Redizájnolják a budapesti taxit

Mint bizonyára már mindenki olvasta, hamarosan egységesen sárga lesz a budapesti taxi. A vonatkozó rendelet szerencsére kitér a dizájnra is. Eszerint a taxi alapszíne RAL 1023 Traffic Yellow lesz. Ami az RGB skálán a 252, 184, 33-nak (#fcb821) felel meg. Ez pedig jóval világosabb árnyalat, mint mondjuk a New York-i taxiké (kb: #e2b031). 

Színpárja a RAL 9017 Traffic Black, ami meg RGB-ben 20, 23, 28. Vagyis: #14171c. Ebből lesz a pepita csík is az autók oldalán.

A fontkészlet is kötött szerencsére: Frutiger Next Lt. Érdekesség, hogy a magyar szövegekhez ennek a fontnak a bold verzióját szabad csak használni. Az angol feliratokhoz pedig a medium italic-ot

budapestitaxi.png

Sajnos a dizájnspeckó további része már eléggé elnagyolt: 

A kötelező információs elemek kocsi karosszériáján fekete, az ablakokon fehér színnel jelennek meg. A belső térben legalább 70%-os kontraszt különbségnek kell lennie a szöveg és a háttér között.

Az egész azért érdekes, mert jó fél évvel megkerestem a Magyar Közút képviselőjét, hogy kiderítsem: a magyar közúti táblákat milyen dizájnspeckó alapján készítik. Illetve konkrétan ki készítette az arculati kézikönyvet. Sajnos csak egy általános választ kaptam: 

Tájékoztatjuk, hogy az országos közutakon elhelyezett jelzőtáblák feliratainak betűtípusát általánosan az "e-ÚT 04.02.12:2012.január" számú "Közúti jelzőtáblák - A feliratok betűi, számjegyei és írásjelei" megnevezésű Útügyi Műszaki Előírás szabályozza. A jelzőtáblák színezését az e-ÚT 04.02.21-04.02.26 és a 04.02.31-04.02.32 számú az egyes jelzőtábla típusokra vonatkozó Útügyi Műszaki Előírások tartalmazzák. A felhasznált színek színértékeit az "MSZ EN 12899-1:2008" számú "Állandó, függőleges, közúti közlekedési jelzések (1. rész: Állandó jelzőtáblák)" megnevezésű szabvány tartalmazza. Az előírások a Magyar Útügyi Társaság (http://maut.hu/), míg a szabvány a Magyar Szabványügyi Testület (http://www.mszt.hu/) gondozásában jelennek meg.

Viszont akkor egy fórumon azt olvastam, hogy állítólag a magyar kresz-táblák saját tervezésű, módosított fontkészletből készülnek. Ehhez képest érdekes, hogy a budapesti taxik a Svájcban rendszeresített (amúgy nagyon klassz) Frutiger Nextet fogják használni. 

Címkék: tipográfia frutiger next sárga budapesti taxi kresz tábla dizájn
2013.04.09. 16:52. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Van néhány eladó domainem is ehhez:
taxi-foliazas.com
taxifestes.com
sargataxi.com