Teszteld, hogy mennyire biztonságosak a Facebook-beállításaid!

Vannak ezek a szájtok, amik kereshetővé teszik a facebookos státuszfrissítéseket. Amik persze amúgy is kereshetők. Bárki eléri őket. Mint az iménti link alatt is látható, sokan nem is sejtik, hogy amiket megosztanak magukról, azok az információk mások számára is elérhetőek.

Ezért a zavarodottságért sokat tesz maga a Facebook is, azzal, hogy nagyon bonyolulttá és körülményessé tették a privacy beállításokat. Persze azzal védekeznek, hogy ők csupán szofisztikálttá, részletesebbé tették a rendszert. De valójában csak elbonyolították azt, mégpedig úgy hogy a felhasználók dönt többségének eszébe se jusson bajlódni ezzel az egésszel. (Hogy miért van így, arról majd máskor írunk.)

Nos, a legegyszerűbb módszer, ha leteszteljük, hogy mennyire biztonságosak a személyes beállításaink. Nekem 6-ból 1 esetben volt nem biztonságos a beállításom. A teszt szerint saját ismerőseim véletlenül megoszthatnak másokkal velem kapcsolatos információkat. Ezt a beállítást itt szerkeszthetjük.

Hozzátenném, hogy engem például nem zavar, ha ismerőseim megosztják az általam Facebookon publikált linkeket. És általában is elmondható az az örök privacy szabály: ne viselkedj úgy a neten, hogy megbánd, ha fény derül rá. Legalábbis közösségi szájtok esetében ez mindenképpen jó tanács. Ettől függetlenül azért nem árt, ha valódi baráti kapcsolataink megmaradnak a privacy burok alatt.

Mert nem csak online közösségi lét, de online magánélet is létezik a világon.

Akit a fent említett Privacy Scannernél is részletesebben érdekel a saját biztonsági szintje, kattintson ide.

Persze csak egy dolog odafigyelni személyes beállításainkra. Ugyanilyen fontos arra is ügyelni, hogy hova klikkelünk...

A fenti videóban említett védelem a Defensio. Érdemes ezt is kipróbálni, márcsak azért is, mert nincs az a tudatos netező, aki ne kattintana legalább egyszer-egyszer gyanús linkekre. Régen az operációs rendszert, majd a böngészőt védtük a támadások ellen. Ma pedig ugyanilyen fontos a közösségi tereink védelme.

Címkék: spam biztonság privacy vírus facebook
2010.05.17. 22:30. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hát én az amúgy is publikus twitter küldöm be facebookra státusznak, ott semmit nem írok.

csak a fotóimat védtem le, ne kukkoljon senki aki nem friend vagy friendoffriend :)
én vmennyire letiltottam. de sok mindent nem. pl, a legegyszerűbb adatvédelem az, hogy amit nem akarsz más orrára kötni, azt nem lájkolod.
Az első 6ból 4et jelenít csak meg, a 2. pedig semmilyen változtatásra nem reagál:(
Na igen, a legegyszerűbb adatvédelem még mindig: amit nem akarsz nyilvánosságra hozni, azt nem teszed fel a netre.
Hasznos :)
A sexiest videot kismillioan letoltottek, kaptam en is vagy ot "meghivot" hozza. Emberek hihetetlenek. Amit sose ertek az az, hogy pl miert nem veri ki a biztositekot egyeseknel hogy magyar ismeroseik angolul irnak nekik (leginkabb akkor amikor az adott emberek kozt nem divat az angol kommunikacio). Ha masbol nem, ebbol tudni illene h vmi kakis.
Az emberek (tudatlanságára), óvatlanságára, mindig jól jövedelmező piacot lehet építeni.
Már látom magam előtt, a fészbúk-védelmi cégek ajánlatait :)
@Gerusz: Ez sajnos nem feltétlen igaz. Példa: kíváncsi voltam, hogy egy kollegám melyik kolleganőnkkel van kapcsolatban. (más kérdés, hogy milyen dolog más magánéletében vájkálni) Ezt Ő magánügynek tartja - joggal - és ennek megfelelően nem is találni az oldalán ezzel kapcsolatos fényképet. Ellenben a lánya feltett egy fotót, amin rajta van az apja. És használta azt a facebook feature-t, hogy nevesíteni lehet a képen szereplőket. Ezenkívül a facebook egyes embereknél nem csak a saját fotóikat jelzi, hanem azokat is amelyeken szerepelnek. Hoppá, a lánya képén bizony ott van a kolleganő is. Ennyi, hiába volt a kollega óvatos, lebukott. (nem bukott le, mivel se neki, se másnak nem mondtam el mit találtam.)
A fentieknek a lényege, hogy a facebookon úgy is kiderülhetnek rólad dolgok, hogy te amúgy baromira vigyáztál.
bakker egyre jobb ez a webisztán! ismét hasznos cikkel bővült a tudástáram. thx.
Olyat vajon lehet-e, hogy engem mások ne tudjanak "nevesíteni" képeken? Mondjuk Ő általuk feltöltött képeken? Nekem már csak ez a fájdalmam...
@hcpeter1: Igen, lehet. Adatvédelmi beállítások / Alkalmazások és weboldalak / Információk melyeket ismerőseid megoszthatnak rólad
@Gerusz: Érdekes, ott nekem csak a linkek, meg a honlap van beállítva. Mármint, hogy ezt oszthatják. Na, kérek valakit, hogy címkézzen már meg, vagy próbáljon.
@hcpeter1: Adatvédelmi beállítások / Ismerősök, Címkék és Kapcsolatok / Fényképek és videók rólam
Itt egyénileg beállítod, hogy a neveddel megcimkézett képeket csak te láthatsd.
@hcpeter1: ha megjelölnek, akkor a fotón a neved mellet látni fogod, hogy megjelölés eltávolítása.
sziasztok, nekem a téma nagyon aktuális. Ugyan hozzátok képest mindenképpen kezdő vagyok, de törekszem arra, hogy egyre több infóval tökéletes közösségi taggá váljak, csak egy a bökkenő:
Egyre inkább használom a facebookot, csak sokszor nem is tudom mit hogy lehet beállítani, kezelni.
Az imént láttam több úgymond felhaszánlói útmutatót kaptatok ti is...
Létezik egyébként ilyen a facebookhoz, vagy nincs - kerestem de nem találtam, csak echte angolul - ez megnehezíti a dolgom mert németesként az angolt csak úgy sejtem itt-ott értem - és aki tud angolul és internetül az vágja, aki nem, az meg hasonló kiszolgáltatottságnak van kitéve...mert kezdő felhasználók néha olyanra is kattintunk amit nem értünk.
De akkor hol kapok ehhez esetleg magyarul segítséget?
?????
Közben találtam egy oldalt, de azért várok még tippeket! :I
www.clear.hu/facebookmagyarul
@gurukreme: kapcsold at nemetre ogy minden van
Köszi, próba cseresznye!