Google Chrome for Android: kell-e nekünk második böngésző a telefonra?

Valójában a legújabb generációs, nagy belső memóriával rendelkező telefonokkal érkezett el az idő arra, hogy ismét feltegyük magunknak ezt a kérdést. Korábban ugyanis a fő ellenérv ezekkel a kísérletekkel szemben az volt, hogy a viszonylag nagy méretű böngészőalkalmazások relatíve sok helyet foglalnak a telefon belső memóriájában, főként ha valójában csak egy nehézkesen működő, jelentősen jobb élményt nyújtani képtelen appot kapunk cserébe.

A Firefox és az Opera után most itt van a Google Chrome for Android is, mely bár egyelőre Magyarországról és Android 4 alatti oprendszerrel rendelkező telefonokról nem érhető el, de már most látszik, hogy a Google komolyan gondolja ezt a projektet. 

A demókból nekem az derül ki, hogy a Google legfőbb célja ezzel a projekttel a következő.

Ugyebár tudjuk, hogy még néhány év, és tőlünk nyugatra már többet fognak mobilon netezni az emberek, mint laptopon. Így a Google elemi érdeke lett, hogy a desktop webes és a mobilos böngészéseinket szinkronizálja. A laptop, a táblagép vagy a mobil tényleg egyre kevésbé különálló platformok, és egyre inkább csak képernyők legyenek. A böngésző pedig jó alkalmazás arra, hogy ezt a platformköziséget erősítse. 

Persze erre törekszik a Firefoxszal a Mozilla Foundation is, csak hát nekik nincs egy Android platformjuk, úgyhogy mégiscsak a Google lesz itt az érdekes játékos. 

A Chrome for Android egyértelműen inkább táblaböngészőnek készül, mint mobilböngészőnek. 

Kérdés, hogy sikerül-e a natív (Safari-alapú) webkites világnál meggyőzőbb élményt és teljesítményt elérnie a Google-nek vagy a Mozillának. Lássuk be, a natív Webkit böngészőt nem lesz olyan nehéz túlszárnyalni. Itt az idő, hogy a fejlettebb okostelefonok el is búcsúzzanak tőle. Jöhet a webappok igazi aranykora.

Mint a fenti demóban is látszik, a Google nem a desktop böngészőt akarja áterőszakolni egy kisebb képernyőre, mint ahogy azt a Firefox esetében láthatjuk. Egyszerűségre, magától értetődő megoldásokra koncentrál. Érdemes megfigyelni a demóban a tab-kezelést, a bookmark szinkronizálást, és az ultraminimál interfészt. Jó lesz ez.

 

Címkék: chrome android google chrome for android chrome mobil mobilböngésző
2012.02.08. 01:13. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nem tudom, nekem hatarozottan bejott hogy szinkornizalni lehet az asztali bookmarkokkal, valamint egyszeruen van egy marketingfogás is mogotte, ha asztalra szeretem a Chromeot akkor itt is fogom, valoszinuleg.
Tabok jók, bár elég béta még a dolog.
[SGS2 v4.0.3, értelemszeruen nem otthonról :))]
Ha jól olvastam, csak ICS-en fut, úgyhogy a köv. fél-egy évben még nem sok vizet fog zavarni...