Macbook lopás, konferencián

Nem pont erről szerettem volna írni ma, de ha már így alakultak az események, jobb ha leírom ide is. Legyen nyoma.

Történt, hogy meghívtak a Mobile Developers Day-re, a Kinnarps Ház-ba (szeretném hangsúlyozni, hogy a következő sztori bárhol megtörténhetett volna, és nem a rendezvénynek helyt adó cég hibája), hogy tartsak egy 40 perces keynote-ot arról, hogy mi történik ma az okostelefon piacon, meg úgy egyáltalán, mire lehet számítani a közeljövőben. (Maga a konferencia egyébként elég jó és színvonalas volt.)

Bár sok előadást tartottam már, a 40 perces időintervallum egész másfajta hozzáállást igényel, mint egy 5-10-15 perces előadás. Úgyhogy kedden éjszakába nyúlóan írtam, szerkesztettem a prezentációt. Lévén a keynote másnap reggel 8:20-kor kezdődött, és a preziben megírt prezentációmat a szervezőknek csak éjfél után küldtem el, jobbnak láttam, ha viszek magammal laptopot a konferenciára, hogy ne legyen probléma a helyszínen a prezis prezentáció futtatásával.

Mikor odaértem a konferenciára, világossá vált, hogy a szervezők tudják kezelni a prezi-s prezentációt, úgyhogy a MacBookra nem lesz szükségem az előadáshoz. Lévén zárt ruhatár nem volt a helyszínen, így a táskámat (benne a MacBookkal, a pulóveremmel, töltőkkel, kábelekkel és papírokkal) letettem a prezentáció végén az egyik szék mellé. Majd az 50 percesre nyúlt prezentáció után kimentem kávézni egyet, és mikor visszamentem az előadótérbe, gondoltam, nem furakodok megint előre, leülök csendben hátul, végighallgatom az előadásokat a szünetig, és majd akkor összeszedem a táskámat.

Mint szokásos, a konferenciákon az emberek bent hagyják a táskájukat az előadóteremben. Senki nem szeret a szünetekben telitömött laptoptáskákkal, hátizsákokkal közlekedni. Csakhogy az én táskámat, benne a laptoppal, valaki elemelte.

Én még nem hallottam hasonló esetet, főleg nem belépős, szakmai konferenciákon. Elég megdöbbentő eset.

Egyelőre kivárok. Bár a helyszínen ellenőrzik a biztonsági kamerás felvételeket, a résztvevők névsorát, egyelőre nem tettem a rendőrségen feljelentést. Bízva abban, hogy belátható időn belül előkerülnek a dolgaim.

Mindenesetre ideírom a Macbook paramétereit. Hátha esetleg látja valaki felbukkanni a weben: 

13" MacBook (fehér), 1.83Ghz/512MB/60GB/Combo/Mg KB

gyártási szám: 4H7061DPWGN

Szóval aki összefut ilyen típusú és konfigurációjú géppel, értesítsen. Illetve aki látott a konferencián valakit fehér Macbookkal, illetve egy (idehaza amúgy nem kapható) szürke Manhattan Portage táskával, szintén írjon a webisztan kukac gmail címre. És aki teheti, ossza meg ezt a postot Facebookon, Twitteren.

Köszönet, srácok

Címkék: apple konferencia macbook lopás lopott macbook
2010.12.09. 11:08. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nagy hiba nem tenni feljelentést.
Nagyon remélem, hogy meglesznek a dolgaid... :(
Ha igazolványaid is benne voltak, akkor muszáj feljelentést tenni. Egyébként a Te döntésed. Remélem valaki becsületes lesz és visszaadja a cuccaid.
Háát döbbenet!
Mi is ott voltunk konferencián s mikor bemondták, hogy eltünt valami, akkor teljesen ledöbbentem, hogy valaki "beregisztrál majd ellop" valamit ?!?!?

Egyébként én sosem hagyom ott a cuccom (most se tettem) inkább logjon ott a vállamon -az a tuti. (ilyen szempontbol nagyon pesszimista vagyok...)

Remélem videok mutatnak majd valamit...
Szerintem sem kellene várni feljelentéssel..

üdv:Farkas Attila
A feljelentést úgy tudom vissza is lehet majd vonni, ha mégis megkerülne.
elég merész. Az mekkora égés, ha kiderül egy szakmabeliről, hogy ellopta és a kamerák képe volt olyan jó felbontású, hogy egyértelműen bizonyítsa.. Hajrá hh!!!
1. Célszerű feljelentést tenni mindenképp, a büntetőeljárásban adott esetben a kárigényedet is érvényesítheted. Ráadásul itt reális esély van arra, hogy megtalálják az elkövetőt.

2. Széles körben elterjedt jogi tévhit, hogy igazolványok ellopása miatt kötelező feljelentést tenni, pedig nem.
Bazm, elképesztő hogy még itt is lopnak, egy belépős, reges eseményen.
Hihetetlen undorító dolog, komolyan.
hát ez mekkora szégyen! azért drukkolok!
max a kávészünetekre lehet bent hagyni a táskát, amit én személy szerint mindíg alaposan hozzácsatolok a székhez (ha lehetséges).
Gondolom a sunyibb tolvaja nem vacakol sokat, csak emeli és viszi a táskát faarccal, amit ilyenkor jól letör, hogy mögötte csörömpölve követi egy ülőalkalmatosság.
elég valószínűtlennek tartom hogy "szakmabeli" volt, biztos volt ott sok más dolgozó, hosztessz, biztonsági ember.

:(((
@deejayy: Én is úgy tudtam, de nem lehet (legalábbis öt éve nem lehetett), a rendőrség szünteti meg az eljárást, ha kiderül, hogy meglett, egyébként a te jóindulatod mellé kell a rendőré is, hogy megússza a tolvaj. Egyszer egy szobatársammal jártam így, elég arcátlanság volt az is, de nagyon rítt, hogy akkor ő most nem doktorálhat, ha priusza lesz. Behívták kicsit beszélgetni, aztán elengedték.
@darthwalk: ezt soha nem tudhatod, az esélye ugyanakkora - sőt, nagyobb: ha a sok más dolgozó egyike vette volna el a táskát, arra az előadást hallgatók felfigyeltek volna.
@darthwalk: sőt, mindenféle oldalakon lehetett rá jegyet nyerni, szóval minden boldog-boldogtalan bemehetett.

azért ez messze nem a krém volt
en meg aludni se veszem le magamrol a notebookot kb... nemhogy egy rendezvenyen itt a balkánon...
remélem, ha elkapják, életfogytig badás social alkalmazásfejlesztésre ítélik. :/
bazeg, én is benn hagytam a gépem+táskám, amíg az előtérben kávéztam. odakinn meg is kérdeztem a haverom, hogy bátor vagyok-e; ezek szerint az voltam. meg szerencsés is.
Tényleg szégyen, szomorú, meg minden, de hogy én a Szentéletűek Konferenciáján sem hagynám őrizetlenül a MacBook értékű cuccaim, az ziher. Biztos én nőttem fel rossz környéken :D
Engem meg megszóltak a szifon.com-on, hogy kapaszkodtam az iPad-omba. De legalább megvan még mindig.
vatera, apronet, expressz, iwiw es a tobbi hirdetohely folyamatos szondazasa szerintem melegen ajanlott 2-3 hetig.
@Csaggasz: Én is nyertem jegyet, de ettől még eszembe nem jutna lopni. Se gépet, se töltő tollat.

Ha valaki lopási szándékkal megy az nem bízza a véletlenre (hátha nyererek belépőt), hanem előkészíti, vagy netán rögtönöz.
Nem nyomok lájkot, de nagyon. És basszus, ne már, hogy ilyen országban élünk...
Ráadásul a tolvaj sokkal nagyobb kárt okoz, mint amennyi haszna van belőle.
Én folyamatosan kapaszkodtam a notebooktáskámba és nem csak azért, mert benne volt a Macbook, meg az iPad, hanem azért, mert a Macbookon ott volt az összes eddig megjelent játékunk forráskódokkal együtt. Ha ezt valaki lenyúlja, akkor az sokkal nagyobb veszteség lehet, mint a vas.
www.lopottlaptop.hu tedd fel a biztonsag kedveert ide is a geped...
"Egyelőre kivárok. Bár a helyszínen ellenőrzik a biztonsági kamerás felvételeket, a résztvevők névsorát, egyelőre nem tettem a rendőrségen feljelentést."

Ez nagy hiba.

Másrészt az ember ne hagyjon magára egy többszázezer Forintos értéket. Kényelemből pláne ne!

Magyarországon meg duplán ne!
@jtrencsenyi: encrypton, semmi?
(btw, jó eséllyel nem érdekli az egyszeri tolvajt, hogy mi van a gépen, ezért vagy eladja mindenestül - ekkor persze máshoz kerülnek az adatok, vagy leformázza/újratelepíti.)
Ez egy ilyen orszag. Pontosabban ilyenek vagyunk. TOlem eddig amit elloptak (pl. mobiltelefon es fajdalmasan draga mp3 lejatszo), azt mindig 'rendesemberek' tettek. Alkalom szulte tolvajok nem profi zsebesek. Hopp, ott maradt az aruhazban a probafulkeben, 3 perc mulva mar nincs sehol. A biztonsagis srac meg szettarta a kezet, hogy ilyenek a kedves vevok, naponta fordul elo, hogy valaki bent hagyja a taskajat es azt elviszi az utana kovetkezo.

De ha errol nem is akar tudomast venni az ember, akkor meg mindig ott vannak a profi tolvajok. Ugyan miert gondolod, hogy egy fizetos szakmai konferencian csak a szakma jelenik meg? Biztos van egy-ket rafkosabb bunozo, aki oda megy, ahol egyreszt nem szamitanak ra, masreszt sokkal nagyobb valoszinuseggel tud meglovasitani valami ertekes dolgot. Egy ilyen konfrol tudhato volt, hogy tele lesz (nagyreszt persze feleslegesen) laptopokkal. A beugro meg talan valami 3 rugo volt. Nem egy nagy ervagas, ha el tudsz vinni 1-2 taskat amivel keresel 1-200e-t. De

Emiatt aztan (meg amugy is) igen nagy szervezesi hiba, hogy egy ilyen rendezvenyen nincs orzott ruhatar, ertekmegorzo. Amugy is utalatos es iganytelen dolog, hogy a kabatodat hurcolni kell magaddal, vagy ha csak egy terem is van, akkor is tele van minden szek veluk. Ferjen mar bele.
@atleta.hu: nekem úgy tűnt, hogy a ruhatárnál mindig volt valaki, bár nem nevezném őrzöttnek, hiszen mindenki magának akasztgatta a kabátját. Azt meg úgysem tudja senki, hogy az az én táskám vagy a másé. Nincs más megoldás: nem szabad ennyire felelőtlennek lenni.
hogy torne el a keze... de egyebkent az elottem levohoz, szerintem tenyleg nagy hiba Nem feljelenteni, szerintem azt az 1 ora plusz papirmunkat megeri.
Hát Öcsém, ez a való világ.
Egyébként őszintén meg vagyok döbbenve, de nem az eseten, hanem a kommentelőkön.
Ti a Holdról jöttetek, vagy miért nem ismerős az ilyesmi?
úgy van, magyarországon nem hagyunk laptoptáskát méteres körön kívül. tudom, ez rajtad már nem segít, gergő, de már eggyel előrébb vagyunk, ha legalább páran megértik, hogy ez nem nyugat-európa.
totál hülye vagy hogy nem tettél feljelentést. lopás az lopás. nincs különbség. én még a konferenciaszervezőknek is megírtam volna, hogy melyik előadáson pontosan mikor tűnt el, hogy ők is segítsenek abban hogy kik lehettek akkor ott. nem kell szépelegni. és nem azért mert drága cucc, hanem mert ha meg lehet úszni, simán megteszik máskor is. egy barátnőm táskáját kb így vitték el színházból, feljelentést tett, kiderült hogy saját tolvaja van a színháznak, elkapták, (a videok alapján azonosították) és akik tettek feljelentést, azok visszakapták az azonosítható cuccaikat.
Itt súlyos naivitás, vagy konferencia-tapasztalat hiánya forog fent. A konferenciák szinte vonzzák a tolvajokat. A legtöbb konferenciára nem nagy kaland bejutni belépő/kitűző nélkül sem. Sehol nem lehet otthagyni a laptopot, a WC-re is vinni kell, ha a pódiumra mész előadni, oda is, és ha valakivel beszélgetsz a kávészünetben, fél szemed akkor is legyen rajta. És ez nem magyar specialitás, Belgiumban, például, pont ugyanez van.
Ettől még persze szurkolok, hogy előkerüljön a laptop, de tanácsom a feljelentés, mert ez nem egy csínytevő volt, aki jó útra térhet még.
ez döbbenet, törjön le a keze annak aki ilyet csinál
szerintem vegyel ujat, ilyen parameterekkel mar ugyis szemettelepre valo noti volt
mobilt, notit, asszonyt, gyereket felügyelet nélkül nem hagyunk.

régi kínai bölcsesség.
apropos, most olvastam hogy a Targus a Kensingtonnal közösen (!) kifejlesztett egy új , törhetetlen mobil biztonsági zárat, mely alapból tartalmaz 20 dkg cementet, 20 dkg sódert, 0,5 l vizet , egy vakolókanalat. állítólag 2 perc alatt lebetonozható vele a noti, mobil, stb. a DeLux készlet tartalmazza az extraként rendelhető bontókalapácsot is
Le tudnám törni az összes roha... na szóval az összes tolvaj kezét! Tudom milyen dühítő, mert minket meg épp tegnap zsebeltek ki a 4-6 villamoson. Tépőzáras oldaltáska cipzárral lezárt flakkjából a pénztárcát. Három rosszarcú srác a tömegben. Emlékszem is, hogy az egyik nagyon mozgolódott valamit, de nem gondoltam semmi rosszra. Aztán később észrevettük a hiányt és összeállt a kép. Szörnyen dühítő!
tök gáááz..
mekkora proli dolog már fehér macbookot nyúlni?
min alu macbook pro. :D
mondjuk arcon is taposnám azt aki hozzányúl ilyen szándékkal.
Kensington lock nem valami űber védelem, de véd az ilyen kisétálásokkal szemben. Használom is :)
hat ez tenyleg gaz, de tenyleg Magyarorszag (Belgium stb.). ez naivitas volt.
Azért tegyél minnél hamarabb feljelentést, mert a biztonsgi kamera felvételeit eléggé gyorsan szoktak törölni, így mire a rendorseg megkeri a helyszinrol mar nem lesz felveteled, anelkul meg bizonyitani lehetetlen. (hacsak nem lesz meg a laptop, es azon keresztul visszanyomozhao az elkoveto)
tudom eső után köpönyeg, de másnak még jól jöhet:
www.orbicule.com/undercover/mac/

de a apple-s, mobile.me elofizuhoz is jar vmi ilyesmi feature
Ez fasza, de nem egyedi sajnos.
Sok éve egy kifejezetten szakmai, zártkörű, többnapos zenészdzsemborin egyik neves zenekarunk hangszereit lopták el, vélhetőleg úgynevezett "kollégák".
@torpotroh: "magyarországon nem hagyunk laptoptáskát méteres körön kívül. ... ez nem nyugat-európa."

Nyugat-Európában a lábad mellől elemelik a pillanatra letett táskádat, amíg a pénztárcádért vagy a mobilodért nyúlsz. Magyarország nem a tolvajok miatt Balkán, hanem a "rendes emberek" miatt.
Egy pillanatra felrémlett, hogy ha a K-infón jelenne meg ez a cikk, akkor rögtön biztos utalások lennének az elkövető bőrszinére és faji hovatartozására is, holott itt nyilván egy fehérgalléros kolléga lehetett az aki nagyon rá volt szorulva a gépedre. Én azt nem értem, hogy miért nem raktál rá egy Orbicule-t szépen konfigurálva, azzal trackelheted is az elkövetőt, másrészt ha nem tudod trackelni, egy idő után használhatatlanná válik a géped, és egy szervízben fog kikötni, ahol aztán a gyártási szám alapján simán lehet azonosítani hogy a körözött gépek listáján van. Teljesen alap hogy a hordozható apple termékeimen fut egy ilyen termék - hdd be van huzalozva az eft-be, csere esetén fel sem bootol a gép (mindez szoftveresen remekül konfigurálható). Biztosan ki lehet játszani ezt a védelmet is, de azért sok borsot törhet - és főleg meglepetést, ha nem számít rá - az egyszeri elemelős emberkék ellen. Remélem nem volt pótolhatatlan adat a gépeden és mindent a cloudban tároltál (ahogy én), illetve volt otthon egy időkapszulád, hiszen akármennyibe kerül a hardware, azért mégiscsak a személyes adataink, munkánk az, ami a legfontosabb és ami sokszor pótolhatatlan. Sok szerencsét!
1 ember elvből feljelentené, 1 mert esélyesebb a visszaszerzés, a többi lazán hagyná, hogy egy TOLVAJ megússza.
Picit lássunk már túl saját magunkon. Most visszaadja mert megijed a nyilvánosságtól, holnap meg ellopja másét...
Találtak valami értékelhetőt a bizt. kamera felvételén? Szerintem töltsd fel a youtube-ra a videót. Előbb-utóbb valaki úgyis megismeri az elkövetőt, ha látszik a felvételen.
@Monorau Bukurea: hmm, voltam pár konferencián már életem során, de még sehol nem fordult elő ilyen eset...
Én ott voltam, ugyancsak hátul ültem. Amúgy a konferencia fizetős volt, de ez lényegtelen. TEGYÉL FELJELENTÉST!!! A bizt. kamera meg egyértelmű lesz. Amúgy a Te előadásod volt a leg élvezhetőbb!

Naszódi Balázs
Mindenképpen tegyél feljelentést! Egyrészt mint ahogy cousteau is írta, a felvételeket max. 30 napig őrzik meg, ha a technika is engedi, de általában rövidebb ideig, másrészt pedig ez már nem egy sima lopás, hanem az értéke miatt bűncselekmény.
"...mert ő becsületes lelkű,igaz
azt gondolá,hogy minden ember az..."
Nagy hiba nem feljelenteni. Még nagyobb hiba vakon hinni az emberek becsületében . Sajnos. Mostanság egyre többször derül ki, hogy milliomosok, milliárdosok lopnak,csalnak a legtöbbet. Menő konferencialátogató miért lenne kivétel? Szép új világ,ez van.
Tegnap a Bulvar & Business konferencián is elloptak egy laptopot.
Az iDealer.hu megbízottjaként annyit tudok feljánlani,hogy a táskádat újra megvesszük Neked és el is postázzuk.

Remélem ez is segítség.

Írjál mailt,hogy egyeztethessük:tutira jót veszünk-e, ha ezt vesszük:

Manhattan Portage Deluxe DJ Laptop Bag in Grey
Javasolnám mindenkinek hogy ha már a laptopot nem jelszavazza le, legalább a kritikus adatokat egy TRUECRYPT-elt partíción tartsa.
barátnőmék cuccát Párizsban vitte el valaki, egy konf. ebédszünetében...

tolvaj mindenhol van, sajnos
@darthwalk: én (szomorú tapasztalat, két "emberrel") sajnos el tudom képzelni.
en arra szavazok, hogy a kedves magyar fo apple-forgalmazo szponzoralja meg az oldalt es a cikkirot egy macbookkal ;) (persze, ha ennyire benne lenne az adomanyozasban, en sem utasitanam el)
agyarországon mindent lopnak. példát erre is a kormány mutat.
@Váraljay Gabriel: lehet, hogy te is nyertél, de a tény, hogy nyerni lehetett, egyben azt is jelenti, hogy bárki ott lehetett, olyanok is, akiknek semmi elkötelezettsége nincs.

Egy 450 forintos szakmai konferencián nyugodtan otthagyhatod a géped a széken, egy félig publikuson úgy látszik nem :(

sajnálom egyébként én is, azért is mert hh bukott egy értékes hardvert, másrészt azért is, mert befeketíti a konfot, s senki nem arról beszél, hogy milyen okos dolgokat hallott ott, (ha hallott), hanem arról, hogy tolvajok jártak. csalódás.
@Csaggasz: mint a postban is irtam, a konferencia maga amugy szerintem nagyon szinvonalas es erdekes volt.
Gusztustalan. Kamerákat visszanézni, arcot kitenni ide, és lájkolni a képét, míg meg nem kerül a gép.
Az a baj, mindig utólag derül ki hogy vagy 320x200as képet ment a kamera, vagy nem ment semmit ...
Remélem meg lesz a géped!

Nálunk policy, hogy kensingtonnal le kell zárni a gépet és a projektort. A maszek gépemet is szoktam ilyen megoldással, 600Ft volt aukción.

Én a székhez szoktam rögzíteni, ha nincs fűtéscső, és ha valaki kérdezi, akkor azt mondom, hogy ez a cég tulajdona, jobban kell rá vigyáznom mint a sajátomra és előírás is.

Mondjuk sokra nem mehet vele ha flex-el vagy áttételes csípőfogóval járkál előadásra, hiszen a HDD teljes tartalma titkosított és a bios is jelszavas. Amit a régi tipusokkal ellentétben csak chip cserével tudna kiütni (forrasztott). Mondjuk a projektornál nincs ilyan gond :)

Amúgy meg pont az ilyen konferenciákon lopnak, hiszen ha még oly szakmai is a dolog, nem ismersz személyesen mindenkit...
Lehet már fentebb leírták, nem olvastam végig, de...

Gondolkodj egy kicsit a tolvajok fejével. Adott egy ilyen konferencia, ahová mindenki notebookkal, netbookkal, PDA-val meg okostelefonnal megy. Mondjuk hogy mi a szarnak, azt nem tudom, mert legutóbb egy konferencia képanyagát nézve a röhögőgörcs elkapott, amikor minden második oldalon YouTube meg passziánsz volt megnyitva, gondolom elő kellett venni a technikát, hogy mutogathassa a jóember: "igen, én is be tudok menni egy üzletbe és venni magamnak notit, telefont, stb."

Szóval te vagy a tolvaj, neked nem jutna eszedbe, hogy biztos lesz pár figyelmetlen vagy pusztán jóhiszemű ember, akitől meg lehet lovasítani a technikát? Én legutóbb az Intercityn ülve döbbentem le, hogy egy srác 2 sorral előttem úgy aludt, hogy a minimum 300+ Mátyásba fájó Dellt kipakolta a kisasztalra maga elé. Egy szemfüles ember csak fogta volna, megvárja, amíg a vonat megáll, aztán már kapja is fel és viszi a világnak.
Írtok itt mindenféle zárakról, titkosításról, ilyen-olyan trükkökről, amikor a legegyszerűbb megoldás az, ha soha nem hagyod magára a gépet. Általában van ott mindig egy barát vagy ismerős, akire azért rá lehet bízni a cuccot, ha pl. épp előad az ember.

Ha végképp nincs senki, aki vigyázna rá, akkor én még a pódiumra is felvinném, csak le lehet ott tenni ahol nem feltűnő de azért rálátsz előadás közben is (nyilván nem a színpad közepére :)). Megér ennyit az, hogy ne lopják el a több százezres gépet tele pótolhatatlan adatokkal.
csak érdeklődök, nem került meg azóta a gép??