Itt az Android 3.0 (Honeycomb) újabb videókon

A CES-en annyi táblagépet mutattak be (nagy a sietség így, az iPad 2 bejelentés előtt), hogy 2 dologban biztosak lehetünk: az egyik az, hogy idén hatalmas lesz a verseny a fogyasztókért, és ebből talán az is következik, hogy megjelennek végre a piacon az olcsó, de megfelelő minőségű tabletek is. A másik, ami majdnem biztos, hogy a táblapiacon hirtelen létrejött tumultusban tuti lesz egy-két cég, akit eltaposnak a nagy tülekedésben. 

Na de ez még a jövő. Most nézzük az OS-t, ami miatt egyáltalán érdemes volt belevágni ezeknek a cégeknek a táblagépgyártásba. Az Android 3.0-val a legnagyobb probléma, hogy nagyon megtévesztő a neve. Egyszerűbb lett volna, ha Android Tablet-nek, T1-nek hívják, vagy mittomén. De az androidos mobiltelefonnal rendelkezők egészen idáig arra lettek szoktatva, hogy verziónöveléskor az ő telefonjuk is kicsit jobb lesz. És azt senki nem mondta nekik, hogy lesz egy pont, amikor a mobil OS egyszercsak beleütközik egy falba. Mindegy. Kicsit kusza ez az egész verziózás az Androidnál. 

Amikor a fenti videót végignéztem, az jutott eszembe, hogy akár egy tévékészüléken is futhatna ez a 3.0. Látszik, hogy szellősebben, látványosabban próbálnak megoldani mindent, mint amikor mobiltelefon-kijelzőkre optimalizálnak. 

Látványos, eredeti és játékos az új felület. Látszik, hogy a Google is minden eszközzel megpróbál rávenni bennünket arra, hogy egy túlméretezett mobiltelefont is vásároljunk az otthonunkba. 

Mostmár elég régóta (sok hete) van nálam kölcsön egy Galaxy Tab és egy iPad is. Az a szomorú hírem van a CES-en mosolygó nyakkendős cégképviselők és a Google számára, hogy az én életemben még mindig nincs meg a helye ennek az eszköznek. Mindkét termékben vannak jó dolgok, de egyik sem simul bele a mindennapi tevésvevésbe. Nem részei a digitális életemnek. 

Elképzelhető, hogy a Honeycombbal turbózott tablet már adja azt az élményt és használhatóságot, amitől úgy fogom érezni, napi szinten szükségem van egy ilyen eszközre. Éppen ezért fogom még nagyobb figyelemmel kipróbálni az új táblagépeket, amint lehetőségem nyílik rá. 

Címkék: google android honeycomb android 3.0 táblagépek
2011.01.06. 21:47. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"az én életemben még mindig nincs meg a helye ennek az eszköznek." - pont ezt gondolom én is, pedig szórakoztam már párszor ismerősök ipad-jével. Jópofa meg minden, de az asztali gépem meg az okostelefonom olyan szinten lefednek minden igényt jelenleg, hogy egyszerűen nem tudom, mit is akarhatnék egy ilyennel kezdeni a menőzésen kívül (persze van, aki megtalálja hozzá az igényeit, nem azt mondom, hogy ab ovo hülyeség).
pl. nalam van helye nagyon is a tabletnek, naponta 2 orat vonatozom.
es ilyenkor konyvolvasasra, filmre, neha jatekra nagyon jok, gyakorlatilag erre a legjobbak.
nekem ~3 honapja van ipad-em, de otthon nagyon ritkan kerul elo. baratnom neha estenkent hasznalja. en foleg utazaskor.

ez a jol customizalhato mainscreen, - ami ugyan eddig is megvolt az androidon - szerintem nagy elony lesz az ipad-el szemben. ekkora meretben meginkabb adja magat az hogy teletuzdeld a homescreent widgetekkel, ikonokkal ugy, es ott ahol akarod, es ez piszokjol nez ki 3.0-an is.
ha majd hozzak az ipad sebesseget - (amit egyik androidos tablet sem kozeliti meg jelenleg, tab nagyon verszegeny, es kicsi is) - akkor utosek lesznek a 3.0-as tabletek
@Konflikt: Most, hogy irtad a vonatozas dolgot, szerintem a keped alapjan pont ma lattalak valahol a keleti kornyeken a foursquare-ben :D
Senki nem mondta, hogy a mobil verzió falba ütközne. Sőt, Andy Rubin pont azt mondta az első honeycomb demózáson, hogy igenis lesz Android 3.0 telefonokra is. Persze a felület biztosan más lesz.
És az, hogy ezeken megy a Flash, csak ötödik vagy hatodik mondatként hangzott el, mint mellékkörülmény.

Én azon vigyorogtam, hogy a Xoom bemutatójánál mindenki videót játszott le, de közben azért imitálták az interaktivitást.
Velem pont fordítva történt. Augusztus elején sikerült vennem egy IPad-et. Azóta az asztali gép csak akkor van bekapcsolva, ha valami specifikus dolgot szeretnék csinálni. Munka(programfejlesztés), torrent. Kb ennyi. Minden másra egyszerűbb, kényelmesebb, kisebb, mobilabb, a szememet sem fáraszta. Azon kaptam magam, hogy nincs kedvem sc2-vel játszani, mert nem tudom a kedvenc kis kütyümön nyomni :)
IOS 4.2 óta érzem tökéletesnek az élmenyt. Előtte megölt hogy nincs multitasking. :)
Már egy hete nincs új poszt, nem bírom! :(