Hogyan legyen 25 millió oldalletöltésünk egy nap?

Megint ezek az ügyeskedő webkettesek... Itt van mindjárt a YouTube videómegosztó szájt, mely röpke tizenöt hónap alatt érte el a napi 25 millió oldalletöltést, s ezzel a világ egyik leglátogatottabb szájtja lett.

Az impozáns növekedés megihlettte a BBC technológiai szakújságíróját, Ian Hardyt is. Gondolta, utána is jár, hogy hogyan lehetséges ez. Különböző szolgáltatókat kérdezett meg, és a megfejtés pofonegyszerű: egyre több a szélessávot használó netező..

Azt már csak mi tennénk hozzá, hogy egyre több a házi digikamera (kamerás mobil, videós kamera) is, sőt. Talán ennél is fontosabb adalék a sikerhez: a videótartalom többnyire nyelvfüggetlen. Egy vicces japán videót egy magyar netező is tud élvezni, míg mondjuk egy vicces japán blogbejegyzést már nem annyira.



Persze nem mindenki örül ennek: a tévécsatornák és a filmforgalmazók biztosan nem, de az okos irány ezzel együtt talán nem az lesz, hogy tömegesen kell perbe fogni mondjuk a YouTube-felhasználókat, amiért azok kiteszik kedvenc reklámspotjaikat, filmrészleteiket a webre.

Vannak persze akadékoskodók is, mint például a PC Magazine munkatársa, aki szerint vidiótákká válnak az emberek - köztük ő maga is -, amiért munkaidőben nem tudnak elszakadni a videómegosztó szájtoktól. Azt persze mindenki maga dönti el, hogy ez vidiótaság-e vagy csupán a munkahelyi unalomra adott adekvát válasz.

Az viszont biztos, hogy lehet valami Hardy cikkének utolsó mondataiban: nemsokára talán megjelennek majd az első olyan médiasztárok is, akik a videómegosztók segítségével tesznek szert világraszóló népszerűségre. Az újgenerációs Szalacsik köztünk vannak... Itt van mindjárt ő.
Címkék: youtube videómegosztók
2006.05.28. 16:52. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.