A letöltött mobilalkalmazások töredékét használjuk tartósan

A Flurry-n jelent meg egy tanulmány a mobilalkalmazás-használatról. A legérdekesebb grafikon azt mutatja, hogy az app megvásárlását követő hónapokban a felhasználók hány százaléka használja aktívan az alkalmazást. 

A kismintás, és ilyen módon nem reprezentatív mérés eredménye szerint 1 hónap elteltével az appot letöltő felhasználóknak már csak 38 százaléka tér vissza az alkalmazásba. Egy év elteltével pedig 100 appletöltő felhasználóból mindösszesen 4 marad aktív. 

A cikk részletesen elemzi, hogy igazából nem is az a legnagyobb probléma, hogy nem találunk rá újra és újra a telefonunkon az appra, hanem az, hogy az alkalmazás nem képes rendszeres aktivitásra bírni a felhasználókat. 

Persze az alkalmazásoknak azért van esélyük arra, hogy rendszeres aktivitásra bírják felhasználóikat. A legkézenfekvőbb megoldás az értesítések okos használata. Más kérdés, hogy ha egy átlag felhasználónak több, mint 50 app van a telefonján, akkor előbb vagy utóbb elege lesz abból, hogy az ötvenből 10-20-30 folyamatosan értesítéseket küld neki. 

appok android A telefonomon található alkalmazások: 70 db

Öt éve vannak velünk az okostelefonok, és lassan elérünk arra a pontra, amikor már sokkal inkább okosan szeretnénk szelektálni az aktívan futó alkalmazások között. Nem szeretnénk, hogy az összes telefonunkra telepített alkalmazás folyamatosan aktív legyen, értesítéseket küldjön, használja a hálózatot, csökkentse az akksiidőt, stb. 

Mobilon az egyik slágertermék a produktivitást támogató alkalmazások. Nos, lassan eljön az ideje annak, hogy a telefon saját maga is tudjon különbséget tenni gyakran használt, fontos, esetileg használt, nem fontos, nem használt alkalmazások között, és eszerint könnyítse meg a mindennapjainkat. 

Még jobb lenne a helyzet, ha az ad hoc használt alkalmazásokat a telefon böngészőjéből érnénk el, és tényleg csak olyan appokat telepítenénk a telefonunkra, melyekre folyamatosan szükségünk van, fontos az értesítés, és fontos, hogy az adott app valóban aktívan használja a telefon erőforrásait. 

Ha ma az én telefonomon 70+ app működik, akkor jövőre ez a szám biztosan 100 fölött lesz. Ugyanis alkalmazásokat telepítgetni könnyebb, mint eldönteni, hogy melyik appra nincs többé szükségünk, és megnyomni az uninstall gombot. Ennek nyomán pedig a használaton kívüli alkalmazások gyűlnek egyre nagyobb arányban a telefonunkon. És bár hardveresen egyre fejlettebbek a mobilok, semmiképpen sem lenne szerencsés, ha csak azért vásárolnánk nagyobb memóriájú, jobb processzorral rendelkező készülékeket, hogy minél több szemetet tudjunk tárolni rajta. 

Címkék: statisztika felmérés app natív alkalmazások mobilappok
2012.04.12. 11:20. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Személyes, nem reprezentatív tapasztalatom szerint a probléma oka az, hogy az app-ok jelentős része első ránézésre jópofának tűnik, de egészen egyszerűen haszontalan.

Pl.

- az újságok app-jait eleve nem értem, mert azokat úgyis reader-en keresztül olvasom vagy a böngészőből;

- nem játszom a telefonon (ez nyilván egyéni dolog, melóhelyen melózom, vezetés közben vezetek, a barátaimmal beszélgetek, otthon pedig inkább a PS3);

- a legsűrűbben használt programjaim azok, amelyek a symbian-ban már megszokott, de az android-ból hiányzó funkciókat pótolnak, pl. Quick Profiles;

- cserébe ha használni akarok egy app-ot, 99%-ban azzal kell kalkulálnom, hogy kémkedni fog az adataim között, elküldi a konktakjaimat, sms-eimet, stb-t valami szerverre, általam nem kívánt adatforgalmat fog generálni. A fenének van kedve ezzel bajlódni.

Egyébként emiatt a mai "okos"telefonok rendszerszinten vannak elrontva. Felhasználóként nincs kontrollom afelett, hogy a telefonom mikor megy fel a hálózatra, mikor milyen adatokat forgalmaz. Ez számomra nem biztonságos, úgyhogy vissza is fogok térni a Symbian-ra, az pedig már csak egy plusz, hogy a Belle egész felhasználóbarát lett.
"Ugyanis alkalmazásokat telepítgetni könnyebb, mint eldönteni, hogy melyik appra nincs többé szükségünk, és megnyomni az uninstall gombot. "

Nekem ebben az iCloud gyökeres változást hozott. Azóta sokkal nyugodtabb szívvel törlöm az appokat, mert az iCloudban pontosan látom, hogy miket szedtem le korábban, és egy gombnyomással vissza is tudom tölteni őket. Persze, megkereshetném az appstoreból is, de a fene tudja, hogy emlékszem-e a nevére, megtalálom-e újra, elérhető lesz-e?
@csiszi: androidon ez mindig is így volt

egyébként egy kritikus pont után mindenki eljut oda, hogy elkezd kemény mészárlást végezni az appok közt.
leginkább a költözésre hasonlít a dolog. sokáig egy helyen laksz, felgyűlik minden szar lom, amiket kidobsz, amikor költözöl. a harmadik negyedik költözés után már tudni fogod, hogy adott pillanatban akármilyen szar érzés kidobni a szülinapi üdvözlőkártyát meg a tengerpartról hozott kavicsot és a cirillbetűs cigisdobozt: vagy most dobod ki vagy később.

na pont így vagyok már az appokkal is.

a játékoknál nehéz dolog, hogy végigtolod, ott vannak a csillagok meg mindenféle badge. azokat néha jó megnézni. de leszámítva 3-4 kedvencet, ezzel sem kell törődni.

ami azonnal uninstall, az, amikor egy app indokolatlanul fogyasztja az erőforrásokat. könnyű azt mondani egy mobilra, hogy szar az üzemideje, de pl a minap a sanoma mozi24-et (amit pár nappal korábban tettem fel) dobtam kukába gondolkodás nélkül, mikor megláttam, hogy 1,5 órányi gps használattal szívta az akksit egy olyan napon, amikor el sem indítottam.

a lényeg: CSAK KEMÉNYEN.
végre elértünk a kvantitatív korszakból a kvalitatívba mobilon is.
Ami engem egyre jobban zavar, az az App Store átláthatatlansága, csak az általad említett productivity kategóriát nézve, egy egyszerű task managert keresve olyan óriási a választék, hogy szinte lehetetlen választani belőlük. Az pedig, hogy csak a magyar felhasználók értékeléseit teszi közzé, csak tovább ront a helyzeten.

@csiszi: eddig is megtartotta az alkalmazásokat az iTunes, ha le is törölted őket a telefonodról, nem?