HTC Desire (Android 2.2) rootolás

Habár a HTC Desire 2010 egyik legjobb okostelefonja, még ezt az androidos telót is érdemes lehet rootolni. Az egyik fontos előny, amit a rootolással nyerhetünk, hogy jóval több helye lesz az alkalmazásoknak a telefon memóriájában. Vagyis jóval több appot tudunk egyszerre működtetni a telefonunkon. (SD-re lehet mozgatni szinte az összes alkalmazást, plusz nem foglalja a memóriában a helyet a HTC Sense ezeregy haszontalan hülyesége.)

A másik fontos előny, hogy tudjuk futtatni a Market Enabler-t, minek segítségével hozzá tudunk férni a fizetős appokhoz is a Marketben. Ezzel kapcsolatban annyit szeretnék csak megjegyezni, hogy érdekes módon az appvásárlás teljes folyamata, és a support legnagyobb része is már lokalizálva van, vagyis elérhető magyarul. Ebből pedig számomra az következik, hogy a Google valami teljesen más indok miatt nem engedi be Magyarországot a fizetős Marketbe. Az biztos, hogy ha akarnák, már most is bevehetnének minket a teljes Market-támogatásba.

Szóval a fizetős alkalmazások, a felszabaduló memória fontos előnyök. Miként a root-only teljesítmény-optimalizáló alkalmazások. Például a SetCPU.

És akkor most mondanék pár hátrányt is. Ami persze nem a rootolás, hanem a CyanogenMod és az alap Android gui eredménye. Az egyik, hogy a HTC Sense felülete egyszerűen szebb és szerethetőbb, mint a sima androidos gui. Lehet, hogy ezen az Android 2.3 változtat majd valamennyit. A másik, hogy a kontaktkezelés elég szenvedésteli. Korábban azt gondoltam, hogy a Sense sem jó ebben. De rá kell, hogy jöjjek: a Sense kontaktkezelése valójában nagyon barátságos és használható, az alap androidos-cyanogenes kontaktkezeléshez képest.

Térjünk a lényegre. Hogyan kell rootolni egyszerűen a Desire-t? 

Itt a link a részletes guide-hoz, aminek segítségével fel tudjuk tolni rootolás után a CyanogenModot. Röviden összefoglalnám a folyamatot: 

Mielőtt belekezdenénk bármibe is, backupoljuk az adatokat a telefonunkról. A Titanium backupot szokták ajánlani. Az sms-ek backupolásához én ezt az appot választottam. A Gmailben létrehoz egy labelt, és az alá tolja fel a telefonon tárolt smseimet. Hasznos és jó megoldás, hogy a Gmailemből tudom elérni a korábbi smseimet.

Nos, ha mindent kimentettünk a telefonról, állítsuk a telefont debugging módba, és kezdjük el végigcsinálni a guide-ot. Én OSX-en toltam az unrevoke-ot. Majd letöltöttem a Marketből a ROM Managert, felment a ClockworkMod Recovery. Aztán letöltöttem a radio-t. Ez az install is felment. A végén pedig magát a CyanogenMod-ot húztam a telőra. A doksiban leírt First Method valamiért nekem nem működött. De végül a második módszerrel sikerült befejezni a telefon rootolását. Az egész nem volt sokkal több, mint fél óra. Installálgatni kellett, meg letölteni appokat. És ennyi.

Egyáltalán nem gondolom most, hogy minden szempontból jobb egy rootolt, cyanogenmodos Desire, mint egy original. De ha teljesítményben érezhető lesz a javulás, akkor azért nem bánom, hogy nehézkesen lehet csak használni a kontaktlistát (bár a DailerOne app sokat segít), meg hogy a nem megfelelő backupolás miatt ebben a ROM-ban elvesztettem a telefonszámaim többségét :,(

Címkék: root android recovery htc desire cyanogenmod rootolás android rootolás unrevoke clockworkmod
2011.01.13. 11:22. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ha hiányzik a Sense, akkor javaslom, hogy próbáld ki a LauncherPro-t, hasonló kicsit csak gyorsabb és $3-ért kapsz Sense-like widgeteket is. www.appbrain.com/app/launcherpro/com.fede.launcher
"a nem megfelelő backupolás miatt elvesztettem a telefonszámaim többségét". 2011-ben komoly ember már minden kontaktját a felhőben tárolja nem?
@balintd: Izé, a LauncherPro nem sokat segít szerintem a kontakt kezelésen. Vannak viszont direkt Sense alapú ROMok, pl. ott a brutálisan átgyúrt AuraxTSense, vagy a híresen stabil Leedroid... Arról meg nem beszélve, hogy vannak egész jó Sense HD ROMok is Desire-re.

Én a magam részéről maradok a MIUI-AU mellett, épp tegnap raktam fel a legfrissebbet.
A CM tárcsázója és kapcsolatkezelője nekem is nagyon fapados volt, lecseréltem gyorsan a "Dialer One" nevű programra.

Az általad említett SMS Backup fejlesztése kb 1 éve leállt, szerintem a legjobb forkja az "SMS Backup +"
github.com/jberkel/sms-backup-plus

Szerintem a rootolás további előnye, hogy a telefonod állapotát lementheted "backupokba" és bármikor visszaállhatsz, ha szükség lenne rá (pl szervizből visszakapva).
"A telefon rootolásával persze elveszítjük a garanciánkat."

Elvileg lehet, de mivel a backupból vissza tudod állítani a rootolás előtti állapotot, senki nem fogja tudni megmondani, hogy rootoltad. (Ez persze csak akkor igaz, ha még be tudod kapcsolni a telefont...)
Rootolás != új ROM telepítése. Ha rootolod a készülékedet, attól még marad minden, ahogy volt. Egyébként egy jó sense-es ROM: LeeDroid. Ha hiányzik a sense-es kontaktkezelés, próbáld ki a dialerone-t, ingyenes, fent van a marketen.

Ha akarsz feltenni tűzfalat, akkor S-OFF is kell, lásd alpharev.nl.

Én még a Darktremor a2sd-t is flasheltem, mert sokkal jobb, mint a beépített froyos.
Engem is meglep, h hogyan lehet a telcsiszámokat elveszteni pont egy androidos cuccon (nekem az első bekapcsoláskor annyira automatikusan szinkronizált, h észre sem vettem), én is el szoktam, de csak azokat, amiket nem teszek be a kontaktlistába (a kevésbé fontos recenseket, amikről utólag mindig kiderül, h fontosak).
Viszont én kb négy hónapja szarozom a Pulse-al, és még mindig nincs működőképes a2sd.
Ha esetleg a partíciók (system, data) átméretzésére tudnátok egy jó leírást, megköszönném
Én anno a régi telómat synceltem a macbook address book címtárával BT-n keresztül. Ezt a címtárat utána synceltem a google accountommal, majd az htc-nél az induláskor megadtam a google accountom és minden letöltődött a telóra.

Kezdem értékelni ezt a cloud dolgot, őszintén szólva nem aggódom a személyes adataim miatt, mert nincs titkolni valóm. :)

A cyanogenmod pedig istencsászár a maga letisztultságával, nem kell a sense felület többé nekem.
Egyeduli problemam a telefonnal az a helyhiany. Elgondolkodtam a rootolason, de nekem a sense felulet iszonyatosan tetszik (pl.: samsung ui utan).
Egy kedves kommentelo irta h a leeDroid -n sense felulet van, utana fogok jarni, h milyen az. Van-e elteres az eredetihez kepest. Koszi az 5letet.
@devDavid: lényegi eltérés nincs, annyi hogy helyhiány probléma megszűnik meg valamennyire optimalizálva van a rendszer
Miui romot tudom ajánlani, nagyon szép (teljesen új UI), iszonyatosan gyors, folyamatosan fejlesztik (gyk. hetente jön update), saját appok, stb.. XDA-n van topikja, ha valakit érdekel.
@devDavid: rootolás után marad a sense felület, egészen addig amíg nem teszel rá nem sense romot (ez ebben az esetben a cyanogen rom). Így lehetőséged van a2sd-t futtatni, ami az sd-re pakolja az appokat nem a belső memóriába.
@devDavid: Javaslom az RCmixHD romot. Abból is a data2sd verziót. Jelenleg 1,7gb szabad hely van a telón, ehez csak le kellett csippenteni 2Gigát az sd-ről. A Desire HD Sense felülete van rajta, szóval még magyar is és nekem még jobban tetszik.
@szoby: @pacska: @zolij: Köszönöm szépen srácok, ez óriási segítség volt! Távol állt idáig tőlem ez a téma, de biztosan végig fogom olvasni az idevágó fórumokat/how-to-kat.

Ezek szerint mégis csak kell vegyek egy 16 gigás kártyát! :))) (csak az appok miatt, 4GB teljesen elég volt fényképezni, videózni és egy kevés zenére nekem)
én is telenyomtam a telómat mindenfélével, ideje lenne már rendet tenni,rootolásra fel!:)
Egy kérdés merült fel bennem... Az eddig megvásárolt appok a Marketen elvesznek rootolás után?
Amúgy aki kizárólag a helyhiány miatt rootolna az ne feltétlenül tegye meg, mert anélkül is megy a dolog. A telót kábellel a gépre dugva egy konzolparanccsal be lehet állítani, hogy menjen az app 2 SD.
Itt a how-to: mp3pintyo.blog.hu/2010/09/02/android_noroot_app2sd
@vagodeszka: nem vesznek el. Ebben a tekintetben az Android Market olyan, mint az iOS-en az Appstore. Mindent újra letölthetsz, amit megvásároltál.
Sziasztok!

Új HTC Desire készülékem van, amihez most szembesültem, hogy a fizetős app-ok nem elérhetőek. A rootolástól félek, mert ahogy olvasom a jelenlegi kommenteket, nem marad minden ugyanigy.
Nem tudom, mitől függ, hogy milyen országinak számítunk. Letölthetővé válnak-e a fizetős appok, ha:
1. angol kártyát rakunk itthon a készülékbe (magyar garanciás, kártyafüggetlen)?
2. Ausztriába átmennénk és a T-Mobile AT használatával?
3. külföldön WIFI-n?
4. Akárhogy másképp, mint a rootolás?

Köszi előre is!