Szűcs Krisztina infografikájáról

Az Information is Beautiful versenyt hirdetett legjobb infografika témában. A feladat az volt, hogy a Rotten Tomatoes filmértékeléseit és az adott filmek bevételeit és termelt profitját kellett vizualizálni. 

A versenybe egy magyar grafikus, Szűcs Krisztina is benevezett, és az utóbbi idők egyik legjobban végiggondolt és legjobban kivitelezett infografikáját küldte be a zsűrinek. Íme: 

spotlight on profitability szucs krisztina movies

Az infografika tetején olvasható a jelmagyarázat: a bal oldalon a film címe olyan magasan van a vonalon, amilyen nagy értéket kapott a Rotten Tomatoes közönségértékelésén. A spotlight fénye pedig akkora fénysugarat zár be a jobb oldalon, amekkora büdzséhez viszonyított profitja volt a filmnek. 

Nem csak az áttekinthetőség, hanem a spotlight, mint filmhez kötődő grafikai elem szerepeltetése, és maga a színkezelés, a dizájn is csillagos ötös szerintem. 

Az Information is Beautiful első helyezettje ez az alkotás lett. A zsűri indoklása szerint: "Csodálatosak a színek. Egyszerű, tömör dizájn. Okosan használt sok tengelyek. Érdekes eredmények." A többi díjazott munkája itt látható.

Szerintem viszont fényévekkel jobb lett Szűcs megoldása, mint a zsűri választottja. A győztes egy klisékkel teli, színkavalkádban tobzódó tucatinfografikával pályázott, amiben láthatóan tized annyi gondolkodás és kreativitás nincs, mint Szűcs munkájában.

Nem, nem arról van szó, hogy a magyar nevezőt alapból jobbnak tartanám a többinél, csak azért, mert magyar. Viszont szerintem akkora a különbség a pályamunkák között, hogy a magyar pályázó megoldása minimum egy helyezésre érdemes kellett volna, hogy legyen.

A zsűri szerint viszont említésre sem volt méltó. Szerintem viszont igen. Ezért íródott ez a post.

Címkék: grafika infografika rottentomatoes adatvizualizáció szűcs krisztina
2012.03.05. 17:05. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

amelyik infografikához jelmagyarázat kell az szerintem eleve YOU'RE DOING IT WRONG, vagy ahogy az angol mondja: saját farkába harapó kígyó. a színek, meg a spotlight fénye tényleg tök szépen vetül, de mint "adatsor megértését segítő valami" nem vágott tarkón, hogy "aha, így már világos", akkor meg miért?

kis keretesbe:
dotkom.blog.hu/2011/03/25/az_igazi_netes_buborek_az_infografika
Szerintem is sokkal jobb a magyar pályázó. Fényévekkel ötletesebb és emellett simán áttekinthető (lehet, h csak nekem)
Príma tényleg, a nyertes gagyi. És a fénypászma területe jól utal a három adatra. Nem pontos, hisz ha pl egy nagy Rottentomato - ami elvileg jó - csökkenti a területét. De jó ez.

Az infografika egy mítosz, hogy pikpak megértem a világot. És jóféle mítosz, főleg, ha szépen van megtervezve. Az infografika.
@zsolti: szerintem tevedsz. minden infografikahoz kell legyen valamennyi jelmagyarazat. onmagaban egy piros kort es egy sarga negyzetet felrajzolni nem tul informativ dolog. masreszt az eletunk tele van infografikakkal, abban segitenek minket, hogy egyszerubben atlassunk osszefuggeseket. az egy masik kerdes, hogy rengeteg szarsag is van. de ettol meg az infografika onmagaban hasznos es jo dolog. ha jol csinaljak.
A magyaron nem olvashatoak a filmcimek, a nyertesen meg igen.