Valós idejű magyarországi közlekedési infók a Mapsben!

Olvasom az Androidportálon, hogy a Google Maps for Mobile-ban immár Budapestre is láthatók a valós idejű közlekedési információk. Megnéztem a webes Google Maps-ben, és már ott is látszik, hogy Budapesten éppen mely főbb útvonalak a járhatóak: 


Dugó a Blahán...

Sőt, ha kicsit kizoomolunk, azt is láthatjuk, hogy Budapest mellett a főbb magyarországi útvonalak és autópályák aktuális forgalmáról is kapunk valós idejű információt a Google Maps-en:

Persze, mint az AndroidPortál is írta, androidos (és iPhone) okostelefonokon is működik a funkció. Nincs más dolgunk, mint a Maps alkalmazásban kiválasztani a Traffic layert. Íme: valós idejű budapesti forgalmi adatok a telefonomon...

A Google amúgy a forgalmi adatokat részben a mobiltelefonokból származó aninom adatgyűjtésből szerzi: 

A Google Térképén megjelenített információ részben külső szolgáltatótól kapott – például GPS-szel felszerelt gépjárműflották mozgásából összesített –, illetve részben GPS-szel ellátott mobiltelefonokból származó anonim adatokra épülnek, melyek néhány percenként frissülnek. A Google különféle algoritmusai az adatokat szűrik, rendszerezik és összegzik, majd amennyiben az adott útvonalra vonatkozóan elegendő információ áll rendelkezésre, a forgalmi helyzetet láthatóvá teszik a Google Térkép “Forgalom” rétegén.

Amúgy Magyarország előkelő helyen szerepel a Google Traffic implementálásában: Nagy-Britannia, Olaszország és Franciaország után mi vagyunk a negyedik európai állam, ahol elérhető ez a szolgáltatás.

A 4 európai országszintű implementálás mellett pár egyéb európai városban is elérhető már a szolgáltatás. Például Kijevre, Helsinkire, Szentpétervárra és Moszkvára is kérhetünk valós idejű közlekedési adatokat.

Címkék: google budapest közlekedés magyarország google maps közlekedési információk traffic
2011.02.24. 13:32. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wohooo! Végre egy jó hír! :D Akkor mostmár csak streetview-t, turn-by-turn navigációt és fizetős android marketet kérünk :P
Bangkokban jó ideje működik ez szintén, nagyon hasznos, főleg a sok dugó miatt. Legjobban az tetszik, hogy irányonként mutatja a főbb útvonalakon, hogy éppen ki- vagy befele áll a forgalom.
@Álmos: turn-by-turn google navigáció:
forum.xda-developers.com/showthread.php?t=630887

nem a legfrissebb, 5-ös verzió, de a traffic ezen is működik. nem kell hozzá root, meg semmise, csak telepíteni kell az .apk-t, és már működik is. magyarul nem tud, és adatforgalmat generál (ezért lenne jó a legfrissebb, vektoros megoldás), de egyébként hibátlan.
Nem lesznek túl lelkesek a hasonló szolgáltatást nyújtó hazai válalkozások (www.jitti.hu, www.mytraffic.hu stb.)
@helikopter: heh, ez jó, köszi. Már csak elvből is fel fogom rakni, nem vagyok hajlandó elfogadni semmilyen mesterséges korlátozást azért, mert nem születtem nyugatabbra :P

(Marketen is US T-Mobile vagyok..:D)
azért az viccess, hogy vidéken a városokban az 50es sebesség korlátozás, szerinte dugó helyzet
Én www.waze.com -ot használok november óta, nagyon jó móka. Szinte az összes mobilplatformra van kliens hozzá, real-time jelzik a traffit, veszélyeket egymásnak a felhasználók, a dugót az adott útszakasz átlagsebességétől eltérő mértékű haladás esetén jelzi a többieknek. Mikor megállok a pirosnál magától elkezd buborékolni a jelzett dugókról, traffikról, stb. Lehet kommentelni a jelzéseket, csevegni is. A dugókat figyelembe veszi útvonaltervezéskor, ha kell, áttervez. Ja, és az on-line felületen én szerkeszthetem a térképet, olyasmi, mint az OpenStreetMap. Több országban már full-os a térkép, Mo-on alakulóban van, de az igazán érdekes részek már készek. Egyenlőre jó játéknak is megteszi, de lesz ebből még komoly navi Mo-on is, mint más országokban, ahogy a felhasználók lelkesedését elnézem. Érdemes egy hónapot próbálgatni, mert szinte alig csinál adatforgalmat. Van hozzá magyar navigációs hang is, meg Wiki oldal, meg fórum world.waze.com/forum/viewforum.php?f=25