richer. But Messenger is evolving into a companion for your social networks, so you can stay in touch more easily with your closest friends across the many services you and they use.

Nem nehéz kitalálni, hogy mi következik: a Microsoft legsikeresebb webes szolgáltatásaiba is mélyen fog integrálódni a Facebook (és talán a Twitter?). Gondolom, valami olyasmi várható, hogy az MSN-ben megjelennek majd a facebookos ismerősök, státuszüzenetek, eseménymeghívók, képek, bármi. Szóval oda-vissza működni fog az msn-ezés és a fészbúkozás.

Ha tovább olvassuk a postot, a Hotmaillel kapcsolatban is azt sejtetik, hogy jön a mély Facebook-integráció kora (reszkess Google Buzz!): 

Email today is a lot more than plain text – it is the way we get things done. It's where we conduct business, keep up with social networking updates, and share photos, documents and links with friends and co-workers. Similarly, your “contact list” isn’t just people you send email to anymore – it is a long list of people you communicate with in the social networks you use every day.

Persze joggal kétkedhetünk abban, hogy a Microsoft ezúttal tényleg képes lesz jól és használhatóan emelni online szolgáltatásai színvonalán.

Ugyanakkor azt is vegyük figyelembe, hogy a Microsoft két és fél évvel ezelőtt jó ütemben vásárolta be magát a Facebookba. A stratégiai együttműködés komolyságát először a Bing kereső Facebookba integrálása mutatta. A mostani fejlemények pedig azt vetítik előre, hogy a Facebook és a Microsoft a jövőben is komoly és szoros partnerségben marad.

És - tekintve a Facebook lehengerlő sikerességét - elképzelhető, hogy ez adhatja az esélyt a Microsoft számára ahhoz, hogy visszatérjen a webes szolgáltatók óriásai közé.

Bár arra is nagyobb összegben mernék fogadni, hogy a Google-nál nem ülnek a babérjaikon...

Címkék: microsoft msn üzlet facebook hotmail
2010.04.22. 12:28. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

google..
meg a legbenabb (legbugosabb) facebook funkciok (facebook-on belul vagy kivul) is sokkal jobbak, mint a google legjobb kozossegi probalkozasai.. emlekszik meg valaki a buzzra? vagy a wave-re? egyaltalan mit akartak ezekkel, nem is ertem..
ha tovabbra is ilyenekkel jon elo a google, akkor nem sokra jutnak, a facebook eleg nagy leptekkel halad, meg ha nem is teljesen faszak az o dolgaik sem.
@szjmn
Ez eddig minden google szolgáltatást hasztalannak találtam, erre te megemlíted azt a kettőt ami végre nekem is tetszett :D
A Wave szerintem egy nagyon jó ötlet volt,csak hát elfelejtette a googli hogy a webnek csak egy igen elenyésző százaléka számit nerd-nek, így egy kicsit átláthatóbb UI nem ártana ^^
A Buzz meg jól müxik az ismerőseim körében, szóval arra amire ki lett találva, hasznos.

Minden más? Koppintás és nem túl jó minőségű. Persze ha leszámítom a mailt, amit ugyancsak szeretek.

Vicces... sose gondoltam, hogy egyszer majd én fogom védeni egy posztban a googlit... mindent el kell kezdeni egyszer.
@Kaleb: nem is azt mondom, hogy nem mukodik vagy hasznalhatatlan. inkabb ugy ertem, hogy nem hasznaljak (elegen), mert nem latszik hogy mi az ertelme, mire jo, miert jobb + reszben pont az altalad emlitett okok miatt is. es ezert en ugy latom hogy nem igazan sikeresek.
persze azert hasznaljak (a google notebook-ot is biztos boldogan hasznaljak meg sokan), de ahogy latom korant sem akkora lelkesedessel, mint amit a bejelentes koruli hajp alapjan gondolnank.
vegyük azt is észre, hogy a google-t (erőforrásait) lassan fél éve egészen más dolgok kötik le, pl. vírust írtanak, jelszavakat változtatnak, átírogatják a gaia-t, apróságok..

a buzz februári bevezetése is más állapotban találta volna szerencsétlen szolgáltatást, ha többen csiszolhatták volna, gondolom nem volt akkora prioritás...
@szjmn: szerintem a Wave egy baromi jó dolog, csak az a baj, hogy egyelőre senki se használja, így nincs is miért belépni :) azt érzem, hogy egyelőre a Google direkt pihenteti a dolgot, elindította a szokásos béta fázisban, aztán ott is maradt.
a Buzznak már én sem látom akkora értelmét, legalábbis a facebook mellett nem hiányzik még az is, a Twittert meg soha nem tudtam megszeretni, de lehet h csak azért, mert azt se használja szinte senki sem az ismerőseim közül...
A Simonyi Konferencián az egyik google programozó is előadott, utána beszélgettünk pár szót, arról, hogy mit is csinál ő pontosan és mivel foglalkoznak mostanság.

háát én nem értek a programozáshoz, és Lukács csak egy apró fogaskerék a nagy google rendszerében, de ők pl valahogy az egész programozás rendszerük újraalkotásán dolgoznak, mindenfajta programfordítókat meg hálózati forrásfájl kezeléseket írnak, amik eddig is voltak nekik, de most kvázi nulláról újracsinálják, tanulva hibákból és építkezve a tapasztalatokból...

Alapvetően az lejött nekem a szavaiból, hogy kellően rabszolga sors az ami nekik jutott, és meg vannak hajtva mint a singer varrógép, szóval nem tudom, hogy mennyire lesz ez majd látványos de sztem valami nagyobb dologra készül a gugli, ha ennyire átalakítják a dolgaikat.

A nap végén a felhasználók csak nyerhetnek azzal, ha a piac többszereplős és egymással versengve jobb és jobb újabb és innovatív szolgáltatások látnak napvilágot.

és FB rulez és Google rulez ;-)
@szcsongor: tenyleg tok jo a wave, de nem tudom mire hasznalhatnam :) es szerintem sokan masok se. es akik szerint jo, azok is elismerik (pl. te, vagy Kaleb), hogy nem hasznaljak elegen, igy pedig erdektelen. nem talalkoztam meg emberrel, aki napi szinten aktiv kommunikaciora/munkara hasznalna a wave-et.
pedig tenyleg tok jo lenne, sok esetben kivalthatna az emailt es az IM-eket egyszerre. es mivel opensource cucc, ezert akar vallalati belso kommunikacios/projektmanagement/bugtracking rendszernek is lehetne hasznalni. ez utobbirol mondjuk nem sokat hallottam, hogy a gyakorlatban mennyire valt be, pedig ez nagyon erdekelne!

szoval jo, meg vannak benne lehetosegek, megse zeng attol az internet hogy mekkora siker..
a buzz kicsit mas, az mar most sikeresebbnek latszik. nekem egyebkent azzal is fenntartasaim vannak, de az mar az en bajom :) facebook es twitter utan meg egy harmadik kvazi status szolgaltatas, ami bepofatlankodik az amugyis tobbszaz olvasatlan mailem koze?.. inkabb letiltottam :)
@mediakurva: a teljesitmenyoptimalizalas sosem art..
a facebook is felig ujrairta a php-t, azon asszem kb egy ember dolgozott 1-2 even keresztul :)