Hogyan nyomtassuk ki az internetet? Indul a Poszt Magazin

posztmagazin.pngNem olyan régi hír, hogy Weyer Balázsék megpróbálkoznak heti rendszerességgel összeválogatni a magyar webről olyan írásokat, melyeket kinyomtatva, lefűzve is érdemes lehet olvasgatni. A Poszt Magazin, ha jól értem, azokhoz szólna, akiknek nincs idejük napi szinten végigböngészgetni a magyar online médiát.  Egyfajta újvilági Tallózó lesz. Bár szerintük nem ez a helyzet. Hanem: komolyan újraszerkesztett, helyenként exkluzív kiadványt fognak csinálni. Újraközlésekből. Vagy online cikkek... alapján?

Most tegyük félre arra vonatkozó aggodalmainkat, hogy kinek is szól ez a magazin egyáltalán. Próbáljunk meg arra koncentrálni, hogy miként is kell elképzelni egy ilyen kiadványt. 

Mi az, ami a Poszt Magazinból szükségképpen ki fog maradni: 

  • A cikkekben feltűnő linkelt hivatkozások 
  • A videók és animgifek, infografikák, grafikonok

Ha a linkeket ki kell gyomlálni egy nyomtatásra szánt, eredetileg azonban webre írt cikkből, akkor nem marad más hátra, mint ezeket a linkelt tartalmakat is össze kell valahogy foglalni a cikk környékén. Esetleg az url-eket begépelni a cikk alá. Még rosszabb esetben: QR-kód dzsungellel hivatkozni a vonatkozó weboldalakra. Innentől kezdve inkább újraírt cikkekről lesz szó. Olyan tálalásban, aminek nem sok közve van a forrásmédiumhoz, a webhez.

A videók és animgifek egyre fontosabb tartalmat jelentenek a weben. Lehet például a Psy - Gangnam Style videóját szövegesen is elmagyarázni, de nem biztos, hogy a célközönség ettől bármit is meg fog érteni a tartalomból. Nézzük végig a böngészőhistorynkat, és észre fogjuk venni, hogy rengeteg videót fogyasztunk.

Én azt gondolom, hogy nincs olyan, hogy nyomtatásban közölt webes tartalom. A webes tartalmakat nyomtatásban kénytelen lesz újrafogalmazni a Poszt Magazin. És ebben az újrafogalmazásban épp csak a webes mivolta fog elveszni ezeknek az írásoknak. 

Ha így lesz, akkor ez igazából egy még olcsóbban előálló, eredeti témáktól mentes Magyar Narancs. Ha csak az illusztrációnak kitett címlapból indulok ki, akkor hatalmas újdonságok nem várhatók témaválasztásban: "Az örök bendegúz, Trafikok határnapja, Tánc Zamárdiban, Sólyom vagy WizzAir? Kivándorló magyarok, Garancsi István interjú."

Mindezekkel együtt is, én megszavazom a bizalmat Weyer Balázsnak. Fogok vásárolni legalább egy példányt. Elsősorban azért, mert bízom a hozzáértésében, és mégha a papíralapú világtól jó tíz éve el is szakadtam, bizonyára ezen a formátumon is lehetne életképes terméket előállítani. Más kérdés, hogy én jobban hinnék egy táblagépre optimalizált heti kiadványban.  

Ők azt mondják magukról, hogy:

Tartalmában, küllemében, frissességben és innovativitásban is meghaladja a kategória jelenlegi szereplőit. A lap vizuális világa, ritmusa, kép-szöveg aránya, műfaji sokszínűsége egyedülállóan korszerű.

Korszerű, mint a 444. Csak félfamentes.

Akit érdekel ez az önfeledt kamikáze akció, itt tud előfizetni. (A pdf-változatok torrent-linkjeiről majd később.)

Akinek ez sem elég, nyomtassa ki bátran a Wikipediát. Az is nagyszerű olvasmány. 

Címkék: poszt magazin weyer balázs poszt poszt hetilap
2013.09.03. 22:26. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.